Uutisia Venäjältä

No vielä tämänkin kirjoituksen faktojen osalta voidaan hioa vakuuttavuutta. Länsimaisessa prikaatissa taisteluajoneuvoja on 150-200 kappaletta prikaatia kohden. Venäläinen organisaatio on koko ajaN lähestynyt länsimaista ja ajoneuvojen lukumäärien voi olettaa olevan samalla tasolla. Venäjä on julkaissut tavoitteekseen varustaa 100 prikaatia. Näistä ehkä 1/3 voidaan arvioida olevan moottoroituja jalkaväkiprikaateja, joiden käyttöön kohdennetaan BTR-kalusto. Merijalkaväen prikaateja on 4 kpl ja lisäksi on 4 erillistä merijalkaväkipataljoonaa. Voidaan siis arvioida, että maa- ja merivoimissa yhteensä 37 prikaatia ja 4 erillistä pataljoonaa tulisi varustaa BTR-kalustolla. Lisäksi voimme tässä yhteydessä laskea prikaatin ajoneuvotarpeeksi 150 ajoneuvoa ja pataljoonan 40. Määrävahvuinen tarve BTR-sarjan ajoneuvoille olisi siis 5710 ajoneuvoa. Luvusta puuttuvat muut erilliset pataljoonat ja sisäministeriön joukot, joilla on varsin paljon BTR-kalustoa. Valmistuneella 500-600 ajoneuvolla voidaan varustaa maksimissaan 4 prikaatia määrävahvuisesti. Olen aivan varma, että valtaosa moottoroiduista prikaateista matkailee taisteluun BTR-70:llä, BTR-60:llä tai jopa BTR-152:lla.

Aktiivipalveluksessa ei ole minkään lähteen mukaan enää juuri lainkaan BTR-70, -60 saati -152. Esim. BTR-152 poistettiin palveluksesta jo 90-luvun alussa. Täytyy mennä johonkin maailmansotaluokan mobilisaatioihin ennen kuin nuo vaunut alkaa muodostamaan valtaosaa yhtään mistään. Täysin naurettavaa. BTR-80-vaunuja on rakennettu yli 5000 kpl ja niitä on niin isot määrät reservissä, että aika helvetillisen lihamyllyn täytyy pyöriä ennen kuin siellä joudutaan alkaa nojaamaan BTR-60 tai BTR-152.
 
Rajaseutu Karjalasta Lappiin asti jäänee tulevina vuosikymmeninä syrjäseuduksi. Mutta nämä jää tosiaan nähtäväksi. Ehkä seuraavan viidenvuosikymmenen aikana selviää mihin suuntaa asiat kehittyvät..

Minä taistelen tätä kehitystä vastaan omalla henkilökohtaisella kalustollani. Muutimme Etelä-Karjalaan ja mukanamme tuli 4 tulevaa Isänmaan sotilasta iät 1-5v ja nyt on vissiin vielä lottatyttökin tulossa. Vuonna 2014 E-Karjalan väkiluku pysyi samana. Kyllä tässä vielä yritetään sinnitellä, veikkaan että rajan toisella puolen on enemmän jättömaata vielä heikommalla väestötilanteella. Mutta Pietari on toki aina Pietari...

Eikö Suomessakin pitäisi panostaa siihen että patistettaisiin ihmisiä skeksihommiin eikä siihen että halutaan 2 miljoonaa maahanmuuttajaa lisää?
 
Hyvä vaan tämä Alakurtti-asia muutenkin. Saattaa nimittäin luoda suuressa yleisössä painetta siihen, että maavoimia pitää varustaa vaikka joutuisi tinkimään toisen 2:sta Teneriffan matkasta per vuosi ja joutuisi hankkimaan farmari-Volvon vain toiseksi parhaalla varustepaketilla. Kyllähän tositilanteessa niitä prikaateja saadaan idästä helposti siirrettyä rajan pintaan, tietty Alakurtin pojat ovat lähimpinä valmiudessa mutta kyllä heidät torjumaan pystytään kun otetaan uhka jo etukäteen huomioon. Eivät ne kai sentään mitään supersotilaita ole, vaikuttaisi ihan perus-OK-jalkaväkijoukolta?

Samanlainen kampanja puolustusmenoihin kuin Lastensairaalaan? Mainosjulisteessa sotilas joka kauriinsilmät loistaen sanoo: "Saisinko rahaa? Varustaisin sillä maavoimia asianmukaisella sotavarustuksella" :D
 
No nyt on sitten Pohjoismaisen ministerineuvoston koko henkilökunta viidellä eri paikkaunnalla Venäjällä ulkomaisia agentteja. Tilaisuudet perutaan ja toiminta lopetetaan jos muutosta ei saada aikaan hovissa.


http://hbl.fi/nyheter/2015-01-23/710961/ryssland-stamplar-nordenkontor-som-agenter
Ryssland stämplar Nordenkontor som agenter
Staffan Bruun
Publicerad: 23.01.2015 16.09 • Uppdaterad: 23.01.2015 16.14


Verktyg
Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel
Nordiska ministerrådets kontor i Ryssland är högkvarter för utländska agenter. Det anser det ryska justitieministeriet. Följden blir att Nordenkontoren nu tillfälligt lägger ner verksamheten.
 
Minä en tähän Navalnyi herraan ollut kiinnittänyt huomiota,koska ennen näitä tuli ja sitten etenkin meni. Kuitenkin nyt oikeudenkäynnin tuoman kohun myötä seurasin ja lueskelin juttuja. Mieshän on rohkea patriootti. Aivan kuin menneestä ajasta jolloin ihmiset uskoivat johonkin ja tekivät suuria tekoja sen eteen. Taitaa myös käydä niin, että hän menee loppuun asti vakaumuksensa voimalla. Jälkipolvet tekevät sitten elokuvan. Braveheart tyyliin. Jokaisella maalla on omansa,mutta viimeaikoina niitä ollut vähemmän. Tälläisten henkilökohtaisesti kaiken uhraavien tarinaa pitäisi pystyä levittämään jo ennen kuolemaa.
Navalnyj on käsittääkseni hyvin uudistushenkinen länsisuuntautunut kaveri joka näkee Euroopan Venäjän luonnollisena kumppanina ilman mitään hegemoniahaihatteluja. Suomalaisen korvaan tietysti särähtää mieheen tarkoituksenmukaisuussyistä lyöty leima mm. extremisteiksi leimatun (kaikki Putinismista poikkeava on nykyvenäjällä extremismiä) kansallisbolsevistiselle liikkeelle tukea antavista lausunnoista mutta Venäjällä ei mikään tunnu olevan mitä väitetään. Natsboleista syntyy tietysti nimen perusteella uhkaava vaikutelma mutta ainakin vielä muutama vuosi sitten natsbolien idea Venäjän tulevaisuudesta oli jotain pohjoismaisen sosialidemokratian ja persujen ulostulojen synteesin kaltaista.

Navalnyj edustaa ihmistyyppiä jota Putin hännystelijöineen pelkää hysteerisesti. Pahoin pelkään että Aleksei jakaa lähitulevaisuudessa Anna Politkovskajan kohtalon, salamurhan jonka selvittämisen estämiseen viranomaiset käyttävät kaiken tarmonsa.
 
Natsboleista syntyy tietysti nimen perusteella uhkaava vaikutelma mutta ainakin vielä muutama vuosi sitten natsbolien idea Venäjän tulevaisuudesta oli jotain pohjoismaisen sosialidemokratian ja persujen ulostulojen synteesin kaltaista.

Eikös esim. Eduard Limonov ole heikäläisiä? Kävi taannoin ammuskelemassa Sarajevossa. Ei hänestä oikein pohjoismaista demaria saa, vaikka takki on tainnut kääntyä monta kertaa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Eduard_Limonov
 
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/venalaiset-kehittavat-harskeja-suomi-kopioita/L9JDkbtK
Venäläiset kehittävät härskejä Suomi-kopioita
ma 26.1.2015 10:00 | Päivitetty 10:01

Venäläisyritykset markkinoivat tuotteitaan Suomi-kuvalla, koska länsimaiset tuotteet puuttuvat elintarvikehyllyistä tuontikiellon takia.

Venäläiset myyvät ainakin Venäjällä valmistettua voita, juustoa, kanamunia, leipää, majoneesia ja jopa pelmeneitä Suomi-kuvalla.

Tuotemerkit on usein kirjoitettu länsimäisin kirjaimin ja brändeissä on ö- ja ä-kirjaimia. Osa venäläismarkkinoijista tarjoaa tuotteissaan myös ruotsia viestiäkseen pohjoismaisuudesta.

Elintarvikkeiden ohella Suomi-kontekstilla Pietarissa kaupataan ainakin alkoholia ja asuntoja.

Suomalaisyrityksistä Valion voipaketti on joutunut härskin kopioinninkohteeksi. Baba Valja -voi mukailee uskollisesti Valion Venäjällä ennen boikottia kauppaamaa voita. Vain pakkauksen rouva on Valion hahmoa iäkkäämpi.

Valion Venäjän maajohtajan Mika Koskisen mielestä tuoteväännökset muistuttavat kuluttajia siitä, että laadukkain tuote puuttuu toistaiseksi hyllystä.
 
Kyllä se siitä:

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/m...ua-laskua--myos-ruplan-kurssi-luisuu/FMC9tCwc

Moskovan pörssissä rajua laskua, myös ruplan kurssi luisuu
ma 26.1.2015 12:30 | Päivitetty 12:40

Venäjän ruplan kurssin on ollut maanantaina jyrkässä laskussa markkinoiden avautumisesta lähtien. Moskovassa myös pörssit luisuivat.

Viikonloppu oli rauhaton Itä-Ukrainassa, kun separatistien rakettituli Mariupolin kaupungissa kaakkois-Ukrainassa vaati siviiliuhreja. Väkivaltaisuuksien seurauksena markkinoilla pelätään mahdollisia uusia Venäjän-vastaisia pakotteita.

Moskovan pörssin dollaripohjainen RTS-indeksi oli noin kello 12 maanantaina 4,7 prosentin laskussa 782,84 pisteessä. Micex-indeksi oli 2,7 prosentin laskussa 1 627,53 pisteessä.

RTS-indeksin laskua johtivat öljyinfrayhtiö Transneft, joka oli yli viiden prosentin laskussa. Timanttien tuottaja Alrosa ja Sberbank-pankkijätti olivat molemmat yli neljän prosentin laskussa.

Ruplan kurssi dollaria vasten oli puolen päivän aikaan 1,1 prosentin laskussa ja dollarilla sai 65,56 ruplaa. Eurolla puolestaan sai 73,57 ruplaa. Ruplan kurssi euroa vasten oli lähes kolmen prosentin laskussa.
 
Venäläinen vastine MQ-9 Reaperille on ilmeisesti aloittanut koelennot alla olevasta kuvasta päätellen (syyskuussa kuvattu). Kyseessä siis Altius-M, joka sijoittuu 5000kg sarjaan ja lentoajaksi on annettu 48 tuntia, mikä on 6 tuntia enemmän kuin Reaperillä. Tokikaan, mitään suurempia johtopäätöksiä tuosta ei voi tehdä, mutta indikoi ainakin että kestävyys on hyvällä tasolla. Lähteenä luotettavana pidetty puolalainen Piotr Butowski, joka kirjoittanut mm. Janesille ja muille merkittäville läntisille sotilas-/ilmailualan julkaisuille.

Myös tonnin painoluokassa (Predator/Gray Eagle) venäläisillä on testeissä lennokki, Inokhodets, mutta siitä ei ole vielä julkisissa lähteissä kuvamateriaalia. Lisäksi häivelennokkeja (kuten X-47, nEUROn yms.) on kehitteillä ainakin MiG:ltä Gonshchik ja Sukhoilta Okhotnik. Enpä tosin usko, että niitä ihan heti palveluksessa nähdään. Inokhodets ja Altius-M sen sijaan voi suht realistisesti kuulua Venäjän asevoimien repertuaariin muutamassa vuodessa. Pienempiä lennokkeja on tuotettu jo useampia erilaisia ja niitä on arkailematta käytetty tositoimissa Ukrainassa. Ainakin Orlan-10 ja Rubezh-10 lennokkeja ukrainalaiset on onnistuneet pudottamaan ja kuvaamaan.

file.php

sfBXP.jpg
 
Mainitaan nyt tässä ketjussa - vaikka ei sikäli uutinen Venäjältä olekaan - että Helsingin yliopiston Venäjän tutkimuksen professori Timo Vihavainen luennoin Venäjästä ja uudesta kirjastaan "Vanhan Venäjän paluu" tänään 29.1.2015 Rikhardinkadun kirjastossa Helsingissä klo. 18:00-20:00, kirjaston kirjallisessa salongissa kolmannessa kerroksessa: http://www.pietarininstituutinystavat.com/

Professori Vihavainen tunnetaan oman tiensä kulkijana - oikeastaan hän ui vastavirtaan Venäjähavaintojensa kanssa - IS:n haastattelussa viime vuoden puolella hän totesi seuraavaa:

"Vanhan Venäjän paluu katsoo itänaapuria pitkällä perspektiivillä ja löytää sen ihanteista, arvoista ja pyrkimyksistä paljon yhtäläisyyksiä tsaarien Venäjään. Venäjä ei ole uudenlainen, se on vanhanlainen.

- Venäjässä on paljon samaa kuin ennen vallankumousta, Vihavainen
sanoi torstaina IS:lle.

- Venäjä oli silloin imperialistinen valtio, ja olimme kieltämättä vähän aikaa hätää kärsimässä sen kanssa 1900-luvun alussa. Siitä meidät pelasti vallankumous.
"

vlad.
 
Tämä ny ei tapahtunut Venäjällä mutta PACE;n (Parliamentary Assembly of the Council of Europe) venäläisen delegation toimistossa.
Kuten meitin pressa sanoi; kasakka ottaa minkä irti saa.
Eli venäläisiltä kiellettiin äänioikeus PACE;ssa ja lähtivät toimistostaan ovet paukkuen ja ottivat samallla mukaan lähes kaiken irtaimiston:
vessapaperit, saippuat sekä konttoritarpeita kuten A4 papereita, kyniä, paperinreijittäjiä jne. Jopa hehkulamput olivat ottaneet mukaan valaisimista.

http://www.delfi.ee/news/paevauudis...a-ka-lambipirnid-ja-tualettpaberi?id=70675001
 
http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/kremlin_ajatushautomo_rajat_imperiumi-31298

Kremlin instituutissa puhutaan vuoden 1914 rajojen palauttamisesta – Suomi siis mukana

KASPERI SUMMANEN
2 tuntia ja 2 minuuttia sitten(päivitetty 1 tunti ja 54 minuuttia sitten)
Venäläisessä RISI-ajatushautomossa laaditaan suunnitelmia Venäjän vanhan imperiumin palauttamiseksi.



  • b0aa672723747976d6c48f30e0e62be7a0bf5f2726dfb79a13f4d6b7f60a81be

    Venäjän imperiumin kartta vuodelta 1914.

    (1-е Государственное картографическое заведение бывш. А.Ильина/Wikimedia Commons)
Entisen RISI:n (Russian Institute for Strategic Research) tutkijanAleksandr Sytinin mukaan ajatushautomosta ehdotetaan, että Venäjä korvaisi Valko-Venäjän presidentin Aleksandr Lukashenkon henkilöllä, joka olisi myönteisempi Moskovan ulkopoliittiselle linjalle.

Tämän jälkeen Venäjän tulisi aloittaa toimet Venäjän rajojen palauttamiseksi sellaisiksi kuin ne olivat ennen vuotta 1914. Tuolloin Suomi oli vielä osa Venäjää.

Asiasta kertoo Euraasian politiikan asiantuntija Paul Gobleulkopoliittisten trendien tutkimiseen keskittyvän vaikutusvaltaisen amerikkalaisen Jamestown-säätiön sivustolla julkaistussaartikkelissaan.

Goble viittaa Sytinin Facebook-kirjoitukseen sekä Nr2-, Regnum-, jaBelaruspartisan-sivustoilla julkaistuihin kirjoituksiin.

Sytin kertoo RISI:n uskovan, että Venäjä voi hankkiutua Lukashenkosta eroon luomalla vahvan Venäjä-mielisen liikkeen Valko-Venäjän sisälle.

Sytinin mukaan RISI:ssä ollaan vahvasti sitä mieltä, etteivät entiset neuvostovaltiot ole täysivaltaisia kansainvälisen yhteisön jäseniä, vaan pikemminkin "seurausta vuosien 1917 ja 1991 venäläisistä katastrofeista".

Entisten Neuvostoliiton maiden katsotaan siellä kuuluvan edelleen Venäjän vaikutuspiiriin.

RISI:n mukaan Venäjän ydinasearsenaali ja luonnonvarat takaavat sille myös ikuisesti paikan suurvaltana ja Yhdysvaltojen aseman haastajana maailmanjärjestyksessä.

RISI on varsin lähellä Kremliä. Ajatushautomo toimi ensin Venäjän ulkomaantiedustelun SVR:n yhteydessä. Vuonna 2009 se siirrettiin presidentinkanslian alaisuuteen. Sitä johtaa entinen SVR-kenraaliLeonid Reshetnikov.

Paul Goblen mukaan RISI:n väitetysti ajama ulkopoliittinen linja voi kuulostaa jyrkältä, mutta sitä ei kannata jättää huomioimatta.

Hänen mukaansa presidentti Vladimir Putin kuuntelee entisenä tiedustelu-upseerina mielellään SVR-taustaisen ajatushautomon ehdotuksia. Lisäksi ajatukset jonkinlaisen Suur-Venäjän luomisesta ovat tiettävästi presidentin mieleen.

Goble huomauttaa myös, että Venäjän johto on seurannut RISI:n ja Reshetnikovin suosituksia tarkasti Ukrainassa.

"Ajatushautomon ilmeinen vaikutusvalta näissä päätöksissä viittaa siihen, että sillä on vaikutusvaltaa Venäjän johdossa", Goble kirjoittaa.
 
Sytin kertoo RISI:n uskovan, että Venäjä voi hankkiutua Lukashenkosta eroon luomalla vahvan Venäjä-mielisen liikkeen Valko-Venäjän sisälle.

Muistan että joku läntinen ajatushautomo ennusti viime keväänä Venäjän järjestävän oman "Maidaninsa" Valko-Venäjälle. Ikävä kyllä, RISI toimii myös Suomessa. Artikkelissa mainittu Paul Globe pitää seuraamisen arvoista Window on Eurasia blogia: http://windowoneurasia2.blogspot.fi/
 
http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/kremlin_ajatushautomo_rajat_imperiumi-31298

Kremlin instituutissa puhutaan vuoden 1914 rajojen palauttamisesta – Suomi siis mukana

KASPERI SUMMANEN
2 tuntia ja 2 minuuttia sitten(päivitetty 1 tunti ja 54 minuuttia sitten)
Venäläisessä RISI-ajatushautomossa laaditaan suunnitelmia Venäjän vanhan imperiumin palauttamiseksi.



  • b0aa672723747976d6c48f30e0e62be7a0bf5f2726dfb79a13f4d6b7f60a81be

    Venäjän imperiumin kartta vuodelta 1914.

    (1-е Государственное картографическое заведение бывш. А.Ильина/Wikimedia Commons)
Entisen RISI:n (Russian Institute for Strategic Research) tutkijanAleksandr Sytinin mukaan ajatushautomosta ehdotetaan, että Venäjä korvaisi Valko-Venäjän presidentin Aleksandr Lukashenkon henkilöllä, joka olisi myönteisempi Moskovan ulkopoliittiselle linjalle.

Tämän jälkeen Venäjän tulisi aloittaa toimet Venäjän rajojen palauttamiseksi sellaisiksi kuin ne olivat ennen vuotta 1914. Tuolloin Suomi oli vielä osa Venäjää.

Asiasta kertoo Euraasian politiikan asiantuntija Paul Gobleulkopoliittisten trendien tutkimiseen keskittyvän vaikutusvaltaisen amerikkalaisen Jamestown-säätiön sivustolla julkaistussaartikkelissaan.

Goble viittaa Sytinin Facebook-kirjoitukseen sekä Nr2-, Regnum-, jaBelaruspartisan-sivustoilla julkaistuihin kirjoituksiin.

Sytin kertoo RISI:n uskovan, että Venäjä voi hankkiutua Lukashenkosta eroon luomalla vahvan Venäjä-mielisen liikkeen Valko-Venäjän sisälle.

Sytinin mukaan RISI:ssä ollaan vahvasti sitä mieltä, etteivät entiset neuvostovaltiot ole täysivaltaisia kansainvälisen yhteisön jäseniä, vaan pikemminkin "seurausta vuosien 1917 ja 1991 venäläisistä katastrofeista".

Entisten Neuvostoliiton maiden katsotaan siellä kuuluvan edelleen Venäjän vaikutuspiiriin.

RISI:n mukaan Venäjän ydinasearsenaali ja luonnonvarat takaavat sille myös ikuisesti paikan suurvaltana ja Yhdysvaltojen aseman haastajana maailmanjärjestyksessä.

RISI on varsin lähellä Kremliä. Ajatushautomo toimi ensin Venäjän ulkomaantiedustelun SVR:n yhteydessä. Vuonna 2009 se siirrettiin presidentinkanslian alaisuuteen. Sitä johtaa entinen SVR-kenraaliLeonid Reshetnikov.

Paul Goblen mukaan RISI:n väitetysti ajama ulkopoliittinen linja voi kuulostaa jyrkältä, mutta sitä ei kannata jättää huomioimatta.

Hänen mukaansa presidentti Vladimir Putin kuuntelee entisenä tiedustelu-upseerina mielellään SVR-taustaisen ajatushautomon ehdotuksia. Lisäksi ajatukset jonkinlaisen Suur-Venäjän luomisesta ovat tiettävästi presidentin mieleen.

Goble huomauttaa myös, että Venäjän johto on seurannut RISI:n ja Reshetnikovin suosituksia tarkasti Ukrainassa.

"Ajatushautomon ilmeinen vaikutusvalta näissä päätöksissä viittaa siihen, että sillä on vaikutusvaltaa Venäjän johdossa", Goble kirjoittaa.


Duginilaisten hörhöjen laajentumissuunnitelmat eivät ole mikään luonnonvoima tai sanelu vaan avohoidokkien löpinöitä.

Olenhan minäkin järjestänyt asiat sillä tavalla, että Euroopan Unioni laajentuu Ukrainaan ja Valko-Venäjälle ja Moldovaan. Turkki saa sitten hoitaa kaukasuksen ja stan-maat.

Nämä hörhöt vain ajattelevat asiat toiseen suuntaan, että heillä menee kartat hiukan eri tavalla. Tosin voi tietysti olla, että Venäjällä oikeasti ajatellaan näin ja sillä on oikeasti kannatusta. Tässä jutussa jäi vain hieman epäselväksi miten nämä hörhöt ovat ajatelleet palauttaa Venäjän keisarikunnan vuoden 1914 rajat. Että näillä Venäjästä ja Neuvostoliitosta irtautuneilla mailla on varmaankin jotakin sanomista asiaan. Käyttävätkö he sotilaallisia keinoja vai rauhanomaisia keinoja. Sitten pitää tietysti muistaa, että näillä alueilla mitä nämä haaveilevat palauttaa asuu yli 150 miljoonaa ihmistä.
 
Viimeksi muokattu:
Duginilaisten hörhöjen laajentumissuunnitelmat eivät ole mikään luonnonvoima tai sanelu vaan avohoidokkien löpinöitä.

Olenhan minäkin järjestänyt asiat sillä tavalla, että Euroopan Unioni laajentuu Ukrainaan ja Valko-Venäjälle ja Moldovaan. Turkki saa sitten hoitaa kaukasuksen ja stan-maat.

Nämä hörhöt vain ajattelevat asiat toiseen suuntaan, että heillä menee kartat hiukan eri tavalla. Tosin voi tietysti olla, että Venäjällä oikeasti ajatellaan näin ja sillä on oikeasti kannatusta. Tässä jutussa jäi vain hieman epäselväksi miten nämä hörhöt ovat ajatelleet palauttaa Venäjän keisarikunnan vuoden 1914 rajat. Että näillä Venäjästä ja Neuvostoliitosta irtautuneilla mailla on varmaankin jotakin sanomista asiaan. Käyttävätkö he sotilaallisia keinoja vai rauhanomaisia keinoja. Sitten pitää tietysti muistaa, että näillä alueilla mitä nämä haaveilevat palauttaa asuu yli 150 miljoonaa ihmistä.

Valtapyrkimyksiä on aina ja kaikissa maissa. Suuremmilla mailla pyrkimykset tuppaavat ulottumaan rajojen ulkopuolelle asti. Samaa Euroopan karttaa katsoivat niin Napoleon, Hitler, Stalin, kuin nykyisetkin päättäjät. Ei pidä aliarvioida keinoja, joilla Venäjä pyrkii palauttamaan suurvalta-asemansa tai Saksa säilyttämään nykyisen Euroopan Unionin nimellä kulkevan imperiuminsa.

Suomessa erityisesti päättäjät ovat vuosia suhtautuneet turhan sinisilmäisesti Venäjään. Nyt on ilmeisesti jonkinlainen herääminen meneillään. Kansalaiset ovat tosin olleet tältä osin paljon realistisempia. Saksan muodostama uhka sen sijaan aliarvioidaan niin päättäjien, kuin myös kansalaisten toimesta. Sakujen vuosisatainen alennustila näyttää olevan viimeinkin ohi ja he tulevat varmasti pitämään kiinni muodostuvasta suurvaltarakennelmastaan tarvittaessa hyvinkin raaoin ottein.
 
Viimeksi muokattu:
Vaikka Venäjä miten uhoaa ja haluaa Ukrainassa oikein näyttää, sen tilanne on vaikea.

- On täysin absurdi ajatus, että Putin voisi nousta tästä sekasorrosta voittajana. Hänellä on niin huonot kortit, ettei ole enää mitään tehtävissä. Venäjällä ei tosiaan ole resursseja leikkiä suurvaltaa, kommentoi sijoituspalveluyhtiö Front Capitalin päästrategi Ari Aaltonen.

- Venäjä on joutunut aikamoiseen paitsioon, kukaan ei halua olla tekemisissä sen kanssa. Varakkaat venäläiset siirtävät varojaan muualle. Väistämättä kansalaisten tyytymättömyys kasvaa köyhtymisen myötä. Putin ei voi loputtomiin syyttää länsivaltoja kaikesta, Aaltonen pohtii.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sinikukka Saari on samoilla linjoilla.

- Putinilla ei näytä olevan selkeää visiota siitä, miten nostaa Venäjän talous uuteen kasvuun. Putin näyttää lähinnä vähättelevän tilanteen vakavuutta ja välttelevän vastuuta syyttämällä länsimaita Venäjän ongelmista, Saari sanoo.


http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015012919110748_ul.shtml
 
Ei pidä aliarvioida keinoja, joilla Venäjä pyrkii palauttamaan suurvalta-asemansa tai Saksa säilyttämään nykyisen Euroopan Unionin nimellä kulkevan imperiuminsa.

Ei niitä pidä yliarvioidakaan. Pitää olla realisti. Jos puhutaan jonkun maan potentiaalista ryhtyä suurvallaksi niin pitää arvioida kykyä ja tahtoa. Kyky on helposti mitattu katsomalla mikä on talouden koko ja kantokyky koska talous on se perusta jonka päälle sotilaallisteknologinen suorituskyky rakennetaan. Venäjällä on hinku suurvallaksi mutta talous on surkealla tolalla. Saksalla on talous kunnossa mutta lähihistorian painolastin vuoksi sillä ei ole mitään hinkua suurvallaksi, eikä sen asema EU:ssa ole niin vahva että EU:a voisi kustua Saksan imperiumiksi. Ranska ja UK ovat täysin Saksaan rinnastettavia toimijoita EU:n sisällä eikä kummallakaan maalla ole mitään halukkuutta Saksavetoiseen Eurooppaan vaikka semmoisia kuvia tietyt piirit maalailevatkin mielellään.

Historia ei toista itseään eikä tulossa ole mitään Saksa-Venäjä -vääntöä 40-luvun malliin.
 
Back
Top