Uutisia Virosta

Toissapäivänä valtion digiportaalin serverit olivat alhaalla, sitten selvisi rottien järsineen sinne vieviä valokuitukaapeleita. Nyt kaapelia jouduttiin vaihtamaan 300 metrin matkalta. Varajärjestelmä saatiin toimimaan, Harkun kuntaa lukuunottamatta.
Jos rotat voivat aiheuttaa moista hämminkiä, niin mitä tietentahtoen sabotoimalla voi modernissa yhteiskunnassa saada aikaan.
 
Jüri Ratas on niin pääministerikiimassa ettei tee mitään mitä aiheuttaisi hallituksen kaatumisen. Siksi EKRE saa hääriä miten haluaa.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Boris jakamassa ruokaa sotilaille Virossa.
 
@Herman30 mitä tämä tarkoittaa ? Yhdysvallat varaa 175 miljoonaa dollaria Baltian puolustukseen ?

 
USA laittavat 125 milj baltian maiden sotilaalliseen yhteistyön kehittämiseen. Ja ensimmäistä kertaa luodaan Pentagonin budjettiin oma osasto Baltian ilmatilan valvomisen kehitykseen 50 milj.

Kuulostaa merkittävältä.

Oisko sulla lisää hyviä linkkejä asiaan? Suomeksi? Enklanniksi?
 
Venäjää koskeva osuus jälleen esimerkki kyseisen maan mentaliteetistä. Verkkouutiset:
Viro juhlii Tarton rauhaa – Venäjältä kitkerä viesti
HEIKKI HAKALA | 02.02.2020 | 11:41- päivitetty 02.02.2020 | 12:54
Kremlin tiedottaja väittää Viron valtion olemassaolon päättyneen vuonna 1940.
Virossa vietetään parhaillaan Tarton rauhansopimuksen 100-vuotispäivää juhlallisin seremonioin.

Viro saavutti itsenäisyytensä 24.2.1918, mutta joutui sen jälkeen käymään voitokkaan vapaussodan sekä venäläisiä että saksalaisia joukkoja vastaan. Viron ja neuvosto-Venäjän valtuuskunnat allekirjoittivat rauhansopimuksen Tartossa 2.2.1920. Kun sopimus oli solmittu, kansainvälinen yhteisö oli valmis tunnustamaan nuoren valtion täysivaltaiseksi jäsenekseen.

Juhlallisuudet huipentuvat sunnuntaina Tartossa järjestettävissä tilaisuuksissa, joihin osallistuu Viron presidentti Kersti Kaljulaid ja maan muuta valtiojohtoa sekä joukko ulkomaisia korkean tason kutsuvieraita. Suomea juhlallisuuksissa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto.

Viron kansallismuseossa Tartossa järjestettiin lauantaina rauhansopimuksen merkitystä käsittelevä kansainvälinen asiantuntijakonferenssi, jonka avasi ulkoministeri Urmas Reinsalu.

Konferenssin laajaan puhujakaartiin lukeutuivat muun muassa Helsingin yliopiston historian professori Kimmo Rentola ja Tampereen yliopiston kansainvälisten suhteiden professori, tasavallan presidentin entinen neuvonantaja Hiski Haukkala.
Suomen ja Neuvosto-Venäjän välinen Tarton rauhansopimus allekirjoitettiin vasta 14. lokakuuta 1920, runsaat kahdeksan kuukautta Viron vastaavan sopimuksen jälkeen.

Venäläistä vääristelyä

Venäjä on suhtautunut Tarton rauhansopimuksen juhlistamiseen nyrpeästi. Maan Tallinnan-suurlähetystö julkaisi aiemmin tällä viikolla sosiaalisessa mediassa Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Maria Zaharovan lausunnon, jossa tämä kiistää Viron näkemyksen sopimuksen velvoittavuudesta.

– Viro on valtio, joka oli olemassa vuodesta 1918 vuoteen 1940 ja menetti kansainvälisoikeudellisen asemansa liityttyään Neuvostoliittoon. Tarton rauhansopimus raukesi, kun sen allekirjoittaneet osapuolet sulautuivat yhdeksi kansainvälisen lain mukaiseksi subjektiksi – Neuvostoliitoksi, Zaharova selitti.
Hän myös korosti, että Tarton rauhansopimusta ei ole merkitty YK:n kansainvälisten sopimusten rekisteriin. Venäjän federaatio on hänen mukaansa Neuvostoliiton seuraajavaltio, mutta Viroa hän väittää uudeksi, vasta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen syntyneeksi valtioksi.

– Vuoden 1920 Tarton rauhansopimus on näin ollen pätemätön ja kuuluu historiaan, Zaharova järkeili.

Zaharova sivuuttaa lausunnossaan ilmeisen tahallisesti sen, että Viro joutui vuonna 1940 puna-armeijan miehittämäksi ja että suuri osa kansainvälisestä yhteisöstä – myöskään Suomi – ei koskaan de jure tunnustanut Viron liittämistä Neuvostoliittoon.
Myöskään Zaharovan viittaus YK:n kansainvälisten sopimusten rekisteriin ei kestä lähempää tarkastelua.

– Kun Tarton rauhansopimus vuonna 1920 solmittiin, se rekisteröitiin ja sen teksti talletettiin Kansainliiton toimesta. YK:n rekisteröityjen sopimusten tietokantaan sitä ei olisi voitu erikseen rekisteröidä, koska sellaista ei silloin ollut. YK:n puitteissa kukaan ei ole väittänyt, että ennen vuotta 1945 solmitut sopimukset eivät enää olisi voimassa, koska niitä ei ole YK:n tietokantaan erikseen rekisteröity, Tarton yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Lauri Mälksoo toteaa Postimees-lehdelle.
 

Että nää virolaiset jaksaa lässyttää. Tottakai Nato auttaa sen mukaan mikä on prioriteettijärjestys. Mutta kova maailma ei välttämättä aseta edes jäsentä muiden lainalaisuuksien edelle. Jos Venäjä uhkaa saada jalansijaa Suomesta ja Ruotsista Norjan öljylähteiden naapuriin ja kalustoa ei riitä Baltiaan niin toivottavasti Viron Natojäsen ei pety. Ja toisaalta miksi Nato rientäisi Suomen avuksi ensimmäiseksi jos sekä pohjola, että Baltia olisi uhattuna - Suomella on armeijaa Ruotsinkin turvaksi. Viro on puolestaan hattu kourassa.

Ja jos Venäjä uhkaakin Baltiaa ensin niin me visusti pysymme täällä. Meille riittää tätä maata täällä suojeltavaksi - ei meidän tarvitse mennä Natoa auttamaan.
 
Luin että Tallinnan satamassa tarkistetaan kaikkien dokumentit ja matkustajien pitää täyttää paperi jossa selviää mistä on tulossa.
 
 
Kovat toimeenpiteet Virossa verrattuna Suomeen. Esim. voidaan laittaa pakkokaranteeniin jos epäillään että Viroon saapuva on sairastunut.
 
Back
Top