Asia jota monikaan ei näytä ymmärtävän on se ettei perustuslakia enää USA:n korkeimman oikeudenkaan mielestä tule noudattaa siinä tarkoituksessa kuin se aikanaan on laadittu.Pari nopeaa pointtia, lähinnä @Rannari :lle.
1. Älypuhelinjuttusi osoittaa, ettet ymmärrä perustuslakiasiasta juuri mitään. Esim. Originalistituomarit ovat päättäneet mm., ettei perustuslaki salli poliisin asentaa gps-seurantalaitetta jonkun autoon ilman tuomarin etukäteislupaa tai jälkikäteen oikeudessa pitävää perustetta (uhalla, että todiste ei kelpaa jos se on hankittu perusteettomasti).
Edit. Lisäys: Seriffi ei saa tutkia hevoskärryä ilman perustetta = poliisi ei saa asentaa seurantalaitetta autoon ilman perustetta. Perustuslain noudattaminen tuomioistuimissa ja lainsäädännössä ei edellytä paluuta hevoskärryjen aikaan.
2. Demokraatit valitsevat tuomareita, jotka ovat valmiit venyttämään lakia demokraateille mieleisiin ideologisiin suuntiin. Vasemmistolaisessa propagandassa (ja sen tuotoksena mm. monien suomalaisten käsityksissä) väitetään, että republikaanit haluaisivat venyttää lakia vastaavasti omiin mieleisiinsä suuntiin. Tämä (sinunkin) käsitys ei kuitenkaan perustu todellisuuteen. Nimittäin todellisuudessa republikaanit/konservatiivit eivät halua lakia venytettävän mihinkään suuntaan ja valitsevat tuomareita tällä perusteella. Sehän on heillä koko homman idea ja pointti, josta vasen laitakin (ja sinäkin) heitä syyttää, siis originalismista/tekstualismista. Konservatiivejä/republikaaneja syytetään takertumisesta lain alkuperäiseen kirjaimeen, ja samalla väitetään heidän venyttävän lakia päinvastaiseen suuntaan kuin radikaalit/demokraatit. Todellisuudessa vain toinen laita venyttää.
Edit. Kirj.virh
Edit 2. 1-kohdan hevoskärryt
Ei perustuslaista haeta yksittäisiä sanoja ja päätellä siltä pohjalta onko joku asia kielletty vai ei. Perustuslaki takaa vapauden jota liittovaltion tai osavaltioiden ei tule tarpeettomasti rajoittaa. Jos abortn käsittelyyn vaikuttaa se onko ko. operaatiosta nimenomainen ja sanatarkka maininta perustuslaissa niin yhtä lailla voidaan miettiä mainitaanko siellä auto tai seurantalaite? Ei mainita joten uuden linjauksen mukaan niiden suhteen voidaan toimia miten vaan perustuslain asiaan kantaa ottamatta. Sama pätee älypuhelimeen tai mihin tahansa laitteeseen tai asiaan. Aseistahan on erikseen linjattu että toinen lisäys koskee muitakin kuin lain säätämishetkellä ollemassa olleita aseita. Se mitä ei kaiketi ole erikseen koeponnistettu on perustuslain sanamuoto eli onko maininta yksikössä vai monikossa?
Keskustelussahan on mennyt myös puurot ja vellit sekaisin. Olennaiset asiat ovat vapaus ja se että liittovaltiolla ja osavaltioilla on samat rajoitteet kun vapauksiin puututaan. Liiittovaltion tasolla voidaan todeta että aborttiasia kuuluu osavaltioille mutta se ei suinkaan tarkoita että siellä abortti voitaisiin kategorisesti kieltää. Korkeimman oikeuden tulee kumota osavaltiokohtaisesti aborttikiellot mikäli sellaisia enemmistön turvin asetetaan. Siis mikäli korkein oikeus noudattaa perustuslakia niin kuin se on kirjoitettu ja niin kuin siinä on tarkoitettu. Vapaus ei ole enemmistöpäätöksille alisteinen vaan absoluuttinen ja kaiken muun yli menevä perustuslain takaama perusoikeus. Ei ole eroa siinä puhutaanko aseista vai abortista. Jokaisella on tykönään oikeus tehdä abortti eikä ketään toisaalta voida siihen myöskään pakottaa.
Mitä aborttiin ja elämään tulee niin elämä ei ole abstraktio vaan henkilösidonnainen asia. USA:ssa ei elämä muutu henkilöksi ennen syntymää. Alkion tai sikiön liikkumista ei valvota tai rajoiteta. Sille ei myöskään saa sotua tai matkustusasiakirjaa. Ajatus elämän syntymisestä siittymisen hetkellä ei siis ole lakiin vaan uskontoon perustuva. Uskonnonvapaus taas estää uskonnollisten näkemysten nostamisen lainsäädäntöä ohjaaviksi. ( jos perustuslakia noudatetaan ). Korkeimman oikeuden tosiasiallinen muuttuminen uskonnollishurmokselliseksi ylipapistoksi kääntää tietysti kaiken päälaelleen. USA:ta sen perustajien ja perustuslain laatijoiden tarkoittamassa muodossa ei ole enää olemassa.
Viimeksi muokattu: