Uutta tieto venäläisten maakaupoista Suomessa

Mitenkäs se nyt on, voiko tuon tehdä, jos omistajaan ei saada yhteyttä?

Kieltämättä ongelmallista, mutta tässäpä neuvo noiden todella visaisten peelojen varalta:

Virallisessa Lehdessä kuuluttamalla + tietty määräaika odottamalla voi tehdä käytännössä miltei mitä vaan siviilioikeudellisia oikeustoimenpiteitä. Vaikka kuolettaa haltijavelkakirjoja tms. Kandee muistaa tuo kikka. Ammattijuristisetä sitten auttaa lisää, jos tarttee.

Rikosoikeudellisia toimenpiteitä ei sitten ihan tuolla konstilla voi tehdä, ts. et voi tuomita ketään murhasta syylliseksi poissaolevana, mutta siitähän tässä nyt ei ollut kysekkään.
 
Viimeksi muokattu:
Grahn-Laasosen diggaamisen lisäksi Vonka voi suorittaa isänmaallisen teon ja ostaa Skinnarvikin tontit seuraavan venäläisen nenän alta. Ne näyttävät olevan myynnissä Imatralaisen kiinteistönvälitysfirman In and Out nettisivuilla. Kivasti myös vesiosuus näyttää olevan osa myytävää pinta-alaa.

Skinnarvikin osalta tämä ilmeisesti poistaa varsinaisen "venäläisen turvallisuusriskin", mutta ei itse asian kummallisuutta. Tontit myytiin vastoin merivoimien nimenomaista toivomusta (kuten myös muita), näillä kaupoilla on merkitystä jos toimintaa halutaan esimerkiksi laajentaa tai räjähteitä varastoida lähempänä varikon länsirajaa. Puolustusvoimat seuraa aina huolostenuneena jos sen alueen lähelle alkaa keskittyä asuntoja tai vaikka lomakylä. Ne saattavat asettaa rajoituksia toiminnalle, vaikka eivät muutoin olisi turvallisuusriski. Tässä tapauksessa huomio kiinnittyy itse myyntitapahtumaan, miten ja miksi myytiin ulkomaalaiselle sellaiset tontit, jotka eivät olleet kaupan paikallisille tai vaikka puolustusvoimien henkilökunnalle ja joiden kaupallaolosta ei ilmeisesti edes tiedotettu muille? No, nämä ovat niitä spekulaatioita, ehkä tutkiva journalismi löytää tähänkin vastauksen. Muiden kauppjen myysterit ovat sitten oma lukunsa.

PS. Oheinen ei ole mainos :cool: !

http://www.inandout.fi/kohde.php?id=10207

Merenrantatontti Kemiönsaaressa. Kiinteistön pinta-ala 1,479 ha, josta maa-alan osuus 0,803 ha ja vesialueen osuus 0,676 ha. Tontilla rakennusoikeutta 240 m². Tie perille asti.



Tarkempi sijainti oheisesta karttalinkistä;
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/...t=Tontit&scale=8000&action=link&mode=&lang=fi


"Eräitä tärkeimpiä meripuolustuksen kohteita ovat varikot ja varastot, joihin kohdistuva uhka korostuu siellä olevien taisteluväline- ja materiaalivarastojen vuoksi. Näihin kohdennetaan jo rauhan aikana - - strategista tiedustelua - -Tietoja täydennetään maitse ja meritse tapahtuvalla tiedustelulla, jolla tarkennetaan kohteiden vartiointi- ja valvontajärjestelyjä. Sodan uhan ollessa ilmeinen varikko-/varastoalueille soluttautuvien erikoisjoukkojen tehtävät ovat - -"

Niin oliko siis tuntemattomalla ulkomaalaisella oma avainkin porttiin, että pääsi palstalleen sienestämään? :)

"Samoin pyritään saamaan valvontaan jo rauhan aikana tiedustelulla ... kauppamerenkulun alusten "katveessa", käyttämällä vedenalaisen valvonnan laitteita häiritseviä ja harhauttavia poijuja sekä hyödyntämällä puolustajalle epäedullisia..."

Lisää M. Aarnion mielenkiintoista juttua:

ojs.tsv.fi/index.php/ta/article/download/47786/13661
 
Netistä napattua; "Kuriositeetti Helsingissä: Kekkosen aikana Suomi luovutti itä-Villingistä sotilasalueen SISÄLTÄ NL:n suurlähetystölle kesähuvilan. Periytyi Venäjälle."

Mikä lienee tilanne nyt ja onko saari yhä puolustusvoimien hallussa? Tosin onko tuolla merkitystä jos saarella on ainoastaan mökkejä, eikä muuta pv-toimintaa. Kuvastanee kuitenkin "vanhoja hyviä aikoja".




Kansanedustaja pettyi: Venäläisten tonttikauppoja ei rajoiteta
us2.jpg

Uusi Suomi
Luotu:
22.10.2014 10:58
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    d07r4822.jpg

    Arkistokuvan kiinteistöt eivät liity juttuun.
Kotimaa
Eduskunnassa vireillä ollut aloite ETA-maiden ulkopuolelta tulevien henkilöiden – käytännössä venäläisten – maa- ja kiinteistökauppojen rajoittamisesta on kaatunut lakivaliokunnassa.

Edustaja Suna Kymäläisen (sd.) lakialoite kaatui lakivaliokunnan äänestyksessä äänin 5–12. Noin 90 kansanedustajaa oli allekirjoittanut lakialoitteen, mutta valiokunta päätti, että aloitetta ei oteta käsittelyyn.

Kymäläinen aikoo takaiskusta huolimatta viedä yhä asiaa eteen päin.


– Käytännössä on enää kolme vaihtoehtoa. Kansalaisaloite, seuraavat hallitusneuvottelut ja seuraava eduskunta, hän sanoo tiedotteessaan.

Venäläisten kiinteistökaupat ovat olleet arvostelun kohteena, koska Venäjän valtio puolestaan kieltää kiinteistökaupan suomalaisilta tietyillä alueilla.


Muut asiasanat:
Kotimaa, Politiikka
 
Viimeksi muokattu:
Itse asiassa minäkin petyin. Tässä jäsenet. Äänestys meni siis 5-12.



Lakivaliokunta

Lakivaliokunta

Jäsenet

Puheenjohtaja:
Varapuheenjohtaja:
Muut jäsenet:
 
Kymäläisen blogissa on maininta, että esitystä kannatti myös keskustan Ari Torniainen. Äänestyksen tulos oli 5 – 12, käsittelyn tappioksi. Blogia ei ilmeisesti haluta "saastuttaa" kolmella muulla nimellä. Huvittavaa.
 
Meillä on täällä Suomessa niin pienet ympyrät

Taitaa Putinin tontti Ahvenanmaalla kalveta näiden Krimin palatsien rinnalla. Toisaalta kyllä pienet vihreät sammakkomiehet saattavat löytää käyttöä myös Suomen loma-asunnoille ;) !

http://en.itar-tass.com/world/755861

Putin Given Country Estates in Crimea
  • The Moscow Times
  • Oct. 22 2014 14:35
  • Last edited 14:36
Golitsin_Palace.JPG
 
Meillä on täällä Suomessa niin pienet ympyrät

Taitaa Putinin tontti Ahvenanmaalla kalveta näiden Krimin palatsien rinnalla. Toisaalta kyllä pienet vihreät sammakkomiehet saattavat löytää käyttöä myös Suomen loma-asunnoille ;) !

http://en.itar-tass.com/world/755861

Putin Given Country Estates in Crimea
  • The Moscow Times
  • Oct. 22 2014 14:35
  • Last edited 14:36
Golitsin_Palace.JPG

Jep.

Mukavampihan se on katon alla kuin taivasalla - jos sattuu syksyllä kastumaan...
 
Iltalehden toimittaja on jatkanut selvityksiään (tarkemmin paperilehdessä).

Ottamatta kantaa turvallisuusaspektiin voidaan todeta kokonaisuuden olevan masentava. Myydään edulliseen hintaan tontti puolustusvoimille varatulta alueelta ja vastoin merivoimien nimenomaista tahtoa ja pyyntöä, tontti myydän "pöydän alta" , annetaan kaupan päälle avaimet puolustusvoimien alueelle johtavaan porttiin, siirretään myöhemmin aita ja rekennetaan tie tonteille. Mitä mahtoi jäädä Matsähallitukselle viivan alle tämän jälkeen ja miksi pääesikunta ei kuunnellut merivoimia? Metsähallitus ei tarkastanut ostaja taustoja ja ilmoittaa, ettei se edes voi valita ostajia. Itse ihmettelen, miksei tontteja laitettu samalla yleiseen myyntiin. Ne myytiin 200 000 eurolla, nyt niistä pyydetään 430 000 euroa!

"Pääesikunnan oikeudellisen osaston kirjallisen lausunnon mukaan varikkoa lähellä olevien maa-alueiden myynti ei muodostaisi riskiä sotilasalueelle eikä suoja-aluetta täten ollut tarvetta turvata erityistoimenpitein." Pointti on kuitenkin se, että pääesikunnan olisi tullut kuunnella herkällä korvalla toiminnanharjoittajaa, joka on merivoimat ja merivoimien materiaalilaitos/varikko. Kerrottiinko pääesikunnalle, että ostaja on tuntematon ulkomainen liikemies, jolla on yhteyksiä venäläisiin?

Tämä on vain yksi esimerkki suomalaisesta hölmöydestä, mitä vielä muuta?



Näin kohuttu maakauppa tehtiin

Torstai 23.10.2014 klo 06.00

Ukrainalainen sai ostaa maa-alueen sotilasalueelta, vaikka se ei ollut julkisessa myynnissä.


Kemiön Skinnarvikin sotilasalueelta myytiin rantakaistale ulkomaalaisille vuonna 2008. (RONI LEHTI)


Metsähallituksen kiinteistöliiketoiminnasta vastaava Laatumaa selvitti Iltalehden pyynnöstä miten ukrainalainen liikemies osasi etsiä maa-aluetta nimenomaan Merivoimien räjähdeainevarikon alueelta Kemiön Skinnarvikista vuonna 2008. Kyseessä oleva maa-alue ei ollut julkisessa myynnissä. Rantakaistale sijaitsi sotilasalueella, avaimia ja kulkulupaa edellyttäneen portin takana. Tieyhteys rantaan rakennettiin Metsähallituksen toimesta vasta kaupan toteuduttua.

Laatumaan nykyisen johtajan Tuomas Hallenbergin mukaan ukrainalainen oli ottanut itse yhteyttä Metsähallitukseen ja tiedustellut rantatontteja mökkiliiketoimintaa varten. Liikemies oli kertonut haluavansa maata suuren vesistön ääreltä.

- Hän oli kiinnostunut Päijänteen ja Saimaan rannoista merenrantatonttien lisäksi, sanoo Hallenberg.

Tuomas Hallenbergin mukaan yhteydenoton ajoitus oli sopiva, koska Skinnarvikin alueelle oltiin juuri laatimassa alustavaa myyntisuunnitelmaa.

- Tuohon aikaan meillä ei ollut vielä velvollisuutta markkinoida maaomaisuutta julkisesti. Sittemmin ohjeita on tarkennettu ja kaikki kohteet menevät nyt julkiseen myyntiin jokaisen potentiaalisen ostajan katsottavaksi.

Metsähallitus ei tarkistanut Skinnarvikiin pyrkineen ostajan taustoja eikä kiinnittänyt huomiota yrityksen liiketoimintahistoriaan.

- En tiedä miksei yrityksen taustoja tarkistettu. Yleisesti voin todeta, ettei Metsähallitus voi valita ostajia eikä rajata ketään pois esimerkiksi kansallisuuden perusteella.

Ukrainalainen liikemies maksoi kahdesta noin 1,5 hehtaarin merenrantatontista Suomen valtiolle yhteensä 200 000 euroa. Kauppojen jälkeen ukrainalainen myi tontit eteenpäin venäläisen liikemiehen Viroon rekisteröimälle yhtiölle. Nyt sotilasalueen kyljessä nököttäviä tontteja kaupitellaan Venäjällä 215 000 euron kappalehintaan.

Lue lisää kauppojen etenemisestä sekä Puolustusvoimien mielipiteestä asiaan päivän Iltalehdestä tai digilehdestä!
 
Iltalehden toimittaja on jatkanut selvityksiään (tarkemmin paperilehdessä).

Ottamatta kantaa turvallisuusaspektiin voidaan todeta kokonaisuuden olevan masentava. Myydään edulliseen hintaan tontti puolustusvoimille varatulta alueelta ja vastoin merivoimien nimenomaista tahtoa ja pyyntöä, tontti myydän "pöydän alta" , annetaan kaupan päälle avaimet puolustusvoimien alueelle johtavaan porttiin, siirretään myöhemmin aita ja rekennetaan tie tonteille. Mitä mahtoi jäädä Matsähallitukselle viivan alle tämän jälkeen ja miksi pääesikunta ei kuunnellut merivoimia? Metsähallitus ei tarkastanut ostaja taustoja ja ilmoittaa, ettei se edes voi valita ostajia. Itse ihmettelen, miksei tontteja laitettu samalla yleiseen myyntiin. Ne myytiin 200 000 eurolla, nyt niistä pyydetään 430 000 euroa!

"Pääesikunnan oikeudellisen osaston kirjallisen lausunnon mukaan varikkoa lähellä olevien maa-alueiden myynti ei muodostaisi riskiä sotilasalueelle eikä suoja-aluetta täten ollut tarvetta turvata erityistoimenpitein." Pointti on kuitenkin se, että pääesikunnan olisi tullut kuunnella herkällä korvalla toiminnanharjoittajaa, joka on merivoimat ja merivoimien materiaalilaitos/varikko. Kerrottiinko pääesikunnalle, että ostaja on tuntematon ulkomainen liikemies, jolla on yhteyksiä venäläisiin?

Tämä on vain yksi esimerkki suomalaisesta hölmöydestä, mitä vielä muuta?



Näin kohuttu maakauppa tehtiin

Torstai 23.10.2014 klo 06.00

Ukrainalainen sai ostaa maa-alueen sotilasalueelta, vaikka se ei ollut julkisessa myynnissä.


Kemiön Skinnarvikin sotilasalueelta myytiin rantakaistale ulkomaalaisille vuonna 2008. (RONI LEHTI)


Metsähallituksen kiinteistöliiketoiminnasta vastaava Laatumaa selvitti Iltalehden pyynnöstä miten ukrainalainen liikemies osasi etsiä maa-aluetta nimenomaan Merivoimien räjähdeainevarikon alueelta Kemiön Skinnarvikista vuonna 2008. Kyseessä oleva maa-alue ei ollut julkisessa myynnissä. Rantakaistale sijaitsi sotilasalueella, avaimia ja kulkulupaa edellyttäneen portin takana. Tieyhteys rantaan rakennettiin Metsähallituksen toimesta vasta kaupan toteuduttua.

Laatumaan nykyisen johtajan Tuomas Hallenbergin mukaan ukrainalainen oli ottanut itse yhteyttä Metsähallitukseen ja tiedustellut rantatontteja mökkiliiketoimintaa varten. Liikemies oli kertonut haluavansa maata suuren vesistön ääreltä.

- Hän oli kiinnostunut Päijänteen ja Saimaan rannoista merenrantatonttien lisäksi, sanoo Hallenberg.

Tuomas Hallenbergin mukaan yhteydenoton ajoitus oli sopiva, koska Skinnarvikin alueelle oltiin juuri laatimassa alustavaa myyntisuunnitelmaa.

- Tuohon aikaan meillä ei ollut vielä velvollisuutta markkinoida maaomaisuutta julkisesti. Sittemmin ohjeita on tarkennettu ja kaikki kohteet menevät nyt julkiseen myyntiin jokaisen potentiaalisen ostajan katsottavaksi.

Metsähallitus ei tarkistanut Skinnarvikiin pyrkineen ostajan taustoja eikä kiinnittänyt huomiota yrityksen liiketoimintahistoriaan.

- En tiedä miksei yrityksen taustoja tarkistettu. Yleisesti voin todeta, ettei Metsähallitus voi valita ostajia eikä rajata ketään pois esimerkiksi kansallisuuden perusteella.

Ukrainalainen liikemies maksoi kahdesta noin 1,5 hehtaarin merenrantatontista Suomen valtiolle yhteensä 200 000 euroa. Kauppojen jälkeen ukrainalainen myi tontit eteenpäin venäläisen liikemiehen Viroon rekisteröimälle yhtiölle. Nyt sotilasalueen kyljessä nököttäviä tontteja kaupitellaan Venäjällä 215 000 euron kappalehintaan.

Lue lisää kauppojen etenemisestä sekä Puolustusvoimien mielipiteestä asiaan päivän Iltalehdestä tai digilehdestä!


Pahasti haisevissa tapauksissa ulkomainen ostaja saattaa olla vain korruption peittävä bulvaani. Todellinen ostaja voi olla päätöksen tehnyt virkamies tai hänen kaveripiirinsä.
 
Suomen vesiväylät "motissa" - venäläisfirma osti maat

Maanantai 19.1.2015 klo 05.58



Venäläistaustainen, Suomeen rekisteröity Airiston Helmi Oy on hankkinut järjestelmällisesti merenranta- ja saarikiinteistöjä Turun saaristosta vajaan kymmenen viime vuoden aikana.

Hankintojen seurauksena venäläistaustainen yritys on saattanut valvontaansa Turun ja Naantalin satamiin johtavat syvävesiväylät. Kyseessä on viisi Suomen puolustuksen ja huoltovarmuuden kannalta keskeistä saaristomeren väylää.

Kaakosta maata on hankittu Hangosta Turkuun johtavan Pensarin väylän varrelta. Etelästä Utön syväväylän varrelta ja Ahvenanmaan suuntaan Kihdin Väylän varrelta. Rahtiliikenteen käyttämä Uudenkaupungin väylä ja Högön kiertoväylä ovat olleet niin ikään maanhankinnan kohteina.

Asemansa vuoksi nimettömänä pysyttelevän sotilaslähteen mukaan kartoilta paljastuva maanhankinta on kiistatta strategista. Järjestelmälliset hankinnat ovat motittaneet Turun ja Naantalin satamat.

- Tavoitteena on ollut kaikkien merkittävien syvävesiväylien visuaalinen valvonta ja tarpeen tullen myös sulkeminen.

Asiantuntijan mukaan kyse on venäläisen etupiiriajattelun mukaisesta kohdemaan varaamisesta ja haltuun ottamisesta. Rauhan aikana varaudutaan tulevaan ja rakennetaan tukikohtia.


http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015011919044524_uu.shtml
 
Ei aiheuta uhkaa Suomelle on taas varmaankin perus poliitikon vastaus...
 
Valitettavasti taitaa olla niin että rauha on ollut liian pitkä... Samahan se oli ww1:n jälkeen kun ajateltiin että koskaan ei tule enään sotia... ongelma Suomessa on että uhkakuvat on siloteltu sopimaan käytettävissä olevaan rahamäärään ja kun tarpeeksi valehdellaan niin aletaan itsekin uskomaan niihin... Olisi mielenkiintoista nähdä puolueeton tutkimus suomen uhkakuvista ja pv:n nykytilasta vastaamaan niihin... Tällaiset strategiset maakaupat ovat mielenkiintoinen sivujuonne sinänsä ja todennäköisesti se yksi näkyvimmistä valmisteluista...
 
Jos tiedot pitävät paikkansa on Paperilehden teksti karmeaa luettavaa.

- Venäläinen firma on hankkinut 10 kohdetta väylien molemin puolin.
- Firma tekee jatkuvaa suurta tappiota. Nyt on oma pääoma lähes 4 miljoonaa euroa miinuksella ja firmaan on pumpattu vierasta pääomaa jo lähes 14 miljoonaa euroa ja lisää tulee tuntemattomalta taholta.
- Firma on rakentanut alusten telakat ja korjaustilat merivoimien kaluste huutokaupoista hankkimilleen aluksille, jotka on yhä maalattu puolustusvoimien väreillä. Niitä luullaan merivoimien aluksiksi, niiden seilatessa vapaasti pitkin Turun saaristoa, mistään ei käy ilmi, että miehistö onkin venäläinen. Toinen "Airiston Helmen" merivoimilta hankkimista Kampela-luokan aluksista on varustettu "sateliiteilla" ja miinanpudotuskalustolla. Toinen on rannikkotyksitön linnakealus. Mikään ei ole estämässä aluksia laskemasta mereen antureita tai vaikka kehittyneitä miinoja, jotka tarvittaessa odottavat pohjassa vaikka vuosikausia.
- Näillä aluksilla ja tukikohdilla voidaan valvoa lähes koko Turun saariston liikennettä. Yksikin upotettu alus saisi aikaan liikenteen täydellisen pysähtymisen kyseisillä väylillä.

Itse odotan om viranomaistemme vähättelevän asiaa ja toteavan, että asia on tiedossa ja hallinnassa. Kuten koko uskottava itsenäinen puolustuksemme ja vapautemme osallistua mihin harjoituksiin ja toimintaan haluamme?
 
Rikoslain 13 luku, 4 §: Laiton sotilaallinen toiminta.

"Joka laittomasti perustaa, organisoi tai varustaa sotilaallisesti järjestäytyneen yhteenliittymän, jonka tarkoituksena on vaikuttaa valtiollisiin asioihin, toimii sellaisessa yhteenliittymässä johtavassa asemassa, taloudellisesti tai muutoin merkittävällä tavalla tukee sitä tai siinä toimeenpanee tai antaa sotilaallista koulutusta, on tuomittava laittomasta sotilaallisesta toiminnasta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

En ole lakimies, mutta jos Merivoimien väylillä on Taitolajin kuvaamaa toimintaa, niin jo on kumma jos ei jokin meidän pykälä siihen pure.
 
Edelleenkin väitän, että nämä asiat ovat kyllä tiedossa niillä tahoilla kuin pitääkin, ja vastatoimet selvillä jos pilliin puhalletaan. Muuten on kyllä pelkkiä housuja hommissa. Voisiko homman järki olla siinä, että tällainen tiedossa oleva uhka kuluttaa asiaan varattuja resursseja ja pystytään toisaalta eliminoimaan sitten kun tarvis on?
 
Edelleenkin väitän, että nämä asiat ovat kyllä tiedossa niillä tahoilla kuin pitääkin, ja vastatoimet selvillä jos pilliin puhalletaan. Muuten on kyllä pelkkiä housuja hommissa. Voisiko homman järki olla siinä, että tällainen tiedossa oleva uhka kuluttaa asiaan varattuja resursseja ja pystytään toisaalta eliminoimaan sitten kun tarvis on?

Jos kyse on tiedustelusta ja/tai hyökkäyksen valmistelusta, niin vahinko on jo tapahtunut.
 
Edelleenkin väitän, että nämä asiat ovat kyllä tiedossa niillä tahoilla kuin pitääkin, ja vastatoimet selvillä jos pilliin puhalletaan. Muuten on kyllä pelkkiä housuja hommissa. Voisiko homman järki olla siinä, että tällainen tiedossa oleva uhka kuluttaa asiaan varattuja resursseja ja pystytään toisaalta eliminoimaan sitten kun tarvis on?

Toivottavasti on tiedoss ja toivottavasti reagoidaan, mutta tällä välillä mikään ei ole estänyt ko. aluksia laskemasta niin paljon antureita saaristoon kun sielu sietää tai muuten valmistautumasta tulevaan. Ainakin omistusta voidaan käyttää provokaatioon tai siitä syyttämiseen.

Mutta ei hätää, svenskit valtaavat puolestamme Ahvenanmaan jos ryssä ottaa Helsingin:

http://hbl.fi/nyheter/2015-01-19/708316/uppdrag-inta-aland-att-skydda-sverige



Det är mycket tal om Gotland, men Åland har också en strategiskt viktig betydelse. Både Sverige och Ryssland har konsulat i Mariehamn. Foto: Mostphotos
"Inta Åland för att skydda Sverige"
FNB
Publicerad: 19.01.2015 07.52 • Uppdaterad: 19.01.2015 08.51

Om ryssarna anfaller Finland, då ska Åland intas för att skydda Sverige. Det var regementet i Gävles topphemliga uppdrag under kalla kriget, rapporterar Gefle Dagblad i Sverige som grävt fram den topphemliga historien.

Planerna var så hemliga att regementets egna officerar inte en kände till dem. Genom att inta Åland kunde man dels försvara Sverige från angriparna, dels låta Finland fokusera på att skydda sina egna gränser.

Planerna bekräftas av viceamiral Per Rudberg, dåvarande befälhavare för Nedre Norrlands militärområde, i en bok av försvarsreportern Mikael Holmström: "Den dolda alliansen – Sveriges hemliga Natoförbindelser". I samma bok säger Jaakko Valtanen, finsk försvarschef 1983–1990:

– Om Sovjetunionen hade överraskat oss och tagit Helsingfors, då skulle det vara viktigt för oss alla att Sverige hade försökt att ta hand om Åland.

"Lång tradition"
Hur officiella diskussionerna mellan Sverige och Finland var är dock oklart. Gefle Dagblad skriver att de svenska planerna styrks av att det fanns en hemlig militär ledningscentral som skulle basa över två brigader, ungefär 10 000 man, placerad i Gävle. En brigad utan något redovisat uppdrag.

Försvarsexperten Hans Lindblad säger att Ålandsplanerna är "i politisk känslighet i klass med IB-affären och det hemliga Nato-samarbete som Sverige ägnat sig åt."

– Bara att planera för en sådan här operation är kontroversiellt. Det som gör detta speciellt är att det berör Finland och deras ytterst känsliga och utsatta läge gentemot dåvarande Sovjetunionen, säger han till tidningen.

Strategiskt viktig
Sverige har under mellankrigstiden, ända sedan 1928, haft en plan att ingripa om Sovjet hotar Åland. Det säger docent Kenneth Gustavsson, som bland annat skrivit boken "Ålandsöarna – en säkerhetsrisk". Åland är strategiskt en viktig plats och har genom tiderna varit intressant för ett flertal stormakter. Först hade Sovjet planer på att besätta Åland och sedan tyskarna. Under andra världskriget var Hitler nära att invadera Åland, en plan som avstyrdes i sista minuten. Och Åland är sannolikt lika viktig ännu idag.

– Men ingen vill erkänna det. Det är mycket diskussion om Gotlands strategiska betydelse, men inget om Åland. Det är känsligt, men man behöver vara medveten om att Åland har en strategiskt viktig betydelse för alla parter kring Östersjön. Det är speciellt viktigt för Finland, Sverige och Ryssland, de bildar en triangel med Åland i mitten. Betydelsen visas inte minst av att alla tre är representerade på Åland i form av landshövding och konsulat
 
Toivottavasti on tiedoss ja toivottavasti reagoidaan, mutta tällä välillä mikään ei ole estänyt ko. aluksia laskemasta niin paljon antureita saaristoon kun sielu sietää tai muuten valmistautumasta tulevaan. Ainakin omistusta voidaan käyttää provokaatioon tai siitä syyttämiseen.

Olikohan ne Katanpää-luokan nuuskijat edelleen niin huono hankinta kuin mitä palstalta luin...
 
Back
Top