Kulmuni: Syntyvyyttä ja ilmastonmuutoksen torjuntaa ei saa asettaa vastakkain – "Suomi tarvitsee enemmän lapsia, ei vähemmän"
Synnytyslaitosten lakkauttamiset ovat olleet erittäin huonosti harkittuja, elinkeinoministeri sanoo
Suomenmaa21.8.2019 13:12
Muokattu
21.8.2019 13:48
Keskusta Keskustan puheenjohtajaehdokkaan, elinkeinoministeri Katri Kulmunin (kesk.) mielestä ilmastonmuutoskeskustelu on lähdössä aivan väärille urille, jos perheiden lapsilukumäärä nähdään pelkkänä päästölähteenä.
Helsingin Sanomat uutisoi viikonloppuna, että tehokkain toimenpide vähentää kunkin omia ilmastopäästöjä olisi hankkia yksi lapsi vähemmän.
Kulmuni kääntäisi keskustelua päinvastaiseen suuntaan. Syntyvyys vähenee Suomessa vuosi vuodelta.
– Minun on mahdotonta ymmärtää, että harmaantuvassa Suomessa suuri lapsiluku olisi yhtäkkiä meidän suurin ongelmamme. Suomi tarvitsee enemmän lapsia, ei vähemmän, Kulmuni sanoi Ylivieskassa keskiviikkona.
JATKUVASTIlaskeva syntyvyys pakottaa Kulmunin mukaan miettimään, onko Suomi niin lapsiystävällinen maa kuin yleisesti ajatellaan.
– Mietin sitä, miten me poliitikot pystyisimme osaltamme helpottamaan lapsiperheiden arkea nykyistä enemmän ja madaltamaan kynnystä oman perheen perustamiselle. Tärkeintä on, että jokaisen oma lapsilukutoive täyttyisi.
Yksi poliitikoiden vastuulle lankeava asia on Kulmunin mukaan yhteiskunnan tukipalveluiden toimivuus ja saatavuus.
Hänen mielestään viime vuosien synnytyslaitosten lakkauttamiset ovat olleet erittäin huonosti harkittuja. Elinkeinoministeri poistaisi rajan tuhannen synnytyksen sairaalakohtaisesta vaatimuksesta
HALLITUSaikoo tulevan neljän vuoden aikana uudistaa perhevapaat.
Kulmunin mukaan uudistuksessa täytyy olla keskiössä perheiden näkökulma. Erityisesti hän haluaa korostaa perhevapaiden joustavuutta.
Kulmuni vaatii, että perhekoon kasvattamisen kynnystä on madallettava entisestään. Tämän hetken keskivertoperheen koko huomioiden lisätuki pitäisi osoittaa jo kolmannelle lapselle, hän summaa.
– Kynnys oman lapsitoiveluvun saavuttamisessa pitäisi olla mahdollisimman alhainen. Lapsilisän korottaminen jo kolmannesta lapsesta osaltaan edesauttaisi syntyvyyden kasvua.