Vähähiilihydraattinen ruokavalio

Maidan

Respected Leader
Valkuainen on keto-ruokavalion sivuosassa, pääosa energiasta tulee rasvasta. Kaurat ja kvinoat on pannassa niiden sisältämän hiilihydraatin vuoksi, ei muuten. Syömällä eläinperäistä rasvaa yleensä valkuainen tulee siinä ohessa. Tärkeää on myös lihan laatu, koska viljarehulla ruokitun eläimen rasvahapot on ihan vinksallaan, ja siten sen liha on epäterveellistä. Hiilarien suhteen pitää ketoosissa olla melko ehdoton, koska pointtina on että keho polttaa rasvaa energianaan ja hiilarit palaa aina ensin, jolloin ne sekoittavat aineenvaihdunnan jos niitä syö. Hiilaria alle 20g päivässä, joten noin 50 grammaa kaurahiutaleita ja kiintiö olisi ylitetty...
OK, ilmeisesti sekoitin valkuaispitoisen diettiin.
No miten sitten kolesteroli, jos syö liika rasvaista liha?

Ja miten viljarehu voi sekoittaa lihan rasvahapot? Mitä eläimen pitää syödä sitten?
 

Pandahki

Kapteeni
OK, ilmeisesti sekoitin valkuaispitoisen diettiin.
No miten sitten kolesteroli, jos syö liika rasvaista liha?

Ja miten viljarehu voi sekoittaa lihan rasvahapot? Mitä eläimen pitää syödä sitten?
Kolesterolin suhteen se mittari, millä oikeasti on yhteys sydänsairauksiin on triglyseridi/HDL suhde, ja tämä on säännöstään matala oikein kasattua keto-ruokavaliota syövillä, kun taas pullamössöillä se on aivan tapissa. LDL-arvolla ei sinänsä ole niin väliä, koska se mittaa vain LDLn kokonaismäärää, ei sen koostumusta. Ketogeeninen ruokavalio välttää hiilihydraattia, joka aiheuttaa LDLn oksidaatiota, jolloin se muuttuu haitalliseksi. Kolesteroli on välttämätön välitysaine kehossa, ei mikään paha mörkö.

Eläinten osalta pätee aivan samat säännöt kuin ihmistenkin, eli olet mitä syöt. Esim. nautojen liha, jotka ovat syöneet vain ruohoa on noin 4-5 kertaa rikkaampi omega-3 rasvahappojen osalta kuin viljarehulla ruokitun naudan liha. Omega-3/omega-6 suhde pitäsi ihmisravinnossa olla noin 1:1, joten on helppo nähdä miten tällainen muutos lihan (tai oikeastaan sen sisältämän rasvan) koostumuksessa voi pilata muuten terveellisen ruokavalion.
 

Sardaukar

Greatest Leader
BAN
Mulla on jokin outo geneettinen juttu, että HDL on ollut aina tosi matala. Kuulemma ilmenee enimmäkseen E-Pohjanmaalla.
 

Döödihärry

Alikersantti
Heikkilä jatkaa.
US Army on kieltämässä roskaruuan. Ketoruokavaliosta on tulossa pakollinen, sillä se lisää sotilaiden toimintakykyä. Suomen armeija on siirtymässä vegeen ja tällä menolla voidaan sulkea koko laitos.
Onkohan AH lukenut koko juttua? Tarkastellaanpa noita ylläolevia väitteitä. Suosittelen rutiininomaista faktantarkistusta nykypäivän valeuutisten aikaan, ja ehdottomasti aina kun kohtaatte yhden asian ihmisen esittämiä väitteitä. Itse jo vuosikymmen sitten opin kyseenalaistamaan AH kirjoituksia, suuri yleisö taisi tehdä niin hänen viimeisimmän kirjan räikeiden asiavirheiden myötä

"Ketoruokavaliosta tulossa pakollinen..."
https://nypost.com/2019/07/02/could-a-mandatory-keto-diet-improve-us-military-performance/
Plus, forcing soldiers to change their diet and lifestyle brings with it a slew of legal and ethical issues. Being in ketosis isn’t something you can hop in and out of — it takes people an average of four days to enter — meaning soldiers would have to stay on the “diet” even during their off time. Plus, in order to enforce the regulation, the military would have to test its service people’s ketone levels regularly.
. Eli ei ole lähelläkään toimeenpanoa tuollainen. AH taitaa olla melkoinen diktatuurien ihailija?

"US Army on kieltämässä roskaruuan..."
These possible changes also come with some bad timing: Just last year, Army scientists created an MRE pizza with a three-year shelf life so soldiers can eat the doughy delight in the field.
:ROFLMAO::cool:

"Suomen armeija on siirtymässä vegeen ja tällä menolla voidaan sulkea koko laitos"
https://www.apu.fi/artikkelit/puolustusministeri-niiniston-porkkanakommentti-ihmetyttaa-asiantuntija-nama-ovat-varusmiesten-todellisia-terveysongelmia
...edellisistä sodista, joissa rintamaravinto koostui pääasiassa viljatuotteista: kuivasta ruisleivästä, täysjyväviljasta keitetystä puurosta, viljanjyvistä ja makaronista...proteiinitäydennystä haettiin osin samasta lähteestä kuin kasvissyöjät nykyäänkin eli pavuista ja herneistä. Jatkosodan aikana kasvisruoan osuus armeijassa oli selvästi suurempi kuin nykytilanteessa: arviolta yli puolessa aterioista ei ollut lainkaan lihaa...
Juu, täytyy laittaa aikakoneella AH postaukset vuoteen 1942 ja käskeä Marskia lopettamaan koko lafkan. o_O

Mutta meanwhile in Finland. Mitä tekee Suomen tekijämiehet?

Teemu Selänne, tuo ikinuori hokimies joka syö pastaa lukuisan keskiverron italialaisen verran;

Ja koripallon, gastronomian sekä oikeaoppisen ruokailun huipputekijä Lauri Markkanen;
https://www.iltalehti.fi/koripallo/a/2cbb07c2-df5c-45eb-afff-6ec3f965ca22
"...On rutiini, että syömme yhdessä kaurapuuroa aamuisin kotona...syön omeletin pinaatilla ja sienillä – ilman juustoa tai lihaa. Syön myös proteiinipirtelön, jossa on kauraa. Jos tarvitse hiilihydraatteja, syön vohveleita tai pannukakkuja, jotta saan painoni pidettyä ylhäällä. Pelipäivän harjoitusten jälkeen syön kevyen pastasalaatin...pastaa ja kanaa tomaattikastikkeessa...lohen ja bataattien tapaista...Suomessa syödään terveellisiä ruokia, joten kasvoin syöden niitä..

Ihan jos keskustellaan sydän- tai aivoinfarkteista (tai siis valtimokovettumatautien) ja niiden yhdestä merkittävästä riskitekijästä eli kolesterolista, on tyypillistä että netin karppigurut puhuvat erilaisista LDL-alatyypeistä, oli ne sitten oksidoituja, sekoitettuja, pursotettuja tai ravistettuja. Kuitenkin on kiistattomasti ja lukemattomasti tieteellisesti toistetusti todistettu, että nimenomaan (useimmiten lääkkeellisesti) laskettu LDL-kolesteroli vähentää riskiä näille infarkteille ja kovettumille. Itse asiassa kun LDL saadaan alle 2.0, lähtee valtimonkovettumat korjaantumaan. Silloinkin tasot ovat tuplat siitä mitä useilla metsästäjä-keräilijä luonnonkansoilla. Eli aika turhaa puhua näistä LDL-alatyypeistä. Kotitehtäväksi jätän selvittää näiden kolesterolilääkkeiden vaikutusmekanismeja. Silloin selviää kumpi on vaarallisempaa, elimistön itse tuottama vai ravinnosta saatu kolesteroli. Useimmiten sepelvaltimotautisilla on jäätävän suuri oman kolesterolin tuotanto.

Ja loppuun pieni provo kaikille niille, ketkä sanovat ettei viljatuotteet kuulunut kivikauden ihmisen ruokavalioon;
https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/kieli-kulttuuri/ahvenanmaalta-loytyi-5000-vuotta-vanha-ohranjyva-tutkijoiden-kasitys-pohjoisen-muinaisista-elinkeinoista-meni-uusiksi
"Viljanjyvien lisäksi asuinpaikoilta löytyviin kasvinjäänteisiin kuului muun muassa pähkinänkuoria, omenan siemeniä, mukulaleinikin juurimukuloita ja ruusunmarjoja."
...mutta mikä oleellisinta;
Ei ole mahdotonta, että viljoista olisi jopa pantu olutta
:cool::cool::cool::cool::cool:
 

Maidan

Respected Leader
Saa kohta nähdä mikä on minun LDL taso nyt. Lääkäri sanoi että pitää olla alle 2. Ei ole lähellekään vaikka ottanut statiinin. Kokonais KOL on normin sisällä. Mutta se "paha" on suurin kolmesta :cautious:
En karpaa, vaan syön nyt kaikkea mitä haluan, ainoastaan hiukan pienemmät määrät ja lopetin sokeriherkkujen syömistä.

Kerran karppasin, pudotin nopeasti 4 kg ja sitten ne palasi))
 

Herman30

Greatest Leader
Ne 4 kg oli luultavasti vain nestettä.
Itselläkin meni kerran viikon lapinvaelluksella 5kg yhdessä viikossa. Melkein koko viikko hellettä, +20 ja enemmän, yli 20kg selässä ja paljakkatunturia. Ei varjoa juuri missään.
 

Mustaruuti

Ylipäällikkö
BAN
RÖLLIKKÄ
Ne 4 kg oli luultavasti vain nestettä.
Itselläkin meni kerran viikon lapinvaelluksella 5kg yhdessä viikossa. Melkein koko viikko hellettä, +20 ja enemmän, yli 20kg selässä ja paljakkatunturia. Ei varjoa juuri missään.
Naisen verimäärä on 4 litraa, miehen 5 litraa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Dehydraatio - Jo muutaman prosentin vaje elimistön sisältämän veden määrässä voi aiheuttaa ongelmia.

Kuten varmaan kaikki peruskoulusta muistavat, yhteyttäminen toimii siten, että laitetaan hiilidioksidia ja vettä yhteen ja tulee hiilihydraattia.

Kun ihminen sitten elimistössä polttaa hiilihydraattia, siitä tulee energian lisäksi hiilidioksidia (joka poistuu hengityksessä) sekä vettä.

Toisaalta taas sitten valmiit hiilihydraatit ovat ihmisellä varastoituneena glykogeenimuodossa lihaksiin ja maksaan n. puolesta kilosta ylöspäin. Ja niissä on myös sitoutuneena vettä 2,7x.

Todennäköisesti Hermannillakaan kyse ei ollut pelkästään hikoilusta. Vaan suurin osa oli glykokeenivarastojen tyhjenemistä ja sitten vähän rasvaa ja proteiinia päälle.
 

Lapinukko

Kenraali
Aika kevyt olin kun inttiin menin, kauan sitten. Alokkaana. Paino siis.

Sit RUK:n jälkeen, niin alko paino nousta, oli se sotku, sokerit ja munkit. Joskus kaljaakin,,
Ei menty enää yhtä kovaa, puru rataa ja latuja pitkin. Nosteluvoima, no en huomannut eroa, propsit kasaantu samaan malliin. Juoksu ja hiihtomeno vaan heikenty.

Jälkikäteen ajatellen olen ihmetellyt, monellahan kunto nousee intissä. Salillako olisi pitänyt käydä.
Mite nää nykynuoret pärjää?
 

Mili

Majuri
Viikonloppuna ajattelin pitää pientä paastoa. Energia kanamunasta ja pekonista. Laskin että aamu ja iltapalaksi jaan 100g pekonia ja 4 kananmunaa joka olisi noin 600 kaloria(tyhmää käyttää noin arkaaisia mittayksiköitä). Mitä mieltä? Tuossa olisi yhdistettynä vähäinen energiansaanti ja vähähiilihydraattisuus. Voisiko nakertaa muutan porkkanan näläntappoon?

Harrastaako joku näitä pikadieettejä? 24h, 16/8 jne.

Vinkkejä ja kertomuksia olisi mukava kuulla.
 

Helikopteri

Kersantti
Piti oikeasti googlettaa, että mitä helvettiä tämän uutisen:
takana oikeasti on. Ja selvisihän se:

Vähähiilihydraattista ruokavaliota siis kokeillaan Navy Sealeilla, koska se auttaa sukeltamisessa!

Rasvojen ja ketonien aineenvaihdunta tuottaa vähemmän hiilidioksidia suhteessa käytettyyn happeen, kuin hiilihydraattien.
Tämän artikkelin mukaan:
ketodietillä saavutetaan n15% pienempi tarve hengittää.

Edelleen oma mielipiteeni on, että vaikka ketodietillä on positiivisetkin puolensa osalla yksilöitä, niin jälkaväkitaistelijan suorituskykyvaatimusten täyttämisessä se on useimmilla ihmisillä haitaksi. Jalkaväkitaistelija ei tarvitse pelkästään pitkäkestoista kuntoa, vaan toimenkuvaan kuuluvat vahvasti myös alle muutaman minuutin mittaiset glykolyyttisen alueen voimanponnistukset. Hyvä peruskestävyys kyllä auttaa todella paljon, mutta se ei ole ainoa asia.

Tämän hetkisen tutkimustiedon valossa ketodietistä ei ole merkittävää haittaa kun mennään max 70%:n teholla maksimaalisesta hapenottokyvystä ja tuo on surkean vähän. Esimerkiksi huippujuoksijat juoksevat maratonit pitkälti glykogeeneillä, eikä rasvalla. Anekdotaalisesti myös aika vähissä ovat ne kestävyyslajien huiput, jotka vetävät kisansa ilman hiilareita. Osan treeneistä jotkut vetävät ilmeisesti tarkoituksella glykogeenit tyhjinä, mutta kisoissa harva haluaa antaa muille tasoitusta.

Henkilökohtaisesti taas olen aika moneen otteeseen ketoa harrastanut. Puhdasta voimatreeniä ( 3-4 toiston sarjat pitkillä palautuksilla ) se ei haittaa juurikaan. Kunhan tyhjien lihasten vuoksi monissa liikkeissä sitä on mekaanisesti inasen heikompi.

Sen sijaan kun mennään enemmän hypertrofiapainoitteiseen treeniin, niin normaaleihin treenivolyymeihin ei pääse oikein millään.

Kestävyysliikunnassa taas, esimerkiksi vaellus/retkeily tyyppistä harrastamista keto ei paljon haittaa, mutta jo esimerkiksi normaalilla puolen tunnin hölkkälenkillä huomaa hyvin miten paljon helpommin hengästyy. Rasvan polttaminen aerobisesti vaatii enemmän happea, kuin hiilarin.
 
Top