Vähähiilihydraattinen ruokavalio

Döödihärry

Alikersantti
Olen itsekin nyt koettanut vähän lisätä kuitua ruokavalioon, terveellistä suolistolle + bakteerikannalle, sekä jopa alentaa kolesterolia ja diabetesriskiä. Ruis on hyvä kuidun lähde, ruisleivässä on 10% ravintokuitua kun vaaleassa leivässä sitä on 4%. Toinen hyvä kuidun lähde ovat kauralesemurot, esim. bran flakesissa näyttäisi olevan 15% kuitua. Näppituntumalta yli 5% on runsaskuituinen ja yli 10% on jo erittäin runsaskuituinen.
Toi kuidun osuus on täyttä totta. Jenkkiläisessä tutkimuksessa vaihdettiin ristiin afroamerikkalaisen ja afrikkalaisen väestön ruokavalio. Jenkeissä syövät transrasvoja ja piilosokereita, afrikassa hurrrrrjasti kuitua. Jenkeissä afroamerikkalaisilla paljon suolistosyöpiä, kun afrikassa taasen vähän. Mitä kävi tutkimuksessa? Heti 2 viikon kohdalla huomattiin muutos suoliston bakteerikannassa. Sitä kautta aika moni tauti ja syöpä -tavalla tai toisella- pukkaa esiin.

Ravintokuidun terveellisyyden taustalla taitaa olla ainakin butyraatti. KVG kertoo asiasta tutkittua ja tutqittua tietoa.

Itse suosin kuidun lähteenä mahdollisimman paljon tuoreita ja pakastettuja vihanneksia/kasviksia. Jos mahdollista, niin suoraan omasta puutarhasta ja kasvihuoneesta. Kuitenkin superfood ruis on tässä kuidunsaannissa tärkeä; jälkiuuniruispaloissa kuitua n. 15%, hapankorpuissa yli 20%! Kakaroille syötän piilosokeroitujen murojen sijasta talkkuna-muroja (TalkMuru yms), jossa kuitua 20.7%. Kyllä pakki ja suolisto pelaa hyvin, eikä tule harha-ajatuksia THL:n tai P. Puskan tekemistä salaliitoista kansan sairastuttamiseksi kun pääkin pelaa kirkkaana.
 

Sardaukar

Greatest Leader
BAN
......

Itse suosin kuidun lähteenä mahdollisimman paljon tuoreita ja pakastettuja vihanneksia/kasviksia. Jos mahdollista, niin suoraan omasta puutarhasta ja kasvihuoneesta. Kuitenkin superfood ruis on tässä kuidunsaannissa tärkeä; jälkiuuniruispaloissa kuitua n. 15%, hapankorpuissa yli 20%! Kakaroille syötän piilosokeroitujen murojen sijasta talkkuna-muroja (TalkMuru yms), jossa kuitua 20.7%. Kyllä pakki ja suolisto pelaa hyvin, eikä tule harha-ajatuksia THL:n tai P. Puskan tekemistä salaliitoista kansan sairastuttamiseksi kun pääkin pelaa kirkkaana.
Tulee mieleen lapsuus ja isovanhempien luona vietetyt kesät. Niillä oli mansikkafarmi ja tutut teki kotonansa talkkunaa. Joten aamiainen oli usen talkkunavelliä mansikoilla :D
 

YJT

Kenraali
Karppaaminen on yliarvostettua. Painonhallinnan ja terveyden kannalta on usein parempi jos vaihtaa viljapohjaisia hiilari lähteitä hedelmiin ja vihanneksiin.
Määrittelit tuossa juuri karppaamisen...
 

Benelli

Respected Leader

YJT

Kenraali
No karpatessa ehkä vähemmän syödään hedelmiä, mutta vihanneksia paljon. Sitä paitsi karppaamista on paljon muunkinlaista kuin alakarppaaminen. Tavoitteena on vähentää hiilareita ja/tai parantaa niiden laatua; ei jättää niitä kokonaan pois.
 

YJT

Kenraali
Olen karpannut tässä vuosien saatossa kai kolme kertaa, sellaisia 3-6 kuukauden pätkiä kerrallaan. Ensimmäisen kerran ehkä vajaat kymmenen vuotta sitten, ja viimeisin jakso oli viime kesänä. Joka kerta paino on pudonnut hyvin, mutta kuten dieettien kanssa oikeastaan aina, paino tuppaa palaamaan takaisin, kun palataan aikaisempiin ruokailutottumuksiin. Karppaamisesta on kyllä jäänyt opiksi se, että kun ensimmäistä kertaa karppasin, niin oikeastaan vasta silloin opin syömään kasviksia kunnolla. Tämä on jäänyt arkielämään, myös silloin kun en karppaa.

Karppaamiseen olen päätynyt mm. siksi, että se on verrattain simppeli ruokavalio; ei tarvitse laskea ruoka-aineita, kaloreita, makroja tai mitään muutakaan. Kunhan vaan valitsee vähähiilarisia ruoka-aineita, niin on good to go. Lisäksi töissä karppaaminen on helppo toteuttaa, kun voi mennä muiden mukana buffettiin syömään ja latoa lautasen täydeltä kasviksia ja proteiinia. Huonoina puolina mm. se, että kun tykkään syödä leipää, niin siitä ei karpatessa pääse nautiskelemaan. Lisäksi se on vaikea dieetti kyläillessä, varsinkin kahvipöydässä. Monet muut dieetit ovat tässä mielessä helpompia, kun voi ottaa vaikka hedelmän kahvin kanssa, mutta ei oikein viitsisi pyytää emäntää tuomaan kulhollista parsaa... No toki joitakin pähkinöitä voi syödä aika vapaasti.

En ole mikään ravintoterapeutti tai muu ravitsemusalan oppinut, mutta muutaman yleisen väärinkäsityksen haluaisin korjata:
- Karppaaminen ei ole samaa kuin hiilareiden vähentäminen minimiin. Varmasti tunnetuin karppausdieetti on Atkinsin dieetti, ja siinä tosiaan käynnistysvaiheessa syödään maksimissaan 20 grammaa hiilareita / päivä, mutta kahden viikon jälkeen hiilareiden määrää nostetaan vaiheittain siten, että henkilöstä riippuen voidaan syödä jopa pari sataa grammaa hiilareita päivässä. Lisäksi erilaisia karppaustapoja ja -filosofioita on montaa erilaista; osassa ei välttämättä edes tavoitella ensisijaisesti hiilareiden määrän vähentämistä, vaan niiden laadullista parantamista (=syödään hiilarit paremmista lähteistä).
- Karppaaminen ei ole sama kuin Atkinsin dieetti. Erilaisia karppausdieettejä on vähintään kymmeniä, ja Atkins on niistä vain yksi.
- Karppaaminen ei ole uusi juttu. Ensimmäinen järjestelmällinen karppausdieetti oli Bantingin dieetti, joka kehitettiin jo 1800-luvun puolivälissä tai vähän sen jälkeen. Käsittääkseni Bantingin dieetti on yksi ensimmäisistä "nimetyistä" dieeteistä noin ylipäätään, kaikki dieettimuodot mukaan lukien. En osaa ruotsia, mutta olen siinä käsityksessä että ruotsin kielen laihduttamista tarkoittava sana "banta" tulee nimenomaan Bantingin dieetistä.
(Tähän mielelläni heitän anekdoottina että myös kahvakuulailua pidetään jotenkin uutena lajina, mutta kahvakuulaa on käytetty voimailuvälineenä jo ennen kuin säädettävät levypainot on keksitty. Sorry sivupolusta, mutta kahvakuulat ja karppaus tuntuvat jotenkin kuuluvan yhteen.)
 

mienkoiv

Luutnantti
Jostain luin ja näin jonkun tyyliin 60-luvun hoito-ohjeet sokeritautisille. Siinä nimenomaan käskettiin välttämään hiilihydraatteja, sallittuja vain esim. lanttu,jne hitaat hiilarit..

Mites nyt sitten, ei jumalauta ole ruoka eikä mikään, jollei siinä ole lautasella kiloa perunaa ja leipää pitä olla lisukkeena vaikka perkele ois mikä...mulkkua ei näe aikuinen mies kun alas kattoo ja karkkiostoksille pitää mennä...
ja viskit ja oluet tietysti, viikonloppu ei ole mitään ilman niitä...
 

mienkoiv

Luutnantti
Täh? Vihannekset ja hedelmäthän sisältävät hiilareita.
kannattaa niitten hedelmien kanssa olla aika varovainen kanssa..marjat ja juurekset/vihannekset toki ok
fruktoosi (hedelmäsokeri) ei ihan kauheen terveellistä ole vissiin...
 

Benelli

Respected Leader
kannattaa niitten hedelmien kanssa olla aika varovainen kanssa..marjat ja juurekset/vihannekset toki ok
fruktoosi (hedelmäsokeri) ei ihan kauheen terveellistä ole vissiin...
Hedelmät eivät kuitenkaan niin hirveästi fruktoosia sisällä.
Jos muistan oikein niin WHO:n mukaan pitäisi syödä jotain 20 appelsiinia päivässä että ylitetään suositukset.
 

miheikki

Respected Leader
https://m.kauppalehti.fi/uutiset/sami-inkisen-diabetesyritys-sai-45-miljoonan-rahoituksen---yhtion-tavoitteena-parantaa-tyypin-2-diabetes/HSDVNapi?ref=iltalehti:ad52
Sami Inkisen diabetesyritys sai 45 miljoonan rahoituksen - yhtiön tavoitteena parantaa tyypin 2 diabetes
4.4.2018 15.00


Vanhat sijoittajat tuplasivat panoksensa Virta Healthiin ja mukaan tuli Android-perustaja Andy Rubin.
Kaliforniassa toimiva Virta Health on nostanut jättimäisen 45 miljoonan dollarin B-rahoituskierroksen, jonka myötä yritys kolme vuotta vanha yritys on saanut yhteensä 75 miljoonaa euroa rahoitusta.
"Virta Health on löytänyt skaalautuvan liiketoimintamallin, eikä enää ole kyse puhtaasta tuotekehitysrahasta. Investointi menee lähinnä palkkoihin. Panostamme ohjelmistokehitykseen, datatieteisiin sekä kaupallistamiseen eli myyntiin ja markkinointiin”, toimitusjohtaja Sami Inkinen kertoo Kauppalehdelle.
Tarkoitus on myös kasvattaa kliinistä lääkäritiimiä, mutta erityinen painopiste on potilaiden määrän lisäämisessä.
B-kierrokselle oli Inkisen mukaan tarjolla useita pääomasijoittajia.
"Tärkeimmät aiemmat sijoittajat eli Venrock, Creandum, Obvious, Caffeinated Capital ja Max Levchin tuplasivat panoksensa. Lisäksi uusina sijoittajina mukaan tulivat Founder’s Fund ja Android-perustajan Andy Rubinin Playground Global."
Virta Health
Tekee: Verkossa toimiva lääkäriasema, jonka tavoite on parantaa kakkostyypin diabetes siirtämällä painopisteen sairauden hallinnasta yksilölliseen teknologia-avusteiseen etähoitoon.
Perustettu: 2014
Kotipaikka: San Francisco
Toimitusjohtaja: Sami Inkinen
Henkilöstö: 75
Sijoitukset: Yhteensä 75 miljoonaa dollaria.
Omistus: Avainhenkilöt, tärkeimmät sijoittajat Venrock, Allen&Co, Creandum, Obvious, Redmile Group, Max Levchin, Founder’s Fund, Playground Global.
Helmikuussa yritys julkaisi tieteellisiä tutkimustuloksia, jotka osoittivat, että kakkostyypin diabeteksen eteneminen on mahdollista pysäyttää Virta Healthin hoitomallilla nopeasti ja tulokset toimivat pidemmällä aikavälillä.

Osallistuneiden muutkin terveysparametrit, kuten korkea verenpaine, veren rasva-arvot, tulehdusarvot sekä maksa-arvot paranivat tutkimuksen mukaan.
Virta Health on verkossa toimiva lääkäriasema, jonka tavoite on parantaa kakkostyypin diabetes siirtämällä painopiste sairauden hallinnasta yksilölliseen teknologia-avusteiseen etähoitoon.
Hoidon ravitsemuksellinen lähestyminen perustuu vähähiilihydraattiseen, runsaasti rasvaa sisältävään ruokavalioon, jonka avulla verensokeri pidetään matalalla ja diabetekseen liittyvää insuliiniresistenssiä parannetaan.
Yritys seuraa kymmeniä potilaiden datapisteitä veriarvoista, painoon, verenpaineeseen ja lääkityksen sivuvaikutuksiin, jonka perusteella hoitoa hienosäädetään päivittäin ja diabeteslääkitystä voidaan nopeasti vähentää.
Hoito maksaa ensimmäisen vuoden ajan 400 dollaria kuukaudessa eli noin 4500 euroa vuodessa. Rahat luvataan palauttaa kokonaisuudessaan, mikäli potilaan tila ei ole vuoden aikana kääntynyt paremmaksi. Useimmille potilaille hoito on ilmainen, sillä sen korvaa vakuutusyhtiö tai työnantajan vakuutus.
Kakkostyypin diabetes on yksi maailman vaikeimmista terveysongelmista ja sen osuus Suomen terveydenhuollon kokonaismenoista on noin 15 prosenttia.
Suomesta on tullut paljon kyselyitä, mutta toistaiseksi hoidon piiriin tuleminen ei ole mahdollista.
"Tällä hetkellä voimme hoitaa laillisesti vain Yhdysvalloissa olevia potilaita", Inkinen sanoo.
 

Abdullah Koo

Luutnantti
Itse olen jonkun verran lueskellut aiheesta viime aikoina. Hämmentävää, kun meille on kautta aikain toitotettu rasvojen vaarasta ja kevyttuotteiden hyvyydestä.

Itse koitan tällä hetkellä noudattaa jonkun sortin VHH-dieettiä. Keskivartalossa läskiä n 10kg liikaa, ja uskon tämän olevan tehokkain keino sen saavuttamiseksi.
 

Herman30

Greatest Leader
Itse olen jonkun verran lueskellut aiheesta viime aikoina. Hämmentävää, kun meille on kautta aikain toitotettu rasvojen vaarasta ja kevyttuotteiden hyvyydestä.
Riippuu siitä kenen kirjoituksia lukee. Kyllähän jotkut edelleen vannovat voin varallisuudest ja ylistävät kevyttuotteita.
 

Abdullah Koo

Luutnantti
Riippuu siitä kenen kirjoituksia lukee. Kyllähän jotkut edelleen vannovat voin varallisuudest ja ylistävät kevyttuotteita.
Juuri näin. Siksi edelleen myös hämmentävää, kun molemmat ääripäät varmoja kannoistaan ja kumpaankin on löytyvinään myös lääketieteellistä tutkimustietoa.

Katselin tämän vanhan MOT:n pätkän läpi ajalta ennen isompia VHH-trendejä. Mielenkiintoista.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/09/17/rasvainen-kupla
 

Justin Case

Majuri
Eipä tuo huonoa tee, vaimolla laski verenpaineet ku lehmän häntä, ja lekuri povaili jo kuolemaa kun ei suostunut statiineja syömään, ne kun parantaa elämän laatua ja tuo lottovoitonkin tullessaan.. perkeleen murha-mari.. on mennyt maailma makuulleen kun lääkäri suuttuu kun ei myrkkyä halua ottaa. Me ainakin jatketaan vhh juttua.
 

Abdullah Koo

Luutnantti
No eilen sitten vihdoin aloitin. Eilinen ja tämä päivä mennyt liha, kananmuna, kala, rasvainen juusto, voi, turkkilainen jugurtti. Vihanneksiakin on tullut popsittua normaalia enemmän.

Vielä ei vituta, mutta eiköhän sekin tästä. 93,7:sta eilen aamusta lähdettiin, katsellaan miten vaaka liikkuu.
 

Loyd

Majuri
Itse pidin nutriletin 5 päivän starter dietin. 5 kiloa putosi pysyvästi painosta. Jatkoin sitten maltillisella karppaamisella, eli makaroni, leipä ja peruna vähiin. Vähän putosi lisää paino.

Noista rasvoista: terveellisintä voin tai margariinin sijaan on kasvisöljy. Siinä on margariineja enemmän omega-happoja.
Siis salaatin päälle vain reilusti esim oliiviöljyä.
 

Abdullah Koo

Luutnantti
Vielä ei vituta, mutta eiköhän sekin tästä. 93,7:sta eilen aamusta lähdettiin, katsellaan miten vaaka liikkuu.
Kuukauden verran takana, ja tänään aamupaino 90,8. Eli jotain on lähtenyt.

Vielä en kyllä huomaa mitään eroa pelikuvassa ja vaatteetkin kirraa entiseen malliin. Ehkä kihlasormus sormessa pyörii aikaisempaa helmpommin.

Tärkein mittari lienee se, kun vaimo tai muut läheiset toteavat huomaavansa muutoksen. Sitä ei vielä ole kuulunut.

Ekat 2,5 viikkoa ei painossa tapahtunut käytännössä mitään, pudotusta ehkä 0,5 kiloa. Tästä muutaman kerran epämotivoituneena tullut vietettyä paskaruokapäiviä, eli Burger Kingiä ja suklaapatukkaa enemmän kuin laki sallii. Jostan syystä sitten tällä viikolla paino pudonnut porsasteluviikonlopun jälkeen ma-pe välillä yli kilon, tuohon tämän aamuiseen.

Nesteitä ja turvotusta varmasti iso osa toistaiseksi tosta pudotuksesta, mutta eipähän ole ainakaan paino noussut. Josko sitä pääsisi kuun loppuun mennessä selkeään alle 90 alitukseen...
 

Mustaruuti

Ylipäällikkö
BAN
RÖLLIKKÄ
Itsellä paino pysyy helpoiten kurissa siten, että syö päivällä mitä vaan ja miten paljon vaan, mutta paastoaa yön. Tarkoittaa käytännössä sitä, että ei syö (juurikaan) iltapalaa. Jos vain saa nukahdettua, niin yöllä ei nälän tunne haittaa.
 

Abdullah Koo

Luutnantti
Itsellä paino pysyy helpoiten kurissa siten, että syö päivällä mitä vaan ja miten paljon vaan, mutta paastoaa yön. Tarkoittaa käytännössä sitä, että ei syö (juurikaan) iltapalaa. Jos vain saa nukahdettua, niin yöllä ei nälän tunne haittaa.
Itseasiassa olen lähtenyt hiukan myös tähän suuntaan, eli määrällisesti tullut syötyä vähemmän. Monesti aamupala jää väliin kokonaan. Näläntunne tekee hyvää myös henkisesti. :)
 
Top