Döödihärry
Alikersantti
Toi kuidun osuus on täyttä totta. Jenkkiläisessä tutkimuksessa vaihdettiin ristiin afroamerikkalaisen ja afrikkalaisen väestön ruokavalio. Jenkeissä syövät transrasvoja ja piilosokereita, afrikassa hurrrrrjasti kuitua. Jenkeissä afroamerikkalaisilla paljon suolistosyöpiä, kun afrikassa taasen vähän. Mitä kävi tutkimuksessa? Heti 2 viikon kohdalla huomattiin muutos suoliston bakteerikannassa. Sitä kautta aika moni tauti ja syöpä -tavalla tai toisella- pukkaa esiin.Olen itsekin nyt koettanut vähän lisätä kuitua ruokavalioon, terveellistä suolistolle + bakteerikannalle, sekä jopa alentaa kolesterolia ja diabetesriskiä. Ruis on hyvä kuidun lähde, ruisleivässä on 10% ravintokuitua kun vaaleassa leivässä sitä on 4%. Toinen hyvä kuidun lähde ovat kauralesemurot, esim. bran flakesissa näyttäisi olevan 15% kuitua. Näppituntumalta yli 5% on runsaskuituinen ja yli 10% on jo erittäin runsaskuituinen.
Ravintokuidun terveellisyyden taustalla taitaa olla ainakin butyraatti. KVG kertoo asiasta tutkittua ja tutqittua tietoa.
Itse suosin kuidun lähteenä mahdollisimman paljon tuoreita ja pakastettuja vihanneksia/kasviksia. Jos mahdollista, niin suoraan omasta puutarhasta ja kasvihuoneesta. Kuitenkin superfood ruis on tässä kuidunsaannissa tärkeä; jälkiuuniruispaloissa kuitua n. 15%, hapankorpuissa yli 20%! Kakaroille syötän piilosokeroitujen murojen sijasta talkkuna-muroja (TalkMuru yms), jossa kuitua 20.7%. Kyllä pakki ja suolisto pelaa hyvin, eikä tule harha-ajatuksia THL:n tai P. Puskan tekemistä salaliitoista kansan sairastuttamiseksi kun pääkin pelaa kirkkaana.