Vähähiilihydraattinen ruokavalio

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja miheikki
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Mulle on jalostunut elämän mittaan sellainen ruokajärjestys, jossa ei ole kiellettynä mitään. Ei mitään. Kohtuus on todennäköisesti SE juttu, eikä monipuolisuudesta ole haittaa. Kotimaiset marjat ovat mielestäni Suomessa erittäin aliarvostettuja. Tuontihipaleista viinirypäleet ovat pirullisen hyviä.

Venäläisen kansanterveyden kaikkinainen vertaaminen Suomeen on ihtestään sanonkomistä. Okei, jos sieltä joku allergia puuttuu tai sokeritautia on vähemmän, niin mikään ei muuta sitä tosiasiaa, että venäläinen kansanterveys on suomeksi romua.

Suomalainen tautiesiintyvyys kautta linjan voi johtua myös siitä, että täällä paremminvointivaltiossa ei tarvitse olla mikään Lotharin tuuri, kun mikä tahansa tauti keksitään rutiinitarkastuksissa. Työterveyshuolto suorastaan kaivaa kaikki vaivat alkaen tyristä päätyen roikkuluomiin, verikokeita otetaan ahnaasti ja kusinäytteitä vatkataan vuosittain. :cool: Entäs neuvola ja kouluterveydenhuolto, äitineuvolat ja määrävuotistarkastukset, mammografiat ja intin terveystarkastukset.....valistuneisuus ja itsestään huolehtiminen jne.

Eli Venäjällä "saattaa"o_O jäädä huomaamatta monta sellaista pirunkolostusta, jotka meillä vedellään framille aivan rutiinisti.

Joku yhteinen nimittäjähän sokeritaudille löytyy länneltä, kaikissa länsimaissa diabetes yleistyy oikein vorakalla ja osattomaksi ei jää kukaan. Minulla on omia poikkitieteellisiä käsityksiä siitä, mitkä seikat tämän aiheuttavat, mutta en todellakaan aio niitä ryhtyä avaamaan. Ravinto ja ylipaino on varmasti yksi syy, vähäinen liikunto toinen, mutta yksistään nuo eivät selitä tuollaista kehitystä, mikä kehittyneissä maissa on käynnistynyt.
 
Jos Venäläisten ruokavaliosta poistetaan alkoholi ja tupakka, niin väitän heidän ruokavalionsa olevan terveellisempää kuin Suomalaisten.
 
Jos Venäläisten ruokavaliosta poistetaan alkoholi ja tupakka, niin väitän heidän ruokavalionsa olevan terveellisempää kuin Suomalaisten.

Juu, mutta se "venäläinen ruokavalio" ei suinkaan läpäise koko rodinaa ja koske kaikkia musikoita. Kymmenet miljoonat ihmiset elävät tsajulla, mustalla leivällä ja hampparinkyrsällä. Kun noista ruokaoloista ponnistaa uusi ihmistaimiluokka, se on valmiiksi jo meidän mittareilla "sairasta". Suuri osa venäläisiä ei todellakaan syö siten kuin meille suomalaisille vieraille ladataan vieraskorea ruokapöytä.

Venäläiseen kansanterveyteen vaikuttavat myös asuinalueiden saastuminen, huono vesi, homeiset ja rötsähtäneet asunnot, hoitamattomat perussairaudet, epäterveellisille alueille väkisin pykätyt suuretkin asuinalueet, täysin olematon työsuojelutoimi, suorastaan väärät ja alkukantaiset käsitykset terveysvaikutuksista...jne.

En väitä, että Venäjällä on kaikki paskaa paitsi kusi. Mutta sen sanon, että vihoviimein jo Putinin tultua valtaan olisi suonut alkaneen sen ajanjakson, jossa kaikkinaista infraa, sosiaali- ja terveystointa, työoloja, alkeellisimpia ympäristötekoja, valistusta ja koulutusta jne. olisi alettu kehittää ronskilla kädellä.....mutta mitä sitä tyhjää: eikun uutta asevarustelua vaan kehiin ja öljytaalat höpöhöpöhankkeisiin, joista ei taida tulla kuitenkaan lasta ei pa...aa. Miettikääs, jos Putin ekan kerran tultuaan valituksi olisi ryhtynyt painamaan ym. luettelon mukaista kehittämisohjelmaa ja pannut rohkean osan sotadollareista siihen....mutta ei. :mad:
 
Yksi keskeinen syy siihen miksi venäläinen asevelvollisuus ei toimi kovin hyvin on asevelvollisten huono terveys.

Onhan siellä toki lahjuksilla saatuja lääkärinlausuntoja joukossa, mutta nuorison terveydentila on kammottava.

Köyhyys tuhoaa terveyden tehokkaasti. Ei kunnon ravintoa, ei kunnon asuntoa, elätään halvalla ja saastuneella alueella. Siihen sitten vielä sosiaaliset ongelmat päälle, niin raakin paperithan sieltä tulee.


Mannerheimin Lastensuojeluliitto perustettiin sen jälkeen kun huomattiin, että kutsuntoihin tuli 150 senttisiä alipainoisia lommoposkia.

Kansakunnan tulevaisuus on nuorissa.


Dosaafin tai Putin nuorten leirilläkin on pirun kivaa. Kerrankin joku pitää tärkeänä ja ruuaksi on muutakin kun paistinperunoita ja teetä.
 
Kaalikeitto on oman näkemyksen mukaan huomattavasti ihmisystävällisempää kuin pottumaito (pottu = tärkkelys, makiaa, mutta nostelee sokeriarvot taivaisiin) (nisäkkäät ei pääsääntöisesti nauttimaan toisen lajin maitoa tai omansa tietyn iän saavutettuaan ). Suomalaisilla on oman muistikuvan mukaan vaadittu kaksi mutaatiota, että pystyy juomaan lehmänmaitoa aikuisena.

Laktsoosi-intorelanssi on meillä sairaus, mutta muualla normitila.
 
Tässä on eräs hyvinkin kiistanalainen aihe ruodittavaksi. Itse olen aiheeseen jonkin verran perehtynyt ja muutaman vuoden ruokavaliota noudattanut. Tällä hetkellä elän käsityksessä, että dieetillä on helppo hallita näläntunnetta ja syödä terveellisesti. Mutta käsittääkseni toiminta, jossa vaaditaan "räjähtävää voimaa" heikkenee VHH:lla ruokavaliolla.

Sotilastoimintaa ajatellen voisi VHH:sta ruokavaliota ajatella käytettäväksi esim. tiedustelutoiminnassa. Rasva kun on energiatiheintä ravintoa. Sitä sopii paljon reppuun.

Onko kenelläkään kokemuksia kyseisestä ruokavaliosta ja liikunnasta? Itse olen lähinnä harrastanut pyöräilyä tällä ruualla.

Alla olevan tekstin kirjoittaja on, viestihistoriasta päätellen, lopettanut dieetin noudattamisen. Voimaharjoittelu ilmeisesti vaikeutuu VHH:lla.

http://www.survivalismi.com/viewtopic.php?f=36&t=584
Kumpi pitää kylläisenä pidempään ja kummassa enemmän hiilihydraattia, eli energiaa: Perunaa porsaanleikkeellä vai makaronia tonnikalasalaatilla ja raejuustolla?
Mielestäni toinen pitää paremmin näläntunteen poissa, mutta toisessa enemmän energiaa, mutta nälkä tulee nopeasti uudelleen. Pitääkö syödä sen mukaan miten liikkuu, toki varastoonkin voi kerätä pahanpäivän varalta ja liikkua silti ;) Nopeaa räjähtävää voimaa saa kreatiinista ja energiaa hiilareista. Normiolosuhteissa päivän energiatarpeesta 30 prossaa koostuu rasvoista. Kummin kuolet nopeammin syömättä vai juomatta mitään ;)
 
Ennen sokeritautisten hoitona oli vain välttää sokerin syöminen.

Sokeritaudin hoito-ohje vuodelta 1904
ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 30 Tammi 2017 18:59

Sokeritaudin hoito-ohje
N.J. Arppe: Kansanlääkäri-kirja (1904)

"Hoito. Tärkein seikka sokeritaudin hoidossa on ruokajärjestyksen
muuttaminen. Sopivalla ruokajärjestyksellä voimme joko melkoisesti
vähentää sokerin muodostumista vereen ja sen erittymistä virtsassa tai
parhaimmissa tapauksissa kokonaan lopettaa sen. Sopivia ruoka-aineita
ovat rasva-aineet ja munavalkuaisaineet, kuten munat, liha- ja
kalaruuat, jotavastoin sokerilajit, leipä sekä muut vilja-ainekset ja
perunat eli ns. hiilihydraatteja sisältävät ovat sopimattomia, koska
juuri niistä sokeri muodostuu vereen.

Aluksi täytyy sokeritautisen noudattaa ankaraa ruokajärjestystä, se on,
kieltäytyä täydellisesti leivän, sokerin, perunoiden ja muiden
hiilihydraattirikkaiden ravintoaineiden nauttimisesta. Tällöin saamme
selvyyttä taudin luonteesta: hyväluontoisessa tapauksessa katoaa tällöin
sokeri virtsasta, pahaluontoisessa jatkuu sokerin erittymistä, joskin
entistä vähemmässä määrässä.

Kun hyväluontoista sokeritautia sairastava on jonkun aikaa noudattanut
ankaraa ruokajärjestystä, alkaa hänen elimistönsä parantua siinä määrin,
että se jo voi käyttää hyväkseen jonkun pienemmän määrän
hiilihydraatteja. Tässä on kuitenkin meneteltävä varovaisesti,
kokeilemalla, sillä eri ihmisten sietämiskyky vaihtelee. Sairaan tulee
sentähden antautua lääkärin hoidettavaksi ja virtsatutkimuksia on tuon
tuostakin toimitettava.

Luvallisia ravintoaineita ovat kaikenlainen liha ja kala, munat,
rasvajuustot, kerma, voi ja silava. Kiellettyjä taas sokeri, hunaja,
leipä, puurot, vellit ja perunat. Varovaisuudella voi käyttää keitettyjä
hedelmiä, joita imelöidään sakarinillä, kuorimatonta maitoa, erittäinkin
viiliä, mandelileipää ja pähkinöitä.

Tärkeinä apukeinoina ovat vielä kohtuulliset ruumiinharjoitukset, raitis
ilma sekä kylvyt. Kylmiä kylpyjä on yleensä vältettävä, jota vastoin
sauna ja lämpimät ammekylvyt lisäävät hyvinvointia ja ehkäisevät
paiseiden ja kutkan syntyä. Mitään sokeritautiin suorastaan vaikuttavaa
lääkettä ei ole, jonka takia myös kaikki sokeritautiin suositetut ja
kehutut lääkkeet ovat pidettävät keinotteluna. Ainoastaan muutamia
sokeritaudin aiheuttamia oireita voimme lievittää lääkkeillä.”
 
Karppaaminen on yliarvostettua. Painonhallinnan ja terveyden kannalta on usein parempi jos vaihtaa viljapohjaisia hiilari lähteitä hedelmiin ja vihanneksiin.
 
Asia, jota ei uutisoida Suomessa.


https://ravitsemusjaterveys.wordpre...eston-pj-ravitsemussuositukset-vahingollisia/
Written by Jari
15.2.2017
Ravitsemus ja terveys
Tutkittua ravitsemustietoa ja myyttien murtamista selkokielellä

Maailman sydänjärjestön puheenjohtaja: ravitsemussuositukset lienevät olleet vahingollisia
leave a comment »

Maailman sydänjärjestön puheenjohtaja Salim Yusuf antoi kyytiä vanhoille uskomuksille kardiologian konferenssissa.


”Kun syöt hampurilaisen, heitä sämpylä pois ja syö pihvi.” -Salim Yusuf

Maailman sydänjärjestö (World Heart Federation, WHF) on sydänjärjestöjen kattojärjestö, johon kuuluu lähes 200 järjestöä yli sadasta eri maasta, myös Suomen Sydänliitto. Sen puheenjohtaja professori Salim Yusuf on maineikas sydäntautilääkäri ja tutkija. Hän oli vuonna 2011 maailman toiseksi siteeratuin tutkija. Myös Pekka Puska on toiminut aikaisemmin Maailman sydänjärjestön puheenjohtajana.

Yusuf esitteli kardiologian konferenssissa Davosissa Sveitsissä 12. helmikuuta tutkimustuloksia uudesta laajasta sydän- ja verisuonitauteihin liittyvästä PURE-tutkimuksesta, jossa on ollut mukana 150 000 henkilöä 17 eri maasta.

Tutkimuksen mukaan hiilihydraattien syönti oli yhteydessä suurempaan riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja rasvan syönti oli yhteydessä pienempään riskiin. Rasvoista erityisesti kertatyydyttymätön rasva oli yhteydessä pienempään riskiin. Tyydyttyneellä ja monityydyttymättömällä rasvalla ei ollut yhteyttä riskiin.



Yusuf antoikin kyytiä Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Amerikan sydänliitto AHA:n suosituksille, joissa on pyritty juuri päinvastoin vähentämään rasvan ja lisäämään hiilihydraattien syöntiä. Hän totesi, että suositukset ovat todennäköisesti olleet vahingollisia, ja lisäsi, ettei nykysuosituksella vähentää tyydyttyneen rasvan käyttöä ole tieteellistä perustaa.

Tutkimuksessa maitotuotteiden tyydyttynyt rasva oli yhteydessä pienempään riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Yusuf totesi, ettei vähärasvaisten maitotuotteiden suosimisen tueksi ole minkäänlaista tieteellistä näyttöä. Maitorasva pikemminkin suojaa sv-taudeilta.

Punaisen tai valkoisen lihan tyydyttyneellä rasvalla ei ollut selkeää yhteyttä sydän- ja verisuonitauteihin. Valkoinen liha saattaa olla hieman suojaavaa.



Hedelmät ja palkokasvit suojasivat tutkimuksessa sydän- ja verisuonitaudeilta. Hedelmien kohdalla suojaava määrä oli melko pieni. Jo yhdestä kolmeen annosta viikossa antoi varsin suuren suojan. Yusuf itse suositteli kahta hedelmää päivässä.

Yusufin mukaan tutkijat ovat erehtyneet tyydyttyneen rasvan suhteen, koska huomio on keskitetty pelkästään veriarvoihin. Tyydyttynyt rasva nostaa kyllä LDL-kolesterolia muttei lisää varsinaista sairastumisen riskiä. Ja kun katsotaan tarkempia kolesteroliarvoja (apolipoproteiinit B ja A), rasvojen ja hiilihydraattien vaikutus kolesteroliarvoihin vastaa paremmin todellista sairastumisriskiä.



Yusufin mukaan tutkimuksen pääviesti oli seuraavanlainen:

  • Tyydyttynyt (”kova”) rasva ei ole haitallista sellaisina määrinä, joita valtaosa ihmisistä syö
  • Kertatyydyttymätön rasva suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta
  • Monityydyttymättömällä rasvalla ei ole vaikutusta sv-tauteihin
  • Hiilihydraattien runsas saanti (yli puolet energiasta) on todennäköisesti suurin syyllinen
  • Kohtuullinen suolan käyttö (7,5 – 12,5 grammaa suolaa päivässä) on paras vaihtoehto. Liian vähän tai liikaa on pahaksi.
  • Hedelmät ja palkokasvit suojaavat sv-taudeilta
  • Kasvikset suojaavat hieman sv-taudeilta tai niillä ei ole vaikutusta
  • Kalalla ei ole vaikutusta sv-tauteihin
  • Kananmunilla ei ole vaikutusta sv-tauteihin
Tämän Yusufin esittelemän tuoreen tutkimuksen tulokset vastaavat varsin hyvin vuonna 2009 julkaistun laajan sepelvaltimotautiin liittyvän katsausartikkelin tuloksia. Lue lisää: Laaja järjestelmällinen tiedekatsaus osoitti valtion rasvavalistuksen perusteettomaksi

Kertatyydyttymätöntä rasvaa on reilusti mm. oliiviöljyssä ja muissa kasviöljyissä, pähkinöissä ja sian ja broilerin rasvassa, ja sitä on kohtalaisia määriä lähes kaikissa rasvoissa.

Lähde: Videotallenne Yusufin esityksestä
 
Kumpi pitää kylläisenä pidempään ja kummassa enemmän hiilihydraattia, eli energiaa: Perunaa porsaanleikkeellä vai makaronia tonnikalasalaatilla ja raejuustolla?
Mielestäni toinen pitää paremmin näläntunteen poissa, mutta toisessa enemmän energiaa, mutta nälkä tulee nopeasti uudelleen. Pitääkö syödä sen mukaan miten liikkuu, toki varastoonkin voi kerätä pahanpäivän varalta ja liikkua silti ;) Nopeaa räjähtävää voimaa saa kreatiinista ja energiaa hiilareista. Normiolosuhteissa päivän energiatarpeesta 30 prossaa koostuu rasvoista. Kummin kuolet nopeammin syömättä vai juomatta mitään ;)

Rasvassa tosiaan on selvästi eniten energiaa per gramma, 9 kcal/g vs. hiilarien ja proteiinin 4 kcal/g. Tästä syystä itseasiassa myös useimmat lihansyöjät tykkäävät rasvasta ja rasvaisista elimistä, mm. aivot ovat usein suurinta herkkua rasvaisuutensa vuoksi. Toinen ilo rasvoista on kylläisyyden tunne, rasva nimittäin imeytyy vasta suolen puolella, eli rasva pitää vatsalaukun turpeana useamman tunnin ennen kuin suolen puolelle pääsee. Ja tosiaan rasvaksi käy myös muu kuin voi, eli kasvi- ja kalaperäiset terveeliset rasvat ovat jees - ja hyvät rasvat parantavat kolesteroliarvoja myöskin.

Tosin ongelmana pitkäkestoisessa rasituksessa on, että rasvan polttaminen energiaksi on hitaampaa, eli sen takia se ei oikein maratoonarin ravinnonlähteeksi sovi. Ja toisena tekijänä on, että aivojen ensisijainen energianlähde on glukoosi, ja rasvoista ensisijaisesti aivojen käytettäväksi tuotettavat ketoaineet ovat huonompi vaihtoehto. Tästä myös johtuu että hiilarien puute voi alkuun heikentää toimintakykyä myös aivojen osalta, esim. voimakkaan uupumuksen muodossa.

Hiilareiden osalta, tosiaan osa hillareista imeytyy hitaammin, ja siten aiheuttaa lievemmän verensokerin pomppauksen. Yleensä kuitupitoiset ruoat kuten täysjyväviljat (ja se ruisleipä) tuntuvat olevan hitaammin imeytyviä. Ja jos koettaa laihduttaa tai vältellä eturepun kasvatusta, niin pahin ruokalaji on sellainen missä on runsaasti rasvaa ja nopeita hiilareita yhdessä, nimittäin runsas verensokeri ja siitä seuraava insuliinipiikki laukaisee rasvan varastoinnin. (Tosin jos rasvat imeytyvät vasta suolessa, onko se sitten 6h päästä tuleva insuliinipiikki joka laukaisee rasvan varastoinnin.. hmm..) Osittain tästä syystä karppaajat laihtuvat vaikka syövät runsaasti rasvoja, kun suurempi osa rasvasta menee energiaksi ja toisaalta myös varastointisignaali on pienempi.

Mikä pointti tässä oli, en enää muista, mutta ainakin että joo, vaikkapa rypsiöljy sopii hitaaseen energiavarastojen täydentämiseen päivän mittaan - mutta kovin nopeaa boostia siitä ei saa :)
 
Viimeksi muokattu:
Moni tuntemani henkilö on karpannut eikä yksikään ole laihtunut pysyvästi. Melkein kaikissa "mullistavissa" ruokavalioissa tuntuu olevan piirteenä että aluksi laihdutaan, innostus on suuri, hyvää oloa hehkutetaan, sitten jossain välissä laihtuminen lakkaa ja ruokavalioon kyllästytään (tai toisinpäin) ja pikkuhiljaa asiat palaavat entiselleen. Olen miettinyt, voisiko ilmiö johtua osin siitä että suolen floora ajan myötä "sopeutuu" uuteen ruokavalioon ja tiristää siitä entisen määrän energiaa jolloin laihtuminenkin loppuu.

Itse en ole myöskään huomannut että rasvainen ruoka toisi kylläisyyden tunnetta. Päinvastoin, munapekoni-illallisista tulee aina valtava syömisen hinku, samanlainen kuin jos vetäisi jotain pullaa tms. sokerihöttö-hiilaria. Tässä asiassa lienee suurta yksilöllisyyttä.
 
Tätä piti jo hieman haeskella. Dokumentissa ryhmä diabeetikkoja jättää sokerin vähemmälle ja tulokset ovat sen mukaisia. Lääketieteen edustajien ilmeet katsomisen arvoisia.

sunnuntai 30. lokakuuta 2011


http://vahahiilihydraattinen-ruokav...10/svt-tieteen-maailma-tiede-ruokavalion.html

Ruotsissa on meneillään rasvakapina. Monet diabeetikot ovat alkaneet syödä rasvaista ruokaa, mikä on terveydenhuoltojärjestelmän edustajien mielestä vaarallista. Mutta kapinalliset kertovat voivansa paremmin kuin koskaan. Ruotsin televisio kävi läpi ravinto-ohjeiden takana olevaa tiedettä. Tämä dokumenttiohjelma on lähetetty ruotsin televisiossa syyskuussa 2011. Nyt sen voi katsoa myös YouTube-videopalvelussa suomenkielisen tekstityksen kera.

Videot YouTubessa: SVT: Tieteen maailma - Tiede ruokavalion takana (osa 1/3, osa 2/3 ja osa 3/3). Suomenkielisen tekstityksen saa näkyviin klikkaamalla CC-nappulaa videon oikeassa alakulmassa.

Alkuperäinen nimi: Vetenskapens värld - Vetenskapen bakom kostråden


 
Eiköhän karppauksessa päde sama idea kuin monessa muussakin jutussa, eli kohtuus kaikessa. Itse olen jo muutaman vuoden elellyt ilman patonkeja, ranskista, riisiä ja pastaa. Tällaisen kevyen karppauksen vaikutusta painonhallintaan en osaa sanoa, koska mulla ei ylipainoa juurikaan ole ollut, mutta vatsa on tykännyt. Alussa laitoin perunankin pannaan, mutta siitä tulee lipsuttua säännöllisesti - eihän ilman uusia pottuja ja silliä pysty kukaan olemaan. Ja onhan se kunnon perunamuussi voisilmällä ihan sairaan hyvää.
 
Anna meille meidän jokapäiväinen leipämme.

Antti Heikkilä
8 hrs ·
Eteläafrikkalainen, 1949 syntynyt Tim Noakes on maailmankuulu urheiluprofessori, jonka erikoisalana on pitkänmatkan juoksu. Hän on itsekin maratoonari, laiha ja aina kannattanut runsashiilihydraattista ruokavaliota. Sitten hän sairastui tyypin 2 diabetekseen, vaikka oli tehnyt kaiken, mitä virallinen suositus kehottaa tekemään. Noakes siirtyi vähähiilihydraattiseen ruokavalioon, toipui ja saavutti lääkkeettömän remission. Noakes alkoi puhua laajasti omasta kokemuksestaan ja vaati muutosta etenkin diabeetikkojen hoitosuosituksiin. Sitähän sylttytehdas ei voinut hyväksyä. Alkoi ajojahti ja Noakes vedettiin oikeuteen. Prosessia on pyöritelty 3 vuotta ja se vihdoin loppui Noakesin täydelliseen voittoon. Hänellä oli esittää runsaasti tutkimusmateriaalia näkemystensä tueksi, kun vastapuoli ei kyennyt esittämään mitään, millä perustella syytettä. Noakesin tapaus on kafkamainen esimerkki siitä, miten ihmisiä voidaan kiusata täysin mielivaltaisesti, kun päällekäyjinä ovat ruokateollisuus ja sen korruptoimat ravitoasiantuntijat. Se hyöty tuosta prosessista oli, että Noakesin esittämä aineisto on tyrmäävän todistusvoimainen siitä, että viralliset suositukset ovat täysin väärät.

Tim Noakes found not guilty
2017-04-21 12:39 http://www.news24.com/SouthAfrica/News/tim-noakes-found-not-guilty-20170421
Tammy Petersen, News24

dad80da1c933480bbb076d0f88bdeeb5.jpg

Professor Tim Noakes (Nasief Manie, Netwerk24)

Multimedia · User Galleries · News in PicturesSend us your pictures · Send us your stories



Related Links
LIVE: Tim Noakes found not guilty of professional misconduct
Cape Town – Professor Tim Noakes has been found not guilty of misconduct, a professional conduct committee found on Friday.

Four of the five committee members found that it was not proven that Noakes had acted in capacity as a doctor.

And it was not a reasonable inference that he was undermining breast milk.

Noakes – whose book The Real Meal Revolution promotes a low-carbohydrate, high-fat (LCHF) diet – was charged with giving unconventional medical advice via Twitter two years ago after he advised a breastfeeding mother to wean her baby onto LCHF.


The independent committee made its finding following a protracted hearing into a complaint by the former president of the Association for Dietetics in South Africa, Claire Julsing-Strydom.

She had complained about Noakes giving advice relating to his LCHF diet on Twitter to a mother.

The mother's tweet read: "@ProfTimNoakes @SalCreed is LCHF eating ok for breastfeeding mums? Worried about all the dairy + cauliflower = wind for babies?? [sic]"

Consultation required

Noakes advised her to wean her child onto LCHF foods, which he described as "real" foods.

His tweet read: "Baby doesn't eat the dairy and cauliflower. Just very healthy high-fat breast milk. Key is to ween [sic] baby onto LCHF."

He has over 85 000 followers on the social network, on which he regularly shares articles and research supporting the LCHF, or banting, diet.

Earlier in the hearing, which started in 2015, witnesses for the HPCSA said a consultation was required before any advice could be given or diagnosis made.

Julsing-Strydom brought the complaint.

Noakes questioned why Leenstra, who ostensibly could have suffered harm, did not lay the charge. He argued he did not give advice on breastfeeding, but on weaning.

Noakes alleged that Julsing-Strydom’s complaint was not centred on breastfeeding, but on the diet he advocates in his book, of which she did not approve.

The HPCSA argues that Noakes gave unconventional and unscientific advice, and was unprofessional in his conduct for dispensing the advice via social media.

Advice 'anything but unconventional'

Two international witnesses testified in his defence – diet and health researcher Dr Zoe Harcombe from London, and investigative journalist Nina Teicholz from New York, who is the author of The Big Fat Surprise, which "explains the politics, personalities, and history of how we came to believe that dietary fat is bad for health".

Noakes during the hearing argued that his advice was anything but unconventional, quoting research from as far back as the 1800s before the boom in obesity rates.

Noakes said he had personally not made a cent from his banting books and that his sole intention was to educate people to be more healthy.

He and his legal team pointed out there were no studies proving that LCHF diets were harmful, and he had also never told the mother not to breastfeed.

Noakes, listed as the 38th most followed scientist on Twitter at the time, and the 30th most important tweeter on obesity, during the hearing said the future of medicine lies on the Internet and social media, and this is where people will get their information – "in the wisdom of the crowds".

Professor Willie Pienaar, a psychiatrist and part-time bioethicist, during the hearing said that doctors cannot give expert advice without consultation.

He argued that Noakes had the opportunity to refer the mother to a general practitioner, and pointed out that he didn’t ask the age or health status of the baby.

He said his main concern was that Noakes had given specialist advice via social media and that consultation was key to giving the correct diagnosis.

Expert witness Professor Este Vorster, a former president of the Nutrition Society of SA, said Noakes could not give convincing evidence that his was the optimal diet for lactating mothers.

Twitter should not be used for medical advice and an assessment should have been conducted, she testified.
 
Itse olen välillä enemmän, välillä vähän vähemmän yrittänyt olla vähähiilarinen, hiilihydraatiton en koskaan. Siinä mielessä helppoa kun en välitä kauheasti leivästä, makeasta, varsinkaan pullasta/leivoksista jne.

Ihan tietoisilla pienillä arkivalinnoilla pystyy vaikuttamaan tekemättä asiasta rakettitiedettä tai ”tuskallista” ja tilanteen mukaan sallii itselleen pieniä erivapauksia välillä. Joku ”riisikakkua ja kaalia -dieetti” on ihan epäinhimillistä skeidaa enkä tiedä onko tehokastakaan. Akkojen juttuja :D

Hyvä arkiesimerkki tältä päivältä. Työpaikan ravintolassa oli kahta ruokaa tarjolla: Pyttipannua ja kananmunaa sekä paahdettua lohta ja perunamuusia >>> otin linjalta rusinat pullasta eli salaattia + kolme kananmunaa + kaksi palaa lohta. Hyvä safka ja hiilarit minimissä. Jälkiruoaksi oli simaa ja munkkeja, jätin väliin kuten jälkiruoan yleensä aina.
 
Itse olen välillä enemmän, välillä vähän vähemmän yrittänyt olla vähähiilarinen, hiilihydraatiton en koskaan. Siinä mielessä helppoa kun en välitä kauheasti leivästä, makeasta, varsinkaan pullasta/leivoksista jne.

Ihan tietoisilla pienillä arkivalinnoilla pystyy vaikuttamaan tekemättä asiasta rakettitiedettä tai ”tuskallista” ja tilanteen mukaan sallii itselleen pieniä erivapauksia välillä. Joku ”riisikakkua ja kaalia -dieetti” on ihan epäinhimillistä skeidaa enkä tiedä onko tehokastakaan. Akkojen juttuja :D

Hyvä arkiesimerkki tältä päivältä. Työpaikan ravintolassa oli kahta ruokaa tarjolla: Pyttipannua ja kananmunaa sekä paahdettua lohta ja perunamuusia >>> otin linjalta rusinat pullasta eli salaattia + kolme kananmunaa + kaksi palaa lohta. Hyvä safka ja hiilarit minimissä. Jälkiruoaksi oli simaa ja munkkeja, jätin väliin kuten jälkiruoan yleensä aina.
Tänään oli tirripaistia lähiravintolassa. Sanon vain yhden sanan, koska muuta ei tarvitse. Tirripaisti.
 
Back
Top