Suomen sukellusvenease 1944-2020
Pariisin rauhansopimus 1947 asetti Suomelle monenlaisia kieltoja liittyen maa- ja ilmavoimien varustukseen, mutta Merivoimien osalta rajoitteet olivat hyvin yleisluontoiset. Sotalaivaston miesvahvuudeksi asetettiin 4500 miestä, tonnistovahvuudeksi 10 000. Atomiase- ja ohjuskielto koskivat toki myös merivoimia. Ilmeisesti alun perin Iso-Britannia ajoi sangen yksityiskohtaisia kieltoja merivoimien varustukselle, mutta halusi turvata mahdollisuudet Italian mahdolliselle jälleenvarustautumiselle. Toisaalta Suomi, Romania ja Bulgaria olivat pieniä valtioita Neuvostoliiton hallitseman merialueen piirissä, joiden varustuksella ei olisi suurta merkitystä.
Suomen sukellusveneet olivat vanhoja ja kuluneita. Saukkoa käytettiin sodanjälkeisinä vuosina koulutukseen maalla. Vetehinen, Vesihiisi ja Iku-Turso olivat kukin vuorollaan purjehduskaudella käytössä, mutta lähinnä vain merikelpoisuuden testaamisen vuoksi. Käytännössä kaikki resurssit käytettiin Vesikon pitämiseksi edes auttavassa koulutuskunnossa. Jatkuvasti heikentyvässä kunnossa oleva Vesikko edusti Suomen sukellusveneasetta aina 1950-luvun lopulle saakka.
1950-luvun loppupuolelle tultaessa ilmapiiri alkoi muuttumaan myönteiseksi Puolustusvoimien uusille kalustohankinnoille. Merivoimien toiveissa olivat Suomen oloihin suunnitellut sangen pienikokoiset sukellusveneet, mutta määrärahatilanteen vuoksi ainoa hankintamahdollisuus kohdistui toisen maailmansodan ylijäämäkalustoon. Alun perin tarkoituksena oli hankkia Ruotsista kolme pienehköä ylijäämäsukellusvenettä (U1-U3), mutta kauppapoliittisista syistä tämä hankinta peruuntui. Siksipä Suomi hankki 1958 Iso-Britanniasta kaksi V-luokan sukellusvenettä (Vetehinen, Vesihiisi) jotka modernisoitiin p uudella komentosillalla ja snorkkelilla. Aseistukseksi näihin veneisiin hankittiin Nuoli-luokan torpedoveneiden tapaan Mark VIII torpedoja sekä kotimaisia herätemiinoja joiden ensimmäiset kappaleet valmistuivat 1958. Vesikko pääsi hyvin ansaitulle eläkkeelle Suomenlinnaan, jossa se on suosittu käyntikohde tänäkin päivänä.
Veneiden käyttöön kuului miina- ja torpedoaseen lisäksi myös taistelusukeltajien tukeminen. Käytännössä Suomi kykeni operoimaan useimmiten vain yhtä venettä täysipainoisesti. V-luokan veneiden "tulikaste" oli toiminta vuoden 1968 loppukesällä. Molemmat veneet kyettiin miehittämään henkilöstöä venyttämällä ja oikea-aikaisella kertausharjoituksella - samalla tuli Tsekkoslovakian miehitys. Veneiden käyttöperiaatteita päästiin testaamaan hyvinkin todenmukaisissa olosuhteissa. Tsekkoslovakian kriisi oli kuitenkin V-luokan joutsenlaulu. Veneet oli tehty sota-ajan standardein ja ne olivat lähes 30 vuotta vanhoja. Oli uuden sukellusvenesukupolven aika.
1960-luvun lopulle tultaessa Merivoimat oli tehnyt perusteellista työtä uuden mahdollisen sukellusvenetyypin suunnittelemiseksi. Suomen tarkoituksiin parhaaksi katsottiin olevan saksalaisen Tyyppi 205:n. Rauhansopimus kielsi kuitenkin saksalaisveneiden oston ja tällä kertaa kierrätys Alankomaiden kautta tuskin toimisi. Ruotsalaiseen Sjöörmen -luokkaan pohjautuva sukellusvene taas nähtiin liian kalliiksi. Ruotsissa havaittiin Suomen ongelma, ja tehtiin puolustus- ja teollisuuspoliittinen päätös kolmen Hajen-luokan veneen myymiseksi Suomeen. Hajen, Sälen ja Valen olivat valmistuneet 1954-1955 ja ne modernisoitiin Turussa ennen käyttöönottoa nimillä Vesikko, Saukko ja Halli.
1970-luvulla Merivoimien iskukyky muodostui neljästä Tuima-luokan ohjusveneestä, kolmesta Vesikko-luokan sukellusveneestä sekä kolmestatoista Nuoli-luokan moottoritorpedoveneestä. Niin Nuoli-luokan moottoritorpedoveneet kuin Vesikko-luokan sukellusveneet oli aseistettu torpedojen lisäksi kotimaisilla herätemiinoilla. Miinalaivat Ruotsinsalmi, Turunmaa ja Karjala pitivät puolestaan huolen puolustuksellisesta miinoituksesta.
1980-luvun alussa Vesikko, Saukko ja Halli olivat selkeästi vanhentumassa. Samalla kotimainen meriteollisuus oli kohonnut uudelle asteelle. Sukellusvenease nähtiin käyttökelpoisena myös tulevaisuudessa, siksi Vesikko, Saukko ja Halli korvattiin kolmella Näkki-luokan sukellusveneellä, joiden nimi antoi jo vinkin veneet suunnitelleesta yrityksestä. Ominaisuuksiltaan Näkki-luokan veneet vastasivat paljolti ruotsalaisia esikuviaan. Merivoimien ohjusiskukyvyssä päätettiin luottaa maalle sijoitettuihin RBS-15 meritorjuntaohjuspattereihin, joille maalitieto tulisi osin myös sukellusveneiltä.
2000-luvun alussa Sukellusvene 2015 -projektiin kohdistui runsaasti kritiikkiä. Sukellusveneillä ei voitu osallistua juuri kriisinhallintatehtäviin tai pakolaisten pelastamiseen Välimereltä. Niiden avulla meriliikenteen suojaaminen ei myöskään onnistunut suoraan. Alun perin neljän veneen laajuiseksi suunnitelu luokka kutistui kahdeksi. Vesihiisi ja Iku-Turso palasivat Suomen sukellusveneaseen saksalaisille juurille pohjautuen Tyyppi 212:n. Viivytysten jälkeen molemmat veneet saavuttivat operaatiokyvyn 2017.