Jotain rajaa nyt kuitenkin näihin juttuihin. Ainakin faktaa.Valko-Venäjän kaasu- ja öljykentät sijaitsevat samalla manneralustalla kuin Ukrainan, ne ovat jatkoa sille samalle alueelle, jonka hallinnasta Ukrainassa käydään sotaa. Valko-Venäjällä on toiminnassa 61 kenttää, joten nyt puhutaan kunnon potista. Ja tämä on se syy miksi länsi aikoo kaapata maan hallintaansa.
Aivan
Valko-Venäjän öljyvarannot ovat 198 000 000 barrelia ja päiväkulutus 137 000 barrelia Worldometersin mukaan. Eli varannot riittäisivät reiluksi neljäksi vuodeksi. Kaasua puolestaan löytyy 100 000 miljoonaa kuutiojalkaa vuoden kulutuksen ollessa 612 000 milj.kuutiojalkaa. Worlometers
Nuo tilastot lienevät konventionaalisesta öljystä ja kaasusta. Liuskeversioita maasta myös löytyy, mutta melko niukasti niitäkin. Liuskekaasun osalta ei ole Valko-Venäjä yltänyt 32 maan Geology.com:in listalle vaikka sieltä löytyy esim Liettua. Eivät ole valkovenäläiset itsekään kovin luottavaisia liusketuotantoonsa:
It is too early to talk about the extraction of shale gas and shale oil in Belarus, BelTA learned from Sergei Mamchik, Head of the Geology Office of the Belarusian Natural Resources and Environmental Protection Ministry, on 1 February.
Liuskeöljyä on enemmän kuin liuskekaasua; Wikipedia kertoo noin miljardista tonnista. Vertailun vuoksi Virossa on noin 2,5mrd. tonnia ja Ruotsissa 0,9mrd tonnia. Ukrainan luvuksi ilmoitetaan 0,6mrd tonnia. Mutta kuten tuossa edellä olevassa linkissä toteavat, niin näiden liuskeiden hyödyntäminen on hankalaa ja kallista.
Valko-Venäjä ei todellakaan ole mikään eldorado energian suhteen. Täysin päin vastoin!
IEA raportoi:
In 2018, only 15% of the country’s energy demand (27 million tonnes of oil equivalent [Mtoe]) was met by domestic production, making Belarus one of the least energy self-sufficient countries in the world.
Valko-Venäjä on siis energiaomavaraisuudeltaan maailman surkeimpia maita! Tämä selittäneekin yhdessä historian kanssa maan tilanteen ja suhteen energiajättinaapuriinsa Venäjään; sen lauluja laulat kenen energialla talosi lämmität, ruokasi viljelet ja valmistat, talouttasi ylipäätään pyörität. Valko-Venäjä on auttamattomasti täysin riippuvainen Venäjästä.
Tämä on meille, toiselle tämän samaisen energiajätin naapurille, opiksi ja antaa aihetta pohdintaan. Mitä merkitsee oman sähköntuotannon alasajo ja siitä seurannut riippuvuus tuontisähköstä niin Ruotsista kuin Venäjältä? Entä kova kiire turvetuotannon alasajoon? Nämä molemmat ilmastonmuutoksentorjunnan vuoksi. Vai onko se ainoa motiivi?
Entä kova kiire purkaa hiilikaukolämpö pääkaupunkiseudulta ja muualta? Noo, jäähän Helsinkiin maakaasuvoimalat turvaamaan talvipakkasten lämmöntuotannon. Jaa, mistäs se maakaasu tuleekaan? Ainakin valtionyhtiömme haluaa sen kaasun kulkevan voimaloihinsa Venäjällä ja täällä meillä Suomessa ja upouutukaista putkeaan pitkin kohta Saksaankin. Kova on luotto Venäjän kaasuntuotantoon ja -saantiin. Miljardien panoksilla..
No, onhan meillä ydinvoimaa. Niin, myös se Rosatomin projekti Pyhäjoella..
Öljyä saa sentään ostettua mistä haluaa. Tosin taitaa Neste olla erikoistunut juuri venäläisen raakaöljyn jalostamiseen. Mutta kaiketi ne jalostamot saa äkkiä säädettyä muullaisenkin öljyn tislaamiseen?
Puuta sentään löytyy takkaan poltettavaksi. Ai niin, kielletäänköhän se pienhiukkaspäästöjen vuoksi? Eikä kait puuta muutenkaan saisi tuhlata energian tuotantoon kun sitä hiiltä pitäisi varastoida siihen pidemmäksi aikaa. Eiköhän sellaiseen tuhlaukseen jokin sanktio tule..