Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Pelottava ajatus juolahti mieleeni. Mitäpä jos Putinin suurin himo onkin palauttaa Neuvostoliiton suuruus takaksin ja sen himon toteuttamiskesi on valmis kavereineen pistämään likoon omaa (varastettua) omaisuutta? Venäjän valtiolta loppuvat kohta rahat mutta ei Putinilta & kumppaneilta. Onko mahdollista että venäjän armeija, erityisesti tämä uusi 400 000 miehen kansalliskaarti (Putinin yksityisarmeija josta myöhemmin käytän termiä SS) varustetaan osaksi valtion budjetin ulkopuolelta. SS:n vahvuus on sitä luokkaa, että se täysin varustettuna on aikamoinen jötkäle heitettäväksi mihin tahansa kriisipesäkkeeseen turvaamaan rauhaa...
EDIT: Kiitos huomiosta. Miesvahvuus korjattu 400 000
Osittain noin, mutta en aliarvioisi Venäjän kykyä r****ä asioitaan. Putinin suunnitelmissa näkyy käänteinen Midaksen kosketus. Ei tullut Krimistä menestyvää lomakohdetta, ei saatu salmen yli siltaa, vaan sinne syntyi korruptoitunut rahareikä. Syyrian sotaa ei ole voitettu, vaan Venäjän suojatti Assad vaatii silkkaan hengissäpysymiseen Venäjän aktiivista osanottoa Syyrian sotaan. Ukrainassa ei syntynyt laajaa kansanousua, ja Donbassin huumoritasavallat ovat katastrofi joka tulee vielä leviämään jonkun käsiin.Mitä on sota?
Venäjä on sodassa. Länsi vain ei ymmärrä sitä, koska se ei halua olla. Venäjä otti Mustameren, itäisen Välimeren, eristi lännen Euroopan kaakkoispuolelta ja neutraloi Naton tuolla alueella. Melkoinen suoritus.
Putinilla on suunnitelmat, valmius ja kyky. Koko yhteiskunta on sodassa, se on mobilisoitu. 5.9. päättyy G20-kokous, jossa Merkel ja Hollande tapaavat Putinin. He puhuvat Ukrainasta. Taas Venäjä saa jotain. Sitten se haluaa lisää.
Jos neuvottelut eivät onnistu, Putin lyö pikku atemin jossain johonkin. Valinnnanvaraa on.
Pitemmän tähtäyksen operaatio on vallanvaihto keskeisissä vaaleissa Euroopassa viimeistään 2017. Tätä varten Venäjä toimii läntisten yhteiskuntien sisällä.
Baikalilta Pentagoniin. Pullamössöt luulee tietävänsä realiteettejä. Suomi on joka tapauksessa 1300 km:n rajalla Venäjän seinänaapuri. Venäjä voi meuhkata, menemme viinapullojen ja tuliaisten kera riittävällä delegaatiolla kylään neuvottelemaan sovinnossa ja provosoimatta. Venäjä kunnioittaa meitä kunhan me kunnioitamme ja olemme täydellisesti valveilla Venäjää. Nato tuskin riittää meille päällystakiksi jos örvellämme väärällä tavalla. Napoleon hyytyi Siperiaan ja myös Hitler. Heikoimmillaankin Neuvostoliitto on ollut maailman maista kaikkein vahvoin sotilaallisesti ja tämän statuksen Venäjä on saanut takaisin ja tavoittanut myös Natoa ylivoimaisesti vahvemmat liittolaiset. Jääkausi taas.
Lännen ei tarvitse kuin kärsivällisesti odottaa, että Venäjältä loppuu rahat. Ja ne tulevat loppumaan ihan piakkoin.
Kun rahat loppuu, niin se on Game Over. Ihan kirjaimellisesti Putinin pelit on silloin pelattu.
Juuri näin.Jos neuvottelut eivät onnistu, Putin lyö pikku atemin jossain johonkin. Valinnnanvaraa on.
Maailma ja paikat -blogin eilisessä kirjoituksessa on hyvin samanlainen käsitys tilanteesta:
Katsotaan nyt rauhassa, että miten tilanne kehittyy. Ei tässä jäniksen selässä olla. Se on kyllä totta, että Venäjän valtiolla on vähän velkaa verrattuna länsimaihin. Mutta toisin kuin länsimailla, niin se velan saanti voi olla vähän vaikeaa. Eli sitten kun ne reservirahastot on syöty (vuosi 2017), niin mistä saadaan pennosia tilalle. Talouspakotteiden vuoksi lainarahan saanti on vaikeampaa. Jos taas olisin kiinalainen, niin miettisin hyvin tarkkaan, että miten paljon kannattaa kauppasuhteita länteen lähteä riskeeraamaan jonkun niin pienen kansantalouden kuin Venäjän takia. Tähän asti Kiina on suhtautunut Venäjään hyvin kylmäkiskoisesti. Siitä Siperian kaasuputkestakin jäi Venäläisille luu käteen. Joutuvat itse rakentamaan putken, jonka kautta sitten tappiolla myymään kaasua Kiinaan. Ei hyvä kauppa Putinille. Ja toisaalta taas Kiina on investoinut vahvasti kauppataseen ylijäämäänsä länsimaihin. Kuinka näiden omistusten kävisi, jos kovin huonoksi kehittyisivät välit.
Rahamarkkinoilla kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja jos asiantuntijoidenkin on vaikea arvioida vaikutuksia, niin entä sitten meidän tavisten. Katsotaan nyt rauhassa. Ensi vuosi voi tuoda jo paljon vastauksia.
Venäjän ei sinänsä tarvitse käydä suursotia, koska sillä on ydinase. Venäjän kannalta suursota tarkoittaa oman maan puolustamista hyökkäävää vihollista vastaan. Sellaiseen maan armeija on tarkoitettu ja rakennettu.Venäjän kyky käydä suursotia heikkenee koko ajan. Kaikki voimavarat ja lähtökohdat kehittää sekä ylläpitää asevoimia/puolustuskykyä jne. perustuvat viime kädessä yhteiskunnan talouden ja tuotannon suorituskykyyn.
Euroopassa on tällä hetkellä ehkä yksi selkeä diktatuuri ja se on Ukraina.Putin'in ja hänen puolueensa muodostama diktatuurihallinto
Mihin "tuotantoon" viittaat? Venäjän bruttokansantuote on toki laskenut (joskin se lienee tällä hetkellä pienessä kasvussa), mutta se johtuu energian ja raaka-aineiden hinnan laskusta.ei enää kykene ylläpitämään laajan maan tuotantotaloutta edes entisellä tasollaan.
Venäjä kykenee kyllä asuttamaan, ruokkimaan ja vaatettamaan koko väestönsä. Tästä kertoo mm. se, että Venäjän väkiluku ja syntyvyys kasvavat, kuolleisuus on edelleen laskenut ja maastamuutto on vähäistä. Jos tilanne olisi toinen, olisi myös maastamuuttohalukkuus Venäjällä aivan toista luokkaa kuin mitä se on nyt.Puhumattakaan että kyettäisiin kehittämään ja uusimaan teollisuutta, tuotantoa ja sen käytännössä olematonta kilpailukykyä. Kysymys ei ole mistään pienestä asiasta sillä Venäjällä on 140 miljoonaa ruokittavaa, asutettavaa, koulutettavaa, sosiaali-/terveyden huollettavaa, työllistettävää jne. asukasta. Mutta käytännössä maan teollisen tuotannon resurssit yltävät korkeintaan keskikokoisen eurooppalaisen maan luokkaan, jos kunnolla siihenkään.
Taas sekoitat Venäjän Ukrainaan.Venäjä kehittyy yhä väkivaltaisemmaksi diktatuuriksi.
Ei välttämättä. Pakotteet ja öljyn hinnan lasku ovat pakottaneet Venäjän satsaamaan tuotantoon maan sisällä. Tästä on selkeitä onnistuneita esimerkkejä mm. maatalouden sektorilla.Samalla se heikkene taloudellisesti ja sen myötä väistämättä myös yhteiskunnallisesti.
Keskivertokansalaisen elintaso Venäjällä on edelleen merkittävästi korkeampi kuin Kiinassa ja varsinkin Intiassa. Toki Kiina kehittyy paljon Venäjää nopeammin, mutta maailmasta ei löytyne yhtään valtiota, missä taloudellinen ja teollinen kehitys olisi yhtä nopeaa kuin Kiinassa.Jos/kun verrataan Venäjää esimerkiksi Kiinaan tai muihin aasialaisiin, kehittyviin ja globaalissa taloudessa nouseviin maihin niin kaikkien on helppo ymmärtää mistä on kysymys.
Venäjän vertaaminen Kiinaan (tai Intiaan) on aivan turhaa, koska kyse on kokonaan toisenlaisesta kulttuurista. Jos Venäjää pitäisi verrata johonkin toiseen valtioon, niin sitten Ukrainaan, koska Venäjän ja Ukrainan väestö on etnisesti, kulttuurisesti ja kielellisesti hyvin samanlaista. Näistä kahdesta maasta Venäjä on hoitanut leiviskänsä selvästi paremmin.Lähtökohtaisesti Venäjällä olisi ollut jopa paremmat mahdollisuudet kehittää ja kasvattaa teollista tuotantotalouttaan kuin edellä mainituilla Aasian mailla.
Enpä itse osaa nähdä mitään tällaista "katastrofia".Mutta Putinin hallinto kulkee täysin päinvastaiseen suuntaan, kohden hallinnollista, ekologista ja sosiaalista katastrofia.
Tämä kappale osoittaa tietämättömyytesi. Keski-Aasian valtiot (Kazakstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgisia ja Tadshikistan) ovat jo itsenäisiä valtioita, joten miten ne voisivat "erota Venäjästä"?Todennäköisesti jossain vaiheessa Venäjällä alkaa uusi sisäinen hajoaminen. Samanlainen kuin Neuvostoliiton kohdalla jo tapahtui. Eurooppalaiset maat ja kansat irtaantuivat Neuvostoliitosta. Ehkä seuraavana on vuorossa uusi Keski-Aasialaisten kansojen ero Venäjästä.
Niin, ensin Venäjän armeijan pitäisi varmaan mennä oikeasti sinne Ukrainaan. Ei tule tapahtumaan, ellei Ukraina itse aloita sotaa.Sellainen voisi alkaa esimerkiksi siitä että suuri (ja iskukykyisin osa) osa Venäjän armeijaa juuttuu pidemmäksi aikaa taisteluihin Ukrainassa.
Uzbekistan ei kuulu VenäjäänSaman aikaisesti jossain Uzbekistanissa alkaa kahinointi ja ehkä vielä lisäksi muutamilla muillakin alueilla.
Miksi Venäjän armeijan tulisi reagoida Uzbekistanissa mahdollisesti tapahtuvaan sisäiseen levottomuuteen? Kyseessä ei ole edes Venäjän rajanaapuri.Tällaisessa tapauksessa myös armeijan kyky toimia heikkenee.
Miksi Uzbekistanissa tapahtuvat mahdollinen valtataistelu on yhtä kuin sisällissota Venäjällä?Sotilaatkin joutuvat miettimään omaa asemaansa kun kysymys on maan sisäisestä valtataistelusta, sisällissodasta.
Valtaosa Uralin itä- ja eteläpuolella Venäjän federaatiossa asuvista ihmisistä on etnisiä venäläisiä. Esim. Siperiassa noin 95% asukkaista on venäläisiä tai ukrainalaisia. Alkuperäisväestön osuus on muutama prosenttiyksikkö.Ural'in etelä- ja itäpuolella olevia kansakuntia.
Eh, missä Siperian itä- ja eteläpuolella sijaitsevissa Venäjän federaation osissa asuu "kymmeniä miljoonia" etnisesti muita kuin venäläisiä asukkaita?Monissa niissä asuu miljoonia ihmisiä joissain jopa kymmeniä miljoonia.
Venäjällä asuu vuonna 2016 noin 145 miljoonaa ihmistä. Mihin perustuu sellainen olettamus, että Venäjän väkiluku lähes puolittuisi vain reilussa 30 vuodessa?Venäjä on 17 098 242 neliökilometrillään maailman ylivoimaisesti suurin valtio. Kakkosena oleva Kanada on "vain" 9 984 670 km2. Väestötieteilijöiden mukaan Venäjällä asuu vuonna 2050 noin 80 miljoonaa ihmistä. Se tekee 4,7 ihmistä per neliökilometri. Kyllä venäläisillä lebensraumia riittää ihan omasta takaa.
Venäjän johto kyllä ymmärtää, ettei sillä ole nykyisellä väestömäärällään mahdollisuutta nousta supervallaksi. En usko, että Venäjä edes sitä haluaa. Toisaalta Venäjän johto ymmärtää myös, ettei se voi enää perääntyä yhtään nykyistä enempää. Vuodet 1991-2008 olivat Venäjän kannalta pelkkää jatkuvaa perääntymistä aina siihen asti, kun Venäjä reagoi Georgian hyökkäykseen Ossetiaan.Venäjä pyrkii Kiinan ja Yhdysvaltojen kaltaiseen suurvalta-asemaan, mutta talous esteenä.
Kerrotko esimerkkejä tukahdutetuista mielenilmauksista tai kilpailijoiden murhista?Nyt sitä haetaan turhautuneena ja sisäpoliittisista syistä voimapolitiikkaa käyttäen. Kansan mielenilmaisut/ kapinat tukahdutetaan ja kilpailijat vaiennetaan vaikka murhaamalla.
Myytti, joka ei pidä paikkaansa. Itse asiassa Suomesta muuttaa pois väkilukuun suhteutettuna enemmän ihmisiä kuin Venäjältä.Koulutettu väki muuttaa kiihtyvää tahtia pois maasta.
Venäjällä asuu vuonna 2016 noin 145 miljoonaa ihmistä. Mihin perustuu sellainen olettamus, että Venäjän väkiluku lähes puolittuisi vain reilussa 30 vuodessa?
Ei tuo ole ollenkaan realistinen näkemys, sillä Venäjän syntyvyys on tällä hetkellä Euroopan korkein ja myös hedelmällisyysluku reilusti yli Euroopan keskiarvon.
Venäjän johto kyllä ymmärtää, ettei sillä ole nykyisellä väestömäärällään mahdollisuutta nousta supervallaksi. En usko, että Venäjä edes sitä haluaa. Toisaalta Venäjän johto ymmärtää myös, ettei se voi enää perääntyä yhtään nykyistä enempää. Vuodet 1991-2008 olivat Venäjän kannalta pelkkää jatkuvaa perääntymistä aina siihen asti, kun Venäjä reagoi Georgian hyökkäykseen Ossetiaan.
Venäjä katseli sivusta kun NATO laajeni sen rajoille ja antoi lännen vapaasti sotia Lähi-Idässä. Toki Venäjä vastusti sanallisesti lännen hyökkäystä Irakiin, mutta ei tehnyt mitään sen estämiseksi. Sen sijaan Syyriassa Venäjä teki jo jotain konkreettistakin.
Ukrainan tapauksessa Venäjä käytti sen lyhyen aikaikkunan mikä sillä oli Krimin haltuunottamiseksi, ennenkuin siitä muodostui NATO:n sotilastukikohta. Jokainen joka osaa ajatella asiaa Venäjän näkökulmasta ymmärtää ettei Venäjä voinut luopua Krimin laivastotukikohdasta ja luovuttaa niemimaata NATO:lle.
Venäjällä ei ole realistisia mahdollisuuksia haastaa länttä (tai Kiinaa) suoraan, mutta mitä se voi tehdä on puolustaa etujaan silloin ja siellä missä se siihen pystyy.
Kerrotko esimerkkejä tukahdutetuista mielenilmauksista tai kilpailijoiden murhista?
Myytti, joka ei pidä paikkaansa. Itse asiassa Suomesta muuttaa pois väkilukuun suhteutettuna enemmän ihmisiä kuin Venäjältä.
Larion, Putinin kaveri on.Paskaa
Katsotaan nyt rauhassa, että miten tilanne kehittyy. Ei tässä jäniksen selässä olla. Se on kyllä totta, että Venäjän valtiolla on vähän velkaa verrattuna länsimaihin. Mutta toisin kuin länsimailla, niin se velan saanti voi olla vähän vaikeaa. Eli sitten kun ne reservirahastot on syöty (vuosi 2017), niin mistä saadaan pennosia tilalle. Talouspakotteiden vuoksi lainarahan saanti on vaikeampaa. Jos taas olisin kiinalainen, niin miettisin hyvin tarkkaan, että miten paljon kannattaa kauppasuhteita länteen lähteä riskeeraamaan jonkun niin pienen kansantalouden kuin Venäjän takia. Tähän asti Kiina on suhtautunut Venäjään hyvin kylmäkiskoisesti. Siitä Siperian kaasuputkestakin jäi Venäläisille luu käteen. Joutuvat itse rakentamaan putken, jonka kautta sitten tappiolla myymään kaasua Kiinaan. Ei hyvä kauppa Putinille. Ja toisaalta taas Kiina on investoinut vahvasti kauppataseen ylijäämäänsä länsimaihin. Kuinka näiden omistusten kävisi, jos kovin huonoksi kehittyisivät välit.
Rahamarkkinoilla kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja jos asiantuntijoidenkin on vaikea arvioida vaikutuksia, niin entä sitten meidän tavisten. Katsotaan nyt rauhassa. Ensi vuosi voi tuoda jo paljon vastauksia.