Valmistautuuko Venäjä suursotaan?

Putin on tietenkin apina älykkäämpi. Mutta miksi juuri hänen kohdalla huudetaan "älykkydestä"?

Kaippa sosiaalisen nokkimisjärjestyksen huipulle nousu on eittämättä merkki jonkinlaisesta älykkyydestä. Tuskin mafiapomoksikaan pääsee, ellei jollain tavalla kykene erottumaan edukseen muista.

Varhaisimmat Putinin älykkyyttä koskevat länsimaiset lausunnot lienevät USA:n ex-presidentti Bill Clintonin suusta, joka on ainakin pariin otteeseen luonnehtinut Putinia älykkääksi.
"Putin has enormous potential, I think," Clinton continued. "I think he's very smart and thoughtful. I think we can do a lot of good with him."

"I think he is a guy with a lot of ability and ambitions for the Russians," he told Blair. "His intentions are generally honorable and straightforward, but he just hasn't made up his mind yet. He could get squishy on democracy."

"He is highly intelligent, deeply, deeply patriotic in terms of Russia, but he sees it more in terms of the greatness of the state and the country than what happens to ordinary Russians,” Clinton told Fareed Zakaria in March 2014, shortly after Russia annexed Crimea.


Ihmisen toimintaa ohjaavat motiivit, tunteet ja arvomaailma ovat varsin eri asioita kuin tyhmyys. Esimerkiksi tupakkaa polttavat tai uhkapelejä harrastavat ihmiset tuskin ovat yksiselitteisesti tyhmiä, vaikka toiminta näyttäisikin sivusta katsottuna itsetuhoiselta. Putin on tehnyt muutaman suurehkon riskiliikkeen, ja se selvinnee tässä viimeistään muutaman vuosikymmenen säteellä, miten äijälle käy: tuleeko keuhkosyöpä/häviääkö kaikki rahansa, vai elääkö terveenä kuin pukki keräten kunnon potin. Näin siis tupakka/uhkapeli-vertausta käyttäen.
 
Putin on älykäs eläin :D

Clintonin käsityksen mukaan Putinin suhtautuminen tavallisten venäläisten kokemiin vastoinkäymisiin on eräällä tavalla fatalistinen, kun kyseessä ovat hänen mielestään valtion kannalta merkittävämmät asiat.


- Hän oli aina melko läpinäkyvä. Hän ei koskaan teeskellennyt olevansa mitään muuta kuin oli. Paras tapa toimia hänen kanssaan oli olla brutaali ja rehellinen.

Tuollaisia kaikki venäläiset johtajat ovat...toiset ovat älykkäitä ja toiset eivät ole, mutta kaikki ovat brutaaleja psykopaatteja. Yksi ei ehkä ollut ja se sitten tuhosi Neuvostoliiton ihan vahingossa.

Kenraali sir Garry Johnson toimi puolustusliitto Naton Pohjois-Euroopan joukkojen komentajana 1992–94.

Pian kylmän sodan päättymisen jälkeen hän osallistui Naton ja entisen Neuvostoliiton ylimpään sotilasjohtoon kuuluneiden upseerien tapaamiseen. Keskusteluissa vertailtiin niitä suunnitelmia, joita osapuolet olivat pahimman varalle laatineet. Lopulta puheeksi tuli myös ydinaseiden käyttö.

– Kerroin, että Naton suunnitelmien mukaan ydinaseisiin oli tarkoitus turvautua taistelukentällä vain siinä tapauksessa, ettei muita keinoja enää olisi jäljellä, Johnson kertoo.

– Seurasi pitkä hiljaisuus, jonka aikana venäläiskenraalit katsoivat vakavina toisiaan. Sitten eräs heistä kertoi, että Varsovan liiton suunnitelmissa taktisia ydinaseita oli määrä käyttää sodan ensimmäisestä päivästä alkaen.

Yllättävä ja läntisestä doktriinista olennaisesti poikkeava asennoituminen ydinaseiden käyttöön oli kenraali Johnsonin mukaan tärkeä muistutus siitä, kuinka vääriä oletuksia lännessä voidaan Venäjän sotilaallisesta ajattelusta tehdä. Hän katsoo sekä omien keskustelujensa että myös sotahistorian kertovan valtavasta erosta Venäjän ja lännen asenteiden välillä.
 
Miksi ei kirjoiteta että Serbiassa yritettiin tehdä vallankappaus? Samat tilajat kun Donbasissa!
Serbian erikoispalvelut totesivat että nykyisen vallankappauksen yritys oli venäläisten käsien järjestämää serbialaisten reservi-silovikkien avulla. Siellä kirjoitetaan että tämän organisoineet samat ihmiset Duginin ja Malofejevin paramilitaristisista rymistä.
Malofejev oli jo vuoden alusta persona non-grata Montenegrossa.
Samoihin aikoihin siellä kävi Patrushev.
Ryhmä veneläisiä karkoitettiin maista.

http://www.reuters.com/article/us-serbia-primeminister-idUSKCN12T0QW

https://www.stratfor.com/situation-...ian-visit-serbia-tied-mysterious-deportations

No ei tämä todellakaan tullut yllätyksä.
Venäläisten fasistien fb:ssa kiehui jo pitkään "bratushki" hysteriaa, näin ne kutsuvat rakkaimpia velija. Myös Donbassin sotimaan Serbiasta tuli noin sata militanttia.
 
Viimeksi muokattu:
Siirsin postauksen Venäjän uutisiin.
 
Viimeksi muokattu:
Ylen uutisessa Venäjä heiluttelee taas ydinasekorttia. Kokeillaan, liikahtaako jokin kivi muurissa kun potkii.
Ukrainan kriisin alussa tehtiin myös ohjuksen koelaukaisu.

http://yle.fi/uutiset/3-9262070

Venäläinen politiikko uhkaa Norjaa ydiniskulla: Voitte joutua kärsimään
Frans Klintsevitš on puolustus- ja turvallisuuskomitean varapuheenjohtaja.

Ulkomaat
31.10.2016 klo 07:32päivitetty 31.10.2016 klo 08:39
13-3-9262156.jpg

Yhdysvaltain merijalkaväen tarkka-ampujat harjoittelivat Romaniassa toukokuussa 2014.Robert Ghement / EPA
17-6372357f4a79a13ed3.jpg

PAULA TAPIOLAYle

Norjan TV2:n haastattelussa(siirryt toiseen palveluun), että maasta voisi tulla Venäjän ydinaseiskun kohde.

– Norja ei ole koskaan aiemmin ollut strategisten aseidemme kohteiden listalla. Mutta jos nykyinen kehitys jatkuu, Norjan kansa saa kärsiä. Meidän on pakko reagoida selviä sotilaallisia uhkia vastaan. Ja meillä on välineitä, joilla voimme reagoida, sanoi Klintsevitš haastattelussa.

Klintsevitš on istunut Venäjän duumassa vuodesta 1999, ja hän on puolustus- ja turvallisuuskomitean varapuheenjohtaja.

Norja sijoittaa 330 amerikkalaista merijalkaväensotilasta Trøndelagiin maan keskiosiin vuoden vaihteessa. Norjan puolustusministeriön mukaan kyseessä eivät ole pysyvät joukot, koska sotilaat vaihtuvat.

Norjan Nato-sopimuksen mukaan maahan ei saa rauhan aikana sijoittaa ulkomaisia joukkoja. Venäjän mielestä Norjan perustelut ovat sanahelinää.

– Varustelu liittyy siihen, että he [yhdysvaltalaiset] haluavat aloittaa maailmanlaajuisen salamasodan. Se huolestuttaa meitä valtavasti sanoi Klintsevitš haastattelussa.
 
Omassa kuplassa elävät Venäjän oligharhit, kommareiden perilliset ja niiden jälkeläiset pohjattomasta ahneudesta pilaavat meret ja järvet, ja vaikka mitä luonnossa, kommarit omissa villeissa kuvitelmissaan suunnittelivat pakottaa joetkin virtamaan toisinpäin.

Kaikki alkoi jo kauan ennen kommareita ja Neuvostoliittoa...

Kiovan Venäjä oli keskiaikainen valtiomuodostuma, joka kärsi kroonisista valtataisteluista. Sen epävakauden yhdeksi syyksi on helppo osoittaa kummallinen perimysjärjestys, jonka mukaan hallitsijasuvun vanhimmalle veljelle kuului suuriruhtinaan asema Kiovassa. Se kantoi kunnianimeä ”Venäjän kaupunkien äiti” jo ennen Putinia...

Jo ennen kuin mongolit vuonna 1240 hävittivät Kiovan, oli valtakunta menettänyt yhtenäisyyden ja jakaantunut keskenään vihamielisiksi ruhtinaskunniksi.


Mongoliherruus hävitti loputkin Venäjän yhtenäisyydestä. Novgorodin, Vladimirin, Liettuan ja Moskovan ruhtinaskunnat koettivat parhaansa mukaan pärjätä voimakkaiden muukalaisten kanssa, milloin yhteistoiminnan, milloin vastarinnan avulla. Jälkimmäinen oli yleensä huono valinta mongolilais-tataarilaisen valloittajan kanssa asioitaessa, sillä se ei tunnustanut muuta ulkopolitiikkaa kuin ehdottoman antautumisen.

Nöyrä yhteistoiminta ainakin mongolien ja tataarien suuntaan oli siis järkevä valinta ja siinä kunnostautui niin Novgorod kuin etenkin Moskova, joka vuonna 1380 Dimitri Donskoin johdolla pystyi pysäyttämään tataarien hyökkäyksen. Idän vainolaisen liikkuvien ratsujoukkojen lopullinen lyöminen kesti kuitenkin vielä vuosisatoja. Krimin kaanit, jotka olivat osmannien yliherruuden alaisia, olivat vielä 1700-luvulla pahana päänsärkynä Venäjälle.

Taistellessaan toisiaan vastaan venäläiset ruhtinaskunnat eivät kainostelleet käyttää apunaan niin tataareita kuin puolalaisiakin. Lopputuloksena joka tapauksessa oli enimpien Venäjän maiden kerääntyminen Moskovan ruhtinaan käsiin. Merkkinä ylemmyydestään tämä ryhtyi käyttämään suuriruhtinaan ja sitten 1400-luvulla tsaarin nimitystä.

”Venäjän maat kerättiin” Moskovan toimesta ja tätä on pidetty historiallisesti kohtalokkaana sen vuoksi, että samalla koko Venäjän joutui omaksumaan mongolilais-tataarilaisen valtakunnan poliittisen ajattelun, joka oli despoottinen ja käytti aseenaan terroria.

Novgorod ja Pihkova olivat itse asiassa tasavaltaisesti hallittuja valtioita, joissa ruhtinaan valta rajoittui sotapäällikön ja tuomarin tehtäviin. Politiikasta päätti vetše-kokous, joka muistutti antiikin Kreikasta tunnettua suoraa demokratiaa.

Moskova kukisti nämä vapauden saarekkeet verisesti ja armottomasti n1400-1500-luvuilla. 1600-luvulla Ukrainan kasakat alistuivat Moskovan alaisuuteen vuoden 1654 Perejaslavlin sopimuksella, joka ajan tapojen mukaan ei itse asiassa ollut mikään molempia osapuolia sitova sopimus vaan ”traktaatti”, joka merkitsi Moskovan valtaa.


http://timo-vihavainen.blogspot.fi/2014/03/venajat-pysyvat-erillaan.html

Loppujen lopuksi venäläinen mielenlaatu ja Putinin syvin olemus eivät ole Neuvostoliiton ja kommunistien perintöä, se on peritty hyvinkin suoraan mongoleilta ja tataareilta :D

1409877930953.jpg


Venäjä ja venäläiset tarvitsisivat psykoterapiaa, mutta Putin tarjoaa lisää vainoharhaista mielipuolisuutta. Jos kokonainen kansakunta voi mennä psykoosiin, niin Venäjän kohdalla on käynyt juuri niin.

Mitä älykkäiden ihmisten massatuhoamiseen tulee, niin sekin asia vietiin kyllä Neuvostoliitossa äärimmilleen, mutta ei sekään saanut alkuaan sieltä.

Eikä nykyisilläkään älypäillä mene paljon sen paremmin...ne jotka eivät alistu Putinin valtaan ovat maanpaossa, työleireillä tai hautausmaalla.
 
Venäjä voisi teoriassa olla ihan todellinen suurvalta joka olisi juuri sitä mistä Putin näkee märkiä unia, mutta teoria on teoriaa.

Käytännössä näin ei tule ikinä tapahtumaan, sillä sellainen ei ole yksinkertaiseti mahdollista tuolla kansanluonteella.

Kun Venäjä ei muuhun kykene, se pullistelee ja kiusaa pieniä naapureitaan ja siinä onkin aina ollut poikkeuksellisen hyvä :D
 
Kun Venäjä ei muuhun kykene, se pullistelee ja kiusaa pieniä naapureitaan ja siinä onkin aina ollut poikkeuksellisen hyvä :D

Venäjä käyttäytyy kuin koulukiusaaja. Kiristää ja uhkailee pienempiä vetäen puoleensa muita öykkäreitä, jotka jotenkin kokeevat hyötyvänsä ja olevansa turvassa tämän takana tai muuten vaan alistuvt vahvemman leiriin. Ainoa ase on voima ja kaikki heikkous vehotaan ylimielisyyden ja ivallisuuden taakse. Kun uhoaminen ei auta, turvaudutaan uhkailuun ja lopulta voimankäyttöön oman statuksensa pönkittämiseksi.
 
Venäjä käyttäytyy kuin koulukiusaaja. Kiristää ja uhkailee pienempiä vetäen puoleensa muita öykkäreitä, jotka jotenkin kokeevat hyötyvänsä ja olevansa turvassa tämän takana tai muuten vaan alistuvt vahvemman leiriin. Ainoa ase on voima ja kaikki heikkous vehotaan ylimielisyyden ja ivallisuuden taakse. Kun uhoaminen ei auta, turvaudutaan uhkailuun ja lopulta voimankäyttöön oman statuksensa pönkittämiseksi.

Nimenomaan näin.
Tosin normaalisti se kiusaaja lopettaa kun kiusattava lipaisee kerran kiusaajan kanveesiin.

En pidä "länsimaiden" yltiöliberaalista politiikasta rajarikollisten suhteen, mutta vielä vähemmän Venäjän testosteroni/vodka -pullisteluista.

Suomen tulisi viipymättä liittyä NATO:on joten meillä olisi sitä kautta hyvin turvattu selusta ja lisäksi tietynlaista pallien menetystä voisi kompensoida voimakas yhteistyö entisten itä-blokin maiden kanssa, jotka saivat pitkään nauttia NL:n vieraanvaraisuudesta (ja jotka nykyään kuuluvat NATO:on).

Hulluutta joka puolella, Suomella tämä on pitkään jatkunutta historiaa: Sairas totalitarismi Ruotsi lännessä ja Sairas totalitarismi Venäjä idässä.

Molemmista voi myös oppia, mutta niitä Suomen kansan kannalta parhaita asioita, eikä mennä perse edellä puuhun tai olla ajopuuna.
 
Voihan ne kosahtaa, mutta se on ainakin varmaa että Karanmerestä pyydystettyyn silakkaan en koske pitkällä tikullakaan :D

Karanmeren pohjasta löytyy seitsemäntoista tuhatta radioaktiivista jätettä sisältävää säiliötä, kuusitoista ydinreaktoria ja viisi kokonaista ydinsukellusvenettä, joista yhdessä on vielä ydinpolttoainetta täynnä olevat reaktorit...

Venäläiset ovat hävittäneet käytöstä poistamiaan ydinsukellusveneitä aina 1990-luvun alkuun asti samaan tapaan kuin dieselkäyttöisiä malleja, eli upottamalla ne merenpohjaan.

Mutta jospa se Putinin & co. machoilu johtuukin jostain mutaatiosta? :D
Salaa syöttäneet noita silakoita ilmeisesti myös korkeimmille euro-päättäjille (vaikutus päinvastainen). :D

EDIT: itseasiassa tästä muistan jotain juttua olleen, että jotkin muoveissa olevat aineet aiheuttavat testosteronin vajavuutta tjsp. joka selittäisi osittain esimerkiksi Ruotsin täyden konttausasenteen, lisäksi se ikävä seikka, että Ruotsalaiset ovat oppineet tapattamaan suomalaisia sodissaan ja pitkä rauhanaika vaatii selkeästi sitten aina rajut veronsa. (Ja en todellakaan toivo/halua sotaa).
 
Viimeksi muokattu:
Suomen tulisi viipymättä liittyä NATO:on joten meillä olisi sitä kautta hyvin turvattu selusta ja lisäksi tietynlaista pallien menetystä voisi kompensoida voimakas yhteistyö entisten itä-blokin maiden kanssa, jotka saivat pitkään nauttia NL:n vieraanvaraisuudesta (ja jotka nykyään kuuluvat NATO:on).

Voi hyvinkin olla että Suomen kannattaisi liittyä Natoon ja kuunnella siellä paljon enemmän Puolaa kun Saksaa :D

Naton painopiste ja sen raskaimmat nyrkit ovat siirtymässä hitaasti mutta varmasti Puolaan, vaikka erityisesti Saksa ja ehkä jossain määrin myös Ranska ja Englanti pyrkivät tätä kehitystä jarruttamaan...jopa estämään.

Tämä on Suomelle hyvä uutinen ja siitä on vielä paljon hyötyä myös meille, jos vihdoinkin menemme sinne perkeleen Natoon, mihin olisi pitänyt mennä jo kauan sitten.
 
Viimeksi muokattu:
Tämä on Suomelle hyvä uutinen ja siitä on vielä paljon hyötyä myös meille, jos vihdoinkin menemme sinne perkeleen Natoon, mihin olisi pitänyt mennä jo kauan sitten.

Parempi mennä kuin palloilla.
Tämä välitila on pahinta, tuntien itäisen naapurimme.

Ja tottakai siinä on omat velvoitteensa, mutta näitä tulee mitata suhteessa hyötyyn.
 
Ja tottakai siinä on omat velvoitteensa, mutta näitä tulee mitata suhteessa hyötyyn.
Itseasiassa niitä velvoitteita tulee aika vähän. Asevelvollisuus säilyy eikä Suomen tarvitse ottaa muista Natomaista joukkoja alueelleen jos emme sitä halua. Puolustusbudjettikaan tuskin kasvaa kun laskemme siihen nykyiset lisäbudjetit sekä asevelvollisuuden osuus kansantuotteesta tai henkilökuluista. Koulutus, järjestelmien sovitus ja komentosuhteiden remontit ymv toki olisivat kuluerä mutta lähinnä henkilökuluja. Poislukien konfliktit joita ei voi ennakoida niin lähtökohtaisesti Suomi on yllättäen Natolle turvallisuutta ja voimavaroja tuova kuin niitä kuluttava. Johtuu pitkälti siitä, että Nato varautuu paljolti samoihin asioihin oli Suomi jäsen tai ei - mutta jäsenyys tuo lisää työkaluja ja geopolitiikkaa valikoimiin.

Venäjän nykytoimet puolestaan tekevät kohta yhdentekeviksi ne Venäjän mahdolliset vastatoimet mitä pelätään Venäjän asettavan jos liitymme Natoon. Venäjän agressiot ja taloudellinen paitsio ovat jo tasolla mihin se ne voi Natojäsenyydenkin suhteen venyttää joten yhdentekevää.

Samaten Venäjältä katsoen tai puolustusvoimiemme sisältä katsoen olemme jo niin Natossa kun olla ja voi. Toki asevelvollisuuden myötä hieman erityisenä kumppanina mutta kapasiteettia tuovana - ei vievänä.

Edes kansainväliset operaatiot eivät olisi Suomelle ongelma koska nytkin niihin olisi lähdössä enemmän väkeä kuin mitä Suomi voi nykyisellään tarjota. Ja kaiken lisäksi Natojäsenenä osan kuluista maksaisi jäsenvaltiot. Sopimussotilaat ja asepalvelus ovat tälläisenään jo valmiiksi harjoiteltu kombinaatio eikä mitään tarvitsi muuttaa. Suomi tuottaisi Natolle pohjoisen Spartan arvostettuja sotureita.

Ainoa este on nämä paskat poliitikkomme. Arka presidentti ja suorastaan vahingollinen kaarti Tuomiojasta Kanervaan ja muihin kylmän sodan jäädyttämiin.

Jaa- a, tämä taitaisi jo kuulu Nato-otsikon alle mutta tällä mennään.
 
Viimeksi muokattu:
Vaikka tapahtumia ja Venäjän edesottamuksia kuinka seuraan tiiviisti, niin tämä alkaa olla niin sekainen soppa, että sen punaisen langan löytäminen Venäjän toiminnasta kaiken seasta on melkoisen hankalaa.

Ukrainan kriisin alusta tulee kohta kuluneeksi kolme vuotta, eikä minkäänlaista ratkaisua ole näköpiirissä. Minskin sopimuksetkin alkavat olla enemmänkin huono vitsi. Toisaalta useampaan otteeseen on odoteltu ja povattu suurempaa hyökkäystä separatistien/Venäjän suunnalta, eikä sellaista ole kuulunut. Sitten taas toisaalta tulitauotkaan eivät ole kestäneet alkua pidemmälle. Intensiteetti taisteluissa tuntuu jonkin verran vaihtelevan, mutta mitään ratkaisun makua ei tilanteeseen ole hakusalla sen enempää kentällä kuin neuvottelupöydässäkään.

Syyrian operaatioon ei ole sen kummemmin pikaista ratkaisua näkyvissä ja sinnekin Venäjä on itsensä upottanut kaulaansa myöden. Pommittamalla lähes kaikkea muutakin kuin sotilaskohteita (Siviilit, sairaalat koulut, avustussaattueet) Venäjä on syömässä sitä vähäistäkin poliittista pääomaansa, mitä sillä on jäljellä. Tästä hyvänä osoituksena on Venäjän äänestäminen ulos YK:n ihmisoikeusneuvostosta.

Näiden kahden enemmän näkyvyyttä saaneen konfliktin lisäksi Venäjä on sotkeutunut ainakin Georgian ja Moldovan asioihin (Abhasia, Etelä-Ossetia, Transnistria). Venäjällä on omat sisäiset jännitteensä Kaukasuksella. Kaikkea ei tullut edes lueteltua.

Joka tapauksessa yllämainitut kriisit, olkoonkin niiden luonne ja osin syytkin erilaiset, ovat sellaisia, joihin ei siis ratkaisua ole näköpiirissä. Venäjä, olkoonkin suuri valtio, ei ole voimavaroiltaan rajaton. Luulisi, että kaikki nämä rasittavat Venäjän valtion taloutta. Ja mitä hyvää itselleen Venäjä on näistä kriiseistä saanut? En pysty mitenkään näkemään, että se olisi jotenkin pysyväisluonteisesti saanut itselleen jotain tavoittelemisen arvoista näistä. Kansainvälinen yhteisö ei hyväksy näitä keinotekoisia rajojen siirtoja/muutoksia eikä Syyrian tapahtumia.

Ukrainan tilanteen suhteen läntisten poliitikkojen ulostulot ovat olleet hyvinkin varovaisia. Valtiojohdoilla on taatusti käsissään tiedusteluraportit ja tieto Venäjän osuudesta Itä-Ukrainan tapahtumien masinoijana. Itä-Ukrainassa mainarit ja farmarit sotivat ilman huolen häivää ammusten loppumisesta. Kalustoa piisaa, elektronisia häirintälaitteita myöden. Polttoaine ei lopu sitten millään jne. Hiljan julkisuuteen tulleet Surkovin sähköpostit vahvistavat käsitystä Venäjän osuudesta. Venäjä kiistää joka paikassa osuutensa. Tätä Venäjän ilmiselvää valehtelua kuunnellaan silmät pyöreinä korostaen samalla neuvottelujen tärkeyttä jne. No ovathan neuvottelut tärkeät, rauha ei synny ilman niitä neuvotteluja. Mutta ollaan tilanteessa, jossa kaikki tietävät Venäjän valehtelevan sen minkä ehtii, mutta kukaan ei sano sitä ääneen. Sitä olen ihmetellyt. Yritetäänkö tässä jotenkin sitä, että koko ajan halutaan antaa Putinille kunniallinen perääntymistie kasvot säilyttäen.

Samanaikaisesti Venäjä suorittaa näyttäviä sotaharjoituksia. Savuttava lentotukialus saattueineen puksuttaa medianäkyvyyttä saavuttaen kohti Syyriaa. Muutama korvetti siirtyy puolestaan Itämerelle.

Tässä yritän pohtia sitä, että Venäjän on sotkeutunut useaan paikkaan, joista ulospääsyä ei ole tässä vaiheessa tietoa. Jo nämä syövät Venäjän kuitenkin rajallisia resursseja koko ajan. Jos oikeasti Venäjä ajautuu avoimeen konfliktiin lännen kanssa, on esim. Syyrian operaatiolle vaikea nähdä kovin hyvää tulevaisuutta jo ihan huoltovaikeuksien vuoksi. Nato:n lienee kohtalaisen helppo blokata Venäjän toiminta itäisellä Välimerellä. Ja ovatko Venäjän maavoimatkaan oikeasti niin vahvat, että ne kykenisivät sodan menestykselliseen loppuunsaattamiseen Nato:a vastaan? En usko. Alkumenestystä varmasti voisivat saavuttaa, mutta pitkässä juoksussa muun Euroopan + Pohjois-Amerikan taloudellinen ja sotilaallinen ylivoima on kuitenkin liikaa.

Tuossa avauksessa sanoin, että Venäjän toiminnan punaisen langan löytäminen on hankalaa. Sitä se todella on. Sanotaan, että Venäjä hakee menetettyä suurvaltaasemaansa takaisin. Mutta kun nykyisillä metodeilla se tavoite tuntuu siirtyvä vain kauemmaksi ja Venäjä ajaa itseään tiukemmin kohti paitsioasemaa. Sodan aloittaminen on helppoa, mutta sen lopettaminen onkin sitten eri juttu. Uskon myös Venäjän johdon tämän tietävän. Sen vuoksi en usko, että Venäjä todellisuudessa on valmistatumassa suursotaan. Saa olla eri mieltä, mutta itse näkisin asian näin. Rajoitetumpia operaatioita voimme tosin hyvinkin tulla näkemään lisää. Niiden aloittamisen Venäjä näyttää osaavan. Ja Venäjä on selvästi nähnyt, että rajatumpiin operaatioihin lännen vastaus näyttää jäävän lähinnä paheksunnan tasolle.
 
Salomaa ja Pyykönen puhuvat asiaa.

"Sotatutkija: Kaliningradissa todennäköisesti ydinkärkiä – "Ydiniskujen harjoittelu Ruotsiin ja Tanskaan huolestuttavaa"
Asiantuntijat arvioivat, että Suomen ja Ruotsin merkitys Naton harjoituskumppaneina Itämerellä kasvaa Venäjän toimien seurauksena.
31.10.2016 klo 14:09
http://yle.fi/uutiset/3-9262208

13-3-9217591.jpg


Puolustus- ja sota-asiantuntijat näkevät Itämeren turvallisuuskehityksessä selkeitä yhtäläisyyksiä kylmän sodan alkuaikoihin. Heidän mukaansa Venäjän voimannäyttöihin Itämerellä tuleekin suhtautua vakavasti.

– Turvallisuuskilpailu tietysti meni kylmän sodan aikana paljon pidemmälle, mutta on aivan selkeät merkit siitä, että vastaavanlainen kehitys on nyt alkanut: on samat asetelmat, samat asenteet ja samantyyppiset, tosin tehokkaammat, asejärjestelmät liikkeellä, sotahistorian dosentti Markku Salomaa sanoo.

Huolestuttavana kehityksenä Salomaa pitää erityisesti sitä, että Venäjä on tiettävästi harjoitellut ydiniskuja Ruotsiin ja Tanskaan.

– Venäjä on lennättänyt jo useampana vuotena ydinasepommittajiaan Itämeren yläpuolella ja niissä on ohjukset, jopa risteilyohjukset, olleet valmiina. Tuskin tosin ovat olleet ydinkärjillä varustettuja, mutta on simuloitu ydinasehyökkäyksiä sekä Tanskaa että Ruotsia vastaan, ja tämä on erittäin huolestuttavaa, Salomaa muistutti radion Ykkösaamussa.

– Tutkijana hämmästelen, että vaikka nämä merkit tiedetään ja nämä tiedot ovat meidänkin poliittisen johtomme käytössä, niin niistä ei osata tehdä johtopäätöksiä, hän jatkaa.

Sotahistorian dosentin mukaan todennäköistä onkin, että Venäjä varustautuu siihen, että Kaliningradista olisi mahdollista iskeä ydinaseilla. Jo ennen pitkän kantaman Kalibr-ohjuksia kuljettaneiden sota-alusten siirtoa Itämerelle Venäjä siirsi ydinkärjille soveltuvia Iskander-ohjuksia Kaliningradiin.

– Todennäköisesti ydinkärjetkin ovat Kaliningradissa. Eipä sinne muuten olisi tarvinnut Iskandereja siirtää – ei niitä tavanomaisten kärkien takia tarvita siellä. Venäjällä on kehittyneet asevoimat ja muut keinot hoitaa vastaavat operaatiot, jos tarve on, Salomaa arvioi.

Suomen ja Ruotsin merkitys Natolle kasvaa

Sotilaallisesti ja strategisesti kiinnostavan Itämerestä tekevät muun muassa Kuolan niemimaalla sijaitseva Venäjän tukikohta, joka on merkittävin sotilaallisen voiman keskittymä Venäjällä, Kaliningradin alue sekä Pietarin taloudellinen, poliittinen ja sotilaallinen merkitys Venäjälle. Sotahistorian dosentin Markku Salomaan mukaan Venäjän uusin sotilasdoktriini, joka hyväksyttiin vuonna 2014, johti siihen, että vanha vihollinen Nato nostettiin uudelleen viholliseksi.

– Vaikuttaa siltä, että Putinin politiikkana on maksimoida tämä vihollisten määrä. Hän tarvitsee tätä uhka-asettelua oman sisäpoliittisen asemansa vahvistamiseksi, Salomaa toteaa.

Turvallisuusanalyytikko, prikaatinkenraali evp. Juha Pyykönen on samoilla linjoilla.

– Se euforinen ajatus, että Venäjästä tulisi länsimaistyyppinen demokratia, on kutakuinkin kaikkialla Euroopassa haudattu lähes mahdottomana ajatuksena. Nyt vain tulisi opetella elämään tämän Venäjän kanssa, jonka tunnemme jo vanhastaankin, Pyykönen toteaa.

Nurinkurisen tilanteesta tekee Salomaan mukaan se, että ensin Venäjä toimii haastajana, ja kun länsi vastaa siihen, Venäjä perustelee uusia vastatoimiaan Naton vastatoimilla. Pyykösen mukaan puolestaan on itsestäänselvää, että Nato tulee lisäämään harjoitustoimintaansa Itämerellä. Todennäköistä on myös, että Suomen ja Ruotsin merkitys kumppaneina kasvaa. Suomen ja Ruotsin suhtautuminen muuttavaan turvallisuustilanteeseen saa kuitenkin Markku Salomaalta pyyhkeitä.

– Pidän ihan selvänä, että Suomen ja Ruotsin politiikalla, jota kutsutaan vakauspolitiikaksi, ei ole mitään korrespondenssia (eli vastaavuutta) todellisuuteen tällä hetkellä, Salomaa jyrähtää.

"Ydinaseiden käytettävyys lähellä nollaa"

Turvallisuusanalyytikko Juha Pyykönen arvioi, että Venäjä pyrkii käyttämään hyväksi vahvaa asemaansa Itämerellä edistääkseen kansallisia intressejään. Hän uskoo Venäjän tavoitteena olevan tasavertaiseen neuvotteluasemaan pääsemisen niissä neuvottelupöydissä, joihin se haluaa. Venäjän voimavarat etenkin talouden puolella heikentävät sen neuvotteluasemaa.

– Jos BKT-osuus on samaa luokkaa kuin Italialla, niin ei sillä hirveän hyviä kortteja niissä pöydissä saa, Pyykkönen toteaa.

Strategiset ydinaseet ovatkin hänen mukaansa ainoa seikka, jossa Venäjä on tasoissa Yhdysvaltojen kanssa.

– Mutta niissä on taas se ongelma, että niiden käytettävyys on lähellä nollaa."
 
Parempi mennä kuin palloilla.
Tämä välitila on pahinta, tuntien itäisen naapurimme.

Tämä välitila on varsin kuumottava, etenkin kun miettii sitä skenaariota, että Ruotsi liittyisi Natoon ilman meitä. Sitten olemme kusisessa paikassa.
 
Nämä on kyllä hyviä pointteja...

– Vaikuttaa siltä, että Putinin politiikkana on maksimoida tämä vihollisten määrä. Hän tarvitsee tätä uhka-asettelua oman sisäpoliittisen asemansa vahvistamiseksi, Salomaa toteaa.

Turvallisuusanalyytikko, prikaatinkenraali evp. Juha Pyykönen on samoilla linjoilla.

– Se euforinen ajatus, että Venäjästä tulisi länsimaistyyppinen demokratia, on kutakuinkin kaikkialla Euroopassa haudattu lähes mahdottomana ajatuksena. Nyt vain tulisi opetella elämään tämän Venäjän kanssa, jonka tunnemme jo vanhastaankin, Pyykönen toteaa.


Kun naapuri on isotteleva idiootti, niin eletään sitten sen mukaan ja unodetaan ne hölmöt höpinät vakauspolitiikasta...

– Pidän ihan selvänä, että Suomen ja Ruotsin politiikalla, jota kutsutaan vakauspolitiikaksi, ei ole mitään korrespondenssia (eli vastaavuutta) todellisuuteen tällä hetkellä, Salomaa jyrähtää.

Vakauspolitiikka toimii vain jos Venäjäkin haluaa sitä vakauspolitiikkaa. Nyt ei todellakaan halua, eikä kaikesta päätellen tule ikinä haluamaankaan.
 
1305935765792

http://nyt.fi/a1305934172161
Kun matkailija tavallisesti sattuu sisään Pietarin kuuluisimpaan kirjakauppaan Dom Knigiin, häntä tervehtivät uusintapainokset vanhoista neuvostoliittolaisista propagandajulisteista.

Nyt rinnalle on ilmestynyt samaan tyyliin piirrettyjä julisteita ja kortteja, joissa vastustetaan EU:ta ja Natoa sekä irvaillaan sanktioille.

Kortit ovat hyvin suosittuja, ja useimmat mallit on myyty loppuun –monet matkamuistoiksi. Julisteista jäljellä on kahta mallia.

Loppuunmyyty on esimerkiksi juliste, jossa babushka halaa tyytyväisen näköistä lehmää. Taustalla haarukka ja veitsi on vedetty ruksiksi EU:ssa valmistettujen juuston ja kinkun päälle. Teksti kuuluu suunnilleen näin: ”Tarvita ei parmesaania, jamonia aitoa – me juomme venäläistä maitoa.”

Julisteita ostavat sekä turistit että paikalliset, itselleen ja lahjaksi.

Neuvostoliittolainen kuvakieli tuo niihin ripauksen huumoria. Ei neuvostojulisteiden uusintapainoksia osteta täysin tosissaan, tuskin näitäkään.

T-paitakaupassa tunnelma on isänmaallinen.

Tarjolla on paitojen lisäksi Venäjän lippuja, kaksipäinen kotka -riipuksia sekä erilaista isänmaallista sotilaskrääsää.

Suosittuja ovat erilaiset Putin -fanipaidat sekä venäläisversio suomalaisille tutusta Kiitos 1939–1945 -paidasta. Venäläisessä Kiitos-paidassa etualalla istuu vanhus rintapieli täynnä prenikoita, taustalla on kuvia sodasta. Teksti kuuluu ”Kiitos ukille voitosta”.

Tällaisia tavaroita myydään toki Suomessakin, mutta venäläinen erikoisuus ovat Krim-paidat. Niissä uhotaan, että Krim on nyt osa Venäjää ja pulinat pois.

Jos turistille jää ikävä tunne, ei huolta. Julisteita ja kortteja valmistavan yrityksen sivuilla kerrotaan seuraavaa: ”Meidän toimialaamme ovat hyvinvointi ja hyvä mieli, ja tuotteemme takaavat ne sinulle!”

Kun käskyn antaa Washington, laatii Eurooppa sanktion


1305935764921





Sanktioita emme pelkää! Vahvistuu vain kansan selkä!


1305935764953



Toverit Natossa: teidän emme suo laajentua meidän luo


1305935765677



Sevastopol – meidän kaupunkimme


1305935764889



Odotamme sanktioita


1305935764857



Höpsis-söpsis, Krim on meidän


1305935764793

Mikä ihmeen höpsis-söpsis?
Noin vuosi sitten Krimin syyttäjäviraston päälliköksi nimitettiinNatalia Poklonskaja. Hänestä tuli netti-ilmiö, kun ihmiset ympäri maailman alkoivat fanittaa kaunista syyttäjää. Poklonskajasta julkaistiin runsaasti fanitaidetta, hänestä laadittiin nettipelejä sekä videoita ja sävellettiin kappaleita, joissa lauletaan esimerkiksi”Syytä minua, Natasha”.
Poklonskajaa kuvailtiin usein esimerkiksi adjektiivilla njashnaja, söpö, jota yleensä käytetään vaikkapa kissanpennuista.

Poklonskaja suhtautui ulkonäköönsä kohdistuvaan huomioon humoristisesti mutta tiukasti.

”Haluan, että minuun suhtaudutaan syyttäjänä”, hän sanoi NTV-televisiokanavan haastattelussa.
”Olen täällä syyttäjänä, enkä aio sietää mitään söpöttely-höpöttelyä.”

Söpöttely-höpöttely, njash-mjash, vakiintui tietenkin heti nettikieleen.

Njash-mjas, Krim nash -lause tuli tunnetuksi vloggaaja Enjoykinintekemästä, yli 17 miljoonaa kertaa katsotusta videosta, jossa Poklonskajan puheita on miksattu musiikkiin. Poklonskaja ei siis oikeasti ole sanonut lausetta, mutta siitä on tullut hänen tunnusmerkkinsä.
 
Tämä välitila on varsin kuumottava, etenkin kun miettii sitä skenaariota, että Ruotsi liittyisi Natoon ilman meitä. Sitten olemme kusisessa paikassa.
Pitäisi vikkelästi toimia nyt, ennenkuin svedut kusee lahkeeseen. Natoon hakemus sisään ja Prikaati taisteluosastoja tänne... jonnekin kylmillään olevaan varuskuntaan vaan... It kalusto paikalle ja hävitäjiä myös sellainen 40 kpl. Strategiset pommarit Altaan, lähtövalmiiksi.
Näin... Mielestäni. ..
 
... Pirkkalassa on valmius kansainväliselle toimnnalle. Hornetit kun "lähtivät" ja "aukon" jättivät
 
Back
Top