Valmistautuuko Venäjä suursotaan?

Itseasiassa niitä velvoitteita tulee aika vähän. Asevelvollisuus säilyy eikä Suomen tarvitse ottaa muista Natomaista joukkoja alueelleen jos emme sitä halua.

Liekö NATO todellakin niin "yksisuuntainen" organisaatio, että siihen voisi liittyä olemaan lähinnä saamapuolella? Toisinsanoen että Suomi NATO-jäsenenä saisi muilta apua, jos Venäjä hyökkäisi Suomeen, mutta suomalaiset voisivat jättää lähettämättä joukkoja esim. Viroon, jos Venäjä hyökkäisi sinne?

Tämä on itselleni yksi merkittävä kynnyskysymys NATO-jäsenyyteen liittyen: on mielestäni päivänselvää, ettei yleisen asevelvollisuuden piirissä olevilla suomalaisilla voi olla velvoitetta puolustaa mitään muuta maata kuin Suomea. Joten joko NATO-jäsenyyden myötä pitäisi lakkauttaa yleinen asevelvollisuus tai vaihtoehtoisesti kirjata lakiin, että jokaisella suomalaisella sotilaalla on oikeus kieltäytyä osallistumasta Suomen rajojen ulkopuolella tapahtuviin sotatoimiin.
 
Yrittikö Venäjä vallankaappausta Montenegrossa?

Tapahtumasarja saattaa kytkeä Venäjän vallankaappausyritykseen Balkanin pikkuvaltiossa.

Erikoiset tapahtumat sävyttivät Montenegron kaksi viikkoa sitten sunnuntaina järjestettyjä parlamenttivaaleja. Maan turvallisuuspalvelu pidätti vaali-iltana 20 Serbian kansalaista, jotka olivat väitetysti suunnitelleet hyökkäyksiä valtion hallintorakennuksiin.

Pidätettyjen joukossa oli montenegrolaisten mukaan muun muassa Serbian poliisin erikoisjoukkojen entinen komentaja, kenraali Bratislav Dikic. Hän johtaa nykyisin kansallismielistä liikettä Serbian Novi Sadissa.

Serbiassa uutisiin reagoitiin ensin epäillen ja maan pääministeri Aleksandar Vucic vaati todisteita kaappausyrityksestä. Montenegron oppositio taas syytti vaalien ennakkosuosikkia, pääministeri Milorad Djukanovicia koko tapauksen järjestämisestä suosionsa kasvattamiseksi. Djukanovicin DPS-puolue voitti vaalit odotetusti.

Juttu sai lisää vauhtia kaksi päivää myöhemmin, kun Montenegron valtion järjestäytyneen rikollisuuden erityissyyttäjä Milivoje Katnickertoi televisiohaastattelussa vaaliyön juonen yksityiskohtia.

Katnicin mukaan joukko Montenegron turvallisuuspalvelun univormuihin pukeutuneita asemiehiä aikoi hyökätä parlamenttitaloon ja avata sieltä tulen rakennuksen edustalla vaali-iltana olleita mielenosoittajia kohti. Näin isku olisi mennyt valtaapitävien piikkiin. Katnic väitti myös, että pääministeri Djukanovic aiottiin kaapata.

Ulkopolitiikan lehti American Interest on kerännyt tähän juttuunsaMontenegron vaalien tapahtumia. Lehti pohtii, tapahtuiko Montenegrossa Venäjän masinoima epäonnistunut vallankaappausyritys. Teorian tueksi mainitaan useita erikoisia ja mediassa vähälle huomiolle jääneitä tapahtumia viimeisten parin viikon ajalta.

Serbian pääministeri Alaksandar Vucic vahvisti yllättäen viime viikon maanantaina, että Montenegron pääministeri Djukanovic oli todella aiottu murhata. Pääministeri paljasti Serbian viranomaisten löytäneen omissa etsinnöissään 120 000 euroa käteistä ja Montenegron turvallisuuspalvelun univormuja. Lisäksi useita Serbian kansalaisia oli pidätetty tapaukseen liittyen.

Pääministeri teroitti lehdistötilaisuudessaan, ettei tapaukseen liittynyt ”poliitikkoja Serbiasta tai Montenegrosta”. Hän puhui kuitenkin epämääräisesti ”vieraan vallan turvallisuuspalveluista sekä idästä että lännestä”.

Serbialaisen Danas-päivälehden tietojen mukaan pidätetyillä oli ollut käytössään hienostuneita vakoilulaitteita. Joidenkin pidätetyistä on väitetty taistelleen Itä-Ukrainassa venäläismielisten separatistien joukoissa.

Varsinainen Venäjä-kytkös nousi esiin pari päivää myöhemmin. Korkeita hallituslähteitä siteeraava Danas kertoi torstaina, että Serbia on karkottanut salaa useita Montenegro-juoneen kytkettyjä Venäjän kansalaisia. Asiasta on uutisoinut myös venäläinen Kommersant.

Venäjän tiedustelupalvelun FSB:n entinen johtaja ja Venäjän turvallisuusneuvoston nykyinen johtaja Nikolai Patrushev matkusti yllätysvierailulle Serbian Belgradiin samalla, kun tieto karkotuksista tuli julki. Vaikka vierailusta ei ollutkaan kerrottu julkisuuteen, oli siitä väitetysti kuitenkin päätetty ennen Montenegron tapahtumia.

Maan ylintä johtoa tavannut Patrushev oli virallisesti maassa keskustelemassa Serbian ja Venäjän välisestä turvallisuusyhteistyöstä. Muun muassa Kommersantin lähteiden mukaan todellinen syy oli ”Montenegron tapaus”.

Venäjän ulkoministeriö ja Serbian sisäministeriö ovat kiistäneet väitteet venäläisten karkotuksista. Kun asiasta ja karkotettujen kytköksistä Montenegron ilmeiseen kumousyritykseen kysyttiin lehdistötilaisuudessa Serbian pääministeri Vucicilta, vastasi hän kuitenkin epämääräisesti vain, ettei ”kaikki kysymyksessä ole oikein, yksi osa on väärin”.

Erikoiset tapahtumat jatkuvat yhä. Serbian sisäministeri Nebojsa Stefanovic paljasti lauantaina, että pääministeri Vucic oli jouduttu kiidättämään turvaan tuntemattomaan paikkaan, kun hänen virka-asuntonsa lähellä olevasta metsiköstä löydettiin kätkettyjä kranaatteja ja ammuksia rynnäkkö- ja tarkkuuskivääreihin. Kätkössä oli myös sinko. Varusteet oli sijoitettu pääministerin virka-auton käyttämän tien varrelle, noin 50 metrin päähän jyrkästä mutkasta, jossa auto joutuu hidastamaan.

– On erittäin huolestuttavaa, että aseet oli sijoitettu tähän käänteeseen, jossa pääministerin auton on vähennettävä vauhtinsa minimiin. Etäisyys on ideaali tällaisille aseille, Stefanovic sanoi.

Sisäministerin mukaan pääministerin "fyysinen suojelu" ei enää riitä.

– Hän tarvitsee tiedustelupalvelun suojaa. Aion pyytää heiltä tietoja, Stefanovic totesi.

American Interest pitää todennäköisenä, ettei koko totuus Montenegron vaaliyön tapahtumista ja niiden kytköksistä Venäjään selviä koskaan.

Montenegron Nato-jäsenyysprosessi on parhaillaan käynnissä. Maan parlamentin on määrä vahvistaa liittymissopimus lähiaikoina. Naton jäsenvaltioiden odotetaan ratifioivan sopimuksen keväällä.

Venäjä on suhtautunut Montenegron Nato-suunnitelmiin varsin kriittisesti. Venäjän ulkoministeriö on luonnehtinut pikkuvaltion puolustusliiton jäsenyyttä ”avoimeksi vastakkainasetteluksi”. Venäjän presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov on puolestaan uhannut Venäjän ryhtyvän vastatoimiin, kun Nato laajenee Montenegroon.


http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/montenegro_vallankumous_venaja-57122
 
Liekö NATO todellakin niin "yksisuuntainen" organisaatio, että siihen voisi liittyä olemaan lähinnä saamapuolella? Toisinsanoen että Suomi NATO-jäsenenä saisi muilta apua, jos Venäjä hyökkäisi Suomeen, mutta suomalaiset voisivat jättää lähettämättä joukkoja esim. Viroon, jos Venäjä hyökkäisi sinne?

Tämä on itselleni yksi merkittävä kynnyskysymys NATO-jäsenyyteen liittyen: on mielestäni päivänselvää, ettei yleisen asevelvollisuuden piirissä olevilla suomalaisilla voi olla velvoitetta puolustaa mitään muuta maata kuin Suomea. Joten joko NATO-jäsenyyden myötä pitäisi lakkauttaa yleinen asevelvollisuus tai vaihtoehtoisesti kirjata lakiin, että jokaisella suomalaisella sotilaalla on oikeus kieltäytyä osallistumasta Suomen rajojen ulkopuolella tapahtuviin sotatoimiin.

No suomalaisia sijoitetaan tietenkin osuutemme Naton esikuntiin. Sinne lähtijöitä on karsinnaksi asti vakihenkilökunnasta. Jos taas ajatellaan kriisejä kaukomaissa joihin Nato joutuu tai menee mukaan niin niihin osallistumme lähes samoilla periaatteilla nyt kuin Nato-jäsenenäkin. Tietenkin tehtävät voivat olla operatiivisempia tai enemmän kriisinhallintaa mutta Suomi niistä osallistumisista silloinkin päättää. Nytkin suuri osa halukkaista jää rannalle. Pulaa lähtijöistä ei siis ole.

Suomella olisi paljon enemmän kapasiteettia kouluttaa sopimussotilaita kuin mitä nykyisin tehdään. Nythän sopimussotilaat (operatiiviset) ovat lähinnä erikoisjääkärit ja muutamat muut erikoisjoukot. Näihin ei juurikaan rekrytoida ja siltikin suomi joutuu karsimaan hakijoita oikein reilulla kädellä. Tätä tehostamalla suomi pystyisi kouluttamaan sopimussotilaita useita tuhansia aina vuosittain valmistuneista varusmiehistä. Toki ilmavoimien ja merivoimien sotilaiden tilanne hieman muuttuisi jos heidän oletetaan osallistuvan komennushommiin sopimussotilaiden tukena. On niissäkin joukoissa kyse todella pienestä panoksesta koska Suomi ei voi omalta maankamaraltaan paljoa väkeä näistä aselajeista irroittaa. Tarkistamatta nyt niin erikoisjääkärien sopimukset taisi olla 5 + 5 -vuotta ja sitten muihin tehtäviin tai siviiliin. Sama konsepti noin suurpiirtein toimisi Natojäsenenäkin.

Jos taas kriisi olisi lähempänä ja oletuksena sen aiheuttajana Venäjä niin silloin puolestaan Suomelle riittää omaksi roolikseen huolehtia oman alueen loukkaamattomuudesta. Ei siis mitään syytä lähettää taistelujoukkoja mihinkään vaan nostaa omaa valmiuttaan. Toki silloinkin yhteistyö Naton kanssa on suuressa roolissa ja Suomi mukana toimenpiteissä oman alueemme puitteissa - satamat, lentokentät, humanitaarinen apu ymv kriisin vaatima toiminta. Ja mahdollisuus päättää otammeko Natomaista joukkoja maahamme.

Mainittakoon, että nytkin olemme EU:n valmiusjoukoissa ihan tavallisilla varusmiehillä jotka ovat siihen sitoutuneet ja lyhyellä varoitusajalla valmiit lähettämään heidät kriisin syttyessä ja EU:n niin päättäessä.

Minä en näe muuta eroa nykytilanteeseen kuin, että Suomella olisi enemmän vaihtoehtoja ja 5. artikla suojanaan.
 
Yle: "Britannian sisäinen turvallisuuspalvelu MI5 on tunnettu salaperäisyydestään. Vuoteen 1993 sen johtajan henkilöllisyys oli valtiosalaisuus eikä MI5:n johtaja ole turvallisuuspalvelun yli satavuotisen historian aikana antanut kertaakaan haastattelua.

MI5:n nykyinen johtaja Andrew Parker on antanut brittiläiselle The Guardian(siirryt toiseen palveluun)-sanomalehdelle harvinaisen haastattelun. Siinä hän varoittaa, että Venäjä toimii aiempaa vihamielisemmin Britanniassa ja muualla Euroopassa.

– Venäjä käyttää valtiollista mahtiaan ja järjestelmiään edistääkseen ulkopoliittisia tavoitteitaan aiempaa aggressiivisemmin. Sen keinovalikoimiin kuuluvat propaganda, vakoilu ja kyberhyökkäykset, Parker sanoo haastattelussa.

Vakoilu on muuttunut viime vuosina
Hänen mukaansa Venäjä toimii aktiivisesti eri puolilla Eurooppaa sekä Britanniassa. Venäjällä on Britanniassa yhä tiedustelijoita, mutta nykyinen vakoilu on muuttunut kylmän sodan päivistä.

Nykyään Venäjä käyttää kybersodankäynnin keinoja, joiden avulla se pyrkii urkkimaan muun muasssa sotilas- ja yrityssalaisuuksia.

Parker korostaa, että sisäisestä turvallisuudesta vastaavan MI5:n tehtävänä on estää tämänkaltainen toiminta.

– Venäjän uhka on todellinen, koska se toimii niin monessa paikassa. Näemme sen Ukrainassa ja Syyrian järkyttävässä tilanteessa, Parker sanoo.
"
http://yle.fi/uutiset/3-9264575
 
Liekö NATO todellakin niin "yksisuuntainen" organisaatio, että siihen voisi liittyä olemaan lähinnä saamapuolella? Toisinsanoen että Suomi NATO-jäsenenä saisi muilta apua, jos Venäjä hyökkäisi Suomeen, mutta suomalaiset voisivat jättää lähettämättä joukkoja esim. Viroon, jos Venäjä hyökkäisi sinne?

Tämä on itselleni yksi merkittävä kynnyskysymys NATO-jäsenyyteen liittyen: on mielestäni päivänselvää, ettei yleisen asevelvollisuuden piirissä olevilla suomalaisilla voi olla velvoitetta puolustaa mitään muuta maata kuin Suomea. Joten joko NATO-jäsenyyden myötä pitäisi lakkauttaa yleinen asevelvollisuus tai vaihtoehtoisesti kirjata lakiin, että jokaisella suomalaisella sotilaalla on oikeus kieltäytyä osallistumasta Suomen rajojen ulkopuolella tapahtuviin sotatoimiin.
Vahvistukset voisivat yksinkertaisesti koostua vapaaehtoisista ja kantahenkilökunnasta sekä muusta avusta.
Ja NATO/Venäjä skenaariossa meillä olisi muutenkin enemmän rintama vastuuta kuin yhdelläkään muulla NATO maalla.
 
Tämä on itselleni yksi merkittävä kynnyskysymys NATO-jäsenyyteen liittyen: on mielestäni päivänselvää, ettei yleisen asevelvollisuuden piirissä olevilla suomalaisilla voi olla velvoitetta puolustaa mitään muuta maata kuin Suomea. Joten joko NATO-jäsenyyden myötä pitäisi lakkauttaa yleinen asevelvollisuus tai vaihtoehtoisesti kirjata lakiin, että jokaisella suomalaisella sotilaalla on oikeus kieltäytyä osallistumasta Suomen rajojen ulkopuolella tapahtuviin sotatoimiin.

Kysyttiinkös edellisissä sodissa vapaaehtoisia vanhan rajan ylittämiseen? Entä natsien aseveljinä sotimiseen? Oliko YYA-ajan ressuilla veto-oikeus olla osallistumatta sotimaan puna-armeijan rinnalla?
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Liekö NATO todellakin niin "yksisuuntainen" organisaatio, että siihen voisi liittyä olemaan lähinnä saamapuolella? Toisinsanoen että Suomi NATO-jäsenenä saisi muilta apua, jos Venäjä hyökkäisi Suomeen, mutta suomalaiset voisivat jättää lähettämättä joukkoja esim. Viroon, jos Venäjä hyökkäisi sinne?

Tämä on itselleni yksi merkittävä kynnyskysymys NATO-jäsenyyteen liittyen: on mielestäni päivänselvää, ettei yleisen asevelvollisuuden piirissä olevilla suomalaisilla voi olla velvoitetta puolustaa mitään muuta maata kuin Suomea. Joten joko NATO-jäsenyyden myötä pitäisi lakkauttaa yleinen asevelvollisuus tai vaihtoehtoisesti kirjata lakiin, että jokaisella suomalaisella sotilaalla on oikeus kieltäytyä osallistumasta Suomen rajojen ulkopuolella tapahtuviin sotatoimiin.

Vahvistukset voisivat yksinkertaisesti koostua vapaaehtoisista ja kantahenkilökunnasta sekä muusta avusta.
Ja NATO/Venäjä skenaariossa meillä olisi muutenkin enemmän rintama vastuuta kuin yhdelläkään muulla NATO maalla.
Hankalia asioita, Viron hallinta on kuitenkin Suomen turvallisuudelle melko tärkeää. Kuvitelkaa jos Balttia on miehitetty ja Venäjä voi rauhassa siirtää kalustoa Viron rannikolle. Meidän huolto vaikeutuu aika hemmetisti. Virosta on myös lyhyt merimatka esim Helsingin edustalle. Meidän intressi on aika isolti että Viro ainakin pysyy Virona.
 
Tämä on itselleni yksi merkittävä kynnyskysymys NATO-jäsenyyteen liittyen: on mielestäni päivänselvää, ettei yleisen asevelvollisuuden piirissä olevilla suomalaisilla voi olla velvoitetta puolustaa mitään muuta maata kuin Suomea. Joten joko NATO-jäsenyyden myötä pitäisi lakkauttaa yleinen asevelvollisuus tai vaihtoehtoisesti kirjata lakiin, että jokaisella suomalaisella sotilaalla on oikeus kieltäytyä osallistumasta Suomen rajojen ulkopuolella tapahtuviin sotatoimiin.
Jaa, että Suomen aluevesienkään ulkopuolelle ei saisi sitten sotalaivoja lähettää, eikä kaukopartiomiehiä Venäjän puolelle? Tai vastahyökkäyksellä ei saisi työntää iivanaa yli uuden rajan? o_O

Norjalla on laki, jonka mukaan asevelvolliset ovat velvollisia puolustamaan vain Norjaa. Mutta rajoista ei ole mitään sanomista.

Jos tuollainen laki tulisi Suomessa, pitäisi siihen ehdottomasti kirjata alueeksi "Suomen välitön geopoliittinen etupiiri". Tämä mahdollistaisi vaikka Aunukseen asti lähtemisen, jos niikseen tulisi, sekä kaikki tarvittavat operaatiot Itämerellä.
 
On käsittämätöntä, että aina kun Natosta tai eu:n avunantovelvotteista puhutaan alkaa huuto siitä, ettei me ainakaan ketään auteta...

Toisaalta kyllä apua ollaan vaatimassa jos paha ryssä tänne lähtee pyrkimään...

Joku saattaa näissä nähdä ristiriitaa!
 
Montenegro on liittymässä Natoon.... Näin Suomessakin voisi käydä, jos haluttaisiin liittyä
No älä nyt viitsi. Että rinnastit sitten Montenegroon.

Täällä hommataan Naton tai USA:n takuut ensin ja sitten vasta liitytään. Neukkujen katsantokannasta me olemme jo Natossa eivätkä ihan väärässä olekaan. Nyt vielä ei vaan ole 5. artiklaa turvanamme - eikä Venäjä silti yritä Montenegroja Suomelle. Olisikohan syynä järjestäytynyt yhteiskunta ja sen viranomaiset sekä puolustusvoimat.
 
Viimeksi muokattu:
No älä nyt viitsi. Että rinnastit sitten Montenegroon.

Täällä hommataan Naton tai USA:n takuut ensin ja sitten vasta liitytään. Neukkujen katsantokannasta me olemme jo Natossa eivätkä ihan väärässä olekaan. Nyt vielä ei vaan ole 5. artiklaa turvanamme - eikä Venäjä silti yritä Montenegroja Suomelle. Olisikohan syynä järjestäytynyt yhteiskunta ja sen viranomaiset sekä puolustusvoimat.

Itse asiassa todennäköisestä on, että USA ei antaisi ainakaan Etelä-Suomea miehittää, koska miettikääpä Viron puolustamismahdollisuuksia, jos venäläisillä olisi Suomen etelärannikko. Monessa mielessä Viron Nato-jäsenyys oli meille taivaanlahja
 
No älä nyt viitsi. Että rinnastit sitten Montenegroon.

Täällä hommataan Naton tai USA:n takuut ensin ja sitten vasta liitytään. Neukkujen katsantokannasta me olemme jo Natossa eivätkä ihan väärässä olekaan. Nyt vielä ei vaan ole 5. artiklaa turvanamme - eikä Venäjä silti yritä Montenegroja Suomelle. Olisikohan syynä järjestäytynyt yhteiskunta ja sen viranomaiset sekä puolustusvoimat.

Aika rohkeaa Trumpin varjon alla päätellä, että saamme yhtään mitään takuita.Venäjän seuraavat vuodet on pyhitetty Suomelle.
Toivottavasti olen väärässä.
Suomi tullaan epävakauttamaan ja kaikin tavoin ajamaan sekaannuksen tilaan. Sotilaallisen voiman käyttöä ei voi sulkea pois, koska kaikki valmistelut viittaavat siihen. Maakaupat ovat suomen valmistelemista sotatoimialueeksi sanoi Palsternakkakin tutkimuslaitokselta juuri.. Vanha Suomen katkaisukin on varmasti taas mukana.

Minkäänlaista Naton suojaa ei ole eikä tule. Trumppi jos voittaa vaalit olemme harvinaisen yksin. Taas.
 
Itse asiassa todennäköisestä on, että USA ei antaisi ainakaan Etelä-Suomea miehittää, koska miettikääpä Viron puolustamismahdollisuuksia, jos venäläisillä olisi Suomen etelärannikko. Monessa mielessä Viron Nato-jäsenyys oli meille taivaanlahja

Minä en ole koskaan edes ajatellut, että vahvasti puolustettava Etelä-Suomi olisi älykkäin kohde. Suomen saa helpoiten toimintakyvyttömäksi ja valovuoden päähän Natosta aiheuttamalla äärimmäisen voimakasta epävakautta Pohjois-Suomessa. Siellä se Bäckmankin asustaa. Rovaniemellä. Ja varmasti on kahdessa vuodessa tehnyt paljon tuttavuuksia. Enkä mitenkään ymmärrä, miten joku muutaman sadan kilometrin välein suurin piirtein porolla ratsastava orpo sheriffi pystyisi mitään edes estämään.

Isoa nurkkaa ei edes tarvittaisi, joku kaista ja sinne se jäätynyt konflikti. Tämähän on taktiikka joka paikassa ollut. Toimii.
 
Isoa nurkkaa ei edes tarvittaisi, joku kaista ja sinne se jäätynyt konflikti.
Tänne mitään jäätynyttä saa aikaiseksi, kyllä siitä tulee kuuma nurkka. Ja jos ei tule Venäjä ilmavoimien kanssa niin siitä tulee myös Hornetien ampumarata. Jos siellä on siviilejä niin siellä on sitten sissejäkin.
 
Hyvä kommentti tiedotusosastolta. Lisäksi kannattaa pitää mielessä suomen erittäin korkea maanpuolustustahto, suorituskykyinen kenttäarmeija jonka ykköslinjan hyvin varustettujen taistelujoukkojen 230 000 sotilaan vahvuus on samaa luokkaa kuin Ranskalla tai Britannialla. 900 000 taistelukykyisen sotilaan kokonaisreservi joka on enemmän kuin Saksan, Ranskan, Britannian ja Italian armeijoiden vahvuus yhteensä. Yksityisten kansalaisten hallussa olevat 1,5 miljoonaa luvanvaraista asetta ym.ym.

Tänne ei ensimmäisenä kannata törmätä.
 
Aika rohkeaa Trumpin varjon alla päätellä, että saamme yhtään mitään takuita.Venäjän seuraavat vuodet on pyhitetty Suomelle.
Toivottavasti olen väärässä.
Suomi tullaan epävakauttamaan ja kaikin tavoin ajamaan sekaannuksen tilaan. Sotilaallisen voiman käyttöä ei voi sulkea pois, koska kaikki valmistelut viittaavat siihen. Maakaupat ovat suomen valmistelemista sotatoimialueeksi sanoi Palsternakkakin tutkimuslaitokselta juuri.. Vanha Suomen katkaisukin on varmasti taas mukana.

Minkäänlaista Naton suojaa ei ole eikä tule. Trumppi jos voittaa vaalit olemme harvinaisen yksin. Taas.
Tässäpä olisikin oiva lahja satavuotiaalle Suomi-neidolle: jonkunlainen jäätynyt konflikti jossain päin pohjoista Suomea, eurooppa sekaisin kuin Haminan kaupunki, Trumppi pressana ja sitärataa.. Mutta eipä olisi iltalehdissä varmaan silloin juttuja vero- ja mätkykunkuista tai julkimoiden suhdesotkuista. Olisi varmaan aika paskat tunnelmat täällä?
 
Back
Top