Topiikkia on vedetty kovasti Nato-keskusteluksi ja EU-keskusteluksi, ehkä hiukan läpinäkyvästi. Kysymys valmistautuuko Venäjä suursotaan vai ei pitää ehkä muotoilla, valmistautuuko Putin suursotaan vai ei.
Venäjän uusin doktriini on jo kriisiajan doktriini. Voi mainiosti keskustella, oliko muna vai kana ensin, kun se tehtiin, mutta sellainen se on. Putinin politiikka ei myöskään ole arvaamatonta tai epäennustettavaa, vaan se on tällä hetkellä hyvin johdonmukaista. Putinin uuden opin mukaan Venäjän on tuhottava jännitepesäkkeet naapurimaissa. Asiakirja kuvastaa nyt entistä enemmän voimapolitiikan merkitystä.
Jotain kehityskulkuja silti näkyy. Vielä vuonna 2000 Putin ei pitänyt mahdottomana Venäjän Nato-jäsenyyttä. Hyvin pian hän kuitenkin totesi, että Yhdysvallat haluaa horjuttaa Venäjää. Ukrainan oranssi vallankumous 2004 säikäytti, ja viimeistään silloin alkoivat myös Georgian sodan valmistelut, koskien siinä vaiheessa Abhasiaa ja Etelä-Ossetiaa. Vuosien 2011-2012 Moskovan protestit olivat selkeä käännekohta. Putin tunsi itsensä keskiluokan pettämäksi ja oli raivoissaan lännen ollessa myötämielinen protesteille. Toinen näkyvä asia on, että Venäjä on kerta toisensa jälleen pettynyt yhteistyöhön (lännen kanssa). Se on tuntenut, ettei ole ollut tasavertainen. Se haluaa pois "yksinapaisesta" maailmasta ja on Ukrainan ja Syyrian politikallaan ottanutkin osuuksia sanelijana.
Naton laajeneminen on määritelty yhdeksi suurimmista uhista Venäjälle.
Talous nousi vuosien 2000 - 2004 välisenä aikana roimasti, mutta siihen vaikuttivat monet tekijät, ei Putinin kyvykkyys. Periaatteessa hän on tuhlannut rahaa Sotshin talviolympialaisten tapaisiin näytöksiin, kun olisi pitänyt satsata infrastruktuurin rakentamiseen ja korruptio-ongelman korjaamiseen. Nyt Venäjä varustautuu, kärsii pakotteista. Silti vuosi 2016 on osoittanut Putinin henkilökohtaisen kannatuksen olevan hänen puolueensa kannatusta suurempi. Bkt putoaa, sosiaaliturva ei pelaa, palkat tippuvat ja samalla elintarvikkeiden ja lääkkeiden hinnat ovat nousseet, mutta Putin on ja pysyy.
Gleb Pavlovski sanoi osuvasti, Putin pysyy hevosen selässä. Kysymys kuuluu, kestääkö hevonen. Jopa Sergei Ivanov sanoi: "Putin on Venäjä."
Venäjän uusimman päivitetyn ulkopoliittisen doktriinin voi lukea tuolta: Sen mukaan Venäjän on ”edistettäviä hyviä naapurussuhteita naapurimaiden kanssa”. Samassa kohdassa todetaan kuitenkin myös, että Venäjän tulee edistää "olemassa olevien jännitteiden ja konfliktien pesäkkeiden tuhoamista niiden (naapurimaiden) alueilla sekä estettävä tällaisten pesäkkeiden ja konfliktien syntyminen”.
http://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/2542248