Nimekäs venäläinen sotilasasiantuntija
Pavel Felgenhauer pitää lähivuosina tapahtuvaa Venäjän hyökkäystä Baltiaan realistisena mahdollisuutena. Hän esittää arvionsa
Latvian ulkopoliittisen instituutin julkaisuun kirjoittamassaan artikkelissa.
Jos Itämeren alueen turvallisuustilanne heikkenee entisestään, Nato saattaisi hänen mukaansa vahvistaa merkittävästi sotilaallista läsnäoloaan Baltiassa.
Venäjän sotilasjohdolle Naton merkittävät joukkojensiirrot Viroon, Latviaan ja Liettuaan olisivat Felgenhauerin mukaan punainen vaate, sillä venäläiskenraalit näkevät Baltian tärkeänä ryhmitysalueena ja potentiaalisena taistelukenttänä.
– 4×30-suunnitelman täytäntöönpano tai mikä tahansa muu varteenotettava joukkojensiirto tälle alueelle voisi muuttaa sen linnoitukseksi, josta käsin Naton ilmavoimat ja pitkän kantaman täsmäaseet pystyisivät iskemään syvälle Venäjän alueelle, kaikkein tärkeimpiin mahdollisiin kohteisiin. Tuntuvasti vahvistettuna Baltian puolustus jättäisi Kaliningradin enklaavin saarretuksi ja haavoittuvaiseksi – vihollisen armoille, Felgenhauer kuvaa venäläistä ajatuskulkua.
Venäjän sotilasjohdon näkökulmasta venäläisjoukkojen ”ennaltaehkäisevä” siirto Baltiaan saattaisi hänen mukaansa olla ainoa mielekäs tapa estää Natoa vahvistamasta itäistä sivustaansa.
Hän muistuttaa Kremlin propagandan aina esittäneen Venäjän hyväntahtoisena – ei milloinkaan aggressiivisena. Kun Venäjän armeija toimii hyökkäyksellisesti, toiminta selitetään poikkeuksetta ennaltaehkäisevänä, puolustuksellisena tai reaktiona ulkoiseen provokaatioon.
– Vuonna 1939 venäläisjoukot marssivat Baltian maihin muodollisesti lähinnä puolustuksellisin perustein – estääkseen saksalaisia tekemästä Baltiasta tukialuetta operaatioilleen Neuvostoliittoa vastaan. On mahdollista, että samaa tai samankaltaista perustetta käytetään jälleen kerran.