3 kysymystä.
1. Onko Venäjä/Putin aina kaiken takana?
2. Jos Putin sanoo kuun olevan kiveä, onko narratiivin tukemista olla samaa mieltä?
3. Voiko esimerkiksi EU:ta tai omaa sisäpolitiikkaa kritisoida vai onko se aina Putinismia ja narratiivin levittämistä?
Vastaan lyhyesti koska hyvä elokuva kesken. Varmaan arvaat että asiaan liittyy myös asioita joista en voi kirjoittaa. Oma elämänä ei onneksi muutoinkaan pyöri poliittisten tai sotilaalllisten asioiden ympärillä, maailmassa kun on paljon mielenkiintoisempiakin tieteitä. kunhan vain eksyin jonnekin minne ei moni eksy, eikä moni pääse vaikka haluaisi. Omaa ideologiaa tai sen käsitystä ei muutoinkaan kannata koskaan laittaa etusijalle, uuden oppiminen ja kehittymien loppuu nimittäin siihen paikkaan (=ihmisestä tulee tyhmä).
1. Onko Venäjä/Putin aina kaiken takana?
A: Ei tietenkään kaiken, ei tämä ole yhden miehen show. Putin on vain brändi joka antaa kaikelle vahvat kasvot, lujan ja voimakkaan nyrkin joka pitää kansakuntaansa näennäisesti yhtenäisenä ulkopuolisten silmissä. Itse-asiassa Putin ei välttämättä suoraan ole enään minkään kyseenalaisen toiminnan takana, vaan hänen alla toimii useita verkostoja ja toteuttajia jotka jopa kilpailevat keskenään siitä kuka pääsee toteuttamaan mainitsemaasi narratiivia jota Putin todnäk. toivoisi tai haluaisi ilman että hänen tarvitsee siitä erikseen antaa käskyä tai edes sanoa ääneen. Vastapalveluksena hän kääntää katseensa sisäpiirin omilta vähemmän päivänvaloa kestäviltä operaatioilta. Se on eräänlainen kauhun tasapaino, Ozero.
2. Jos Putin sanoo kuun olevan kiveä, onko narratiivin tukemista olla samaa mieltä?
Ei. Mutta Venäjällä väestön mielipiteellä ei ole väliä kunhan se ei kirpaise liian pahasti omia kannatuslukuja. Jatkuvalla toistolla kuustakin tulee kiveä, oikeistopopulistit käyttävät tätä menetelmää hyvin paljon, myös suomessa. Informaatiovaikuttamisesta on kirjoitettu paljon viimeisen vuoden aikana läntisen trumptorvin toistaessa fakemediaa. Käsitykseni mukaan venäläisten menetelmät mielikuvien ohjauksessa ovat kuitenkin härskiydessään paljon edellä siitä kuinka me asian ymmärrämme tai mitä meillä "lännessä" on kirjoitettu. Typerimmät trollitehtaat on todnäk. suunnattu vain sen gaussin käyrän toiselle puolelle kuuluville ihmisille, hieman samaan tapaan kuin maltalaisen online casinon googlemainokset.
Nämä samat menetelmät on otettu erityisesti käyttöön myös äärioikestopiireissä, sen sijaan paljon vähemmälle huomiolle on jätetty psykologinen vaikuttaminen jonka merkittävyys ja tehokkuus on mielestäni paljon suurempi. En ala aihetta tässä kovin syvällisesti selvittämään kuinka tehokas ase se on vaikuttamisessa ja mistä eri psykologian eri osa-alueista se koostuu mutta riskiryhmää tehokkaaseen mielikuvavaikuttamiseen ovat mm. kaikki yksinäiset ja syrjäytyneet ihmiset, kuten myös ihmiset jotka tuntevat että heitä on kohdeltu jossain vaiheessa väärin yhteiskunnassa. Potentiaalinen aineisto on aika suuri jo tältä pohjalta, eikös ?
Tämän vuoksi ei olekaan yllätys että hyvin nuortenkin keskuudessa ko. piireissä esim. 90 luvun lama koetaan että se oli järjestetty tilaisuus konklaavin kautta vaikka he ovat itse olleen pieniä vaippaikäisiäpaaperoisia ko. ajankohtaan. Jokainen ymmärtää sen että ihminen haluaa kuulua johonkin yhteisöön ja tuntea yhteenkuuluvuutta. Kolmas ohjeistus on se Hitlerin Gobbelsin 60-40 sääntö, eli 60 % totuutta ja 40 % valetta yhdistelmällä mikä tahansa asia voidaan saada näyttämään aivan miltä tahansa ja siinä vaiheessa horjuu jo vähemmänkin hölmön ihmisen entiset ajatukset asian suhteen.
Nämä ovat tehokkaita vaikuttamisen keinoja rekrytointiin, myös politiikassa.
Ymmärtääkseen tulevaisuutta pitää ymmärtää historiaa, myös taloushistoriaa. 2008 finanssikriisin jyllätessä meillä ja maailmalla, useat investointipankkiirien penaalien terävimmät penaalit ennustivat hyvin paljon oikein sen suhteen että menee noin 10 vuotta ja uusia pikkuhitlereitä alkaa nousemaan vasemmalta ja oikealta. Hieman siltä maailma on alkanut viime vuosina tuoksumaan.
Edellä mainituista syistä suurimpana riskinä itse näen mahdollisen seuraavan taloustaantuman, se kyllä tulee aikanaan. Mikään nousu ei kestä ikuisesti. Suuri osa yleisöstä ymmärtää jo että määrällinen elvytys on kylpyamme jonne kaadetaan rahaa mutta pohjakorkki on irti eliitille eli maailman rikkaimmille ihmisille (ja tietenkin juutalaisille). Ensi vuoden aikana QE ohjelmat jyllää niin yhdysvalloissa, euroopassa kuin japanissakin, ja kukaties kiinassakin. Eli eriarvoisuus kasvaa entisestään, Trumpin aikana se on yhdysvalloissa vain kiihtynyt tuottavuuden polkiessa paikallaan & ostopäällikköindeksien maatessa lähes jähmettyneessä tilassa.
3. Voiko esimerkiksi EU:ta tai omaa sisäpolitiikkaa kritisoida vai onko se aina Putinismia ja narratiivin levittämistä?
Voi jos demokratiassa vielä elämme. Voi ja varmaan pitääkin, mutta on hyvä muistaa että jos tarpeeksi paljon ja äänekkäästi (tai ärhäkkäästi) sitä teet olet mahdollisesti synnyttämässä juuri sitä eriyttämistä ja polarisointia jota vanja toivookin ja voitpa jopa joutua heidän suosion piiriin.
Ohessa on PS vaalivideo viime keväältä. Mitä se tuo mieleesi ? Se nimittäin osui ja upposi hjalliksen vielä hajottaessa kokoomusten äänet. Näin me äänestimme.
Lopuksi laitan vielä yhden artikkelin, jonka alku-osa on aika tylsää jargonia jo tapahtuneesta mutta artikkeli muuttuu mielenkiintoisemmasi loppua kohden ja mielenkiintoisin
osio löytyy ensimmäisestä pitkästä kommentista, se kannattaa lukea.
Keppiä voi antaa sekä avoimesti että salaa, ja Venäjä onkin hyödyntänyt viime vuosina monipuolista keinovalikoimaa vaikuttaakseen eri maihin. Monet näistä keinoista ovat sellaisia, joita olisi mahdollista soveltaa myös Suomen kohdalla hyvinkin nopeasti. Kaikki kuviteltavissa olevat keinot
www.ulkopolitist.fi
Hyvää Uutta Vuotta Vuodella 2020