Tästä Putinin ja Puolan välisestä sanasodasta on heitetty ketjussa useampikin ylläolevan tapainen kommentti. Mutta kun tuota uutista lukee ja vähän raapii pintaa, niin....
Dynamiikka, ei sisältö. Systematisoiva ajattelu, ei analysointi.
Venäjän doktriinin ytimeen kuuluu refleksiivisen kontrollin teoria. Venäläistä hybridivaikuttamista esitetään Suomessakin joskus virheellisesti toimintana, jota vastaan voi käydä pääasiassa faktantarkastuksen avulla. Näin ei ole. Usein substanssiin keskittyvä faktantarkastus lisää sitä vaikutusta jota Venäjä pyrkii tuottamaan.
MM2:n syttymisen syitä penkova provosointi vaikuttaa juuri refleksiivisen kontrollin puoleen menevältä. Selitän:
(Lähes) kaikilla eläimillä on tietyt samat tavat reagoida tiettyihin ärsykkeisiin. Näitä reagointitapoja voi hyvin sanoa refleksiivisiksi.
Jos eläin kokee joutuneensa uhkan kohteeksi, niin sillä on visi tyypillistä reagointilinjaa: taistele, uhoa, tee sijaistoimintoja, alistu/leiki kuollutta ja pakene. Jos eläin kohtaa uuden ja voimakkaan ärsykkeen niin se lähes väistämättä suuntaa huomionsa sitä kohti. (Orientaatiorefleksi.) jne. jne. jne.
Erittäin voimakkaasti stressaava osa noista reflekseistä sisältää myös sen, että aivot poistavat käsitteelliseen ajatteluun keskittyvän osan aivoista käytöstä. (Se olisi liian hidas käsittelemään tilannetta kun meinaat astua käärmeen päälle tai leijona hyökkää puskan takaa.)
Nämä erilaiset refleksit toteutuvat kun niitä laukaisevat tekijät toteutuvat. Ne ovat osa ihmisen biologista ohjelmointia ihan siinä kuin leijonan, myyrän, lampaan, hummerin, rotan...
Iso osa maailman tärkeimmästä ja kehittyneimmästä refleksiiviseen reagoimiseen liittyvästä tutkimuksesta on venäläisten tiedemiesten tekemää. Biologisesti painottuneen käyttäytymistieteen tutkimus on aina ollut siellä sekä kovatasoista että politiikkaan ja sodankäyntiin sidottua. (Pavlov, Sokolov, Schekov...)
Kyse on siis siitä, että tarkoin valituilla ärsyketyyppien yhdistelmillä voidaan tuottaa kohteelle haluttu reagointilinja. Kohdetta siis kontrolloidaan sen omien refleksien manipuloinnin kautta. Manipulointi tapahtuu syöttämällä manipulointiin sopivaa ärsykevirtaa.
Putin kontrolloi Venäjän kansaa ylläpitämällä mielikuvaa ja tunnetta piiritettynä ja uhattuna olemisesta. Tällä luodaan sekä keskitettyä lojaliteettia että emotionaalista tarvetta voimakkaalle johdolle jonka kykyyn suojella (venäläisittäiin) omaa porukkaa voidaan pitää uskottavana. Tämä on Venäjällä tapahtuvan sisäpoliittisen refleksiivisen kontrollin yksi keskeinen ydin. Kyse on Putinin ja silovikkihallinnon vallassa pysymisen keinosta.
Tuo keino toimii tehokkaammin jos Venäjän lähellä ihan aidosti ja oikeasti tapahtuu ja lausutaan asioita joita Putin ja silovikkihallinto voi nostaa esiin "todisteena" omaa legitimaatiotaan tukevalle narratiiville. Juuri nyt Putin on provosoimassa sellaisia esiin.
Eli yksinkertaistusta yksinkertaistaen:
Kyse ei ole missään määrin siitä, onko Putinin provosointi totta vaan siitä, että reagoidaanko siihen juuri niin kuin Putin haluaa vai muilla tavoin. Molemmilla tavoilla on omat seurauksensa. Ne tuottavat keskenään erilaista tulevaisuutta.
Kyse on dynamiikasta, ei substanssista.
Asian järkevä ja hyödyllinen tarkastelu ei ole luonteeltaan analyyttistä vaan systematisoivaa.