Esitit monia hyviä arvoja. Allekirjoitan. Valitettavasti venäjän ohella esimerkiksi USA tai moni muukaan maa ei allekirjoita listaasi mutta älkäämme takertuko sivuasioihin. Minä allekirjoitan sen.Ihan sitä mitä se tarkoittaa. Oikeusvaltioperiaatetta, aitoa vallan (kolmi)jakoa, toimivaa demokratiaa, vapaata tiedonvälitystä, tiettyjä vapaakaupan osia. Näistä yleensä seuraa vähenevää korruptiota, elintason nousua, tasa-arvoa, kansalaisten mahdollisuuksien kasvua.
Ihan talouden perusmittareilla tilanne on Venäjän kannalta todella synkkä:
maailman 100 parhaan yliopiston joukossa on Venäjältä yksi, sijalla 78. Kiinasta on 11.
Kiinassa on asukkaita 10 kertaa enemmän kuin Venäjällä, Yhdysvalloissakin kohta 2,5 kertaa enemmän kuin Venäjällä.
Itse asiassa Venäjällä asuvien etnisten venäläisten määrä alkaa olla huolestuttavalla tasolla kansallisen turvallisuuden ja koheesion kannalta. Nykyisellä trendillä määrä putoaa alle 100 miljoonaan vielä tämän vuosisadan aikana. Väestö on myös vanhaa, ei lisäänny lähellekään 2.1 lisääntymistahdilla ja sairaampaa kuin mm. länsimaissa.
Tarkkoja lukuja on hankala saada, mutta kokoluokaltaan T&K kulut on Kiinassa n. 10 kertaa enemmän kuin Venäjällä ja Yhdysvalloissa n. 9 kertaa.
Venäjän luku lienee n. 60 miljardia dollaria,
Läntisiä järjestelmiä on mm. EU, NATO, EFTA, EBU (Venäläiset toimijat yhä jäseninä, mutta Valko-Venäjän BTRC erotettiin sen toimittua epäeettisesti Lukashenkan propagandana, samoja vaatimuksia on esitetty nyt myös venäläisten suhteen), SWIFT ja ESA.
Kulttuurisodan tarkoitusperistä, selvistä ylilyönneistä ja tavoista voidaan ollaan montaa mieltä, mutta se on pehmeää vaikuttamista, joka toimii. Jos televisiota tulee Family Guy, Simpsonit, Peacemaker, Midsomerin murhat, Bachelor ja Temptation Island, leffateatterissa Batman, Green Book, Guardians of the Galaxy ja Mad Max, urheilussa Valioliiga, NHL ja NFL, radiosta Drake ja Miley Cyrus, sillä on vaikutusta. Niitä katsotaan iPhonesta, iPadista, LG tai Sonyn televisiosta, pelit pelataan pleikalla tai Xboxilla ja päällä on joko Nikea, Adidasta, Under Armouria tai 5.11.
Vanha talouden nyrkkisääntö oli katsoa missä talossa olevat tuotteet on tehty ja mistä ne tulevaisuudessa voisi tulla. Pihassa olevasta autosta (tulevaisuudessa sähköauto), keittiön laitteisiin, viihde-elektroniikkaan, kalusteisiin, jääkaapin sisältöön ja autotallin puutarhavälineisiin ja urhailukamoihin. Näkyykö venäläisiä, nyt tai tulevaisuudessa?
Olisi hyvä jos joku myös ostaisi niitä Su-35:a. Tilausmäärä lienee muutama sata, F-35 lienee jossain 3000 - 4000 välillä tällä hetkellä.
Synkältä näyttää tosiaan. Ei voi muuta sanoa. Mutta talouden tunnuslukuja on monenlaisia. Katsotaan paria muuta:
Valtionvelka: USA 162%/GDP Venäjä 22%/GDP OECD Average 80%/GDP
Budjettivaje: USA 2021 budjettikausi -2772 Mrd dollaria 13,2%GDP Venäjä 2021 budjettikausi +90 Mrd dollaria ylijäämä
Kauppatase: USA 2020 -687 Mrd dollaria Venäjä 2020 +92 Mrd dollaria
työttömyys: USA 3,9 (U3 on mainittu luku. USA mittaa U1-U6 asteikolla jossa tarkoitetaan korvausten hakijoita eri aikajaksoissa, ei varsinaisia työttömiä joita on aina enemmän kuin hakijoita johtuen UBA-kirjauksesta U5 olisi lähin vertailukelpoinen luku eurooppalaiseen vertailuun, joka on korkeampi kuin U3 mutta laiskottaa) Venäjä 4,4.
Ja F-35 on tosiaan myyty monta tuhatta. Su-35 vain vähän. Ero on siinä, että toiset on maksettu, toisia ei. Siksi kysyin maksuista enkä myyntimääristä.
Mitä tulee tv-sarjoihin. 70-luku ja Breznev menivät jo. Eikä niillä ollut vaikutusta edes silloin. Kulttuuri on jotain muuta kuin Salatut Elämät. Colosseum ja sen esitykset olivat aikanaan suosittuja, mutta eivät nekään pelastaneet Rooman keisarikuntaa.
@Tyrsky Minä tiedän paljon sukkahousukaupasta. Ja tiedän myös sen, että sen aika loppui jo 90-luvun alussa. Tiedän myös sen, miten monett menivät tuolla asenteella venäjälle. Heillä oli iso lompakko ja suuri uskomus opettavansa ali-ihmisille miten tehdään aitoa ja oikeaa läntistä bisnestä. He oppivat nopeasti. Sitten olivat ne, jotka ymmärsivät, ettet voi mennä isoon maahan jolla on pitkä historia ja vahva kulttuuri patsastelemaan, oli sinulla sitten lompakkoa tai. ei. He tekevät pankkia tänäkin päivänä.
Ja jottet ymmärrä väärin: Täsmälleen samoin kävi niille härmäläisille typeryksille, jotka menivät jenkkeihin ja japaniin 80-luvulla ja myöhemmin kiinaan samoin ajatuksin. Tai saksaan. Kyllä oppivat. Ainoa harmi oli, että ne opit maksoivat paljon paljon enemmän, mutta onneksi veronmaksaja maksoi ne laaskut lopuksi.