Valmistautuuko Venäjä suursotaan?

Kaava on aina kaava eikä koskaan vastaa todellisuutta koska kukaan ei tiedä järjestelmien todellista suorituskykyä ennen taistelua. Ei omien eikä vastustajien. Kaavan vajavaisuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö se voi johtaa sotaan. Esimerkiksi 80-luvun alussa käydyn sotapelin tulos tuli ilmeisesti oikeasti järkytyksenä monille USA:n päättäjille. Jotkut oikeasti kuvittelivat täysimittaisen ydinsodan olevan voitettavissa! Ei ole mitään syytä olettaa, että ymmärrys olisi nyt suurempaa. Varsinkin taipumus yliarvioida oman teknologian suorituskykyä on vaarallinen oletus kaavassa.

Tämä skenaario on vaarallinen juuri siksi, että se ei edellytä ydinaseiden käyttöä. Tällöin poliittinen riski on pienempi ja mikä olennaisinta, vaikka ensi-isku epäonnistuisi, USA voi nähdä olevansa suojassa kostolta koska vastustaja ei kykene vastaamaan konventionaalisilla aseilla eikä uskalla käyttää ydinaseita koska USA:n vastaiskuvoima olisi koskematon. USA:n näkökulmasta mahdollinen kosto osuu vain sen proxyihin (Nato, ukraina jne) mutta se on itse fyysisesti suojassa kahden meren takana. Tämä asiantila ymmärretään ihan riittävän hyvin eräissä maissa ja he eivät ole ollenkaan niin innokkaita asioiden kehityksestä.

Mitä tulee asian julkisuuteen. Totta kai venäjä tietää tämän. Mutta se tietää vielä paremmin sen, että se ei pysty saamaan millään tätä viestiä läpi lännen hallitsemassa mediaympäristösssä. Ei tämä asia ole mikään uusi tai minun keksimäni. Venäläiset ja myös monet ihan amerikkalaiset akateemikot ovat puhuneet asiasta jo ainakin vuodesta 2003 lähtien ja sekä saksa että ranska yrittivät estää ukraina/georgian Natokirjaukset jo vuonna 2008 Naton Bukarestin huippukokouksessa. Nimenomaan USA halusi nämä maat listalle. Siitä meni 4 kuukautta kun venäjä ja georgia ottivatkin sitten erää. Luuletko että oli ihan sattumaa mitä silloin tapahtui...?

En kyllä usko että laajamittainen isku konventionaalisilla aseilla olisi sen turvallisempi, koska kuten tuo mielenkiintoinen Proud Prophet osoitti, vastustajan reaktiota on äärimmäisen vaikea lopulta ennustaa. En ole lueskellut Venäjän ydinasedoktriinia viime aikoina, mutta oletan että siellä on MAD-skenaario edelleen viimeisenä vaihtoehtona. En myöskään usko että tavoitteen saavuttaminen konventionaalisilla aseilla on edes teoriassa mahdollinen skenaario - valtavan teknologisen ylivoiman turvin tehtävällä iskulla saataisiin ehkä osa Venäjän ydinaseista pois käyttökunnosta, mutta koko järjestelmän lamauttaminen ruutipommeilla ei kuulosta mitenkään todennäköiseltä. Tämän massiivisen iskun jälkeen Venäjä olisi sitten kirjaimellisesti hyökkäyksen kohteena ja nurkassa vailla muuta puolustusta kuin ydinohjukset. Toki jälleen mahdollista että ohjustorjunta pudottaisi ison osan vastaiskusta, mutta saa olla aika rautainen luottamus jos on halukas testaamaan vaikkapa 99,99% varmuudella toimivan järjestelmän onnistumista kovia ydinohjuksia vastaan, varsinkin kun ei ole täyttä varmuutta mihin ohjukset on suunnattu.

Mutta kuitenkin, kuten esitit, jos Putin on sitkeästi juurtunut kylmän sodan juoksuhautoihin missä Yhdysvallat ja Venäjä pelaavat jatkuvaa ydinasepeliä, tämä pelko ydinasekärryiltä putoamisen suhteen selittäisi aika paljon Putinin viimeaikaisesta toiminnasta. On nähty uusien strategisten aseiden kehittelyä, suoja-aluevaatimuksia jne. En kuitenkaan ole samaa mieltä tuosta etteikö Venäjä voisi saada viestiään kuuluviin länsimaisessa mediassa, jos yrittäisi tarpeeksi kovasti. Jos oletetaan että ydinasepelko on Venäjän ensisijaisena motiivina, kenties suurin virhe minkä Putin voi tässä tehdä on linnoittautua kylmän sodan aikaiseen nooteilla ja sotilailla käytävään diplomatiaan, kun käytössä olisi valtava maailmanlaajuinen media. Venäjä voisi hyvin ilmoittaa haluavansa tehdä uusia ydinasesopimuksia, ja sitä viestiä on hankala olla kuulematta.

Kyllä Yhdysvalloilla ja Natolla on siis osansa tässäkin sopassa, ja hyvällä tuurilla tämän kriisin kautta voidaan päästä siihen että ABM- ja INF-sopimus saataisiin takaisin pöydälle ainakin Euroopan osalta ja varustelukierrettä taas rajoitettua. EU-mailla tuntuu olevan tämä tavoite, ja ajattelisin kanssa että ydinaseiden ja ohjuspuolustuksen suhteen varmasti kompromisseja voidaan tehdä. Jos ajattelee isompaa kuvaa, niin esim. Saksan end game on kyllä järkevä, eli tavoite saada Venäjän ja EU:n suhteet ystävällisiksi. Valitettavasti nyt on jääty outoon sotilaallisen härväämisen tilaan ja pyörittelemään Ukrainaa pelipöydällä. Yksi hyvä kysymys onkin että miten iso osa tässä on Kiinalla, eli onko sieltä tullut Putinille vaatimuksia että Eurooppa-kohtaiset ABM and INF eivät ole Pekingin kannalta hyväksyttäviä.
 
Suurvaltojen ydinasekonfliktin ensi-iskun ehkäisyn näkökulmasta tarvitaan nähdäkseni joko vakaata kauhun tasapainoa tai niin vahvaa epätasapainoa, ettei heikomman kannata edes yrittää.

Tiukkuuden löysääminen voisi auttaa USA:ta, mikäli pystyvät oman tonttinsa turvaamaan ja pysyvät siinä. Mutta eikö se ole jo nähty mikä on "pienten reunavaltioiden" kohtalo, jos länsi ottaa löysemmän myöntyväisyyslinjan?

Esittämiesi näkökohtien valossa kokonaistilanne eri vaihtoehtoskenaarioiden osalta näyttää huonommalta, kuin mitä olen tähän asti ajatellut. Venäjän johdon ajatusmaailma vaikuttaa siinä valossa nurkkaan ajetulta ja epätoivoiselta.

Tietysti voisi toivoa, että lopulta uskallus pettää, tai sitten Venäjälle vaihtuisi sellainen johto joka hyväksyisi, että he eivät tule enää olemaan dominoiva suurvalta, joka sanelee muiden turvallisuusehdot omista lähtökohdistaan. Mutta ei taida ehtiä nyt käsillä olevaan kriisiin.

Että pakko ottaa yhtenä mahdollisuutena huomioon, että ikävämpiä aikoja voi olla tulossa, kuin mitä elämämme aikana olemme nähneet. Varaudutaan henkisesti ja huolehditaan KOVA:sta.

Se on miljoonan ruplan kysymys missä tahansa tietovisassa että miten epätoivoisia ja vainoharhaisia Putin ja kumppanit ovat. Ne ovat ihan itse maalanneet itsensä nurkkaan mutta sillähän ei ole mitään merkitystä jos seinät tanssivat ripaskaa ja vainoharhat iskevät päälle :ROFLMAO:

Toistaiseksi kyllä veikkaan että tässä pelissä bluffataan todella paljon. Oletan että Venäjä tietää tasan tarkkaan mitä on tekemässä ja tarkoitus on ratkaista tässä ja nyt Venäjän eduksi kaikki se mikä on ratkaistavissa. Venäjä haluaa olla alueellinen suurvalta joka sanelee säännöt omalla takapihallaan ja Suomi kuuluu ihan varmasti siihen joukkoon joiden tehtävä on pitää turpa kiinni ja hypätä kun Venäjä käskee.

Näin siinä tulee myös käymään jos ei olla tarkkana kuin porkkana.


Itävallalla ei ole syytä huoleen eikä Sveitsillä mutta Suomelle tämä tilanne on ihan oikeasti erittäin vaarallinen ja jossain määrin se on sitä myös Ruotsille.
 
Jos suomalaiset/eurooppalaiset/amerikkalaiset poliitikot eivät ymmärtäisi mitä kirjeen taustalla on, he tosiaan saattaisivat vastata tuolla kuvalla. Osa ei vamaan ymmärrä, mutta koska monet aivan hyvin ymmärtävät, he eivät vastaa noin. Eikä euroopan vastauksella olekkaan merkitystä. Kirjeen tarkoitus on tehdä tilanne kaikille selväksi. Jenkit ymmärtävät hyvin mistä on kyse kuten heidän vastauksestaan voi lukea. Tämä tilanne on oikeasti vaarallinen ja sillä on hyvin vähän tekemistä pelkästään Ukrainan kanssa vaikka sieltä tilanne onkin kärjistynyt.

Olen sanonut mielipiteenäni jo aikaisemmin, että venäjän näkökulmasta tilanne alkaa olla sellainen, että he joko taistelevat nyt tai voivat 10-15v tähtäimellä antaa Kremlin avaimet suoraan Washingtoniin. Venäjän asemasta katsoen USA:n ensi-iskun mahdollisuus ja myös todennäköisyys on kasvanut rajusti ja on kasvamassa kaiken aikaa.

90-luvulla strategisen iskun toteuttaminen olisi vienyt vähintään päiviä ja se olisi näkynyt pitkälle ja kauas. USA on ilmoittanut 2000-luvun alussa tavoitteenaan olevan sen ajan pudottamien yhteen tuntiin kaikkialla maailmassa. He eivät ole siellä vielä, mutta jossain vaiheessa ovat. Tuolloin reagointiaika joka oli ennen päivissä putoaa minuutteihin, jolloin ainoa keino vastata siihen on ensi-isku. Venäjä (tai kiina) ei voi antaa tilanteen mennä siihen. Tähän päälle USA:n irtisanoutuminen samaan aikaan ABM-sopimuksesta 2002 ja systemaattinen työ kaikkialla maailmassa ohjustorjunnan kehittämiseksi. Alkaako kuva selvitä?

Täällä ovat monet puhuneet tiukkana pysymisen puolesta. Chamberlain ja niin edespäin. Tuossa on perää, mutta silloin unohdetaan se, että tiukka linja ei toimi, jos tiukan linjan kohteella ei ole muuta vaihtoehtoa kuin antautua täysin tai taistella kuten japanin tapauksessa asia oli vuonna 1941.

Se Hermanni oli puhdas vitsi. Nyt ei todelllakaan kannata pelleillä kun tilanne on ihan oikeasti erittäin vaarallinen. Nyt jos koskaan länsimaiden pitää pysyä tiukkana tai muuten Venäjä ottaa sen mikä on otettavissa. Chamberlain kannattaa pitää mielessä juurikin nyt :ROFLMAO:

Varmasti esitämilläsi näkökohdilla on Venäjälle oma merkityksensä mutta en ihan helposti usko että se on se moottori joka Venäjää ajaa eteenpäin. Venäjä ajattelee isompia kokonaisuuksia ja pyrkii varmistamaan oman suurvalta-asemansa lähialueillaan mikä tarkoittaa käytännössä sitä että Venäjä vie ja muut vikisee.

Nato ja länsimaat eivät ole Venäjälle uhka jos Venäjä pysyttelee omalla tontillaan joten siinä mielessä on ihan yhdentekevää mikä USA:n ensi-iskun mahdollisuus on. Jos ja kun Venäjä ei pysyttele omalla tontillaan niin silloin asialla on toki oma merkityksensä.
 
Tyhmä kysymys: Eikö keskeistä kaikissa aserajoitussopimuksissa ym. ole se, että kaikki eli myös Kiina tulee mukaan? Lienee turha toivoa, että sen enempää Jenkit kuin Venäjäkään tekee mitään sopimuksia, jos ei kaikki pelurit ole mukana? Entä mitkä ovat mahdollisuudet saada Kiina edes neuvottelupöytään?
Voi olla että lähtisivätkin sopimuksiin tasavertaisena.
Kaikille 2000 ydinasetta:unsure:

Screenshot_20220204-174643.jpg
 
Esität laajoja ja merkittäviä näkökantoja, ja jotta vastaus ei menisi ihan OT:ksi, pyytäisin sinua tarkentamaan paria kohtaa. Puhut "lipsumisesta läntisiin järjestelmiin ja liberaalin demokratian suunnasta" ja "kulttuurisodan Avengereista, B ondista etc.".

Mitä läntistä järjestelmää sinä tarkkaan ottaen tarkoitat? Ja mitä kulttuurisodan osa-aluetta? Avengersia ja Bondia? 500 koko ajan vaihtuvaa sukupuolta? Pridea ja koiran talutushihnassa vaipoissa konttaavaa transaktivistia? Feministiä, joka julistaa valkoisen miehen pahuutta ja polvistuu mustan miehen edessä? Vapaata liikkuvuutta ja kaikkien kansojen jakamatonta oikeutta tulla rajojen yli? Tarkoitatko "läntisellä järjestelmällä" tasa-arvovaltuuteun toimistoa vai EU:n aluetukirahastoja, jotka pumppaavat ilmaista rahaa itä-eurooppaan?

Mitä tulee talouteen ja jälkeenjääneisyyteen, kysyisin myös tarkentavan kysymyksen.

Kun näet kuvassa modernin USA:n F-35:n ja toisaalta vanhanaikaisen Su-35:n, miten arviosi 21. vuosisadan kehityksestä huomioi sen, että toinen noista koneista on ostettu ja lentää luottokortin avulla, toinen on ostettu ja lentää käteismaksulla. Näetkö, että tällä voisi olla vaikutusta tulevan vuosisadan kehitykseen?

Ihan sitä mitä se tarkoittaa. Oikeusvaltioperiaatetta, aitoa vallan (kolmi)jakoa, toimivaa demokratiaa, vapaata tiedonvälitystä, tiettyjä vapaakaupan osia. Näistä yleensä seuraa vähenevää korruptiota, elintason nousua, tasa-arvoa, kansalaisten mahdollisuuksien kasvua.

Ihan talouden perusmittareilla tilanne on Venäjän kannalta todella synkkä:
maailman 100 parhaan yliopiston joukossa on Venäjältä yksi, sijalla 78. Kiinasta on 11.
Kiinassa on asukkaita 10 kertaa enemmän kuin Venäjällä, Yhdysvalloissakin kohta 2,5 kertaa enemmän kuin Venäjällä.
Itse asiassa Venäjällä asuvien etnisten venäläisten määrä alkaa olla huolestuttavalla tasolla kansallisen turvallisuuden ja koheesion kannalta. Nykyisellä trendillä määrä putoaa alle 100 miljoonaan vielä tämän vuosisadan aikana. Väestö on myös vanhaa, ei lisäänny lähellekään 2.1 lisääntymistahdilla ja sairaampaa kuin mm. länsimaissa.
Tarkkoja lukuja on hankala saada, mutta kokoluokaltaan T&K kulut on Kiinassa n. 10 kertaa enemmän kuin Venäjällä ja Yhdysvalloissa n. 9 kertaa.
Venäjän luku lienee n. 60 miljardia dollaria,

Läntisiä järjestelmiä on mm. EU, NATO, EFTA, EBU (Venäläiset toimijat yhä jäseninä, mutta Valko-Venäjän BTRC erotettiin sen toimittua epäeettisesti Lukashenkan propagandana, samoja vaatimuksia on esitetty nyt myös venäläisten suhteen), SWIFT ja ESA.

Kulttuurisodan tarkoitusperistä, selvistä ylilyönneistä ja tavoista voidaan ollaan montaa mieltä, mutta se on pehmeää vaikuttamista, joka toimii. Jos televisiota tulee Family Guy, Simpsonit, Peacemaker, Midsomerin murhat, Bachelor ja Temptation Island, leffateatterissa Batman, Green Book, Guardians of the Galaxy ja Mad Max, urheilussa Valioliiga, NHL ja NFL, radiosta Drake ja Miley Cyrus, sillä on vaikutusta. Niitä katsotaan iPhonesta, iPadista, LG tai Sonyn televisiosta, pelit pelataan pleikalla tai Xboxilla ja päällä on joko Nikea, Adidasta, Under Armouria tai 5.11.

Vanha talouden nyrkkisääntö oli katsoa missä talossa olevat tuotteet on tehty ja mistä ne tulevaisuudessa voisi tulla. Pihassa olevasta autosta (tulevaisuudessa sähköauto), keittiön laitteisiin, viihde-elektroniikkaan, kalusteisiin, jääkaapin sisältöön ja autotallin puutarhavälineisiin ja urhailukamoihin. Näkyykö venäläisiä, nyt tai tulevaisuudessa?

Olisi hyvä jos joku myös ostaisi niitä Su-35:a. Tilausmäärä lienee muutama sata, F-35 lienee jossain 3000 - 4000 välillä tällä hetkellä.
 
Venäjä on palaamassa 1900-luvulle ja joiltakin osin 1800-luvulle :ROFLMAO: Sikäli ihan ymmärrettävää että joissakin piireissä myös USA:ssa ja jopa Suomessa katsellaan Putinin touhuja vesi kielellä.

Venäjä olisi voinut N-liiton hajoamisen jälkeen tehdä muutakin kun käpertyä vanhoihin ajatusrakennelmiin mutta voi olla niinkin että tuollainen olisi ollut mahdollista vain teoriassa jos edes siinä. Maa on niin monimutkainen tunkio että sen hallitseminen on jokseenkin mahdotonta. Edes Putin ja kumppanit eivät kykene siihen vaikka käyttyvät kuin se olisi jollakin tavalla mahdollista.

Oli miten oli niin Venäjällä on tulevaisuudessa paljon isompia haasteita kun USA ja sen aseistus. Ei tosin sillä etteikö niitä haasteita riittäisi myös muilla mailla. Nämä Venäjän isottelut ovat pelkkä hyttysen pieru tuleviin haasteisiin verratuna.
 
Se on miljoonan ruplan kysymys missä tahansa tietovisassa että miten epätoivoisia ja vainoharhaisia Putin ja kumppanit ovat. Ne ovat ihan itse maalanneet itsensä nurkkaan mutta sillähän ei ole mitään merkitystä jos seinät tanssivat ripaskaa ja vainoharhat iskevät päälle :ROFLMAO:

Toistaiseksi kyllä veikkaan että tässä pelissä bluffataan todella paljon. Oletan että Venäjä tietää tasan tarkkaan mitä on tekemässä ja tarkoitus on ratkaista tässä ja nyt Venäjän eduksi kaikki se mikä on ratkaistavissa. Venäjä haluaa olla alueellinen suurvalta joka sanelee säännöt omalla takapihallaan ja Suomi kuuluu ihan varmasti siihen joukkoon joiden tehtävä on pitää turpa kiinni ja hypätä kun Venäjä käskee.

Näin siinä tulee myös käymään jos ei olla tarkkana kuin porkkana.


Itävallalla ei ole syytä huoleen eikä Sveitsillä mutta Suomelle tämä tilanne on ihan oikeasti erittäin vaarallinen ja jossain määrin se on sitä myös Ruotsille.

Tässä bluffataan ja paljon, eikä tilanteen purkaminen ole Venäjälle mikään häviö. On vähän huvittavaa, kun jotkut tuntuvat pitävän melkein loukkauksena, jos Venäjä nyt vetääkin joukot pois Ukrainan rajoilta. Jos ne nyt vetää joukot pois, niin ei niitä enää kukaan ota tosissaan.

Niinistön lausunnoissa pistää silmään puhe etupiireistä. Häntä selkeästi närkästyttää se, että jopa jotkut eurooppalaiset poliitikot ovat ehkä ottaneet suurelle yleisölle tarkoitetut puheet etupiirijaon kuulumisesta menneisyyteen tosissaan, eivätkä enää osaa reagoida tilanteisiin oikein. Ehkä tämän kriisin myötä voitaisiin käynnistää keskustelu, halutaanko me ( EU) pysyä Yhdysvaltojen etupiirinä vai voitaisiinko olla itsenäinen toimija?
 
Mielenkiintoinen tulkinta.

Tosiasia nyt on, että Venäjä on nyt jo jäljessä lähes kaikessa Yhdysvaltoja ja Kiinaa

Venäjän väestöpyramidi on radikaalisti päin vittua. Menneisyydessä toki oli aktionia, ja niinkin lähellä kuin 90-luvulla miesten elinaikaennuste tippui tasoon Bangladesh vähäksi aikaa. Ne 90 luvulla ennen aikojaan kuolleet venäläismiehet ei onneksi ehtineet tehdä osuuttaan nyt 20-30 vuotiaiden pienien vihreiden miesten kannassa.

Ainoa mitä riittää on eläkeikäisiä baabuskoja.

Tervemenoa.
 
Tässä bluffataan ja paljon, eikä tilanteen purkaminen ole Venäjälle mikään häviö. On vähän huvittavaa, kun jotkut tuntuvat pitävän melkein loukkauksena, jos Venäjä nyt vetääkin joukot pois Ukrainan rajoilta. Jos ne nyt vetää joukot pois, niin ei niitä enää kukaan ota tosissaan.

Niinistön lausunnoissa pistää silmään puhe etupiireistä. Häntä selkeästi närkästyttää se, että jopa jotkut eurooppalaiset poliitikot ovat ehkä ottaneet suurelle yleisölle tarkoitetut puheet etupiirijaon kuulumisesta menneisyyteen tosissaan, eivätkä enää osaa reagoida tilanteisiin oikein. Ehkä tämän kriisin myötä voitaisiin käynnistää keskustelu, halutaanko me ( EU) pysyä Yhdysvaltojen etupiirinä vai voitaisiinko olla itsenäinen toimija?

USA on pitkään maksanut Euroopan puolustuskuluista melkoisen osan. Jos EU haluaa ottaa isompaa roolia sillä on hintalappu myös. Viime aikojen piipertäminen ei riitä alkuunkaan.
 
USA on pitkään maksanut Euroopan puolustuskuluista melkoisen osan. Jos EU haluaa ottaa isompaa roolia sillä on hintalappu myös. Viime aikojen piipertäminen ei riitä alkuunkaan.

Tottakai, mutta kyse ei ole ainoastaan asevoimien vahvuudesta, vaan sama ongelma on monella talouden ja teollisuuden osa-alueella. Ja vielä syvemmällä kulttuurin kehityksessä. Nykytrendeistä aika harva lähtee Euroopasta...
 
Tottakai, mutta kyse ei ole ainoastaan asevoimien vahvuudesta, vaan sama ongelma on monella talouden ja teollisuuden osa-alueella. Ja vielä syvemmällä kulttuurin kehityksessä. Nykytrendeistä aika harva lähtee Euroopasta...
Eurooppa koostuu maista joilla suurella osalla on oma kieli ja kulttuurinsa. Väkeä vähän joten kotimarkkinat eivät riitä isojen juttujen kehittämiseen samalla tavalla kuin USA:ssa tai Kiinassa. Aika vaikea muuttaa tilannetta.
 
Venäjän väestöpyramidi on radikaalisti päin vittua. Menneisyydessä toki oli aktionia, ja niinkin lähellä kuin 90-luvulla miesten elinaikaennuste tippui tasoon Bangladesh vähäksi aikaa. Ne 90 luvulla ennen aikojaan kuolleet venäläismiehet ei onneksi ehtineet tehdä osuuttaan nyt 20-30 vuotiaiden pienien vihreiden miesten kannassa.
Toisessa ketjussa kirjoitin että tekevät vielä sen virheen että alkavat tapattaa nuorisoaan sotimalla
toisten slaavien (ukrainalaisten) kanssa. Aivan järjetöntä. Mutta mitäpä ei kunniaa himoitseva diktaattori tekisi.

Suomen on toimittava toisin, kaiken on pohjauduttava järkeen. Olipa kyseessää virus (jolloin terveydenhuolto ja tässä tapauksessa mm. THL päättävät), tai varsinainen maanpuolustus (jolloin pv toimii ja poliitikot eivät sotke).

Poliitikoilla ei ole järkeä.
 
Esität laajoja ja merkittäviä näkökantoja, ja jotta vastaus ei menisi ihan OT:ksi, pyytäisin sinua tarkentamaan paria kohtaa. Puhut "lipsumisesta läntisiin järjestelmiin ja liberaalin demokratian suunnasta" ja "kulttuurisodan Avengereista, B ondista etc.".

Mitä läntistä järjestelmää sinä tarkkaan ottaen tarkoitat? Ja mitä kulttuurisodan osa-aluetta? Avengersia ja Bondia? 500 koko ajan vaihtuvaa sukupuolta? Pridea ja koiran talutushihnassa vaipoissa konttaavaa transaktivistia? Feministiä, joka julistaa valkoisen miehen pahuutta ja polvistuu mustan miehen edessä? Vapaata liikkuvuutta ja kaikkien kansojen jakamatonta oikeutta tulla rajojen yli? Tarkoitatko "läntisellä järjestelmällä" tasa-arvovaltuuteun toimistoa vai EU:n aluetukirahastoja, jotka pumppaavat ilmaista rahaa itä-eurooppaan?

Mitä tulee talouteen ja jälkeenjääneisyyteen, kysyisin myös tarkentavan kysymyksen.

Kun näet kuvassa modernin USA:n F-35:n ja toisaalta vanhanaikaisen Su-35:n, miten arviosi 21. vuosisadan kehityksestä huomioi sen, että toinen noista koneista on ostettu ja lentää luottokortin avulla, toinen on ostettu ja lentää käteismaksulla. Näetkö, että tällä voisi olla vaikutusta tulevan vuosisadan kehitykseen?

Kulttuurisodan osalta sanoisin että itä on hävinnyt tämän taistelun jo viime vuosituhannen lopulla! Jos et ole historiaa tarpeeksi lukenut niin suosittelen tutustumaan siihen miten sirpin ja vasaran maassa suhtauduttiin esimerkiksi nykypäivän mittapuulla niin yksinkertaiseen asiaan kuin purukumiin (=jota kerättiin isoksi palleroksi että oli jauhettavaa!), eli se nähtiin ns. paremman väen juttuna koska oli varaa moiseen erikoisuuteen. Tässä linkki aiheeseen soveltuvaan kirjaan: "Markat, farkut ja sukkahousut: Laiton kauppa ja länsimuodin lumo Neuvostoliitossa"

Sanoisin että nostamasi esimerkki siitä mitä läntinen vapaus parhaimmillaan sekä myös pahimmillaan tarkoittaa (=talutushihnassa vaipoissa konttaava transaktivisti) on jotain sellaista jota idässä ei ole lähimainkaan saatu maistaa. Eipä sillä että sekään meille kaikille maistuu, mutta onpahan niillä joille se maistuu sellainen mahdollisuus toteuttaa itseään kuin itse haluavat.

Itselleni ei henkilökohtaisesti ole mitään merkitystä oletko homo, hetero, vuoristopanda, järvilohi vai jotain muuta... kunhan olet valmis puolustamaan samoja asioita kuin minä!
 
Yksi kysymys liittyen rationaalisuuteen.

Kirjoitat, että mielestäsi kiina toimii rationaalisesti lisätessään ydinkärkiensä määrää huomioon ottaen USA:n puolustuksen kehityksen. Olen täysin samaa mieltä tästä kuten jo aimemmin kirjoitin. Mutta sitten seuraavassa lauseessa sanot venäläisten olevan epärationaalisia, koska he eivät vähennä ydinkärkiensä määrää vaikka heillä on edessään käsittääkseni aivan sama USA:n ohjuspuolustuksen kehitys.

En täysin ymmärrä tätä logiikkaa ja siksi kysäisen ymmärsinkö täysin väärin sanomasi?

Et ymmärtänyt sanomaani väärin. Itse nyt vain lähden siitä että Kylmän sodan aikaiset teoriat joihin vetoat eivät tarpeeksi huomioineet eri suurvaltojen erilaisia taloudellisia resursseja, asevarustelun taloudellis-poliittisia reunaehtoja ja ehkä myös kykyä kestää ydinsotaa.

Lähtisin siitä että Kiinalla ja Venäjällä on lähtökohtaisesti erilaiset ydinasedokriinit. Itse pidän Venäjän ydinasedoktriinia epärationaalisena ottaen huomioon Venäjän rajalliset resurssit. Sen sijaan Kiinan ydinasedoktriinia pidän oikein mitoitettuna suhteessa maan resursseihin sekä mahdollisiin vihollisiin ja katson että Kiina tekee tässä suhteessa tällä hetkellä ihan oikeita liikkeitä oman ydinasedoktriininsa lähtökohdista.
 
Venäjä on palaamassa 1900-luvulle ja joiltakin osin 1800-luvulle :ROFLMAO:
Tietysti. Siellä halutaan sitä. Siinähän se ero on. Venäjä haluaa 1800-luvun Venäjän ja se oli "hienoa aikaa".
Lännessä taas jotkut piirit haluavat hävittää koko historian - koska se oli muka sortoa ja perinteistä pitää päästä eroon. Vaikka juuri lännessä oli oikeasti edistys, demokratia ja vapaus.
 
Toisessa ketjussa kirjoitin että tekevät vielä sen virheen että alkavat tapattaa nuorisoaan sotimalla
toisten slaavien (ukrainalaisten) kanssa.
Joo

Putin on kyllä keisari kun onnistunut tekemään Ukrainalaisista verivihollisiaan.

Tämä on sama kuin Suomi aloittaisi Viroa vastaan eksistentiaalisen kamppailun.

Maistakoon Putin itse keittämäänsä soppaa ja tukehtukoon siihen.

Krim esmes oli joo NL aikoina, aikaa tulevaa tietämättä, annettu Ukrainalle ehkä kevyin perustein, mutta asioita voi ratkoa ilman keklun heiluttelua pitkin maita ja mantuja.
 

En tiedä onko tämä nyt jotenkin oleellista mutta olen jo niin vanha äijä että olen seisonut Neuvostoliitossa kasari(rock)henkisissä vaatteissa keskellä toria kun minulta haluttiin ostaa vaatteet päältä. Ei ollut vaihtovaatteita viikonloppureissulla mukana niin jäi kaupat tekemättä ja se harmittaa vieläkin :( Oli bisnesvaistot siihen aikaan vielä vähän hakusessa. Kaikilla ei ollut ja ne tekivät siellä hyvää tiliä.

Venäjästä kun puhutaan niin eniten harmittaa se että tuo ikuinen takapajula voisi ainakin teoriassa olla paljon enemmän kun mitä on ja mihin ihan oikeasti kykenee.

Raejuusto paukahtelee kuin popcorn, tupruttaa harmahtavaa savua ja lopulta leimahtaa liekkiin. Se palaa kokonaiset kymmenen minuuttia kuin hyvin öljytty soihtu.

Ongelma on laaja ja systemaattinen, sanoo Fontankan toimittaja Venera Galejeva.

– Ongelma eivät ole tietyt tuottajat. Ongelma on, ettei Venäjällä ole tarpeeksi maitoa.


 
Back
Top