85% kalustosta lienee säilytyksessä, joka toki maksaa, mutta vara osien tarve on minimaalinen. 15% kalustosta on varusmieskoulutuksessa ja ne tarvitsee enemmän huoltoa ja varaosaa. Silti jos verrataan vaunun uushankintahintaan, niin kaluston taistelukyvyn ylläpitäminen on verrattain halpaa. Tietysti sähköjärjestelmien ja tähtäinten kanssa ollaan pian siinä tilanteessa, ettei niihin ylläpitoon kannata paljoa investoida, koska ne olisivat modernisoinnin tarpeessa jo teknisen suorituskykynsäkkin puolesta. Tällöin on pohdittava isompaa investointia tekniikka päivitykseen.
En epäile, etteikö vaunukaluston huoltoon liity logistisia vaikeuksia ja muita haasteita, mutta kyllä Suomessa on oltava sen verran osaamista, että kalustoa pystytään ylläpitämään. Lisäksi Leo A4 kaluston ylläpitäminen on huomattavasti järkevämpää kuin monien muiden vaunujen, koska ne ovat toimiessaan edelleen varsin suorituskykyisiä, tulivoiman, liikkuvuuden, suojan ja muidenkin ominaisuuksiensa osalta.
Olen samoilla linjoilla. En ymmärrä miten Leo 2-sarjan vaunujen alustaa ei voitaisi päivittää kustannustehokkaasti pitkälle tulevaisuuteen kun euroopassa se on selvästi käytetyin taisteluvaunu ja jonka alusta on kokenut hyvin vähän muutoksia teknisesti 1980-luvulta.
Otetaan esimerkiksi moottori, josta väitetään että se on "loppuunajettu". 1500 hp MTU-teollisuusdiesel on hyvin yleinen moottori myös teollisuudessa eikä sitä ole juuri muuteltu 30 vuoden aikana kun ei ole ollut tarvetta. Moottori on yksinkertainen, varma ja tehokas johon varmasti löytyy vara-osia pitkälle tulevaisuuteen. Miten monet maat pyörittävät M60 tai T-72 sarjan vaunujaan edelleenkin vaikka ne on olleet toiminnassa suunnittelusta yli 40 vuotta?
Abrams käyttää samaa kaasuturbiinia edelleen ja vaunun suunnitellaan olevan käytössä 2040-luvulle saakka eri versioineen.
Samaa sarjaa ovat yksinkertainen ja toimiva jousitus, telat ja akselisto. Eivät ne ole kovin kummoisia väitän minä. Eivät voi ollakkaan koska sotakoneen on oltava yksinkertainen ja helposti korjattavissa.
Lisäksi vaunu on peruskunnostettavissa varmasti raskaassa huollossa lähes entiseen kuntoonsa. Hydrauliikkaletkustot ja venttiilit voi uusia kyllä ihan kotimaassakin.
Elektroniikka on sitten toinen juttu mutta senkin päivittäminen käynee ihan modulaarisesti. Ei voi olla ylivoimaista päivittää esimerkiksi Leo 2A4:n lämpökameroita jäähdyttämättömiin tyyppeihin. Saksa, Tanska ja Kanada päivittivät vaunuihinsa 2014 uusimmat, 3.sukupolven ATTICA -lämpökamerat (Zeiss):
http://www.defenseindustrydaily.com/tanks-for-the-lesson-leopards-too-for-canada-03208/
Toki niihin täytyy liittää tj-tietokone kaikkineen joten kyllä se hintavaa lienee mutta tehtävissä kyllä.
Leopardiin on saatavilla erilaisia päivityksiä ja ne tietysti maksavat rahaa. En kuitenkaan usko että Leo 2A4:n taru olisi lopussa vaunun kulumisen vuoksi, ainakaan jos rahaa löytyy, jollei vaunujen huoltoa ole laiminlyöty pahasti.
Vanhat Leot (tai osan niistä)voisi varmasti päivittää huollon yhteydessä tulevaisuudessa esim. Arrowhead-panssarilla, parannetulla lämpösuojalla ja uusilla lämpökameroilla. Aktiivista suojaa niihin ei kannata hankkia koska se lienee paljon kalliimpi järjestelmä hankkia ja ylläpitää heitteineen ym.
Kallein asia lienee modernit radiot ja tst-johtopäätteet sekä modernit A-tarvikkeet ja niitä on pakko hankkia.
Monissa 2A4 vaunuissa lienee vielä tehtaan takuutakin jäljellä(14 000 km) mikäli on varastoista eikä ole ajettu koulutuksissa.