Varusmiesten käyttäminen ylläreissä

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Vonka
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Se että eversti Nurminen ei päästä Yleä varuskunta-aluelle ei ole mikään ongelma. Kuten on todettu, on varusmiehillä ilmaisunvapaus, mutta se ei tarkoita että organisaation tarvitsisi osallistua valmiusasioiden avaamiseen.

Nyt ei ollut kyse valmiusasioiden avaamisesta, vaan mielipiteen kysymisestä varusmiesten käyttämiseen sotatehtävissä. Ohi on -kampanjan fb-sivuilta: https://www.facebook.com/KansalaisaloiteAsevelvollisuudenLakkauttamiseksi/posts/1149590308404937

--

Puolustusministeri Niinistö tukee blogissaan Porin prikaatin komentajaa, joka ei antanut Ylelle mahdollisuutta kysellä varusmiesten mielipiteitä valmiustehtävistä. Niinistön mukaan valmiusasiat ovat luottamuksellisia ja siten salassa pidettäviä, mutta hän ei kuitenkaan halua rajoittaa varusmiesten sananvapautta: http://jussiniinisto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215490-loppukoon-lorpottely

Juha Lehtinen kommentoi blogikirjoitusta osuvasti:
"Arvon ministeri Ninistö ei näemmä halua puhua asiasta vaan sen vierestä.

Varusmiehiltä ei oltu kysymässä esim. mikä heidän tehtävänsä olisi valmiustehtävissä. Tälläiset asiat selkeästi kuuluvatkin salassapidettäviin tietoihin.

Sen sijaan varusmiesten mielipide heidän käyttämisestä näissä valmiustehtävissä ei sisällä sen paremmin salassapidettävää kuin luottamuksellistakaan tietoa. Kysymys on henkilöiden mielipiteestä. Samanlaisesta mielipiteestä kuin kysyttäessä varusmiespalveluksen mielekkyydestä tai sen suorittamisesta ylipäätään.

Tälläisen mielipiteen - valmiustehtäviin osallistumisesta - esittämisen rajoittaminen loukkaa heidän sananvapautta. Piste."


Jussi Niinistö on jo vuonna 2010 todennut, että "perussuomalaiset ovat vankkumattomia yleisen asevelvollisuuden kannattajia." http://jussiniinisto.fi/index.php/2010/09/neljan-kuukauden-armeija/

Kenties Niinistö onkin oikeasti huolissaan "lörpöttelystä" siksi, että varusmiesten negatiiviset näkemykset heidän käyttämisestään sotatilanteissa voisivat julkisuuteen päätyessään saada kansalaiset ymmärtämään, kuinka heikosti nykyinen puolustusratkaisu vastaa todellisiin uhkakuviin. Tällöin sotahistorioitsija Niinistön ja muiden perussuomalaisten "vankkumattomasti" kannattamasta vanhanaikaisesta puolustusratkaisusta mahdollisesti luovuttaisiin muiden Euroopan maiden esimerkkiä noudattaen.
 
http://www.hs.fi/kotimaa/a1469326983013

Varusmiehistä kootaan uusia valmiusjoukkoja – niiden sotilaat kohtaisivat yllätyshyökkäyksessä vihollisen ensimmäisenä
Varusmiehistä koostuvien valmiusjoukkojen perustaminen saattaa muuttaa palvelusaikoja
...

Eli palataan ennen vuotta 1999 käytettyyn järjestelmään. Hyvä näin, muutos oli Hägglundin älyttömyys. Hassua, ettei artikkelin kirjoittaja tai lähteen toimittaja maininnut että kyseessä on vain paluu vanhaan, hyväksi todettuun järjestelyyn.
 
Omaa muisteloa hälytysharjoituksesta.

Varusmiesajoista tuli mieleen aamuyön hälytysharjoitus kasarmilla. Tunnin häslingin jälkeen saapumiserällinen ukkoja pihalla sissikoulutusvarustuksessa. Kovia patruunoita useita laatikoita tykkihalliin kannettuna. Viikon taistelumuonat jaettuna. Kaksi bussia pihalla ovet auki odottamassa. Eli aika nopsaan kevyesti aseistettu joukko voidaan kasarmista lähettää tehtävään. Bussit tuli varmaan ennakkoon tilattuna.
http://maanpuolustus.net/threads/mot-suomi-polvilleen-15-minuutissa.2285/page-14#post-78348
 
Omaa muisteloa hälytysharjoituksesta.

Kyllähän oman muistin mukaan myös esimerkiksi Hyrylän AUK:sta oli aika nopsaan porukka liikkeellä Sergeit kuormurin koukussa, kun hälytys tuli. Vissiin luokkaa tunti ja Masit olivat pihalla lämmittämässä ilmastoa turpeahkolla dieselin savulla, jampat lavalla kamoineen ja Sergeit perässä valmiina moottorimarssiin.
 
Sama juttu Mikkelissä -93. Tunnin verran siinä taisi aikaa mennä, kun porukka olisi ollut valmiina lähtöön. Nuorempi saapumiserä pantiin vartioimaan kasarmia, kun johtajat ja vanhemmat jääkärit pakkasivat kamojaan hiki hatussa. Kuljettajat ajoivat kuormiaan ympäriinsä ja ajoneuvot tulivat pihaan. Patruunoita ei näkynyt, mutta äkkiäkös niitä olisi tykkihallista haettu.
 
1980: "PRIKAATISSA HÄLYTYS!" ..Prikaatin esikunnan suojaaminen; osasto siiliin lähimaastoon siirtyneen esikunnan suojaksi ja siitä ryhmiä/partioita liikkeelle joukkueille annettujen tehtävien mukaan.

EDIT: EI mennyt tuntia, ehkä n.30min kun joukko oli ryhmittynyt käskettyyn maastoon. Rinkat oli aina pakattuna ja varusteet muutenkin nopeasti saatavilla, kun häly-valmiudessa oltiin.
 
Viimeksi muokattu:
Kyllähän oman muistin mukaan myös esimerkiksi Hyrylän AUK:sta oli aika nopsaan porukka liikkeellä Sergeit kuormurin koukussa, kun hälytys tuli. Vissiin luokkaa tunti ja Masit olivat pihalla lämmittämässä ilmastoa turpeahkolla dieselin savulla, jampat lavalla kamoineen ja Sergeit perässä valmiina moottorimarssiin.

HelItR:n AUK:ta käytettiin Vantaan lentokentän suojaamiseen venäläisen konekaappauksen takia.
Suomen valtionjohto pelkäsi, että neukkukoneet laskeutuvat luvatta kentälle hakemaan väkisin kaapparit kotiin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aeroflotin_matkustajakoneen_kaappaus_Suomeen_1977

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/54362-jattimainen-sotilasoperaatio-salattiin-suomalaisilta-1977

Hälytyslähtö viivästyi, koska osa kurssista oli lomalla, mutta lähtö tuli heti, kun palasivat. Sergeit asemaan kentän ympärille kovat kranaatit kannuissa.
 
Tässä ja aikaisemmissa uutisissa näkyy hyvin noissa kommenteissa "tiettyjen tahojen" kommentit.
Eli annetaan kuva varusmiehistä poikaraukkoina, jotka ovat nuoruuttaan ja osaamattomuuttaan pelkkää tykinruokaa. Venäjältä tulee sadoin tuhansin sotilaita, ja täällä äidit saavat jo etukäteen alkaa itkemään tuhoontuomittuja poikiaan.

Tiedämme tosiasian, että tietyn vaiheen ohitettuaan varusmies on parasta mahdollista ainesta rintamalle. Ainakin parempaa kuin se kertauttamaton 30-vee. Nythän mielikuvissa trollit ja muut vastustajat pelaavat sillä, että kouluttamattomia alokkaita pistetään rintamalle.
Tähän pitää saada stoppi. Aiheesta on aikaisemmin keskusteltu, ja kantahenkilökunnalla on ollut varsin hyviä näkemyksiä, missä koulutuksen vaiheessa jantteri on valmis mihinkin tehtävään. Nämä julki.

Ja kuten tuossakin Hesarin sinänsä aivan valtavan hyvässä jutussa tulee esille, jonkinlaista "sota alkaa ihmisten ajatuksissa" -koulutusta voisi olla paikallaan antaa varusmiehille. Toki toimittaja halutessaan sen kielteisesti asiaan suhtautuvat varusmiehen kaivaa esille, mutta nykyään näitä lausumia käytetään myös infosodassa aseena. Heidän pitäisi ymmärtää, että se on sotaa, mutta vain eri muodossa, ja fiksuimmat tajuaisivat olla lähtemättä kommenteillaan siihen mukaan.
Ja jos toimittaja saa sen alokkaan grillattavaksi, lopputulos on ihan eri kuin tyypin kanssa, joka on koulutuksen lopulla.
 
Tuossa jutussa. Kun tämä päätetään, niin silloin määritellään myös, milloin olet valmis.
"Puolustusvoimat kokee ongelmaksi myös varusmiesten vapaat viikonloput, jotka aiheuttavat armeijatermein ”valmiusvajetta”. Suunnitelmissa onkin selvittää, pitäisikö asevelvollisuuslakia muuttaa siten, että joukko-osaston komentajalle tai perusyksikön päällikölle annettaisiin oikeus keskeyttää varusmiehen loma valmiudellisista syistä."

Viestiini nro 49 vielä, itse näkisin, että varusmies ei edes osaa itse määritellä taitoaan kuhunkin tilanteeseen. Väittäisin, että puolustustehtävään ollaan muutamassa kuukaudessa valmiita, mutta se pitää myös osoittaa varusmiehelle. Tyyliin kun sinä ja joukkueesi tämän puolustusharjoituksen läpäisette, kykenette siihen ja siihen.. Jne.

Ehkä tämä ei ole oikea ketju, mutta tuohon uutiseen nyt kuitenkin liittyy. Modet voi siirtää.
"VALMIUSYKSIKÖIDEN perustaminen on vain yksi osa Puolustusvoimien varusmiespalveluksen kehittämissuunnitelmaa. Tavoitteena on myös muun muassa kehittää varusmiesten valintoja erilaisiin palvelustehtäviin siten, että oikea henkilö saadaan oikeaan tehtävään.
Suunnitelmassa mainitaankin, että nykyisen valintamenettelyn perusajatus on yhä 1950-luvulta: ”valitaan peruskokeilla agraariyhteiskunnasta luku- ja laskutaitoiset johtajakoulutukseen”.

Mitä nämä ovat? Ensimmäisenä lähtisin liikkeelle, että urheilua harrastaneet ja muuten hyväkuntoiset valikoitaisiin fyysisesti rankkoihin aselajeihin kuten vaikkapa uutta taistelutapaa harjoitteleviin jääkärijoukkoihin. Ei nyt välttämättä mitään testejä, mutta kyllähän nyt jalkapalloa E-junnusta saakka pelannut on fyysisesti toisessa kunnossa kuin pelkästään mato-ongella käynyt. Näin esimerkkinä, harrastuksien kautta jotain valintaa?
Tietysti jos on lennokin lennätyksen SM-mitalisti tai huippuvalokuvaaja, niin näille löytyy paikkoja, mutta niitähän jo tiedustellaan nykyisinkin.
http://www.hs.fi/kotimaa/a1469326983013
 
1980: "PRIKAATISSA HÄLYTYS!" ..Prikaatin esikunnan suojaaminen; osasto siiliin lähimaastoon siirtyneen esikunnan suojaksi ja siitä ryhmiä/partioita liikkeelle joukkueille annettujen tehtävien mukaan.

EDIT: EI mennyt tuntia, ehkä n.30min kun joukko oli ryhmittynyt käskettyyn maastoon. Rinkat oli aina pakattuna ja varusteet muutenkin nopeasti saatavilla, kun häly-valmiudessa oltiin.

Saman tapaisia kokemuksia 90-luvulta KaiPrn toiminnasta.

Ja lisäksi taisi ainakin kaksi komppaniaa lähti kohti Vuosankaa. Ja sitä kautta tulpaksi Vartius-Oulu tielle.

Ps. Ajoluvissa luki että ajoneuvot oli varattu 10 päiväksi. Valmius ajettiin ylös muutamassa tunnissa. Ja normaaliin valmiustilaan palattiin 1-2 vrk:n sisällä
 
Muistelen joskus 2000 alussa lukeneeni näkemyksiä armeijankin suunnalta, ettei vain olisi ollut Häguli tosin äänessä, että pojat päästetään mieluummin viikonlopuksi kotiin kuin viettämään vapaa-aikaa kassulla. Tässä siis ajatuksena jonkinlainen valtion toimittama vapaa-ajanvietto ja majoituspalvelu josta päästään eroon, kun jannut pakotetaan lähtemään kotiinsa iskän ja äiskän soppakeiton ääreen.

Meillä oli vuoden 80 mallisessa panssariaselajissa käytössä käsite sotakomppania ja puolet piti taisteluvahvuudesta, tämän koulutuksensa viimekolmanneksella kilvoittelevan joukkion osalta, olla paikalla. Vaunut oli halleissa lähtövalmiina ja löpöt täpöillä. Harjoiteltiin hälytyksiä, joissa ajettiin ne huitsin metsään ja ilmasuojaan, ja jossa sitten kohdattiin ammuskuljetus että saatiin ase ikäänkuin vireeseen. Kyllä meidän käsitys oli se, että ensi-isku otetaan vastaan ja jos sen jälkeen on yksikkö vielä jotenkin olemassa, otetaan se toinen. Ihan varusmies pohjalta .. kaunis on kuolla kun joukkosi eessä urhona kaadut, taistellen puolesta maas... Toivottavasti tämmöisestä edelleen siellä kannetaan huolta siellä jossain pääesikunnan uumenissa. Sitä en usko, että "urhot" on pätkääkään huonompia nykyään - enkä sitäkään etteikö sieltä edelleenkin olla valmiita tulemaan takaisin vain kilpensä takana tai kilpensä päällä, jos käsky käy.
 
Muistelen joskus 2000 alussa lukeneeni näkemyksiä armeijankin suunnalta, ettei vain olisi ollut Häguli tosin äänessä, että pojat päästetään mieluummin viikonlopuksi kotiin kuin viettämään vapaa-aikaa kassulla. Tässä siis ajatuksena jonkinlainen valtion toimittama vapaa-ajanvietto ja majoituspalvelu josta päästään eroon, kun jannut pakotetaan lähtemään kotiinsa iskän ja äiskän soppakeiton ääreen.

Meillä oli vuoden 80 mallisessa panssariaselajissa käytössä käsite sotakomppania ja puolet piti taisteluvahvuudesta, tämän koulutuksensa viimekolmanneksella kilvoittelevan joukkion osalta, olla paikalla. Vaunut oli halleissa lähtövalmiina ja löpöt täpöillä. Harjoiteltiin hälytyksiä, joissa ajettiin ne huitsin metsään ja ilmasuojaan, ja jossa sitten kohdattiin ammuskuljetus että saatiin ase ikäänkuin vireeseen. Kyllä meidän käsitys oli se, että ensi-isku otetaan vastaan ja jos sen jälkeen on yksikkö vielä jotenkin olemassa, otetaan se toinen. Ihan varusmies pohjalta .. kaunis on kuolla kun joukkosi eessä urhona kaadut, taistellen puolesta maas... Toivottavasti tämmöisestä edelleen siellä kannetaan huolta siellä jossain pääesikunnan uumenissa. Sitä en usko, että "urhot" on pätkääkään huonompia nykyään - enkä sitäkään etteikö sieltä edelleenkin olla valmiita tulemaan takaisin vain kilpensä takana tai kilpensä päällä, jos käsky käy.
Taisipa vain olla uhkakuvat erilaisia vuonna 1980 kuin vuonna 2000. Siihenhän kaikki perustuu. Neuvostoliitto oli tikissään sotavoiman suhteen, mitä taas vuosituhannen vaihteen Itä ei ollut.
Nyt on taas aika vaihtaa rattaita toiseen asentoon. Ikävä vaan, että moni asia pitää rakentaa niin alusta, niin kuin nyt tämä, että oikein oikeuskanslerilta pitää erikseen varmistaa, jotta varusmiehiä saa käyttää yllätyshyökkäyksen torjuntaa. Kertoohan se muuttuneesta yhteiskunnasta, joka on elänyt kauan ilman raa´an voiman käytön uhkaa.
 
Kyllä pv hommansa hoitaa. En usko siellä sormi suussa istuttavan. Tietyt periaatteet ja asetukset vaan vastaamaan tätä aikaa ja isommilta ylläreiltä vältyttäneen. Ainakin siihen rajaan, että yllärin jälkeen ollaan kohta jaloillaan.
 
Kyllä pv hommansa hoitaa. En usko siellä sormi suussa istuttavan. Tietyt periaatteet ja asetukset vaan vastaamaan tätä aikaa ja isommilta ylläreiltä vältyttäneen. Ainakin siihen rajaan, että yllärin jälkeen ollaan kohta jaloillaan.
Rahaa kun olisi vähän enemmän, niin kaikki olisi paljon helpompaa. Kuten Niinistö korostamassani tekstissä toteaa, lainsäädäntö on jo kunnossa näiden varusmiesvalmiusjoukkojen suhteen.
Ja kyllä meidän armeija hommansa hoitaa, se on selvä.

http://yle.fi/uutiset/puolustusmini...sratkaisun_akilleenkantapaa_on_hitaus/9050231

Puolustusministeri Niinistö: "Suomen puolustusratkaisun akilleenkantapää on hitaus"
Helsingin Sanomat kertoi maanantaina, että varusmiehistä ollaan kokoamassa uusia valmiusjoukkoja. Puolustusministeri Jussi Niinistö kommentoi uutista Ylelle
Puolustusvoimien valmiutta kehitetään kaiken aikaa, jotta se vastaisi turvallisuusympäristöä, sanoo puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.).

Hän kommentoi Ylelle Helsingin Sanomien maanantaista uutista siitä, että Puolustusvoimat ryhtyy kouluttamaan varusmiehiä välittömän valmiuden yksiköihin, joita tarpeen vaatiessa käytettäisiin sotatoimissa jo varusmieskoulutuksen aikana.

– Yleinen asevelvollisuus on Suomen puolustusratkaisu, ja sen akilleenkantapää on hitaus mitä tulee joukkojen muodostamiseen. Varusmiesten käyttäminen tietyn koulutuksen saavuttamisen jälkeen on eräs ratkaisu valmiuden parantamiseen, Latviassa vieraileva Niinistö vastaa Ylen haastattelussa kysymykseen siitä, miksi varusmiehistä ollaan kokoamassa valmiusjoukkoja.

Hän ei kommentoi yksityiskohtia, kuten sitä, missä vaiheessa koulutusta "valmiusjoukkovalmius" voitaisiin saavuttaa.

– Ne ovat Puolustusvoimilla puolustushaaroittain hieman vaihtelevia, ministeri tyytyy toteamaan.

Millaisia tehtäviä varten valmiusjoukot voisivat olla?

– Näistä voi kysyä Puolustusvoimilta. He antavat tarpeen mukaan niistä tietoa. Mutta mihin sitä yleensä Puolustusvoimien maailmassa tarvitaan.

Kuinka paljon Krimin ja Itä-Ukrainan tapahtumat ovat vaikuttaneet valmiusjoukkojen suunnitteluun?

– Ylipäätään valmiuden kehittäminen havaittiin Krimin tapahtumien jälkeen Suomelle tärkeäksi teemaksi. Sitä on pyritty tekemään ensin lainsäädäntötasolla. Nyt sitten päästään konkretiaan käsiksi, Niinistö toteaa. Hänen mukaansa nyt esillä olevat valmiusjoukot eivät vaadi enää lainsäädännöllisiä muutoksia.
 
Asiasta on syytä käydä myös avointa keskustelua. Lisäksi varusmiesten ja heidän vanhempiensa mahdollisiin huoliin on vastattava.

http://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/2016072521957931_pk.shtml


:D

Ei nämä sopulit ihan täysillä käy, miksi Suomen puolustusratkaisusta pitäisi aloittaa dialogi varusmiesten kanssa.
Vanhemmat vielä älyttömämpi idea, varusmiehet ovat aikuisia kansalaisia joilla ei ole enää huoltajia joille lähetetään lippuja ja lappuja kotiin.
Jos jollekin on epäselvää että varusmiespalvelus voi johtaa palvelemiseen myös sodassa ehkä tiedotusta pitää lisätä sopivan visuaalisella tiedottamisella ennen palvelukseen astumista jossa näytetään riittävästi suolenpätkiä.
 
Muistelen joskus 2000 alussa lukeneeni näkemyksiä armeijankin suunnalta, ettei vain olisi ollut Häguli tosin äänessä, että pojat päästetään mieluummin viikonlopuksi kotiin kuin viettämään vapaa-aikaa kassulla. Tässä siis ajatuksena jonkinlainen valtion toimittama vapaa-ajanvietto ja majoituspalvelu josta päästään eroon, kun jannut pakotetaan lähtemään kotiinsa iskän ja äiskän soppakeiton ääreen.

90-luvun turvallisuuspoliittisessa tilanteessa tuo oli varmaankin aivan viisasta. Viikonloppujen jatkuva lusiminen kasarmilla ei palvele sen enempää taloutta kuin varusveijareiden motivaatiota.

Nykyisessäkin tilanteessa vapaat viikonloput tulee olla lähtökohtana. Se on sitten sotavaltion tehtävä pyörittää kiinniolovuoroja niin, että ne palvelevat valmiutta. Kyse ei siis pitäisi olla täysin sattumanvaraisesta yksikkökierrosta joka ei edes olisi missään synkroonissa muiden varuskuntien kanssa.
 
Meillä oli vuoden 80 mallisessa panssariaselajissa käytössä käsite sotakomppania ja puolet piti taisteluvahvuudesta, tämän koulutuksensa viimekolmanneksella kilvoittelevan joukkion osalta, olla paikalla. Vaunut oli halleissa lähtövalmiina ja löpöt täpöillä. Harjoiteltiin hälytyksiä, joissa ajettiin ne huitsin metsään ja ilmasuojaan, ja jossa sitten kohdattiin ammuskuljetus että saatiin ase ikäänkuin vireeseen. Kyllä meidän käsitys oli se, että ensi-isku otetaan vastaan ja jos sen jälkeen on yksikkö vielä jotenkin olemassa, otetaan se toinen. Ihan varusmies pohjalta .. kaunis on kuolla kun joukkosi eessä urhona kaadut, taistellen puolesta maas... Toivottavasti tämmöisestä edelleen siellä kannetaan huolta siellä jossain pääesikunnan uumenissa. Sitä en usko, että "urhot" on pätkääkään huonompia nykyään - enkä sitäkään etteikö sieltä edelleenkin olla valmiita tulemaan takaisin vain kilpensä takana tai kilpensä päällä, jos käsky käy.

Muistan hyvin. Olen kiertänyt pakkasyönä "halli sataviitosta". Lippaassa oli 30 patruunaa ja puolen tunnin välein piti soittaa kontrollipuhelu. Kiinnioloviikonloput ottivat kyllä hermoon. Oli virka-apu- ja sammutusosastoviikonloppuja mutta sehän oli vain valmiutta.

Se rotaatiorytmi oli parempi. Kolme kertaa vuodessa.
 
Onkin mielenkiintoista nähdä, miten valmiusvaatimus sovitetaan yhteen koulutuskierron ja joukkotuotannon kanssa, varsinkaan jos se ei saa maksaa ylimääräistä. Vanhaan 8/11:systeemiin, jossa johtajat ja miehistö eivät kohdanneet, ei ainakaan kannata palata. Jos lisää kouluttajia ja tiloja ei ole tulossa, niin palvelukseen astuvien seulaa varmaankin kiristetään entuudestaan ja entistä useammassa joukossa palvelusaika on 11,5kk. Johtajakoulutus toteutetaan kuten erikoisjoukoissa ja kansainvälisessä valmiusjoukossa. Noiden keskinäisiä palvelukseenastumispäiviä kun sopivasti porrastetaan, niin jatkuvasti pari joukkoyksikköä on koulutuksen loppusuoralla.
 
90-luvun turvallisuuspoliittisessa tilanteessa tuo oli varmaankin aivan viisasta. Viikonloppujen jatkuva lusiminen kasarmilla ei palvele sen enempää taloutta kuin varusveijareiden motivaatiota.

Nykyisessäkin tilanteessa vapaat viikonloput tulee olla lähtökohtana. Se on sitten sotavaltion tehtävä pyörittää kiinniolovuoroja niin, että ne palvelevat valmiutta. Kyse ei siis pitäisi olla täysin sattumanvaraisesta yksikkökierrosta joka ei edes olisi missään synkroonissa muiden varuskuntien kanssa.

Hyvä että järjestelmää ollaan ainakin pyrkimässä korjaamaan. Kuitenkin, koko tämä hässeli paljastaa omalta osaltaan maanpuolustusasioiden puutteellisen julkisen keskustelun ja toisaalta tiedotusvälineiden hampaattomuuden. 6/12 palvelusaikajärjestelmä on ollut virhe - olisi rehellistä myöntää tämä ja samalla ehkä rehellisesti keskustella niistä taustoista miksi tämä huono järjestelmä aikoinaan tehtiin. Tavallaan pyrittiin kopioimaan Ruotsin kylmän sodan järjestelmä, jossa varusmiehillä ei juuri ollut valmiustehtävää ilman Ruotsin Hemvärnetiä. Taustalla on ollut halu pitää kynsin hampain kiinni yleisen asevelvollisuuden fiktiosta. Kun varusmiespalvelusaikoja on jaettu vähän kaikille on saatu suuri osuus miehistä riviin. Pikku hiljaa onneksi karsinta on kiristynyt vaikka seula ei ole yhtä tiukka kuin 1930-luvulla.
 
Back
Top