Roopen mukaan (viesti 126) maapohjan vero ei kuitenkaan siirry vuokriin (tarkoittaen sitä että osakas/vuokranantaja ottaisi lisäkulun yksin omaan piikkiinsä). Markkinatalous ei toimi niin että yksityinen pääoma antaisi asuntojaan vuokralle tappiota tuottavan suuruista vastiketta vastaan.
Olet väärässä. Tappiollakin kannattaa vuokrata, sillä ilman vuokratuloja tappio on entistä suurempi.
Soininvaaran blogissa on matemaattinen todistus aiheesta. Jos aiheesta tulee vielä vastaansanomista, teen sille oman ketjun.
http://www.soininvaara.fi/2009/11/12/kiinteistovero-ja-asumisen-hinta/
"Koska blogin kommentaattoreistakin moni näyttää kuvittelevan, että maapohjan kiinteistövero siirtyisi asuntojen hintoihin ja vuokriin, kerrataan, miksi ei siirry.
Aloitetaan yksinkertaistamalla, että kyse on rajatusta kaupungista, jossa on kiinteämäärä samanlaisia asuntoja, joita ei voi rakentaa enää lisää. Ne huutokaupataan eniten tarjoaville. Huutokauppaan osallistuvat miettivät, kuinka suuriin pääomamenoja heidän kannattaa asumisesta maksaa. Olkoon se vuotuinen asumismeno, joka tasapainottaa kysynnän Y ja reaalikorko r. Asuntojen hinnaksi muodostuu
P = Y/r,
koska tämä hinta tuottaa pääomamenoksi
rP = Y
Nyt tuodaan tähän maapohjaan kohdistuva kiinteistö vero. Olkoon veron suuruus T. Miettiessään, kuinka suuriin asumismenoihin itse kullakin on varaa, jokainen tekee tarjouksen, jossa on otettu huomioon se, että asunnon omistaja joutuu maksamaan kiinteistöveron. Silloin kysynnän ja tarjonnan tasapainottava vuotuinen pääomameno asunnon myyntihinnasta = Y-T ja asuntojen hinnaksi muodostuu
P*= (Y-T)/r = P-T/r
Tämä tarkoittaa teoriassa, että asuntojen hinta laskee sillä hetkellä, kun kiinteistövero otetaan käyttöön. Siksi moni on kritisoinut kiinteistöveroa siitä, että se kohdistuu vain ja ainoastaan siihen, joka veron voimaantulohetkellä omistaa kiinteistön. Myöhemmät ostajat eivät joudu sitä maksamaan, sillä ilman kiinteistöveroa he maksaisivat saman määrän korkoa.
Voimme ilman vaikeuksia poistaa oletuksen, että asunnon ovat identtisiä. Kullekin asunnolle tulee oma yksilöllinen hinta, joka alenee kiinteistöveron tullessa voimaan määrättä T/r.
Samanlaisella perustelulla voidaan osoittaa, ettei kiinteistövero vaikuta mitään markkinavuokriin. Markkinavuokrien voidaan olettaa määräytyneen niin että olevat vuokra-asuntojen vuokrasopimukset huutokaupataan vuokralaisten kesken ja markkinavuokraksi muodostuu vuokra, joka tasapainottaa kysynnän ja tarjonnan."