Varusteet, joita reserviläisen kannattaa hommata

Olisihan tähän myös ei-byrokraattinen ratkaisu. Miksi kamat pitää lunastaa valtiolle? Mies pitää omat kalunsa ja kuponkiin vain merkitään ruksi sarakkeeseen OMA. Minulle ainakin olisi ihan sama maksetaanko niistä itse hankituista vehkeistä jotain kunhan ne saa omaan käyttöönsä. Käytäntö vaatisi tietysti reserviläiseltä itseltään suostumuksen.
Tämä olisi todella hyvä ratkaisu ja nopeuttaisi koko hommaa ihan älyttömästi.

edit. toki tähän prosessiin kuuluu muitakin älyttömyyksiä joiden esiintuominen luultavasti johtaa siihen että supo etsii niiden vuotajat ja maanpetostuomio on varma. No silläkin uhalla: kaikki mukana olevat siviilivarusteetkin hinoitellaan lautakunnassa, lunastetaan niitä armeijalle tai ei. Myös ne reikäiset alushousut.
 
Viimeksi muokattu:
Puolustusvoimien tulisi omilla kanavillaan julkaista käytännönläheiset ohjeet sekä mahdolliset suositukset, koska omakustannevarusteet ml. patruunahuolloltaan yhtenevät ja/tai tarkoituksenmukaiset henkilökohtaiset aseet ovat kasvava ilmiö.

Ja nimenomaan etupainotteisesti eikä vasta palvelukseenastumismääräyksen liitteenä, sikäli kun siinä edes puhutaan muusta kuin alusvaatteista ja makuupusseista.

En lähde levittelemään huhuja, joihin en voi antaa asiallisia lähteitä, joissa viitataan selkeästi normiin, käskyyn, määräykseen, ohjeeseen tai muuhun asiakirjaan, joka on tarpeen vaatiessa todennettavissa, mutta totean, että asialliseen tarkasti rajattuun ja hyvin jäsenneltyyn kysymykseen saa kyllä asiallisen ja peräti ystävällisen vastauksen ilman ilkkumista pyssyhulluista reserviläisistä.

Kukin voi omalta kohdaltaan selvittää asiaa esimerkiksi sähköpostitse, mutta kannattaa meiliä laittaessa huomioida millä tasolla mahdolliset linjaukset ja käytännöt määritetään ja osoittaa kysymys oikeaan paikkaan.

Toivon, että Puolustusvoimat itse tiedottaa asiasta julkisuuteen tulevaisuudessa, mutta saamani tiedon mukaan tälläiseen kysymykseen saatu vastaus on erilaiset muuttujat huomioiden erittäin tyydyttävä.
 
Eikö ajoneuvot korvamerkitä tietokannassa sotavaltiolle jo rauhan aikana eli siitä asiasta ei tarvitse PERK:ssa neuvotella. Puhelimeen kilahtaa hyvissä ajoin viesti että autosi noudetaan puolen tunnin kuluttua ja sen saa noutaa taisteluiden tauottua.
Ei se kyllä noin mene. En pysty avaamaan paljoa asiaa. Mutta, pääpiirteittäin helppohan se on hakea tietokannasta M1G- tai N1G-, M3G-luokkien ajoneuvoja ja lisätä siihen parametreja ja sitten alkaa soittelemaan omistajille. Jatketaan niin kauan kunnes tarpeellinen määrä ajoneuvoja on saatu lunastettua valtiolle. Sama sitten myös esim. mönkijöille, traktoreille ja enduro-moottoripyörille.
 
Ei se kyllä noin mene. En pysty avaamaan paljoa asiaa. Mutta, pääpiirteittäin helppohan se on hakea tietokannasta M1G- tai N1G-, M3G-luokkien ajoneuvoja ja lisätä siihen parametreja ja sitten alkaa soittelemaan omistajille. Jatketaan niin kauan kunnes tarpeellinen määrä ajoneuvoja on saatu lunastettua valtiolle. Sama sitten myös esim. mönkijöille, traktoreille ja enduro-moottoripyörille.
Ok. Asia on joskus esitetty Pv:n edustajan toimesta vähän eri muodossa. Siitä on tosin jo aikaa
 
Näitä hypoteettisia perkkihelvettejä jos mietitään oikeudellisessa mielessä, niin lähtökohta ja oikeudellinen pohja on valmiuslain 16 luku
Sotilaallinen puolustusvalmius.

Tuon luvun 110§ tavaroiden luovutusvelvollisuudesta kuuluu näin:

Sotilaallisen puolustusvalmiuden kohottamiseksi tai ylläpitämiseksi 3 §:n 1 ja 2 kohdassa tarkoitetuissa poikkeusoloissa puolustusvoimat voi päätöksellään velvoittaa jokaisen luovuttamaan puolustusvoimien hallintaan sellaisia tavaroita, jotka ovat välttämättömiä joukkojen majoittumisen, linnoittamisen tai energiahuollon turvaamisen kannalta, taikka muita puolustusvalmiuden kohottamisen ja ylläpitämisen kannalta välttämättömiä tavaroita.

Lain esitöissä Valmiuslakitoimikunnan mietintö vuodelta 2005 mainitsee, että

Tällaisia tavaroita olisivat
esimerkiksi erilaiset työkalut ja pienkoneet sekä ryhmitettävien joukkojen majoittautumisessa tarpeelliset irtaimet esineet. Lisäksi sellaisessa puolustusvalmiuden kohottamista edellyttävässä tilanteessa, jossa joudutaan kutsumaan palvelukseen suuria määriä reserviläisiä, puolustusvoimilla saattaa tulla tarve saada käyttöön erilaisia varavoima- ja muita vastaavia energiansaannin
turvaamisessa välttämättömiä tavaroita."


Ja lisäksi valmiuslain 16 luvun 114§ luovutusvelvollisuuden toteuttamisesta

Puolustusvoimiin voidaan perustaa 3 §:n 1 ja 2 kohdassa tarkoitetuissa poikkeusoloissa tässä luvussa tarkoitettujen luovutusvelvollisuuksien täytäntöönpanoa varten luovutuslautakuntia, joiden kokoonpanosta säädetään valtioneuvoston asetuksella.

Tarkemmat säännökset luovutusvelvollisuuksien täytäntöönpanossa sovellettavasta menettelystä ja päätöksenteosta annetaan puolustusministeriön asetuksella.


On ilmeistä, että osa PO joukoista perustetaan jo NO aikaan, jolloin ei tietysti voi olla käytössä valmiuslain toimivaltuuksia. Ennenkuin yhtäkään sukkaparia voidaan lunastaa pitää ensin olla poikkeusolot, ottaa valmiuslaki käyttöön, antaa valtioneuvoston asetus ja lisäksi puolustusministeriön asetus. Näiden jälkeen nähtävästi voidaan perkissä sitten ottaa "puolustusvoimien hallintaan sellaisia tavaroita, jotka ovat välttämättömiä joukkojen majoittumisen, linnoittamisen tai energiahuollon turvaamisen kannalta, taikka muita puolustusvalmiuden kohottamisen ja ylläpitämisen kannalta välttämättömiä tavaroita."

Siis välttämättömiä. Ei tarpeellisia, hyödyllisiä, kivoja, haluttuja vaan välttämättömiä. Näitä välttämättömiä pitäisi sitten löytyä reserviläisten päältä ja repuista siellä perkissä.

Tässä vaiheessa kriisiä ensimmäisenä perustettavat joukot toivottavasti ovat jo toiminta-alueillaan. Ja heihin ei ole vielä ollut mahdollista soveltaa näitä pykäliä normaaliolojen perustamisen yhteydessä, vaan vasta poikkeusoloissa valmiuslain ja asetusten jälkeen perustettavat lunastuslautakunnat joutunevat kiertelemään joukkojen seassa kuin kasakkapartiot isonvihan aikaan jos mielivät lunastaa edes yksittäisen sukkaparin.

Lautakuntien päätökset lienevät velvoittavia, mutta siitä huolimatta valituskelpoisia hallintopäätöksiä, jotka tehdään virkavastuulla. Lunastuspäätökset eivät siis ole sotilaskäskyjä ja niiden rikkomisesta seuraava rangaistus on valmiuslain rangaistussäännösten mukaisesti valmiuslakirikkomus, josta voidaan tuomita enintään sakkoon eikä esimerkiksi RL45 mukainen sotilasrikos. Asian tutkiminen siviilirikoksena kuuluu ensijaisesti poliisille ja rankominen käräjäoikeudelle.

Päätöksistä voi siis valittaa hallinto-oikeuteen, kannella eduskunnan oikeusasiamiehelle ja halutessaan jopa tehdä rikosilmoituksen, mikäli kokee, että asiassa on syyllistytty rikokseen.

Mikäli sotamies Möttösen riidatonta omaisuutta oleva PGD kypärä tai muuta repussa perkkiin kannettua omaisuutta lunastetaan ja sosialisoidaan "joukkokohtaiseen materiaaliin", mutta prikaatin komentajan, pataljoonan komentajan tai komppanian päällikön omakustannusvarusteita taas ei, niin herää väkisin kysymys siitä toteutuuko perustuslain 6§ yhdenvertaisuudesta. Mikäli ei toteudu, niin ollaan todella lähellä rikoslain 40 luvun pykäliä virkarikoksista, sillä vähäisetkin julkista valtaa sisältävät toimet elävät käsikädessä noiden kanssa jopa silloin, kun vähäistä julkista valtaa käyttävä henkilö ei edes ole virkamies.

Eli en nyt kovin huolissani olisi omista seteistä ellei joku majuri ala linjailemaan omiaan pohjautuen johonkin parhaimmillaan Kylmän sodan aikaisiin normeihin ja ohjeisiin, jotka eivät lakia vasten paina paskaakaan. Enkä kyllä olisi kovin huolissani silloinkaan...
 
Viimeksi muokattu:
Tuohon pstsika:n kirjoitukseen sellainen täsmennys, etät ymmärtääkseni valmiuslain tarkoittama hallintaan otto ei tarkoita omistajuuden muutosta. Eli jos valtio ottaa jotain esineitä hallintaansa, niiden omistajuus säilyy kuitenkin yksilöllä.

Vielä vähän tähän liittyen Helsingin reserviupseeripiiri järjesti hiljattain tilaisuuden, jossa oli puhujina mm. PLM:n kansliapäällikkö ja maavoimien komentaja. Siellä tehtiin selväksi, että PV suhtautuu hyvin positiivisesti siihen, että reserviläiset hankkivat omia tst-varusteita käyttöönsä, jolloin niistä on jo normaalioloissa kokemusta. Asenneilmasto on näissä selvästi muuttunut tai vähintään muuttumassa.
 
Tuohon pstsika:n kirjoitukseen sellainen täsmennys, etät ymmärtääkseni valmiuslain tarkoittama hallintaan otto ei tarkoita omistajuuden muutosta. Eli jos valtio ottaa jotain esineitä hallintaansa, niiden omistajuus säilyy kuitenkin yksilöllä.

Juuri näin ja olen käsittänyt että tämä 'hallinta mutta ei omistajuus' on normaali menettely kaiken haltuunotetun omaisuuden suhteen. Siviileiltä hallintaan lunastetut tavarat ovat yleisesti ottaen PV:n kuitilla ja tarpeen loputtua palautetaan omistajalle tai hävinneestä/hajonneesta korvataan tietty hinta. Tähän menevät mielestäni myös tst-varusteet, jos PV katsoo että ovat sotatarpeeksi hyväksyttävissä.

Miksi kursseilla / harjoituksissa on välillä "ei omia varusteita" johtuu käsittääkseni osittain siitä että PV ei halua ruveta neuvottelemaan rikkoutuneiden kamojen korvaamisesta. Käytännössä tuo "virallisesti ei omia varusteita" merkitsee että pääosin majuri ei tule kitisemään omista kamppeista, mutta koska virallisesti kielletty niin on selkeästi omalla vastuulla, valtio ei korvaa. Nykyisin MPK:n kursseilla on tuo usein näkynyt muodossa "omat varusteet sallittu mutta omalla vastuulla".

Saman idean mukaisesti tuskin niitä perusmallin henkilökohtaisia välineiltä tai rukkasia ruvetaan PERKissä perkaamaan taistelijoiden repuista, vaan enemmän on kyse korvaako valtio vai ei. Jos viet jotain lunastamatonta kentälle niin omalla vastuulla sit. Eri asia jos on joku poikkeuksellisen arvokas tuote taskussa, vaikkapa sotilasmallin lämpökamera. Mutta yleisesti ottaen enemmän tuo siviilikalujen lunastus on sitä varten, että PV:n edustaja voi lompsuttaa K-Rautaan hakemaan kärryllisen lapioita ja aggregaatteja kun tarvii, sen sijaan että kiertelisi ympäri pitäjää niitä kyselemässä ihmisten ovelta.
 
Viimeksi muokattu:

Minkähänlaisen slaagin majuri saisi, jos noheva taistelija toisi tuollaisen harjoitukseen?

Tuota kun saisi M05 -kuviolla....

Onko kukaan testannut, kuinka hyvin toimii suomalaisessa metsämaastossa?
 
Varmasti toimii jos kuvio vain vastaa metsän värejä, ettei tule vaalealla aavikkokuviolla.


Tuosta yllä olevasta saisi tehtyä mitznefetin kunhan ratkoo pis ylimääräiset osat ja velcron ja värjää (maalaa) sen sopiviin väreihin.
 

Minkähänlaisen slaagin majuri saisi, jos noheva taistelija toisi tuollaisen harjoitukseen?

Tuota kun saisi M05 -kuviolla....

Onko kukaan testannut, kuinka hyvin toimii suomalaisessa metsämaastossa?
Mä olen tehnyt noita m05-verkosta. Toimii kyllä erinomaisesti.
 

Minkähänlaisen slaagin majuri saisi, jos noheva taistelija toisi tuollaisen harjoitukseen?

Tuota kun saisi M05 -kuviolla....

Onko kukaan testannut, kuinka hyvin toimii suomalaisessa metsämaastossa?

Lippis kypärän alla, tuo kypärän päällä... Voin jo kuvitella majurin kaivelemassa nitropurkkia taskustaan. :p

Sellainen tuli mieleen, että riittävän isokokoisena tuo iippojen "maastoutuspäähine" voisi tarjota hieman suojaa myös dronen lämpötähystykseltä. Suurin osa kehosta on vaatteiden peitossa, ja tuo peittää kasvoja ja niskaa ilmasta katsottuna. Toki tällä on Suomessa merkitystä ehkä vain heinä-elokuussa jyväskylän eteläpuolella, mutta noin niin kuin periaatteessa.
 
Ja ei pidä unohtaa ötökän torjuntaa. Eihän sotimisesta tule mitään jos on silmät, korvat nenä ja suu täys hyttysiä, mäkäräisiä yms ötököitä.
Suomessakin kypärä suojuksia vaivaa vähän ajatus, että se on oltava särmä, tiukan näkönen ja sisällettävä velcroa, nauhaa yms, että näyttää hienolle.
Ainakin jossain vaiheessa, joissain varuskunnissa sai varastolta silputtua naamioverkkoa yms naamiointiin.
 
Ja ei pidä unohtaa ötökän torjuntaa. Eihän sotimisesta tule mitään jos on silmät, korvat nenä ja suu täys hyttysiä, mäkäräisiä yms ötököitä.
Suomessakin kypärä suojuksia vaivaa vähän ajatus, että se on oltava särmä, tiukan näkönen ja sisällettävä velcroa, nauhaa yms, että näyttää hienolle.
Ainakin jossain vaiheessa, joissain varuskunnissa sai varastolta silputtua naamioverkkoa yms naamiointiin.
Erinomainen nosto tämä ötökät! Kanalinnun avauksessa hirvikärpäspopulaatio meinasi tehdä reserviläisen oleskelusta särpimen haussa helvettiä kun kyseisiä pirulaisia punki joka raosta iholle kun polkuja tallaili lintujen jallitettavana. Kaipasin kovasti oman liivin taskussa aina olevaa karkoitetta joka oli jäänyt metsästystakin taskusta uupumaan.
 
Ja ei pidä unohtaa ötökän torjuntaa. Eihän sotimisesta tule mitään jos on silmät, korvat nenä ja suu täys hyttysiä, mäkäräisiä yms ötököitä.
Suomessakin kypärä suojuksia vaivaa vähän ajatus, että se on oltava särmä, tiukan näkönen ja sisällettävä velcroa, nauhaa yms, että näyttää hienolle.
Ainakin jossain vaiheessa, joissain varuskunnissa sai varastolta silputtua naamioverkkoa yms naamiointiin.
Ainakin Santahaminassa oli ilmeisesti rikkoutuneita verkkokankaisia naamioverkkoja silputtu kypärien naamiomateriaaliksi.
 
Tämä on Ukraina ketjusta otettu kuva, jossa on lueteltu ne varusteet, joita mobilisoitavan ryssän olisi suotavaa tuoda mukanaan.

Sanonpa vaan, että lista on tehty selvästi ajatuksella ja eroaa melkoisesti siitä mitä meikäläisissä sotilaspasseissa on copypastetty vuosikymmenestä toiseen pompista ja saappaista, kunnes vuonna 2015 kerrottiin Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaaran suulla, että "Isänmaa tarjoaa kyllä nykyään kaikki varusteet."

Olisi hienoa jos valtio jakaisi listan varusteista, joita voisi halutessaan ottaa mukaan lähdön tullessa. Ja mieluummin ennen, kuin vasta käskyn liitteenä. Vaikka kaiken tarjoavatkin, niin mitä olen kertauksissa käynyt, ovat varusteet olleet melkoisen huonon laatuisia. Maiharien pohjat vuotaa. Talvella on kylmä ja kesällä kuuma. M85 reppu täynnä varusteita mitä ei tarvi. Jos niillä vehkeillä pitäisi pärjätä pitkään, niin vaikuttaa kyllä taistelukuntoon.
 
Back
Top