Venäjän media on julkaissut jo kokonaisen liudan eri teorioita, joilla Suomen esittämät epäilyt Venäjän tekemästä GPS-paikannuksen häirinnästä yritetään saada näyttämään perusteettomilta tai naurettavilta.
Venäjän tiedotusvälineet ovat tarttuneet innolla Suomen esittämiin epäilyihin, joiden mukaan Venäjä saattaa olla syyllinen Lapissa havaittuihin GPS-satelliittipaikannusjärjestelmän häiriöihin Naton Trident Juncture 18 -sotaharjoituksen aikana marraskuun alussa.
Venäjän valtiollisten medioiden lähestymiskulma lähtee presidentti
Vladimir Putininlehdistöpäällikön
Dmitri Peskovin ilmoituksesta, jonka mukaan Kremlillä ei ole mitään tietoa mahdollisesta GPS-häirinnästä. Peskov vihjaili lisäksi, että taustalla on nykyajan halu syyttää Venäjää kaikista mahdollisista kuolemansynneistä ja pienemmistäkin synneistä.
Peskovin antaman pääselityksen lisäksi venäläismedioihin on kuitenkin ilmaantunut koko joukko muitakin erilaisia vaihtoehtoisia teorioita, joissa Suomen ja Norjan motiivit epäillä Venäjää kyseenalaistetaan.
Venäjän tiedotusvälineet näyttävät noudattavan siten jo aiemmista kansainvälisistä kohuista tuttua reagointitapaa: julkisuuteen lasketaan niin monta erilaista vaihtoehtoista faktaa ja selitystä, että totuus hukkuu sinne jonnekin.
IS löysi venäläismediasta kymmenen selitystapaa, joilla Suomen esittämät epäilyt lytätään. Yllättäen löytyi kuitenkin myös yksi selitystapa, jolla Venäjän syyllisyys myönnetään suoraan.
1) Nato-harjoitusten onnettomuudet yritetään vierittää Venäjän syyksi
Naton sotaharjoitusten yhteydessä sattui
Argumenty i Fakty -lehden mukaan useita teknisiä vikatilanteita ja onnettomuuksia, joista suurin oli Norjan laivaston fregatin yhteentörmäys maltalaisen säiliöaluksen kanssa. Yhteentörmäys aiheutti suuret vahingot, ja lopulta sotaharjoituksesta palaamassa ollut KNM Helge Ingstad -upposi tiistain vastaisena yönä.
Lehden mukaan näyttääkin nyt siltä, että Länsi on keksinyt tavan, jolla se voi vierittää omissa sotaharjoituksissa sattuneet onnettomuudet Venäjän syyksi. Norjassa on esimerkiksi pohdittu jo julkisesti, olivatko laivojen yhteentörmäyksen takana venäläiset hakkerit.
Propagandasivu
NewsFront tekee myös johtopäätöksen, jonka mukaan Suomen pääministerin
Juha Sipilän esittämä syytös Venäjää kohtaan selittyy Norjassa tapahtuneella laivojen yhteentörmäyksellä.
– Mikä tahansa tekninen ongelma voidaan pian vierittää Venäjän syyksi eikä kukaan edes ryhdy etsimään todisteita. Riittää, kun ilmoittaa vain, että ”Venäjällä on tekninen kyky” ja ”intressi” tehdä näin, sivusto kirjoittaa.
Myös politologi
Nikolai Dimlevitsh kannattaa teoriaa syyn vierittämisestä Venäjän niskoille.
– Länsi tulee syyttämään Venäjää aina kaikista omista murheistaan yhdestä ainoasta syystä: muuten se joutuisi tunnustamaan omat epäonnistumisensa, Dimlevitsh sanoi radio
Sputnikille.
2) Venäjästä luodaan uhkakuvaa suomalaisille
Dimlevitshin mukaan Venäjän syyttämisellä on myös pitkän tähtäimen strateginen tavoite. Hänen mukaansa tavallisille kansalaisille halutaan näin maalata Venäjästä viholliskuvaa ja esittää sen olevan ”päävihollinen”.
3) Suomen puolustukselle yritetään hankkia lisää rahaa
Toinen strateginen tavoite Venäjä-syytöksille on Dimlevitshin mukaan se, että taustalla on halu kasvattaa sotateollisuuteen liittyvien yritysten rahoitusta ja tilauskantaa.
Vzgljad-lehden haastattelema sotilasasiantuntija
Sergei Denisentsev tukee myös ajatusta, jonka mukaan tavoitteena on Suomen puolustuksen rahoituksen turvaaminen.
– Ehkä heidän pitää kasvattaa sotabudjettiaan, Analysointi-, strategia- ja teknologiakeskuksen varajohtajaksi esitelty Denisentsev lausui.
4) Kyseessä on venäläisvastainen massapsykoosi
Muutamassa tiedotusvälineessä vihjataan myös selitykseen, jonka mukaan Suomea vaivaa perusteeton venäläisvastaisuus ja Venäjän pelko.
– Ehkä heillä on russofobinen kohtaus, Denisentsev heitti.
5) Kyseessä on yritys viedä Suomi Natoon
Kansallinen puolustus -lehden päätoimittaja
Igor Korottshenko ilmoitti puolestaa omassa mielipidekirjoituksessaan, että Venäjän syyttäminen GPS-häirinnästä on poliittisesti värittynyt teko. Hänen mukaansa syytöksen tarkoituksena on ”kasvattaa myyttiä Venäjän muodostamasta sotilaallisesta uhasta ja saada Suomi liittymään Natoon”.
6) Mitään häirintää ei ehkä edes tapahtunut
Päätoimittaja Korottshenkon mukaan Venäjä ei ole syyllinen GPS:n häirintään, jos sitä edes ylipäätään tapahtui.
– Jos suomalaisilla on epäilyjä tämän suhteen, heidän kannattaa kääntyä amerikkalaisten puoleen, sillä he operoivat sitä systeemiä ja vastaavat sen toiminnasta. Yhdysvaltain taholta ei ole esitetty mitään vaatimuksia Venäjälle, mikä kertoo siitä, että meillä ei ole sen kanssa mitään tekemistä, Korottshenko kirjoitti kolumnissaan
RNS-sivustolla.
7) Nato käski Suomen pääministerin syyttää Venäjää
Politiikantutkija Nikolai Dimlevitsh pitää oireellisena sitä, että syytöksen Venäjää kohtaan esitti nimenomaan Natoon kuulumattoman Suomen pääministeri.
– Antamalla Suomen pääministerin tehtäväksi tämän (Venäjän syyttämisen) natolaiset halusivat osoittaa, että Venäjältä mukamas tuleva uhka otetaan naapurimaissa vakavasti, eikä pelkästään Itä-Euroopassa vaan myös pohjoisessa. Nämä ovat tällaisia geopoliittisia pelejä, Dimlevitsh sanoi.
8) Venäjä olisi ilmoittanut ylpeästi, jos se olisi kaiken takana
Venäjän duuman puolustusvaliokunnan ensimmäinen varapuheenjohtaja
Aleksandr Sherin pitää Suomen ja Norjan esittämiä härintäepäilyjä provokaationa Venäjää kohtaan. Sherin sanoi propagandauutistoimisto
FANille, että jos Venäjä oikeasti olisi häirinnän takana, Venäjällä ei olisi mitään syytä hävetä ja kieltää sitä.
– Jos Venäjällä olisi osuutensa Naton harjoitusten häirintään, sitä ei tarvitsisi ujostella. Ja jos Venäjällä olisi siihen osuus, minä olisin vain iloinen ja ylpeä siitä. Mutta nyt he yrittävät saada jälleen kerran Venäjän selittelemään sellaista, mitä se ei ole tehnyt, Sherin sanoi.
9) Naton omat järjestelmät ovat heikot
Sherinin mukaan syytökset GPS-häirinnästä voivat liittyä myös siihen, että Naton omat järjestelmät ovat heikot ja vanhentuneet.
– Ulkomaiden paikannussysteemit ovat puutteellisia eivätkä ne ole suojattuja. Suhtautumista Natoon pitääkin katsella uudesta kulmasta, sillä piru ei olekaan niin kauhea kuin miksi se maalataan, Sherin sanoi.
10) Ei ole mitään todisteita Venäjän syyllisyydestä
Nevskie Novosti -sivuston mukaan huomiota herättää se, että Suomen pääministeri kiiruhti syyttämään Venäjää jo ennen kuin GPS-signaalin väitetyt ongelmat oli edes ehditty tutkia.
Sotilasasiantuntija Sergei Denisentsevin näyttääkin selvältä, että Suomelta puuttuvat todisteet Venäjän syyllisyydestä.
– Jos häirintää olisi oikeasti tapahtunut, heillä olisi joitakin todisteita. He eivät silloin puhuisi ”mahdollisesta”, vaan he ilmoittaisivat sen paljon varmemmin, Denistentsev sanoi Vzgljad-lehdelle.
11) Ja kaiken huipuksi: Se olikin Venäjän salainen ase!
Venäjältä löytyy kuitenkin ainakin yksi julkaisu, jossa Venäjän vastuuta häirinnästä pidetään itsestään selvänä.
RusVesna.su-nettisivuston mukaan Venäjä testasi salaista häirintäasettaan Natoa vastaan Trident Juncturen aikana. Sivuston mukaan Länsi on ollut jo aiemmin shokissa Venäjän GPS-häirintäkyvyn takia, sillä Venäjä osoitti jo vuonna 2017 pystyvänsä suistamaan salaisella aseellaan esimerkiksi Yhdysvaltain sotalaivoja pois kurssiltaan.