Venäjän asevoimien ja turvallisuuselinten suorittamat provokaatiot

Onhan meillä Venäjään kohdistuvat talouspakotteet olleet jo vuosia voimassa. Eli ei tämä pelkästään paheksumisen asteelle ole kyllä jäänyt. Eivätkä nämä temput edistä talouspakotteiden purkamista.

Ai niin. Mä unohdin ne pakotteet ja diplomaattikarkoitukset.
 
gps-perseily taitaisi sopia tähän topikkiin aika hyvin.

Jos seuraatte uutisvirtaa, niin kahtokkee vähän sillä silmällä, että kieltääkö Venäjä olemasta gps-häirinnän alkupää?

Hs.fin päivystävien Venäjän trollien mukaan häirintä tapahtui oikeutetusti. Ja vain harjoitusalueella.

Minun silmissäni Itä-Lapin ja Etelä-Norjan välissä on 1000 km. Ja en tiedä ketään jonka mukaan Nato olisi harjoitellut Itä-Lapissa
 
Viimeksi muokattu:
Ei voi arvata ei. Ehkä Venäjä on alkanut tukemaan saamelaisseparatisteja raskaan ELSO-kaluston muodossa? :unsure:

Saamelaisseparatistit hyvinkin. Ja saattaahan tietysti paljastua myös, että joulupukkikin on separatistien kanssa yhteistyössä.
Kenties Korvatunturilta löytyy ELSO-vehkeet joita tontut hoitavat pukin käskytyksen mukaan.
 
On oikeasti pelottavaa että tuolla nettikeskustelussa tuntuu olevan hankala selvittää, että Itä-Lapissa ei ole ollut mitään Naton sotaharjoitusta.
 
Tottahan tuollaisesta häirinnästä voi lähettää hieman noottia..vaikka 100%:in varmuudella tiedetään syyllinen ja sekin että venäjä kiistää asian.

Maanpuolustuksen kannalta ajatellen asian voi nähdä jopa positiivisena.
- saadaan sekä sotilaalliselle että siviilipuolelle arvokasta tietoa venäläisten toiminnasta. Kaikkine ominaisuuksineen ja vaikutuksineen.
- kaikesta muusta asiaan liittyvästä meidän kannattaa olla (ja niin toki ollaankin) hiljaa.

Itseasiassa tämä on jo vuosia ollut pelin henki. Seurataan ja katsellaan "haukkuvaa koiraa" sekä otetaan opiksi sen käytöksestä.
 
Ei voi arvata ei. Ehkä Venäjä on alkanut tukemaan saamelaisseparatisteja raskaan ELSO-kaluston muodossa? :unsure:
Jatkoa tälle vanhalle separatistien tukemiselle..
13-3-9168958.jpg
 
Näin Venäjä hämärtää GPS-häirintäkohua – 10 ”vaihtoehtoista selitystä” Suomen lyttäämiseksi
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005898277.html
Venäjän media on julkaissut jo kokonaisen liudan eri teorioita, joilla Suomen esittämät epäilyt Venäjän tekemästä GPS-paikannuksen häirinnästä yritetään saada näyttämään perusteettomilta tai naurettavilta.
Venäjän tiedotusvälineet ovat tarttuneet innolla Suomen esittämiin epäilyihin, joiden mukaan Venäjä saattaa olla syyllinen Lapissa havaittuihin GPS-satelliittipaikannusjärjestelmän häiriöihin Naton Trident Juncture 18 -sotaharjoituksen aikana marraskuun alussa.

Venäjän valtiollisten medioiden lähestymiskulma lähtee presidentti Vladimir Putininlehdistöpäällikön Dmitri Peskovin ilmoituksesta, jonka mukaan Kremlillä ei ole mitään tietoa mahdollisesta GPS-häirinnästä. Peskov vihjaili lisäksi, että taustalla on nykyajan halu syyttää Venäjää kaikista mahdollisista kuolemansynneistä ja pienemmistäkin synneistä.

Peskovin antaman pääselityksen lisäksi venäläismedioihin on kuitenkin ilmaantunut koko joukko muitakin erilaisia vaihtoehtoisia teorioita, joissa Suomen ja Norjan motiivit epäillä Venäjää kyseenalaistetaan.

Venäjän tiedotusvälineet näyttävät noudattavan siten jo aiemmista kansainvälisistä kohuista tuttua reagointitapaa: julkisuuteen lasketaan niin monta erilaista vaihtoehtoista faktaa ja selitystä, että totuus hukkuu sinne jonnekin.

IS löysi venäläismediasta kymmenen selitystapaa, joilla Suomen esittämät epäilyt lytätään. Yllättäen löytyi kuitenkin myös yksi selitystapa, jolla Venäjän syyllisyys myönnetään suoraan.

1) Nato-harjoitusten onnettomuudet yritetään vierittää Venäjän syyksi
Naton sotaharjoitusten yhteydessä sattui Argumenty i Fakty -lehden mukaan useita teknisiä vikatilanteita ja onnettomuuksia, joista suurin oli Norjan laivaston fregatin yhteentörmäys maltalaisen säiliöaluksen kanssa. Yhteentörmäys aiheutti suuret vahingot, ja lopulta sotaharjoituksesta palaamassa ollut KNM Helge Ingstad -upposi tiistain vastaisena yönä.

Lehden mukaan näyttääkin nyt siltä, että Länsi on keksinyt tavan, jolla se voi vierittää omissa sotaharjoituksissa sattuneet onnettomuudet Venäjän syyksi. Norjassa on esimerkiksi pohdittu jo julkisesti, olivatko laivojen yhteentörmäyksen takana venäläiset hakkerit.

Propagandasivu NewsFront tekee myös johtopäätöksen, jonka mukaan Suomen pääministerin Juha Sipilän esittämä syytös Venäjää kohtaan selittyy Norjassa tapahtuneella laivojen yhteentörmäyksellä.

– Mikä tahansa tekninen ongelma voidaan pian vierittää Venäjän syyksi eikä kukaan edes ryhdy etsimään todisteita. Riittää, kun ilmoittaa vain, että ”Venäjällä on tekninen kyky” ja ”intressi” tehdä näin, sivusto kirjoittaa.

Myös politologi Nikolai Dimlevitsh kannattaa teoriaa syyn vierittämisestä Venäjän niskoille.

– Länsi tulee syyttämään Venäjää aina kaikista omista murheistaan yhdestä ainoasta syystä: muuten se joutuisi tunnustamaan omat epäonnistumisensa, Dimlevitsh sanoi radio Sputnikille.

2) Venäjästä luodaan uhkakuvaa suomalaisille
Dimlevitshin mukaan Venäjän syyttämisellä on myös pitkän tähtäimen strateginen tavoite. Hänen mukaansa tavallisille kansalaisille halutaan näin maalata Venäjästä viholliskuvaa ja esittää sen olevan ”päävihollinen”.

3) Suomen puolustukselle yritetään hankkia lisää rahaa
Toinen strateginen tavoite Venäjä-syytöksille on Dimlevitshin mukaan se, että taustalla on halu kasvattaa sotateollisuuteen liittyvien yritysten rahoitusta ja tilauskantaa.

Vzgljad-lehden haastattelema sotilasasiantuntija Sergei Denisentsev tukee myös ajatusta, jonka mukaan tavoitteena on Suomen puolustuksen rahoituksen turvaaminen.

– Ehkä heidän pitää kasvattaa sotabudjettiaan, Analysointi-, strategia- ja teknologiakeskuksen varajohtajaksi esitelty Denisentsev lausui.

4) Kyseessä on venäläisvastainen massapsykoosi
Muutamassa tiedotusvälineessä vihjataan myös selitykseen, jonka mukaan Suomea vaivaa perusteeton venäläisvastaisuus ja Venäjän pelko.

– Ehkä heillä on russofobinen kohtaus, Denisentsev heitti.

5) Kyseessä on yritys viedä Suomi Natoon
Kansallinen puolustus -lehden päätoimittaja Igor Korottshenko ilmoitti puolestaa omassa mielipidekirjoituksessaan, että Venäjän syyttäminen GPS-häirinnästä on poliittisesti värittynyt teko. Hänen mukaansa syytöksen tarkoituksena on ”kasvattaa myyttiä Venäjän muodostamasta sotilaallisesta uhasta ja saada Suomi liittymään Natoon”.

6) Mitään häirintää ei ehkä edes tapahtunut
Päätoimittaja Korottshenkon mukaan Venäjä ei ole syyllinen GPS:n häirintään, jos sitä edes ylipäätään tapahtui.

– Jos suomalaisilla on epäilyjä tämän suhteen, heidän kannattaa kääntyä amerikkalaisten puoleen, sillä he operoivat sitä systeemiä ja vastaavat sen toiminnasta. Yhdysvaltain taholta ei ole esitetty mitään vaatimuksia Venäjälle, mikä kertoo siitä, että meillä ei ole sen kanssa mitään tekemistä, Korottshenko kirjoitti kolumnissaan RNS-sivustolla.

7) Nato käski Suomen pääministerin syyttää Venäjää
Politiikantutkija Nikolai Dimlevitsh pitää oireellisena sitä, että syytöksen Venäjää kohtaan esitti nimenomaan Natoon kuulumattoman Suomen pääministeri.

– Antamalla Suomen pääministerin tehtäväksi tämän (Venäjän syyttämisen) natolaiset halusivat osoittaa, että Venäjältä mukamas tuleva uhka otetaan naapurimaissa vakavasti, eikä pelkästään Itä-Euroopassa vaan myös pohjoisessa. Nämä ovat tällaisia geopoliittisia pelejä, Dimlevitsh sanoi.

8) Venäjä olisi ilmoittanut ylpeästi, jos se olisi kaiken takana
Venäjän duuman puolustusvaliokunnan ensimmäinen varapuheenjohtaja Aleksandr Sherin pitää Suomen ja Norjan esittämiä härintäepäilyjä provokaationa Venäjää kohtaan. Sherin sanoi propagandauutistoimisto FANille, että jos Venäjä oikeasti olisi häirinnän takana, Venäjällä ei olisi mitään syytä hävetä ja kieltää sitä.

– Jos Venäjällä olisi osuutensa Naton harjoitusten häirintään, sitä ei tarvitsisi ujostella. Ja jos Venäjällä olisi siihen osuus, minä olisin vain iloinen ja ylpeä siitä. Mutta nyt he yrittävät saada jälleen kerran Venäjän selittelemään sellaista, mitä se ei ole tehnyt, Sherin sanoi.

9) Naton omat järjestelmät ovat heikot
Sherinin mukaan syytökset GPS-häirinnästä voivat liittyä myös siihen, että Naton omat järjestelmät ovat heikot ja vanhentuneet.

– Ulkomaiden paikannussysteemit ovat puutteellisia eivätkä ne ole suojattuja. Suhtautumista Natoon pitääkin katsella uudesta kulmasta, sillä piru ei olekaan niin kauhea kuin miksi se maalataan, Sherin sanoi.

10) Ei ole mitään todisteita Venäjän syyllisyydestä
Nevskie Novosti -sivuston mukaan huomiota herättää se, että Suomen pääministeri kiiruhti syyttämään Venäjää jo ennen kuin GPS-signaalin väitetyt ongelmat oli edes ehditty tutkia.

Sotilasasiantuntija Sergei Denisentsevin näyttääkin selvältä, että Suomelta puuttuvat todisteet Venäjän syyllisyydestä.

– Jos häirintää olisi oikeasti tapahtunut, heillä olisi joitakin todisteita. He eivät silloin puhuisi ”mahdollisesta”, vaan he ilmoittaisivat sen paljon varmemmin, Denistentsev sanoi Vzgljad-lehdelle.

11) Ja kaiken huipuksi: Se olikin Venäjän salainen ase!
Venäjältä löytyy kuitenkin ainakin yksi julkaisu, jossa Venäjän vastuuta häirinnästä pidetään itsestään selvänä.

RusVesna.su-nettisivuston mukaan Venäjä testasi salaista häirintäasettaan Natoa vastaan Trident Juncturen aikana. Sivuston mukaan Länsi on ollut jo aiemmin shokissa Venäjän GPS-häirintäkyvyn takia, sillä Venäjä osoitti jo vuonna 2017 pystyvänsä suistamaan salaisella aseellaan esimerkiksi Yhdysvaltain sotalaivoja pois kurssiltaan.
 
Onhan tuota pohdittu näköjään monessa paikassa. Pohjalan Janne oli flightradar goldilla selvittäny gps häiriöiden paikat ja lopputulemana häiriöitä oli harjoitusalueella, ei lähellä venäjää. Aikataulu ei myöskään täsmännyt.Tiijä sitten. Se ei ihan pönttötrolli ole, noin kirjoittajana. Facesta löysin.
 
Onhan tuota pohdittu näköjään monessa paikassa. Pohjalan Janne oli flightradar goldilla selvittäny gps häiriöiden paikat ja lopputulemana häiriöitä oli harjoitusalueella, ei lähellä venäjää. Aikataulu ei myöskään täsmännyt.Tiijä sitten. Se ei ihan pönttötrolli ole, noin kirjoittajana. Facesta löysin.
Mihin viittaat?
 
Tuttu kuvio jo; näitä vaihtoehtoisia teorioita tullaan varmasti kuulemaan lisää.
Onhan tuota pohdittu näköjään monessa paikassa. Pohjalan Janne oli flightradar goldilla selvittäny gps häiriöiden paikat ja lopputulemana häiriöitä oli harjoitusalueella, ei lähellä venäjää. Aikataulu ei myöskään täsmännyt.Tiijä sitten. Se ei ihan pönttötrolli ole, noin kirjoittajana. Facesta löysin.

Miksi Vänäjä olisi omalle alueelle kohdistanut häirintää? Ajoituksesta, tämän mukaan häirintää oli 16.10. - 7.11. Eli alkoi ennen harjoitusta ja loppui harjoituksen loppuessa. Norjan puolustusministeriö vahvistanut häirinnän tulleen Venäjältä.
https://thebarentsobserver.com/en/s...ng-came-kola-defense-ministry-norway-confirms
“The jamming in the period between October 16th and November 7th came from Russian forces on Kola,” says Birgitte Frisch, Special Advisor in the Ministry of Defense
...
 
Näin Venäjä hämärtää GPS-häirintäkohua – 10 ”vaihtoehtoista selitystä” Suomen lyttäämiseksi
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005898277.html
Venäjältä oli kyllä ystävällistä auttaa sotaharjoituksen todenmukaisuuden lisäämisessä, jos olivat tekemässä gps-häirintää.

Samalla auttavat Suomenkin päättäjiä ehkä ymmärtämään satelliittinavigointiin perustuvien järjestelmien haavoittuvuuden. Jotain kertoo sekin, että venäläiset itse laittavat uudempiin (tai päivitettäviin) koneisiin, esim. Tu-95MS, TU-160m2, satelliiteista riippumattomia navigointijärjestelmiä.
The strategic bomber is installed with ANS-2009 celestial navigation system, developed by Concern Radio-Electronic Technologies (KRET), to determine the plane’s coordinates. The onboard new-generation BINS-SP-2M strapdown inertial navigation system, also developed by KRET, determines location of objects and provides navigation and flight data in the absence of satellite navigation.
https://www.airforce-technology.com/projects/tu-95ms-strategic-bomber/

Myös tällainen juttu löytyi:
The most active and enthusiastic GPS jammer in America is also on the government payroll, but uses the technology legally. It’s the U.S. military, which periodically jams GPS around bases for military exercises. For example, in 2016, it jammed GPS for 500 miles around White Sands in New Mexico for 3 days so that first responders from across the country could practice operating when their signals were jammed up.
https://gizmodo.com/jamming-gps-signals-is-illegal-dangerous-cheap-and-e-1796778955
 
Tuosta häirinnästä tuli heti mieleeni kysymys.
Ne, jotka varmasti tietävät oikean vastauksen, eivät varmaankaan siihen vastaa.

Käviköhän Casa Lapissa?
 
Häirintälähettimien paikantaminen ja analyysit häirintäsignaalista ovat elektronisen sodankäynnin peruskauraa.

Suomen tiedustelu on kyllä asioista perillä. Aivan hyvin tiedetään summittainen lähettimien sijainti, oliko lähetin tai lähettimet paikallaan vai liikkeessä, lähetystehot ja varmasti pystytään kertomaan minkäläinen oli häirintäsignaali.

Yksi tapa reagoida häirintään on teeskentely. Itse asiassa britit joutuivat toisen maailmansodan aikana kovan tutkahäirinnän kohteeksi ja ilmavalvontatutkien mittauskyky kärsi pahasti. RAF laittoi asiaa ratkaisemaan huipputiedemiehen. Ratkaisu oli jatkaa tutkatoimintaa, niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Saksalaiset lopettivat häirinnän "tuloksettomana" muutaman viikon kuluttua.
 
Tuoretta juttua Bellincatilta
https://www.bellingcat.com/news/uk-...rs-fsb-infiltrated-international-visa-system/

Spies Without Borders – How the FSB Infiltrated the International Visa System

November 16, 2018
By Bellingcat Investigation Team

One of the unanswered questions lingering after Bellingcat’s unmasking of the identities of suspects in the botched-up poisoning of Sergey and Yulia Skripal, is how two (or, likely, more) undercover GRU officers were able to obtain visas to travel to the UK. Securing a visa to the UK – as to most of EU destinations – is not a trivial procedure. A single-entry visa is relatively straightforward to procure – it requires either an invitation from a UK resident or business, or a pre-arranged tourist trip.
To get a multi-entry visa – the kind the two GRU officers are reported to have used – a Russian applicant must go through many more hoops. The visa-seeker must make a convincing case for their need for multiple trips and present evidence for both their steady links to their home country, and their financial capability to sustain themselves in the UK over an extended period. The UK consular section makes a concerted effort to validate the data provided by applicants, and is known to reject applicants – even such with a prior multi-entry visa – once they discover an inconsistency in the “back story” presented by a would-be visitor. The following rejection letter sent to an applicant who had a prior six-month multiple visa to the UK, exemplifies the “paranoid” attitude applied by the UK consular service, including its focus on provenance of claimed income.
Given this dense sieve and eagerness to make background checks, how was it possible that the UK Consulate in St. Petersburg issued multi-entry visas to two non-existing personas who allegedly claimed that they were “international businessmen” with well-stocked bank accounts?
...
 
Back
Top