Mä pidän taloudellisia vaikutuksia jopa isompana uhkana kuin välittömiä turvallisuusuhkia, mikäli tuolta alkaa porukkaa tulemaan yli.
Tai sanotaan näin, että väkisinkin jokainen yksittäinen henkilö - oli todellinen turvapaikanhakija, tai siirtolainen, ja tuli minkä rajan yli tahansa - lisää yhteiskunnan taloudellista taakkaa. Tämä on asia, johon julkisessa keskustelussa ei ole paljoa keskitytty; voi olla että se on liian arka asia.
En usko että rajaa saadaan ihan oikeasti tukittua, perustuen ihan matematiikkaan (rajan pituus ja sen tehokkaan valvomisen vaatima henkilöstömäärä), ja jos Venäjä ei suostu ottamaan näitä ihmisiä takaisin niin ei niitä pystytä väkisin rajan yli työntämään. Toki nk. käännytyslailla ja muilla voidaan vähentää Suomen kiinnostavuutta kohdemaana, mutta jos ja kun Venäjä näitä ihmismassoja ohjaa, niin ei siinä välttämättä kysytä että mihin maahan haluatte mennä, vaan porukkaa siirrellän sinne mikä ajaa Venäjän etuja parhaiten.
Näkisin että tehokkainta olisi se, että hakemusten käsittelyä voitaisiin nopeuttaa ja ihmiset olisivat käsittelyn ajan suljetuissa järjestelykeskuksissa aivan perustason palveluilla, ja käännytykset voitaisiin toimeenpanna vaikka valitukset olisivat kesken, ja kielteisen päätöksen saaneet olisivat suljetuissa laitoksissa kunnes lähtisivät. Tällä ei estettäisi välineellistettyä maahantuloa, mutta vähennettäisiin sen kustannuksia. Ja kun todellista rajan sulkemista tuskin pystyisi toteuttamaan, niin maahantuloa ei kuitenkaan pystyttäisi estämään.
Vaikka toki kaikki mahdolliset keinot kannattaa käyttää, mutta rajalta käännyttäminen ei ainakaan yksin ratkaise ongelmaa.