Ulkomaat|Rajat
Tällaista keskustelua arabiankielisissä someryhmissä käydään Suomen rajasta
Arabiankielisissä keskusteluryhmissä ei näytä nyt juuri olevan ihmisiä, jotka suunnittelevat aktiivisesti Suomeen tulemista.
Tilaajille
Rajavartija katsoi Venäjän suuntaan Vaalimaan raja-asemalla maaliskuun 15. päivänä. KUVA: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA
Sarkawt Rstem
30.3. 17:16
ARABIANKIELISISSÄ keskusteluryhmissä odotetaan kevään tuloa ja seurataan Suomen käännytyslakiesityksen etenemistä.
Ryhmissä otaksuttiin alkuviikolla, että ”jo tulevina päivinä” voidaan nähdä yrityksiä tulla Suomeen metsäreittien kautta.
Ryhmissä ei toisaalta näytä nyt olevan aktiivista Suomeen tulemisen suunnittelua, toisin kuin talvella. HS ei ole nähnyt seuraamissaan ryhmissä esimerkiksi reittivinkkien vaihtamista.
FACEBOOKISSA ja Telegram-sovelluksessa on muutamia Suomen rajatilannetta seuraavia arabiankielisiä kanavia. Suurimmat Telegram-ryhmät ovat nimeltään Suomi ja Moskova Suomi. Jälkimmäinen on nyt aktiivisin.
Eräällä kanavalla keskusteltiin Iltalehden uutisesta, joka kertoi käännytyslain valmistelusta. Käyttäjä varoitti, että Suomeen yrittäminen on nyt vaikeaa eikä salakuljettajiin kannata luottaa.
”Heti kun uutinen julkaistiin, salakuljetuksen järjestäjät ryhtyivät valmisteluihin ja kutsumaan ihmisiä ja ottamaan heidän rahansa. Kukaan ei lue uutisia huolellisesti. [Lakiesitys] tarkoittaa, että jos lintu lentää rajan yli, sekin käännytetään. Entäs sitten ihmiset! Ainoa mahdollisuus päästä läpi on nyt metsien kautta, mutta sää ei salli sitä vielä.”
SIVUILLA seurataan lain etenemistä aktiivisesti, ja osa keskustelijoista on perehtynyt asiaan syvällisesti. Moni heistä vaikuttaa olevan Suomessa.
Eräs käyttäjä kuvaili eduskunnassa maaliskuun 26. päivänä käytyä keskustelua ja siteerasi ulkoministeri
Elina Valtosta, joka sanoi Suomelle olevan välttämätöntä suojella kansallista turvallisuuttaan.
Lakiluonnos saa käyttäjiltä kitkerää arvostelua. ”Se on häpeällistä. Ne eivät voi antaa turvapaikkaa muutamalle ihmiselle”, eräs käyttäjä sanoo.
Useimpien tiedot ovat hatarammat.
”Luuletteko [lakiesityksen] tarkoittavan sitä, että Suomi ei enää ota vastaan ihmisiä, edes maista jotka kärsivät jatkuvista sodista?”
”Asiaa ei ole vielä ratkaistu. Uskoisin sen tarkoittavan [myös] heitä, jotka tulevat sotaa käyvistä maista”, toinen vastaa.
Lakiluonnos on lausuntokierroksella. Tämänhetkisessä luonnoksessa ei ole poikkeuksia sotaa käyvien maiden kohdalla.
ERÄÄLLÄ kanavalla Rakan-niminen mies kertoo tulleensa metsärajan yli Suomeen tammikuussa. Hän kertoo olevansa 20-vuotias Syyrian kurdi ja haastatteluhetkellä vastaanottokeskuksessa Lapissa. Lapissa vastaanottokeskuksia on tällä hetkellä Rovaniemellä, Kemijärvellä ja Kemissä.
Ennen Suomea mies oli kirjoituksensa mukaan jo yrittänyt päästä Venäjän kautta Viroon ja Latviaan sekä kahdesti Valko-Venäjän kautta Puolaan.
Miehen mukaan salakuljettajat ryöstivät Rakanin ja tämän toverit rahat aseella uhaten ja pakottivat jatkamaan yli Suomen rajan. ”Meillä ei ollut vaihtoehtoa. Muuten ne olisivat vieneet meidät Venäjälle ja olisimme joutuneet Syyriaan, jossa olisimme voineet joutua armeijaan.”
Miesten päästyä Suomen puolelle nämä olivat koputtaneet vanhan naisen ovelle ja pyytäneet kutsumaan poliisin paikalle.
Maastorajan kautta Suomeen on tullut alkuvuodesta ainakin toistakymmentä ihmistä. Osa heistä on kertonut Venäjän rajavartijoiden auttaneen heitä pääsemään rajan yli.
ALKUVIIKOSTA
uutisoitiin, että sisäministeriön tämänhetkisen arvion mukaan on epätodennäköistä, että Venäjä alkaa tuoda turvapaikanhakijoita Suomen ja Venäjän maastorajalle, koska se tarkoittaisi sekavaa tilannetta myös Venäjän omalla raja-alueella.
Potentiaali ilmiön leviämiseen maastorajoille nopeasti on kuitenkin olemassa ja siihen on varauduttava, ministeriöstä tähdennettiin.