Venäjän sisällissota

Joo, minusta on ihan selvää, että Girkin ei elä vaalipäivään saakka...
Toisaalta ehkä Girkiniä tarvitaan vielä johonkin, ei ehkä Putin, mutta muu silovikkiklikki. Girkinin luovuttaminen Haagiin voi olla hyvä veto, kun sota on loppu (oli sitten rauhansopimuksella kumpaan tahansa suuntaan) ja Putin kuollut.
 
Jotenkin nauratti kun kuuntelin yhtä keskustelua, missä länsimaita syytettiin venäjän opposition huonosta tuesta. WTF.

Kyllä venäläiset on ihan itse soppansa keittäneet. venäjällä ei ole protesteja, koska ovat putininsa takana. Heille on ihan ok että ukrainalaisia tapetaan. Heille olisi ihan ok myös jos länsimaisia tapettaisiin. Heille ydinaseiden käyttö on yhdentekevää, kunhan itse eivät saa laskeumaa. Heille on ihan ok varastaa ukrainalaisia lapsia ja myydä niitä pedofiileille ja sutenööreille.

Mitä länsimaat voi tehdä tuollaiselle kansalle ? Ei mitään muuta kuin varustautua ja yrittää pitää ne rajansa takana. Mitään syyllisyyttä ainakaan länsimaiden ei ole syytä tuntea. Ainoastaan siitä, että noiden paskapuheita on koskaan uskottu.
 
Jotenkin erikoista tämä Navalnyn glorifiointi, kun ei lopulta eroa juuri mitenkään normi rysystä. Putinin vastustus on ainoa selkeä erottava tekijä, silläkin oli poliittinen tarkoitus.

Ulkomaat|Venäjä

HS:n kirjeenvaihtajat ovat seuranneet Aleksei Navalnyitä vuosikymmenen – millainen mies hän on?​

Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi sai tuomion ja nousi uutisviikon kiistattomaksi päähenkilöksi. Navalnyin matkaa vuosia seurannut Moskovan-kirjeenvaihtaja Jussi Niemeläinen kertoo, miten Navalnyin poliittinen ura eteni.

Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi oikeussalissa tämän viikon tiistaina. Oikeus määräsi hänet vankilaan ehdollisen tuomion koeajan rikkomisesta.

Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi oikeussalissa tämän viikon tiistaina. Oikeus määräsi hänet vankilaan ehdollisen tuomion koeajan rikkomisesta. KUVA: PRESS SERVICE OF SIMONOVSKY DISTRICT COURT

Jussi Niemeläinen HS
7.2.2021 2:00 | Päivitetty 7.2.2021 10:32
Moskova
OPPOSITIOPOLIITIKKO Aleksei Navalnyi saapui Kirovissa sijainneelle Leninin oikeustalolle hieman ennen aamuyhdeksää. Oli 17. heinäkuuta 2013.
Mukanaan hänellä oli iso musta kassi, sillä hän tiesi odottaa vankeustuomiota. Sellaisen oikeus kolmen ja puolen tunnin jälkeen langettikin. Viisi vuotta ehdotonta vankeutta kavalluksesta.

Salista kuului itkua, kun luotiliivejä käyttänyt poliisi pani Navalnyille käsiraudat ja saattoi tämän pois.

”Aleksei oli valmis, niin hyvin kuin tällaiseen voi valmistautua”, vaimo Julija Navalnaja sanoi meille toimittajille oikeustalolla tuomion jälkeen.

Navalnyi kuitenkin vapautettiin yllättäen seuraavana päivänä. Hän lähti mustan kassinsa kanssa junalla takaisin Moskovaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY
TÄMÄN viikon tiistaina moskovalainen tuomioistuin passitti Navalnyin taas ehdottomaan vankeuteen.

Tällä kertaa kukaan ei usko, että hänet vapautettaisiin pian. Tiistain näytösoikeudenkäynti olikin merkkipaalu Venäjällä: siinä kerrottiin julkisesti, että toisinajattelua ei enää sallita.
Aleksei Navalnyi vilkutti tiistaina oikeudenkäynnissä vaimolleen Julija Navalnajalle, joka seurasi oikeudenkäyntiä salissa. Navalnyi oli ikkunallisessa kopissa, joissa vangitut syytetyt ovat Venäjällä oikeudenkäynneissä.

Aleksei Navalnyi vilkutti tiistaina oikeudenkäynnissä vaimolleen Julija Navalnajalle, joka seurasi oikeudenkäyntiä salissa. Navalnyi oli ikkunallisessa kopissa, joissa vangitut syytetyt ovat Venäjällä oikeudenkäynneissä. KUVA: PRESS SERVICE OF SIMONOVSKY DISTRICT COURT
Virallinen syy tiistain tuomioon oli se, että Navalnyi oli rikkonut vuonna 2014 annetun ehdollisen petostuomionsa koeaikaa. Petostuomio oli lavastettu – ja poliittinen oli myös Kirovin oikeudenkäynti – mutta silloin vallanpitäjät vielä sallivat hänen olla vapaalla jalalla.

Nyt hän on tunnetuin vankilaan pantu presidentti Vladimir Putinin vastustaja sitten Mihail Hodorkovskin.

NAVALNYISTÄ tuli opposition keskushahmoja joulukuussa 2011 järjestettyjen duumanvaalien ja niitä seuranneiden suurmielenosoitusten myötä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY
Hän oli kyllä aktiivinen jo aiemmin. Tytär oli päiväkodissa kertonut isänsä ”työskentelevän mielenosoituksissa”. Navalnyi oli kampanjoinut korruptiota vastaan jo vuodesta 2007, mutta blogin seuraajakunta oli pitkään varsin pieni.

Sen suosio kuitenkin kasvoi tasaisesti, ja vuonna 2011 hän pääsi esimerkiksi radiokanava Eho Moskvyn keskusteluohjelmiin. Silloin hän myös keksi valtapuolue Yhtenäiselle Venäjälle yhä muistetun pilkkanimen ”huijareiden ja varkaiden puolue”.

Vaalit olivat sinänsä tyypilliset, kaukana vapaista, reiluista ja rehellisistä. Moni kaupunkilainen oli kuitenkin syksyllä kiinnostunut politiikasta, kun Putin oli ilmoittanut palaavansa presidentiksi. He pääsivät yllättäen vaalitarkkailijoiksi kuuliaiseen viralliseen oppositioon kuuluvan Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen listoille ja havahtuivat vilppiin.
Vaaleja seuranneen päivän iltana Moskovan Tšistye prudyyn kokoontui noin viisituhatta mielenosoittajaa, mikä oli siihen aikaan paljon. Navalnyi piti tilaisuudessa puheen, sai joukon marssimaan kohti keskustaa ja tuli pidätetyksi.
Aleksei Navalnyi puhui opposition yhteisessä mielenosoituksessa 5. joulukuuta 2011. Edellisen päivän duumanvaalien vilppi oli jo herättänyt närää, ja paikalle oli saapunut noin viisi tuhatta mielenosoittajaa. Mielenosoituksen jälkeen Navalnyi pidätettiin.

Aleksei Navalnyi puhui opposition yhteisessä mielenosoituksessa 5. joulukuuta 2011. Edellisen päivän duumanvaalien vilppi oli jo herättänyt närää, ja paikalle oli saapunut noin viisi tuhatta mielenosoittajaa. Mielenosoituksen jälkeen Navalnyi pidätettiin. KUVA: REUTERS
Saman viikon lauantaina ensimmäisessä, luvan saaneessa suurmielenosoituksessa toimittaja Oleg Kašin luki lavalla Navalnyin putkasta lähettämän kirjeen kymmenilletuhansille ihmisille. Nuutunut oppositioliikehdintä oli saanut uuden johtohahmon.
TAMMIKUUSSA 2012 Navalnyi antoi haastattelun Helsingin Sanomille, norjalaiselle Aftenpostenille ja tanskalaiselle Berlingskelle. Istuimme hänen karussa toimistossaan Moskovan keskeisen liikenneväylän Puutarhakehän laidalla.

Politiikkaa mieluummin Navalnyi puhui kuitenkin korruptiosta. Hän oikeastaan kiisti olevansa poliitikko. Hän sanoi, ettei länneltä tarvita ”halpaa Putinin-vastaista retoriikkaa”, vaan lännen pitäisi lopettaa antamasta lain suoja Venäjän eliitin varastamalle ja länteen siirtämälle rahalle.

Istuimme Navalnyin luona tunnin. Navalnyi oli miellyttävä mutta vähän etäinen. Tuli kuitenkin selväksi, että hän piti haastattelua ajanhukkana. Hänen kohdeyleisönsä ei ollut ulkomailla.
Melko pian hän lähes lopetti haastattelujen antamisen ulkomaalaisille viestimille ja sitten venäläisille. Hän tavoitti yleisönsä muutenkin, ensin blogillaan, sitten videoillaan ja sosiaalisessa mediassa.

NAVALNYI oli toki silloin jo poliitikko, toimittaja-kirjailija Mihail Zygarin tunnetun luonnehdinnan mukaan Venäjän ainoa.

Hän pohti imagoaan, ei puhunut julkisesti englantia ja matkusti Kirovin oikeudenkäynteihin junalla, kun me toimittajat ja esimerkiksi oppositiopoliitikko Boris Nemtsov lensimme.
Imagoon kuului jo silloin älykäs ja nokkela huumori, joka on selvästi lisännyt videoiden suosiota. Hän on halutessaan ilkeä, jopa röyhkeä, ja hyvä keksimään iskeviä pilkkanimiä. Huumori näkyi myös hänen tiistain oikeudenkäynnissä pitämässään puheessa.

Hän oli jo kymmenen vuotta sitten hyvä julkinen puhuja. Tarvittaessa paatoksellinen julistaja, hetkittäin naurattaja, innostava yleisön huudattaja. Tavoiltaan ja ulkonäöltään hän oli kuin tuoretta vettä vähän ukkoutuneessa liberaalissa oppositiossa. Sen johtajat käyttäytyivät kuin johtajat, mutta heiltä puuttui Navalnyin karisma.
Karismaan kuuluu tietty kovuus, eikä noissa hommissa pehmeällä luonteella pärjäisikään. Navalnyi ei mitenkään väistä konflikteja, edes liberaalin median kanssa. Usein toimittajille puhuessaan hän vaikuttaakin turhautuneelta.
Aleksei Navalnyi puhui medialle ja kannattajilleen Moskovassa heinäkuussa 2013, kun oli käynyt ilmoittautumassa ehdokkaaksi syksyn pormestarinvaaleihin.

Aleksei Navalnyi puhui medialle ja kannattajilleen Moskovassa heinäkuussa 2013, kun oli käynyt ilmoittautumassa ehdokkaaksi syksyn pormestarinvaaleihin. KUVA: GRIGORY DUKOR / REUTERS
Poliisit ottivat Aleksei Navalnyin kiinni Moskovan keskustassa maaliskuussa 2017, kun hän oli matkalla pääministeri Dmitri Medvedeviä vastustavaan mielenosoitukseen. Paljon nuoria kerännyt mielenosoitus sai innoituksen Navalnyin paljastusvideosta.

Poliisit ottivat Aleksei Navalnyin kiinni Moskovan keskustassa maaliskuussa 2017, kun hän oli matkalla pääministeri Dmitri Medvedeviä vastustavaan mielenosoitukseen. Paljon nuoria kerännyt mielenosoitus sai innoituksen Navalnyin paljastusvideosta. KUVA: MAKSIM ŠEMETOV/REUTERS
Aleksei Navalnyi osallistuu toukokuussa 2017 perheensä kanssa Moskovassa mielenosoitukseen, jossa vastustetaan vanhojan talojen purkamista.

Aleksei Navalnyi osallistuu toukokuussa 2017 perheensä kanssa Moskovassa mielenosoitukseen, jossa vastustetaan vanhojan talojen purkamista. KUVA: SERGEI KARPUKHIN / REUTERS

OPPOSITION johtohahmona olo ei ollut kymmenkunta vuotta sittenkään kivaa.
Hitaimmatkin olivat ymmärtäneet viimeistään vuonna 2007 tai 2008, ettei Putinin vastustajille ollut tilaa virallisessa politiikassa. Heidän paikkansa oli marginaalissa, tiedustelupalvelun seurattavana ja kiusattavana sekä mielenosoitusten jälkeen putkabussissa.

Putinin palattua presidentiksi keväällä 2012 tila alkoi muuttua entistä ahtaammaksi. Hän alkoi ”kiristää ruuveja” eli rajoittaa kansalaisoikeuksia. Kehitys on jatkunut siitä asti koko ajan.

NAVALNYI taas oli muuttumassa sen verran suosituksi ja eliitin korruptiota paljastaessaan kiusalliseksi, ettei töniminen enää riittänyt. Vuonna 2013 hän joutui oikeuteen väitetystä petosjutusta Kirovissa. Siis siinä, jonka tuomionlukuun hän tuli mustan kassin kanssa.
Oikeudenkäynnin ensimmäisessä istunnossa huhtikuussa pääsin saliin takariviin, olimme tulleet oikeustalolle aamuneljältä. Näimme Navalnyin tulevan saliin viimeisenä ennen tuomaria samalla lailla huolettomasti hymyillen kuin viime tiistainakin.

Muuta hyötyä salissa olemisesta ei ollut. Kuten poliittisissa oikeudenkäynneissä Venäjällä usein, tuomari puhui nopeasti mumisten, eikä puheesta saanut selvää. Lopulta Boris Nemtsov karjahti, ettei kuule mitään, mikä pelästytti tuomarin hetkeksi.

Heinäkuussa lensimme kuulemaan tuomiota, joka oli siis pitkä ehdoton. Samana iltana Moskovassa tuhannet ihmiset osoittivat mieltään. Vielä oikeudenkäynnissä välitöntä vangitsemista vaatinut syyttäjä puolestaan ilmoitti yllättäen valittavansa tuomiosta, sillä Navalnyi kuulemma vangittiin liian aikaisin.
Seuraavana päivänä tuomioistuin pokkana vapautti hänet odottamaan valitusoikeudenkäyntiä, jossa tuomio muutettiin ehdolliseksi.

SILLOIN vallanpitäjien keskuudessa voittivat vielä ne, jotka ajattelivat Navalnyin olevan vaarattomampi vapaana. Moskovan pormestari Sergei Sobjanin halusi hänestä vaaleihin riittävän uskottavan vastustajan.

Navalnyi piti vapauttaa ja päästää vaaleihin. Valtapuolue jopa keräsi hänelle kannattajakortteja. Sobjanin voitti vaalit, mutta vaille valtajulkisuutta jäänyt Navalnyi sai silti virallisen tuloksen mukaan 27 prosenttia äänistä.
Navalnyin vaalikampanja oli menestys, mutta osa liberaaleista oli vaikeassa tilanteessa. Navalnyi oli heidän luonteva ehdokkaansa, mutta monia häiritsivät hänen aiemmat nationalistiset puheensa.


NAVALNYI osallistui useana vuonna moskovalaisessa lähiössä järjestettyyn äärioikeiston ja kansallismielisten Venäläinen marssi -tapahtumaan
. Viimeisen kerran hän oli marssilla vuonna 2011.
Se herätti jo silloin huomiota. Minustakin on kuvia seisomassa silloin marssin alussa nauhuri kädessä Navalnyin vieressä, kun hän selitti toimittajille läsnäoloaan.

Navalnyi sanoi vastustavansa laajaa laitonta siirtolaisuutta Keski-Aasian entisistä neuvostotasavalloista. Hänestä se oli iso ongelma, mutta hänen mukaansa siitä ei puhuttu muualla kuin Venäläisten marssilla. Siksi hän tuli.

Kysyimme marssille osallistumisesta myös omassa haastattelussamme pari kuukautta myöhemmin. Hän vastasi siellä olleen ”oikeita natseja ja yksinkertaisesti hulluja”, mutta valtaosan saapuneen vastustamaan siirtolaisuutta.

ONKO Navalnyi sitten nationalisti? On, mutta hän on myös monessa asiassa liberaali, vaikkei haluakaan kuulua Moskovan liberaaliin älymystöön.

Hän on venäläinen patriootti, joka haluaa Venäjän olevan suuri ja vahva. Hän ei silti ole isovenäläinen uhoaja vaan haluaisi hyvät suhteet naapureihin ja sotilasliitto Natoon – mutta myös viisumipakon keskiaasialaisille. Eikä hän palauttaisi Krimiäkään tuosta vain.

”Ensimmäinen askel on uusi kansanäänestys Krimillä”, Navalnyi sanoi HS:n kirjeenvaihtajalle Pekka Hakalalle kesällä 2017.

”Mutta rehellisesti sanoen mitään todellista ratkaisua Krimin ongelmaan en näe. Ei niin, että juuri minä olisin kyvytön ongelman ratkaisuun, vaan siksi, että yhtään alueellista kiistaa maailmassa ei ole kyetty ratkaisemaan.”

MONESSA asiassa Navalnyi on valtavirran linjoilla, onhan hän laajaa kannatusta tavoitteleva poliitikko. Sitä on myös hänen yhä jatkuva kritiikkinsä laitonta siirtolaisuutta kohtaan, lokakuussa 2019 Levada-keskuksen mittauksessa 72 prosenttia kannatti siirtolaisuuden rajoittamista.

Hän haistaa yhteiskunnallisia tunnelmia hyvin, viime aikoina hän on lähestynyt Putinin perinteistä kannattajakuntaa puuhaamalla ammattiyhdistystä, vaatimalla minimipalkkoihin korotusta ja vaatimalla eläkeiän korotuksen perumista.
 
Jotenkin nauratti kun kuuntelin yhtä keskustelua, missä länsimaita syytettiin venäjän opposition huonosta tuesta. WTF.

Kyllä venäläiset on ihan itse soppansa keittäneet. venäjällä ei ole protesteja, koska ovat putininsa takana. Heille on ihan ok että ukrainalaisia tapetaan. Heille olisi ihan ok myös jos länsimaisia tapettaisiin. Heille ydinaseiden käyttö on yhdentekevää, kunhan itse eivät saa laskeumaa. Heille on ihan ok varastaa ukrainalaisia lapsia ja myydä niitä pedofiileille ja sutenööreille.

Mitä länsimaat voi tehdä tuollaiselle kansalle ? Ei mitään muuta kuin varustautua ja yrittää pitää ne rajansa takana. Mitään syyllisyyttä ainakaan länsimaiden ei ole syytä tuntea. Ainoastaan siitä, että noiden paskapuheita on koskaan uskottu.
Muistetaan nyt kuitenkin että Suomessakin kuultiin "NATO provosoi"-selityksiä Ukrainaan hyökkäykselle.
 
Partisaanien toimesta tapahtunutta Venäjällä 1.2-14.2.
This Week in Partisan

  • Partisans affiliated with the Freedom of Russia Movement burnt a signalling cabinet along the Trans-Siberian railway, near Novosibirsk. Amongst other things, this disrupted freight trains delivering military equipment from North Korea. https:// t. me/VDlegionoffreedom/4576
  • "Atesh" movement partisans carried out railway sabotage in Tambov Oblast, destroying a relay cabinet on a railway used to transport missiles to the arsenal of the Russian airforce. https:// t. me/HeraldOfRebellion/683
  • RDPS revolutionary partisan movement carried out several acts of railway sabotage in unknown locations. https:// t. me/rdpsru/165
  • Two incidents of railway sabotage were carried out. One relay cabinet was partially burnt in St. Petersburg, and another was destroyed on a route leading to Orel. https:// t. me/HeraldOfRebellion/687
  • RDPS partisans destroyed a truck carrying 30 Lancet drones to the front lines, which would've been used against Ukrainain troops & civilians. https:// t. me/rdpsru/166
  • Freedom of Russia Movement partisans destroyed a relay cabinet between Voronezh & Kursk, on one of the main routes used to transport military equipment to the front lines. https:// t. me/VDlegionoffreedom/4603
  • Fake IEDs were planted at a cargo rail station in Rostov Oblast in order to delay movement of military supplies. https:// t. me/HeraldOfRebellion/688
 
Back
Top