Venäjän sisällissota

Siis varmasti Prigozhin on sinänsä pahempi kuin Putin, mutta pelkkä kapinayritys jo valtavasti heikentää järjestelmää ja sen uskottavuutta, sekä epäilemättä rintamajoukkojen taistelutahtoa. Sisäinen hajaannus ja konflikti kesken sodan on katastrofi mille tahansa valtiolle. Ei Venäjä ole poikkeus.
 
Taisi päättyä Puten diktaattorin ura tähän. Sanoisin että 95% mahis saada niskalaukaus voittajalla, 4% mahdollisuus että säilyttää henkensä, mutta siirtyy "eläkkeelle" kasvot säilyttävän ajan jälkeen ja 1% mahdollisuus että saa tilanteen takaisin hallintaan.
Veikkaan, että jos jonkinlainen kunnioitus tms. halutaan pitää Putinia kohtaan, se kokee "yllättävän sairaskohtauksen" ja hauturi saa pakkeloida pään hautajaisia varten siistiksi. Muuten se ripustettaisiin varmaan lähimpään lyhtypylvääseen.
 
Pessimistinä mietin että tässä on nyt kyse siitä prigon valeoppositiokortin pelaamisesta. Nyt "rähistään" ja katsotaan ketkä hyppäävät prigon kelkkaan, sitten pettureille kuula kalloon ja lopussa putler ja prigo lyövät kättä päälle televisiossa, kiitos hienosta palveluksesta. Sitten liikekannallepano päälle.

Tai: yrittävät houkutella Ukrainan paljastamaan korttinsa.

Ihan hemmetin mielelläni olen väärässä tässä, mutta niin kauan kun ei ole videoita missä oikeasti näkyy jäsentenvälisiä ammuskeluja, pidän tätä teatterina.
Kaikki on toki mahdollista, vaan yksinkertaisin selitys on kuitenkin todennäköisin. Viimeisen puolentoista vuoden aikana ryssän tötöilyä on selitetty joillain nerokkailla harhatuksilla koska ryssän kaikenkattavaa alisuoriutumista on kovin vaikeaa hyväksyä - eihän supervallan jälkeläinen voi olla noin paska!

Ehkä tosiasiat on vain hyväksyttävä. ryssä on ryssä mikä tarkoittaa läpileikkaavaa ryssimistä. Eli nyt käynnissä oleva sisäinen kaplakka on juuri sitä miltä se näyttää.
 
Siis varmasti Prigozhin on sinänsä pahempi kuin Putin, mutta pelkkä kapinayritys jo valtavasti heikentää järjestelmää ja sen uskottavuutta, sekä epäilemättä rintamajoukkojen taistelutahtoa. Sisäinen hajaannus ja konflikti kesken sodan on katastrofi mille tahansa valtiolle. Ei Venäjä ole poikkeus.
Väittäisin, että jos Putin syöstään vallasta, niin koko Ukrainan operaatio oli sitten aikalailla siinä.
Sisäset ongelmat noin radikaalin muutoksen jälkeen tulee olemaan sellaiset, että ei siinä samalla voi mitään sotaa käydä. Varsinkin, kun "yhtenäisenäkään" se sota ei mitenkään kauhean hyvin luistanu. Nyt sitten pitäisi jatkaa sitä jostain sisällissodan raunioista käsin.

Vaikka Kokki voittaisikin suht verettömästi, niin ei sillä silti ole Putinia enempää arvovaltaa tai kannatusta. Koko järjestelmä olisi vainoharhaisuuden lamaannuttama, jossa ketään ei kiinnosta mikään muu kuin etsiä mahdollisuutta koittaa itsekkin samaa jekkua kuin Kokki ja parantaa valta-asemaansa, tai epätoivoisesti yrittää välttyä puhdistuksilta. Lopulta tehden operaation jatkamisesta mahdotonta, kun 95% jäljellä olevien energiasta menee näihin valtapeleihin. Viimeinen asia mitä tämä Ukrainan operaatio Venäjän onnistumsen kannalta kaipaa on Putinin kokoisen epävakaan valtatyhjiön Moskovassa.
 
Viimeksi muokattu:
Tilaisuus tekee varkaan. Eiköhän tästä ole nyt kyse. Ukrainan pitkään jatkuneen hyökkäysuhoamisen taakia MoD on kaapinut kaiken mahdollisen kaluston ja miehistön Ukrainaan reserviksi. Erillisenä yksikkönä toimiva wagner on sitten järjestellyt omia joukkojaan jo kuukauden irti etulinjasta ja tämänhetken kuvan mukaan mahdollisimman lähelle ryssälää. Näin voidaan aloittaa kilpajuoksu Moskovaan jossa wagnerilla on selkeä etumatka. MoD:illa on myös dilemma, joukot on pääosin kiinni etulinjassa ja vähäinen reservi hajautettuna että Ukrainan kaukovaikutus ei niitä tuhoa. Jos irrotat joukot niin etulinja murtuu ja jos et niin valta vaihtuu Moskovassa.

Voi hyvinkin olla niin että tiellä Moskovaan ei ole tarjolla mitään muuta vastusta kuin ilmavoimia ja pamputtajia. Jos tietää että pankissa ei ole vartijoita niin kyllähän se ryöstetään ja Moskovan tilanne lienee juuri nyt tämä. Etulinjan karaisemat wagnerit lahtaa Moskovasta löytyvän roskaguardianit. Pamppu, luotiliivi ja konepistooli ei auta kun toinen osapuoli aloittaa kranaatinheittimellä ja singolla.

Tärkein kysymys on että missä putteli on, putteli on nyt tämän jahdin pääkohde. Kaato tuo tässä pelissä sen nopean voiton.
 
Listaa henkilöistä jotka ilmoittaneet tukevansa Putinia:

Numerous Russian officials announce their staying loyal to Putin. Pushilin, Saldo, Aksyonov, Rogozin, Pasechnik.

-

Toisaalta kommentoitu osuvasti, että listalta puuttuu paljon merkittäviä henkilöitä kuten pääministeri, ministereitä, pormestareita, kuvernöörejä yms. Kaikki nämä ovat toistaiseksi pysyneet hiljaa. Jopa Putinin räväkän puheen jälkeen, jossa puhutaan pettureista, ei ole monella ollut kiire (toistaiseksi) vakuuttamaan uskollisuuttaan.

Toisaalta tilanne elää kokoajan, ei ole vielä edes päivää vanha. Lähipäivät ovat ratkaisevat, miten tämä tulee menemään.

 
Yksi kysymys olisi että jos Venäjällä ollaan nopeasti ajautumassa sisäiseen hajaannukseen niin pitäisikö myös Suomessa olla proaktiivisia ja kutsua porukkaa ylimääräiseen palvelukseen? Jos paska alkaa osua tuulettimeen kunnolla niin roiskeilta ei kyllä vältytä täälläkään.
Porukka on vetänyt jussina pään täyteen ja sitten kutsuttaisiin ne aseisiin? Siinä saattaisi muutama rajatolppa kaatua :ROFLMAO:
 
Näiden tapahtumien välissä oli siis yli kaksi vuotta, joten eivät ole edes samaa jatkumoa.

Totta, tosin sanoisin että molemmat tapaukset ovat esimerkkejä siitä miten pieni määrä johtajuutta ja voimankäyttöä sopivalla hetkellä on riittänyt keikauttamaan Venäjää suuresti.

Ainakin "suuresti" kun puhutaan siitä, kuka pitää aitoa valtaa maassa. Kansalaisten arjessa sillä on hyvin vähän tekoa. Toki kuten EK kirjoitti, molemmissa tilanteissa myös kuoli venäläisiä joten ei voida puhua "verettömistä kahakoista".
 
Siis minkälaisen 35-ulotteisen shakin pelaajana Putinia pidät? Että jotenkin hyödyttää häntä ja Venäjän sotaponnistuksia julistaa kapinaa tv:ssä ja sallia nämä Prigoszhinin julkiset ulostulot? Luulen että se juna on nyt lähtenyt asemalta...
4D-shakki skenaario: Prigozhinista luodaan ei valtiollinen toimija, jolla on hallussaan ydinaseita. Venäjää ei voi syyttää jos Prigozhin "päättää" käyttää niitä Ukrainaa vastaan -> Kaikki paskoo housuun, Nato auttaa Putinia kukistamaan Prigon ja konflikti jäädytetään.

Tai jos kuitenkin olisi ihan vaan normaalia valtataistelua.
 
Tässä on myös hyvä muistaa, että Prigozin on puhunut ainoastaan Shoigun ja Gerasimovin saattamisesta vastuuseen. Eilenkin puhui kuinka kaksikko on valehdellut kansan lisäksi presidentille. Nuo uutisiinkin nostetut "Putinin syrjäyttämisestä" puhuvat "Wagnerin Telegram-kanavat" on ymmärtääkseni ns. fanikanavia, eikä Prigozinin tai muun Wagner-johdon operoimia. Prigozin kommunikoi ainoastaan tuon oman Concord Group -kanavan (https://t.me/s/concordgroup_official) kautta.
Wagner haastoi jo julkisesti Putinin ja ilmoitti tämän olevan väärällä puolella. Tämä siis sen jälkeen kun Putin oli julkisessa puheessaan tuominnut Wagnerin toimet.
 
Back
Top