Hyvä avaus ja varmasti myös vastaa todellisuutta. Mutta opponoinnille jää tilaa....
Usa on myös pitkien etäisyyksien valtio. Ja esim. 1800-luvulla keksinnöt ja innovaatiot levisivät todella nopeasti läpi koko valtion. Muutama esimerkki.
Tuliaseet. Kehitys oli ripeä ja aseet levisivät nopeasti, uutuudet otettiin käyttöön nopeammin kuin sen aikainen teollisuus kykeni niitä tuottamaan.
Maataloustyökalut ja -koneet. Huima vauhti käyttöönotossa.
Kaivostoiminnan kehittyminen, tekniset sovellukset osattiin panna käyttöön nopeasti.
Metsätalous. Erittäin konstailematon tyyli saada puutavaraa sinne, missä sitä tarvittiin.
Rautatie toi keksinnöt laajalle alueelle. Venäjällä rautatie ei kyennyt tuomaan periferioihin -mitään-. Miksi ihmeessä? Yleensä rautatiet toimivat ammoin elämänlankana, joka toi kehityksen tullessaan. Venäjällä tämä ei toteutunut. Ilmasto? Ei selitä, Usassakin on välillä karhea talvi tai mielikuvitukselliset helteet. Oli heinäsirkkaa ja tulvaa, kuivuutta ja pölymyrskyjä, tornaadoja ja ties mitä inkkareita.
Pietari Suuri tuskaili takapajuisen Venäjän parissa kipuun asti. Hän pyrki löytämään ratkaisuja, jotka upposivat avaraan Venäjän maahan ja vain vähän tuontiosaamisesta jäi eloon. Miksi`?
Jospa Äitivenäläisyyteen kuuluu erottamattomana osana iäst aikaan torjuva asenne mihin tahansa ulkoa tuotuun? Uskallanko jatkaa....ulkoa tuotuun, joka edellyttää työtä ja tekemistä? Valmis länsiauto on ihq ja matka Espanjaan jees, jääkaappi on kiva ja muotivaatteet naminami. Ja nämä asiat ovat yleensä sikäläisten pisnismiesten ulottuvilla.....edelleen. pisnismiesten, ei proletaarien.
Kun olet tekemisissä heidän kanssaan, niin otahan joskus analyysisilmä käteen ja katso tarkoin miten he järjestävät työntekonsa? Yleensä työpiste kertoo jotain, silmäys riittää ja sitten syvenny katsomaan miten sitä työtä tehdään? Miten toimii heidän keskinäinen yhteistyönsä ja dynamiikkansa? Juu, minäkin olen arkisin tenkanaan venäläisten kanssa tekemisissä.
Seuraa mitä tapahtuu, kun esimies on poissa. Miten he asettavat tavoitteensa? Millaista on työn jälki ja mihin he tyytyvät tuloksia tarkasteltaessa? Miten reagoivat rakentavaan palautteeseen? Saati vaatimuksiin?
Edes läheisesti luterilaisuutta muistuttava työmoraali ei ole venäläisille SE. Tavoitteisiin tähtäävä sitkeä työ ei ole välttis lainkaan SE.
En ole suinkaan tyrkyttämässä venäläisille mitään elämäntapaa, pitäkööt omansa Venäjällä, jos siitä tykkäävät. Mutta kehityksen vaikeus löytyy mielestäni Työstä ja sen tekemisestä tai tekemättä jättämisestä. Pisnis on siellä SE, veivaaminen ja vekslaaminen, sillä saa länsiauton ja muotivaatteet et ulkomaanmatkat. Ja sitten edelleen se, joka on kielletty kymmenessä käskyssä ja on että -älä var...-. Se on joku iäst aikainen tapa, joka jatkuu. Kai se on uskottava, kun ainakin Gorba ja Putin ovat maininneet varastamisen ongelmaksi.
Sovjet-Venäjällä tehtiin monia täysin armottomia virheitä, jotka näkyvät edelleen. Maatalouden kollektivisointi kulakkijahteineen oli virhe, josta hintaa maksetaan edelleen. Tiedemiesjoukkojen likvidointi Stalin kaudella oli raskas virhe, joka näkyy edelleen. Sovjet-tuotannon mittaaminen tonneissa ei laadussa vähääkään....saattaa piinata edelleen tuotantoa. Luonnonvarojen haaskaaminen tuotannossa on Virhe, isolla veellä. Ympäristön pilaaminen, no siitä voidaan olla monta mieltä. Kun tilaa kaatopaikoille on.....
Miten venäläinen intelligentsija toimi ennen Stalinia? Se oli lähinnä runoilevaa, poukkoilevaa ja musikkaa nenänvartta pitkin katsovaa, mitään tuottamatonta tuhtaa. Venäläinen intelligentsija ei ole koskaan valuttanut yhteiskuntaan -mitään-. Mikä tahansa suomalainen nuorisoseura on tuottanut enemmän jakohyvää yhteisölleen kuin yksikään venäläinen intelligentsijaryhmä koskaan omilleen. No, Stalin toimien jälkeen se ei tuottanut enää sitä vähääkään. Puolue otti sitten haltuunsa -joukkojen sivistämisen-....temppu, joka näkyy varmasti edelleen.