Venäjän talous

Niin, ja tottakai jenkit laittavat tuelleen ehtoja. Kyseessä kun on edelleenkin entinen neuvostotasavalta ja meininki on sen mukaista. Jenkkejä ei huvita heittää rahaa vapaasti varastettavaksi. Ryssät voivat tehdä ihan mitä väitteitä noista ehdoista ja siitä, kuinka ehdot ovat salaisia, mutta tosiasia on se, että toistaiseksi Ukraina ei ole saanut aseita jenkeistä. Tämä voi vaikuttaa pikkujutulta, mutta jos jenkit olisi tosissaan junailemassa noita juttuja, niin eiköhän heidän lähestymistapakin olisi huomattavasti päättäväisempi.
Ystäväni sanoi että jos jenkit olisi antaneet aseita Ukrainalle, sota loppuisi saman tien, ja ahne Eurooppa poistaisi sanktiot heti. Näin olleen maailman rauha uhkaava ryssien fasistinen regime jatkaisi paisumista. Kremlin sosiopaattien röyhkeyttä se lisäisi satasella ellei kahdella, ja tilanne olisi silloin paljon huonompi.

Edit. Tarkennus: hän sanoi että jenkkien aseet olisivat pysähtäneet tehokkaasti venäläisten offensiivin, mutta hänen mielestä ei venäläisillä oikein ole mahdollisuutta hyökätä eteenpäin muutenkaan, hän ei usko että ne jatkavat suunniteltua käytäväkään Krimille. Hän on sitä mieltä että heillä loppuvat rahat. Toivon itsekin näin.

Edit. lisäys.
Vaikka itse en ole yhtä optimistinen kun hän.
 
Viimeksi muokattu:
Se alkoi levitä. Hitaasti. Varmasti. Lienet kohdannut ilmiön ensin niinä heikkoina hetkinä, kun olet aamupöhnässä erehtynyt lukemaan nettimedian kommenttipalstaa...
http://ulkopolitist.fi/2015/03/16/mista-tunnistaa-venaja-trollin/


Trolleja, trolleja kaikkialla.

On se vaan saatanallista, ettei suomalaisten enemmistö koskaan syty poliittisen eliitien intomielisistä seikkailuista. Eliitti rynnistää ideologian ja ylistyslaulujen kanssa sujuvasti reunasta reunaan, mutta suomalaiset vaan jurnuttavat poteroissaan. Nyt pitäisi kovasti rakastaa amerikkalaisia ja vihata venäläisiä. Vähän aikaa sitten oli päinvastoin. Kauheasti laitetaan rahaa oikean ideologian imeytymiseen ja vastineeksi kaikkia vastaan sanojia parjataan parhaan kyvyn mukaan. Vaan ei, mikään ei tunnu tehoavan. Kyllä täytyy olla turhauttavaa.
 
Tilanteissa, jossa diplomaattista koskemattomuutta loukataan, sopimuksilla pyyhitään jo perseitä.
Näyttää siltä että Belgian ulosottoviranomaiset ovat olleet hieman äkäisiä. Belgian hallitus on todennut että ulosottoviranomaiset ovat toimineet, eikä hallituksella ole asian kanssa tekemistä.

Jos diplomaattisen edustuston tilejä on laitettu takavarikkoon, ja niitä on käytetty diplomaattitoimintaan, tulee tällainen takavarikko purkautumaan, kunhan Venäjän Belgian suurlähetystö osoittaa tämän asianomaiselle viranomaiselle/valitusasteelle.

Toisin on kuitenkin kaupallisen toiminnan laita, kuten esim. kaupalliset "lähetystöt". Valtion kaupallista toimintaa ulkomailla ei suojella. Ruotsissahan oli tällainen kiista ulosoton suhteen. Tarkemmin taustasta
https://en.wikipedia.org/wiki/Franz_J._Sedelmayer

Kun kaupallisen lähetystön talo ulosmitattiin, Venäjä väitti sen olevan diplomaattisen suojan alainen. Ylläri ylläri, eipäs ole. Talo on sittemmin myyty aika halvalla. Miksi halvalla? No koska prosessin aikana venäläiset laittoivat oikeita diplomaatteja asumaan taloon ja siirsivät lähetystön kirjaston sinne. Diplomaatteja ei voi häätää ja kirjastoakaan ei, kun se on lähetystön toimintaan olennaisesti liittyvä.

Omistaja voi tietenkin katkaista esim sähköt, jne, mutta en tiedä onko tällaiseen ryhdytty, vielä.

Koko jupakka näyttää asennevamman tässä rikollishallinnossa. Onko se laajemmin tämän "sivilisaation" asennevamma jääköön sitten jokaisen pohdittavaksi.
 
Ukrainassa oli pitkä liuta länsimaiden rahoittamia kansalaisjärjestöjä. Länsimaisten veronmaksajien rahaa ohjattiin oppositiolle muunmuassa NED:in kautta. Siihen sitten päälle George Sorosin ja muiden läntisen eliitin edustajien omat suorat rahoituskanavat. Muistaakseni Victoria Nuland puhui useammasta miljardista. Virallisesti tietenkin rahoitetaan demokratiaa edistäviä kivoja kansalaisjärjestöjä ja hyvää hallintoa edustavia hankkeita. Vastaavaa rahoitusta ei tosin löydy Yhdysvaltojen valtapiiriinsä saamiin maihin vaikka ne olisivat Saudi-Arabian kaltaisia kaheleja diktatuureja.

Lista NED:in rahoittamista järjestöistä Ukrainassa:
http://www.ned.org/where-we-work/eurasia/ukraine

Maidanilla toiminta oli häröilyn näköistä. Se häröily loppui kuin veitsellä leikattuna vallankaappauksen tapahduttua. Vanhan vallan kaatuessa uusi johto käveli sujuvasti sisään ja asetti vartijat virastojen oville. Hämmästyttävä suoritus Maidanin organisoimattomilta häröilijöiltä.

Pari viikkoa ennen vallankaappausta Nuland ja Pyatt juonivat vuotaneessa puhelussa Ukrainan seuraavaa hallitusta:

http://www.bbc.com/news/world-europe-26079957

Varsin erikoista toimintaa maalta, jolla ei ole mitään tekemistä asian kanssa. Yatsenijukin päätyminen pääministeriksi oli varmaankin myös sattumaa, kuten oli Klitschkon ja Tyahnybokin päätyminen sivuraiteelle.

Toki kaiken voi kiistää, jos tapahtumat eivät näytä sopivan valtion viralliseen ulkopolitiikkaan (tai yksilön omaan maailmankuvaan). Tämän kiistettävyyden vuoksi todellisten tapahtumien ylle vedetään valheen ja vääristelyn savuverho. Se tarjoaa mahdollisuuden muokata tapahtumista historiankirjoitukseen sopiva versio, kunhan tapahtumien läpi eläneet ihmiset ovat unohtaneet useimmat yksityiskohdat. Varsin helppo on havaita Ukrainan kriisistä tulevan olemaan vähintäänkin kaksi versiota, eikä kumpikaan niistä pidä paikkaansa. Itä ja länsi ovat alusta asti sepittäneet omaa versiotaan tapahtumista ja kumpaisessakin tapauksessa tämä satuilu on ollut hyvin räikeätä. Ukraina omaksuu jomman kumman version tai he muodostavat oman kuvan tapahtumista. Mahdollinen päätyminen toisen valtapiirin kiinteäksi osaksi pakottaa omaksumaan kyseisen valtapiirin virallisen version, kuten on tapahtunut nykyiselle Saksalle Hitlerin hallinnon aikaisten tapahtumien osalta.
Tässä jää nyt edelleen harvinaisen epäselväksi että miten se oletettu vallankaappaus itse tapahtui? Maidan tason vartijoiden asettaminen onnistuu jo ihan pelkillä teini vänkäreillä yhden vähän osaavan henkilön johdossa.
Hyvin organisoitua toimintaa:
 
Täälläkin keskustellaan Ukrainan vallanvaihdosta ja eräiltä keskustelijoilta näyttää kuitenkin unohtuneen eräs merkityksellinen tekijä pohdinnoissa ja se tekijä mikä käytännössä käynnistä EuroMajdanin - opiskelijoista alkunsa saaneen liikehdinnän, joka vieläpä oli hiipumaisillaan joulukuun ja tammikuun vaihteessa 2013/2014 jollei Janukovitsh harkitsemattomilla teoillaan olisi saanut sen piiriin liittymään entistä enemmän kansalaisia ja entistäkin laajemmista kansankerroksista.

Jos Putinin Venäjä ei olisi painostanut Janukovitshia olemaan allekirjoittamatta sopimusta EU:n kanssa ja vaatinut/painostanut Janukovitshia valitsemaan EurAasian unionin ei EuroMajdania olisi tapahtunut - eivät opiskelijat olisi saaneet merkittävää syytä lähteä kaduille osoittamaan mieltä ja protestoimaan hallintoa ja lopulta viimekädessä Janukovitshia vastaan. Lähtöasetelma on siis se, että osa kansasta odotti Ukrainan johdon allekirjoittavan sopimuksen EU:n kanssa ja sen peruminen (ulkopuolisen tahon eli Venäjän voimakkaan painostuksen jälkeen) sai opiskelijat liikkeelle ja ensinnä lähtivät Kyiv-Myhola Akatemian opiskelijat joihin liittyi sitten muita opiskelijoita ja myöhemmin kansallismielisiä ja äärioikeistolaisia ryhmiä ja yhteenliittymiä.

Sopimuksen allekirjoittaminen ei olisi poistanut kaikkea tyytymättömyyttä osasta kansaa, siitä osasta, joka katsoi Janukovitshin pettäneen ukrainalaiset ja siirtyneen hallinnossaan entistä enemmän semi-yksinvaltaiseen suuntaan, jossa marssijärjestys oli selkeä ja ennalta määritelty, mutta olettaen sopimuksen allekirjoittaminen olisi tyynnyttänyt osan kansasta ja he olisivat nähneet siinä mahdollisuuden demokratiakehitykselle Ukrainassa EU:n suosiollisella myötävaikutuksella. On muistettava, että vaikka Janukovitsh valittiin tehtäväänsä vapaissa ja rehellisissä vaaleissa (merkittäviä rikkomuksia ei tapahtunut) kaikissa vaaleissa Janukovitshin valtakaudella esiintyy eriasteisia ongelmia ja oppositiopuolueiden toimintaa vaikeutettiin ja vastaavasta lainsäädännöllisin ja presidentillisin päätöksin Alueiden puolueen (ja sen liittolaisten) asemaa parannettiin ja presidentillisin päätöksin virkamieskunnassa tehtiin suuria muutoksia ja myös sellaisia muutoksia, jotka mahdollistivat entistä yksinvaltaisemman toiminnan maassa. Eli Janukovitshin Ukraina v. 2013 ja 2014 ei ollut enää siinämäärin demokraattinen yhteiskunta millaisena me länsimaisen demokratian miellämme vaan se oli luisumassa vääjäämättä Valko-Venäjän ja Venäjän viitoittamalle tielle ja mr. J henk.koht. oli jo aiemmin nostanut esille ajatuksia "vallan betonoinnista" ja "ikuisesta presidenttiydestä" ja hän arvosti suuresti Lukashenkan toimintaa Valko-Venäjällä ja piti sitä monilta osin esimerkillisenä.

Ja samalla presidenttikautensa aikana Janukovitsh antoi Venäjälle entistä suuremman mahdollisuuden toimia maassa ja vaikuttaa maan harjoittamaan politiikkaan, taustalla on varmasti taloudellisia tekijöitä ja Venäjän lupaama tuki Janukovitshille ongelmatilanteissa. Ukrainan turvallisuuselimet olivat jo ennen J:n valtakautta osin sellaisen henkilökunnan miehittämät jotka eivät välttämättä olleet lojaaleita maalleen mutta Ukrainan johdossa Janukovitsh käytti hyväkseen presidentillisiä oikeuksiaan (myös laajentaen niitä) ja vaihtoi huomattavan paljon henkilökuntaa strategisissa elimissä esim. SBU:ssa (eli The Security Service of Ukraine, ukr: Служба Безпеки України: СБУ) ja tätä toimintaa voidaan pitää aivan aiheellisesti maanpetoksellisena ja se toisaalta johti nähtyyn kaaokseen vallan vaihtumisen jälkeen, se mahdollisti kaaoksen toteutumisen olennaisesti paremmin.

Ei siis ihme, että Ukraina tässä tilassa kiinnosti myös muita ulkomaalaisia tiedusteluelimiä ja varmasti maasta etsittiin sopivia "kontakteja" joilta kerätä tietoa ja joista mahdollisesti hyötyä jos Ukraina ajautuisi ongelmiin - ja ongelmia oli näköpiiirissä ilman Majdaninkin tapahtumia, maa oli luisumassa siihen jamaan, että oli olemassa oleva mahdollisuus sisäisille levottomuuksille. Ukraina oli kaikkea muuta kuin terve yhteiskunta syksyllä 2013 jolloin EuroMajdanin ensitahdit lyötiin. Ja niistä ulkomaalaisista tiedusteluelimistä suurin oli kaikissa tapauksissa Venäjän FSB ja on syytä miettiä, että missä määrin heidän tarkoituksena oli toimittaa Janukovitshille disinformaatiota ja omalta osaltaan saada tilanne näyttämään siltä, että Venäjän tukee kaikella tapaa Ukrainaa tapahtuipa mitä tahansa. Entäpä jos taustalla oli jo selkeä suunnitelma ja varautuminen interventioon ja ajatuksena oli se, että kaaokseen luisuva Ukraina ajaisi Venäjän johdon etua.

Mutta ymmärrykseni mukaan esim. aktiivisten opiskelijajärjestöjen merkittävimmät kontaktit ulkomaille eivät olleet hallitustason toimijoita tai merkittäviä yhteiskunnallisia tekijöitä vaan toimia opiskelijajärjestöjä eri maissa ja on vaikea kuvitella, että osa opiskelijajärjestöistä olisi voinut sovittaa ideologiansa yhteen minkään turvallisuus- tai tiedusteluelimen kanssa - intressiristiriita oli huomattavan suuri kun eräänä päämääränä oli halu päästä eroon järjestelmästä joka mahdollisti turvallisuuskoneiston mielivallan.

Sen sijaan näillä äärikansallisilla ryhmillä ja ryhmittymillä kuten lopulta Pravyj Sektor saattoi olla kontakteja turvallisuuselimiin ja sotilasasiamiehiin joita oli kertynyt vuosikymmenten aikana, olihan näiden ryhmien aktivisteja ollut sotimassa Euroopan ja Kaukasuksen sisällissodissa vuosikymmenten aikana aina Transnistriasta alkaen, jossa tuettiin Moldovan joukkoja ja päätyen Balkanilta Abhasiaan ja Etelä-Ossetiaan, joissa taisteltiin venäläisiä ja niiden tukemia ryhmiä vastaan. Täältä on mahdollisesti kertynyt kontakteja mutta mikä tärkeämpää, sieltä on kertynyt taistelukokemusta sadoille aktivisteille ja osalla taistelukokemusta oli kertynyt 80-luvulta Afganistanin sodasta alkaen eli ei siis ihme, että nämä ryhmät kykenivät organisoitumaan nopeasti ja harjoittamaan suunnitelmallista vastarintaa Kiovassa. Ja kun Pravyj Sektorin riveissä ryhdyttiin aktiivisesti harjoittelemaan kaupunkisotaa ja taistelua mellakkapoliisia vastaan ja jo ennalta suunniteltiin kuinka eri hallintorakennusten valtaus suoritetaan, joten tässä on eräs syy sille miksi toiminta oli niinkin organisoitua ja jo ennen Pravyj Sektoria erilliset ryhmät harjoittelivat itsenäisesti taistelua Ukrainan vänäläismielistä hallintoa vastaan.

Toisin toimimalla Janukovitsh olisi kyennyt estämään EuroMajdanin ja tilanteen "räjähtämisen käsiin" - tai ainakin viivyttämään tapahtumaketjua, jos Ukraina ei olisi yhteiskunnallisesti muuttunut sopimuksesta huolimatta (jos se siis olisi allekirjoitettu), olettaen jossain vaiheessa kuohunta olisi alkanut osan kansasta saatua tarpeeksi. Yhtälailla Janukovitsh ruokki omilla hallinnollisilla ja muilla ratkaisuillaan väkivallan lisääntymistä joulukuussa 2013 ja tammikuussa 2014, niinä hetkinä jolloin pienimmillään EuroMajdan aktivisteja Maidanilla Kiovan keskustassa oli vain joitain satoja (+/- 500 aktivistia) ja hetken jopa näytti sitä, että mitään sen merkittävämpää ei tapahdu. Janukovitshin virheitä olivat:

-kansalaisten entistäkin laajempi pelottelu hänen turvautuessa titushkoihin (urk. тітушки) ja yön susiin, jotka hyökkäilivät siviileiden kimppuun, muidenkin kuin majdanilaisten - titushkoihin J oli turvautunut jo ennen EuroMajdania mutta merkittävään rooliin he nousivat marraskuun 2013 lopun jälkeen.
-berkutin entistä laajempi käyttö ja vangittujen majdanilaisten nöyryyttäminen ja pahoinpitelyt pidätyskeskuksissa.

Näillä toimilla entistä laajempi osa kansasta lähti kaduille tukemaan mielenosoittajia ja kaatamaan hallintoa, diktatoorinen Janukovitsh ei ymmärtänyt sitä, että väkivallalla hän aloitti kierteen sen sijaan, että olisi pysäyttänyt mielenosoitukset. Ja tässä kohdin avainroolissa on myös Venäjä ja sen lupaama tuki - FSB:n erikoisjoukkojen muodossa ja mikä vaikutus näillä lupauksilla oli siihen, että Janukovitsh salli entistäkin kovempien otteiden käytön Kiovassa ja myös muualla maassa.

vlad.
 
Jeps, tuo lienee se loogisin kulku. Venäjä improvisoi kyllä, mutta syy oli luultavasti Ukrainaa enemmän se ettei itselle kävisi arabikevät. Mikäpä muu vie ajatukset muualle kuin sota ja sen varjolla on hyvä kiristää myös otetta kotona. Ottaen vielä huomioon kuinka Tsetsenian sodalla tehtiin alun perin Putin kansalle tunnetuksi.
Turkissahan oli myös vähän samansuuntaisia enteitä mellakoinnin suhteen. Eli Taksimin aukio 2013, josta levisi ympäriinsä.
 
Viimeksi muokattu:
Trolleja, trolleja kaikkialla.

On se vaan saatanallista, ettei suomalaisten enemmistö koskaan syty poliittisen eliitien intomielisistä seikkailuista. Eliitti rynnistää ideologian ja ylistyslaulujen kanssa sujuvasti reunasta reunaan, mutta suomalaiset vaan jurnuttavat poteroissaan. Nyt pitäisi kovasti rakastaa amerikkalaisia ja vihata venäläisiä. Vähän aikaa sitten oli päinvastoin. Kauheasti laitetaan rahaa oikean ideologian imeytymiseen ja vastineeksi kaikkia vastaan sanojia parjataan parhaan kyvyn mukaan. Vaan ei, mikään ei tunnu tehoavan. Kyllä täytyy olla turhauttavaa.
Pitäisi olla ennen kaikkea realisti ja muistaa historiaa. Muuten sinulla on ihmeelliset yleistykset (lihavoitut) ihan kun sinä yrität vesittää vakavia asioita. Amerikkalaisetko hyökkäsivat Ukrainaan? Amerikkalaisetko pudotti pommeja Suomen kaupunkeihin?
 
Jeps, tuo lienee se loogisin kulku. Venäjä improvisoi kyllä, mutta syy oli luultavasti Ukrainaa enemmän se ettei itselle kävisi arabikevät. Mikäpä muu vie ajatukset muualle kuin sota ja sen varjolla on hyvä kiristää myös otetta kotona. Ottaen vielä huomioon kuinka Tsetsenian sodalla tehtiin alun perin Putin kansalle tunnetuksi.
Turkissahan oli myös vähän samansuuntaisia enteitä mellakoinnin suhteen. Eli Taksimin aukio 2013, josta levisi ympäriinsä.

Aivan varmasti Venäjä on joutunut improvisoimaan, tietyissä asioissa on ollut päälinjat kenties suunniteltu tai kuten Krimin tapauksessa, vastaavaa operaatiota oli harjoiteltukin lukuisia kertoja, mutta se mitä Ukrainassa tapahtui 2013 loppuvuodesta ja 2014 alkuvuoden puolella sisälsi varmasti improvisointia ja hyvinkin nopeita päätöksiä ja kenties reagointia sellaisiin tapahtumiin joita ei riittävästi oltu otettu huomioon.

Pääsin itse tavallaan seuraamaan Ukrainan kehityskulkua jo ennalta varsin hyvistä asemista paikallisten kontaktieni avulla. Keväästä 2011 lähtien seurasin käytännössä lähes päivittäin Ukrainan tapahtumia ja jo samaisen vuoden puolella alkoi näkyä enteitä siitä, että ongelmia voi olla tulossa. Seuraavan vuoden puolella asetelmat alkoivat entisestään muuttua Ukrainassa ja Janukovitshin hallinto muuttua entistäkin itsevaltaisemmaksi ja häikäilemättömämmäksi, virkamiehiä ja paikallistason virkailijoita vaihdettiin sumeilematta itselle mieluisiin presidentillisin päätöksin, monissa tapauksissa lain kirjainta/henkeä ei noudatettu tai toteutettu. Ja jo 2012 puolella luin ensimmäisiä uutisia siitä kuinka maan korkein johto turvautuu hyvin epäilyttäviin keinoihin vaimentaessaan hallinnon kannalta ikäviä henkilöitä - uhkailu ja väkivalta kuuluivat keinovalikoimiin ja tekijöinä oli esim. moottoripyöräjengejä (myöhemmin selvisi, että he kuuluivat Yön susiin) ja EuroMajdanin aikana erityisesti pinnalle nousseet titushkat alkoivat toimia niinkin aikaisin kuin keväällä 2013.

Eli jo reilusti ennen EuroMajdanin alkua oli nähtävillä se, että pinnan alla kytee ja paikoin jopa kuohuu, eivätkä vilppiepäilyjen sävyttämät parlamenttivaalit syksyllä 2012 lainkaan parantaneet Janukovitshin asemaa ja jo tuolloin tuhannet ihmiset osoittivat mieltä vilpillisten vaalien seurauksena. Ja kun seurasin syksyllä 2013 keskustelua Ukrainassa EU-sopimuksen allekirjoittamisesta ja kuinka osa kansasta latasi siihen huomattavan paljon toivoa ja he pitivät mahdollisena sitä, että sopimuksen allekirjoittaminen johtaisi myönteiseen kehitykseen Ukrainassa ja korruptoituneen järjestelmän siivoamiseen - mikä viimekädessä tarkoitti myös presidenttiä, niin jo se, että Janukovitsh ryhtyi venkoilemaan asiassa ja esittämään vaateita sai kansalaiset protestoimaan ja kun mukaan astui Venäjän painostustoimet ja vaateet ynnä lupaukset Janukovisthin hallinnolle ja sen myötä tapahtunut EU-sopimuksen hylkääminen (allekirjoittamattomuus) niin "sokea reettakin" näki sen, että nyt Janukovitsh kaivaa verta nenästään. Etenkin maan länsiosissa ja vielä keskisessäkin Ukrainassa suhtautuminen EU-sopimukseen oli myönteistä ja sitä toivottiin ja odotettiin, joten tässä suhteessa kun Janukovitsh taipui Venäjän vaateiden edessä tuli hän samalla pettäneeksi huomattavan osan kansasta ja vieläpä sellaisen osan joka ei profiloitunut Janukovitshin kannattajakunnaksi, joten sen oli helppo lähteä kaduille ja ryhtyä esittämään vaateita maan johdolle ts. Janukovitshille.

Janukovitsh sai mitä tilasi ja väkisinkin tulee miettineeksi sitä, että olivatko Venäjän tarkoitusperät jotain muutakin mitä julkisuudessa annettiin ymmärtää? Oliko tarkoituksena suistaa Ukraina hajaannukseen ja näin saada syy interventiolle ja toisaalta näin saada tilanne Venäjällä sellaiseksi, että Putinin & silovikkien oli olennaisesti helpompaa ottaa käyttöön keinoja jotka muutoin olisivat olleet arvelluttavia ja herättäneet jopa suuressa osassa kansaa pahennusta, mutta nyt Ukrainan ja "petollisen lännen" (Venäjän propagandan maalaama kuva lännestä) myötä asetelma keikahti hallinnolle suosiolliseksi ja se saattoi kiristää ruuvia ilman ja vieläpä siten, että huomattavan suuri osa kansasta antaisi tukensa sille?

vlad.
 
Kun mietitään Ukrainan ja Venäjän suhdetta on hyvä muistaa seuraavaan lainaukseen liittyvä hyvin yleinen venäläisissä vallalla oleva ajattelu:

"Putinin asenteeseen Ukrainaa kohtaan vaikuttaa mtös keisariajalta periytyvä käsitys yleisestä venäläisestä kansallisuudesta. Naton ja Venäjän huippukokouksessa Bukarestissa vuonna 2008 Putin sanoi Ukrainan olevan keinotekoinen kokonaisuus. Tämä näkemys heijastelee keisariaikaista ajattelua, jossa Ukrainan olemassaolo joko kiistetään tai ukrainalaista identiteettiä ainakin voimakkaasti vähätellään. Ja jos ukrainalaiset toimivat toisin kuin Venäjän hallitus haluaisi, kysymyksessä on ulkopuolisen, läntisen tahon juoni". (Johannes Remy, Ukrainan historia s. 261-262).

Kyseisessä lainauksessa on hyvin kiteytettynä kuvattu Venäjän toiminta - häikäilemätön toiminta suhteessa Ukrainaan - mikä alkaa väättelystä ja päätyy "yleisen venäläisen kansallisuuden" kautta katalan lännen syyttämiseen (ja tämän vanhan toiminta-ajatuksen moni on sitten niellyt koukkuineen päivineen ja etenkin näkee niitä "katalan lännen juonitteluja" sielläkin missä niitä ei edes ole.

Tämä "yleinen venäläinen kansallisuus" on verrattavissa Duginin opeissakin mainittuun venäläisslaavilaiseen maailmaan, jossa Venäjän ja sen kansan rooli on korostetun voimakas ja jopa hegemoniallinen.

vlad.
 
Kun mietitään Ukrainan ja Venäjän suhdetta on hyvä muistaa seuraavaan lainaukseen liittyvä hyvin yleinen venäläisissä vallalla oleva ajattelu:

"Putinin asenteeseen Ukrainaa kohtaan vaikuttaa mtös keisariajalta periytyvä käsitys yleisestä venäläisestä kansallisuudesta. Naton ja Venäjän huippukokouksessa Bukarestissa vuonna 2008 Putin sanoi Ukrainan olevan keinotekoinen kokonaisuus. Tämä näkemys heijastelee keisariaikaista ajattelua, jossa Ukrainan olemassaolo joko kiistetään tai ukrainalaista identiteettiä ainakin voimakkaasti vähätellään. Ja jos ukrainalaiset toimivat toisin kuin Venäjän hallitus haluaisi, kysymyksessä on ulkopuolisen, läntisen tahon juoni". (Johannes Remy, Ukrainan historia s. 261-262).

Kyseisessä lainauksessa on hyvin kiteytettynä kuvattu Venäjän toiminta - häikäilemätön toiminta suhteessa Ukrainaan - mikä alkaa väättelystä ja päätyy "yleisen venäläisen kansallisuuden" kautta katalan lännen syyttämiseen (ja tämän vanhan toiminta-ajatuksen moni on sitten niellyt koukkuineen päivineen ja etenkin näkee niitä "katalan lännen juonitteluja" sielläkin missä niitä ei edes ole.

Tämä "yleinen venäläinen kansallisuus" on verrattavissa Duginin opeissakin mainittuun venäläisslaavilaiseen maailmaan, jossa Venäjän ja sen kansan rooli on korostetun voimakas ja jopa hegemoniallinen.

vlad.

Suomalaisten kannattaa muistaa Putinin sanoma koskien oman itsenäisyytemme historiaa. Siis, hänen mielestään itsenäistymisemme perustuu "historialliseen virheeseen". Tässä Putin on ehdottomasti oikeassa. Leninin johtamien bolsevikkien perimmäisenä tarkoituksena ei suinkaan ollut tunnustaa Suomen irtaantumista ja valtiollista itsenäisyyttä muuta kuin väliaikaisesti. Tiedossa oli jo vajaan kuukauden päästä tapahtuva punikkien vallankaappaus Suomessa. Tämän myötä laskelmoitiin Suomen palaavan osaksi bolsevikkien johtamaa sosialistista yhteisöä, josta muodostui myöhemmin Neuvostoliitto.

Suomalaisten onneksi valkoiset kykenivät palauttamaan laillisen hallinnon maahamme. Se ettei asiat onnistuneet polsujen suunnittelemalla tavalla on juuri se "historiallinen virhe" josta Putin kertoi jossain haastattelussa jo vuosia sitten.

Eikä ole epäilystäkään etteikö tätä, em. virhettä ryhdyttäisi Venäjän toimesta korjaamaan jos siihen tarjoutuu sopiva poliittinen tilaisuus. Onhan sitä jo muutaman kerran yritettykin.
 
Suomalaisten kannattaa muistaa Putinin sanoma koskien oman itsenäisyytemme historiaa. Siis, hänen mielestään itsenäistymisemme perustuu "historialliseen virheeseen". Tässä Putin on ehdottomasti oikeassa. Leninin johtamien bolsevikkien perimmäisenä tarkoituksena ei suinkaan ollut tunnustaa Suomen irtaantumista ja valtiollista itsenäisyyttä muuta kuin väliaikaisesti. Tiedossa oli jo vajaan kuukauden päästä tapahtuva punikkien vallankaappaus Suomessa. Tämän myötä laskelmoitiin Suomen palaavan osaksi bolsevikkien johtamaa sosialistista yhteisöä, josta muodostui myöhemmin Neuvostoliitto.

Suomalaisten onneksi valkoiset kykenivät palauttamaan laillisen hallinnon maahamme. Se ettei asiat onnistuneet polsujen suunnittelemalla tavalla on juuri se "historiallinen virhe" josta Putin kertoi jossain haastattelussa jo vuosia sitten.

Eikä ole epäilystäkään etteikö tätä, em. virhettä ryhdyttäisi Venäjän toimesta korjaamaan jos siihen tarjoutuu sopiva poliittinen tilaisuus. Onhan sitä jo muutaman kerran yritettykin.

Kyllä! ja huomioitavaa on se, että venäläisessä (Putinin) retoriikassa kohtuullisen usein viitataan historiallisiin tapahtumiin ja mainitaan tai jopa korostetaan niiden olleen virheitä tai tavalla tai toisella ei toivottuja tapahtumia. Tai Neuvostoliiton hajoamisen tapauksessa Putinille etenkin henkilökohtainen katastrofi mutta myös kansallinen katastrofi.

Ja sitten kun muistetaan se, että Putin ja hänen lähipiirinsä ja ajattelumallinsa (tai Duginin opit) jakavat tahot viittaavat puheissaan näihin "virheisiin" niin yhtälailla nyky-Venäjä pyrkii poistamaan näitä virheitä tavalla tai toisella ja turvautuen jopa sotilaallisiin keinoihin poliittisen ja taloudellisen painostuksen sijaan/oheen. Tämä suuntaus tulisi huomioida olennaisesti paremmin ja ymmärtää se, että Venäjällä on vallalla ajattelutapa, jossa he katsovat heillä olevan oikeus menneisyyden virheiden korjaamiseen. Ja Suomessa - tai missä tahansa maassa - tämä tulee huomioida ja rakentaa turvallisuuspoliittinen ajattelu siten, että huomioidaan kaikella tapaa Venäjän lisääntynyt aggressiivisuus "lähiulkomailla". Ja tällöin Suomessa jokainen turvallisuuspoliittinen ratkaisu pitäisi rakentaa siltä pohjalta, että sen tavoite on Suomen aseman säilyttäminen ja turvaaminen ja riittävän puolustuskyvyn ylläpitäminen - ja tarvittaessa liittoutumalla toisen valtion kanssa tai hakeutumalla olemassa olevaan puolustusliittoon (eli käytännössä NATO:on).

Venäjä on toiminut aggressiivisesti Georgian suunnalla (historia on pidempi mitä v. 2008 sota eli juontaa juurensa 90-luvulle) - kenties Putin halusi Georgian sodan myötä varmistaa sen ettei "neuvostokansojen" suuren johtajan "Isä aurinkoisen" kotimaa livu liian kauas Moskovan otteesta ja kenties hän jopa toivoi Stalinin synnyinmaan palaavan aggression myötä "kansojen suureen perheeseen"!

Moldovan kriisissä Venäjä on ollut osallisena 90-luvun alkupuolelta lähtien, ja on siellä edelleenkin.

Ukrainassa soditaan ja osa Ukrainasta on miehitetty ja laittomasti liitetty Venäjään.

Tshetsheniassa on sodittu kahdesti ja yleisesti Venäjän Kaukasus on räjähdysherkkää seutua - joten eipä ole ihme vaikka siellä tulevien vuosien myötä sodittaisi uudelleen jos valta pysyy silovikkien käsissä.

Ja lukuisat Venäjän naapurimaat ovat joutuneet sanallisen uhkailun kohteeksi, tai vähintäänkin on viitattu "historialliseen virheeseen" maiden saavutettua itsenäisyytensä. Suomi ei ole tässä joukossa yksin vaan etelässä on useampi Balttian valtio samassa asemassa, Valko-Venäjänkin "ystävyys" taitaa tulla kyseenalaistetuksi Moskovan toimesta ja Keski-Aasiassa on hiljaista liikehdintää ja osassa valtioita lakeja on venäläistetty.

Nykyisillä toimillaan Venäjä kaivaa omaa hautaansa mutta ennen haudan valmistumista ehtinee tapahtua vaikka mitä - jollei jotain sikäli odottamatonta tapahdu, että Putinin komennossa Venäjän näkökulmat alkavat muuttua ja alkaa liennytyspolitiikka, jota epäilen tapahtuvaksi. Liennytyksen aikaan vaaditaan uusi johto, mutta toivoa sopii, että päättäjät muissa maissa ymmärtävät olla tekemättä samoja virheitä mitä he tai heidän edeltäjänsä tekivät Neuvostoliiton hajotessa. Liennytys kun ei ole tae kokonaisvaltaisesta suunnanmuutoksesta politiikassa ja päätöksenteossa - se voi olla jotain aivan muuta...

vlad.
 
Kyllä! ja huomioitavaa on se, että venäläisessä (Putinin) retoriikassa kohtuullisen usein viitataan historiallisiin tapahtumiin ja mainitaan tai jopa korostetaan niiden olleen virheitä tai tavalla tai toisella ei toivottuja tapahtumia. Tai Neuvostoliiton hajoamisen tapauksessa Putinille etenkin henkilökohtainen katastrofi mutta myös kansallinen katastrofi.

Ja sitten kun muistetaan se, että Putin ja hänen lähipiirinsä ja ajattelumallinsa (tai Duginin opit) jakavat tahot viittaavat puheissaan näihin "virheisiin" niin yhtälailla nyky-Venäjä pyrkii poistamaan näitä virheitä tavalla tai toisella ja turvautuen jopa sotilaallisiin keinoihin poliittisen ja taloudellisen painostuksen sijaan/oheen. Tämä suuntaus tulisi huomioida olennaisesti paremmin ja ymmärtää se, että Venäjällä on vallalla ajattelutapa, jossa he katsovat heillä olevan oikeus menneisyyden virheiden korjaamiseen. Ja Suomessa - tai missä tahansa maassa - tämä tulee huomioida ja rakentaa turvallisuuspoliittinen ajattelu siten, että huomioidaan kaikella tapaa Venäjän lisääntynyt aggressiivisuus "lähiulkomailla". Ja tällöin Suomessa jokainen turvallisuuspoliittinen ratkaisu pitäisi rakentaa siltä pohjalta, että sen tavoite on Suomen aseman säilyttäminen ja turvaaminen ja riittävän puolustuskyvyn ylläpitäminen - ja tarvittaessa liittoutumalla toisen valtion kanssa tai hakeutumalla olemassa olevaan puolustusliittoon (eli käytännössä NATO:on).

Venäjä on toiminut aggressiivisesti Georgian suunnalla (historia on pidempi mitä v. 2008 sota eli juontaa juurensa 90-luvulle) - kenties Putin halusi Georgian sodan myötä varmistaa sen ettei "neuvostokansojen" suuren johtajan "Isä aurinkoisen" kotimaa livu liian kauas Moskovan otteesta ja kenties hän jopa toivoi Stalinin synnyinmaan palaavan aggression myötä "kansojen suureen perheeseen"!

Moldovan kriisissä Venäjä on ollut osallisena 90-luvun alkupuolelta lähtien, ja on siellä edelleenkin.

Ukrainassa soditaan ja osa Ukrainasta on miehitetty ja laittomasti liitetty Venäjään.

Tshetsheniassa on sodittu kahdesti ja yleisesti Venäjän Kaukasus on räjähdysherkkää seutua - joten eipä ole ihme vaikka siellä tulevien vuosien myötä sodittaisi uudelleen jos valta pysyy silovikkien käsissä.

Ja lukuisat Venäjän naapurimaat ovat joutuneet sanallisen uhkailun kohteeksi, tai vähintäänkin on viitattu "historialliseen virheeseen" maiden saavutettua itsenäisyytensä. Suomi ei ole tässä joukossa yksin vaan etelässä on useampi Balttian valtio samassa asemassa, Valko-Venäjänkin "ystävyys" taitaa tulla kyseenalaistetuksi Moskovan toimesta ja Keski-Aasiassa on hiljaista liikehdintää ja osassa valtioita lakeja on venäläistetty.

Nykyisillä toimillaan Venäjä kaivaa omaa hautaansa mutta ennen haudan valmistumista ehtinee tapahtua vaikka mitä - jollei jotain sikäli odottamatonta tapahdu, että Putinin komennossa Venäjän näkökulmat alkavat muuttua ja alkaa liennytyspolitiikka, jota epäilen tapahtuvaksi. Liennytyksen aikaan vaaditaan uusi johto, mutta toivoa sopii, että päättäjät muissa maissa ymmärtävät olla tekemättä samoja virheitä mitä he tai heidän edeltäjänsä tekivät Neuvostoliiton hajotessa. Liennytys kun ei ole tae kokonaisvaltaisesta suunnanmuutoksesta politiikassa ja päätöksenteossa - se voi olla jotain aivan muuta...

vlad.
Aivan. Päättäjille muistutan vielä yhden tärkeän asian:
Verisen diktaattorin Stalinin kansojen uudelleen sijoittamisessa kuka oli ensimmäinen joka sai kyytiä työ/kuoleman leireille? Aivan. SUOMALAISET! Kuka oli toinen kansa, joka sai kyytiä? KOREALAISET! Heidät lähetettiin Kazahstanin. Ei varmaan tarvitse kertoa miksi.
 
Aivan. Päättäjille muistutan vielä yhden tärkeän asian:
Verisen diktaattorin Stalinin kansojen uudelleen sijoittamisessa kuka oli ensimmäinen joka sai kyytiä työ/kuoleman leireille? Aivan. SUOMALAISET! Kuka oli toinen kansa, joka sai kyytiä? KOREALAISET! Heidät lähetettiin Kazahstanin. Ei varmaan tarvitse kertoa miksi.

Eikä kysymys ole edes siitä kuka Venäjällä hallitsee..kurissapidon keinot säilyy samanlaisiana.

Tsaarin aikaan, muistaakseni alkaen jo vuodesta 1825 ryhdyttiin vankeja karkoittamaan Siperiaan. Alkuunsa ehkä tavallisia rikollisia mutta myös poliittiset vastustajat pääsivät nauttimaan oloistaan raittiissa ulkoilmassa, kaukana Venäjän pohjoises- ja itäosissa. Bolsevikit jatkoivat karkoituksia monille työleireille entistäkin laajemmassa mitassa. Aivan samat elkeet ovat meneillään myös Putinin diktatuurihallinnolla. Toki poliittisia vastustajia murhataan myös julkisesti. Sen tarkoituksena on opastaa kansalaisia kunnioittamaan hiljaisuutta..

Eipä ihme että myös Putin pyrkii kovasti palauttamaan generalissimus Stalinin mainetta ja arvostusta..
 
Eikä kysymys ole edes siitä kuka Venäjällä hallitsee..kurissapidon keinot säilyy samanlaisiana.

Tsaarin aikaan, muistaakseni alkaen jo vuodesta 1825 ryhdyttiin vankeja karkoittamaan Siperiaan. Alkuunsa ehkä tavallisia rikollisia mutta myös poliittiset vastustajat pääsivät nauttimaan oloistaan raittiissa ulkoilmassa, kaukana Venäjän pohjoises- ja itäosissa. Bolsevikit jatkoivat karkoituksia monille työleireille entistäkin laajemmassa mitassa. Aivan samat elkeet ovat meneillään myös Putinin diktatuurihallinnolla. Toki poliittisia vastustajia murhataan myös julkisesti. Sen tarkoituksena on opastaa kansalaisia kunnioittamaan hiljaisuutta..

Eipä ihme että myös Putin pyrkii kovasti palauttamaan generalissimus Stalinin mainetta ja arvostusta..
Horde mikä horde. Barbaarit.
 
Suomalaisten kannattaa muistaa Putinin sanoma koskien oman itsenäisyytemme historiaa. Siis, hänen mielestään itsenäistymisemme perustuu "historialliseen virheeseen". Tässä Putin on ehdottomasti oikeassa. Leninin johtamien bolsevikkien perimmäisenä tarkoituksena ei suinkaan ollut tunnustaa Suomen irtaantumista ja valtiollista itsenäisyyttä muuta kuin väliaikaisesti. Tiedossa oli jo vajaan kuukauden päästä tapahtuva punikkien vallankaappaus Suomessa. Tämän myötä laskelmoitiin Suomen palaavan osaksi bolsevikkien johtamaa sosialistista yhteisöä, josta muodostui myöhemmin Neuvostoliitto.
Joo, tältä osin harmi kun maailma on epäreilu, jossa isoilla on omat säännöt.
Edes se, että tajuttiin pysyä poissa Venäjän sisäisestä kapinasta (Suomen armeijahan olisi teoriassa voinut rymistellä lähialueiden epäorganisoituneet punaiset kumoon) ei antanut "free passia". Kuten sanottua kasakka ottaa sen, mikä on huonosti kiinni.
 
Viimeksi muokattu:
Tässä ketjussa on nyt sivutolkulla lässytetty kaikista muista asioista, paitsi Venäjän taloudesta. Ja se on suuri harmi, koska Venäjän talous on mielestäni aivan keskeinen - ellei keskeisin - asia/näkökulma tässä ns. Ukrainan kriisissä. Eli voitaisiinko, pliis, palata nyt otsikon aiheeseen.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1434855098340?jako=4ad5b533853211d83f7227620a4fd06a

Toivottavasti EU-ulkoministerit saavat nyt tänään jatkettua noita pakotteita, eikä Kreikka tee mitään viime hetken "tukipaketti minulle, tai kaadan Venäjä -pakotteet" -peliliikettä.
 
Tässä ketjussa on nyt sivutolkulla lässytetty kaikista muista asioista, paitsi Venäjän taloudesta. Ja se on suuri harmi, koska Venäjän talous on mielestäni aivan keskeinen - ellei keskeisin - asia/näkökulma tässä ns. Ukrainan kriisissä. Eli voitaisiinko, pliis, palata nyt otsikon aiheeseen.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1434855098340?jako=4ad5b533853211d83f7227620a4fd06a

Toivottavasti EU-ulkoministerit saavat nyt tänään jatkettua noita pakotteita, eikä Kreikka tee mitään viime hetken "tukipaketti minulle, tai kaadan Venäjä -pakotteet" -peliliikettä.
Eiköhän Kreikan pelimerkit ala olla jo pöydässä ja kiristelemiset kiristetelty.

Lisätään kytköstä otsikon aiheeseen. Venäjän talous on ainoa mikä voi tarjota ulospääsyn nykyisestä tilanteesta. Jos Venäjä tässä tilanteessa pääsee vahvistumaan taloudellisesti, on edessä ankeita aikoja.
 
Venäjän talouden taantuma ei ole yhtä paha kuin alkuvuonna ennustettiin, arvio Maailmanpankki uudessa suhdannekatsauksessaan. Maailmanpankin mukaan Venäjän kokonaistuotanto supistuu tänä vuonna 2,7 prosenttia.

Potaninin mukaan sijoittajat odottivat enemmän pakotteita ja vaikeuksia Venäjän taloudelle. Hän sanoo, että sijoittajille on nyt "oikea aika" palata Venäjälle.

http://www.talouselama.fi/venaja/pu...t+on+sijoittajille+oikea+aika+palata/a2306775

Mukana hankkeessa ovat energiayhtiöt Shell, E.ON ja OMV. Putki vedetään Itämeren alitse. Sen on määrä kuljettaa vuodessa 55 miljardia kuutiometriä kaasua, yhtiöt ilmoittivat.


http://www.kaleva.fi/uutiset/talous/gazprom-kaavailee-uutta-kaasuputkea-saksaan/700103/

"Pidämme tulevaa investointia Telkon Venäjän toiminnan kehittämisen kannalta merkittävänä. Uusi logistiikkakeskus mahdollistaa uusien palveluiden ja tuotteiden tarjoamisen Venäjän ja tulliliiton alueen asiakkaille sekä edistää Telkon toimintamahdollisuuksia ja kasvua idässä. Arvioimme, että juuri nyt on oivallinen hetki investoida maa-alueeseen ja rakentamiseen erityisesti Venäjällä," sanoo Telkon toimitusjohtaja Kalle Kettunen.

http://www.talouselama.fi/venaja/ta...ajan+kannattavaa+nyt+iso+investointi/a2311908

putin-on-the-ritz-1-638.jpg
 
Back
Top