Talous 19.1.2016 klo 19:46 | päivitetty 19.1.2016 klo 19:48
Öljy painaa ruplan arvoa – Venäjän vararahastot voivat huveta vuoden loppuun mennessä
Viime aikoina rajusti laskenut raakaöljyn maailmanmarkkinahinta aiheuttaa Venäjän ruplan kurssille yhä kovemman paineen. Rupla on nyt heikentynyt alimmilleen pariinkymmeneen vuoteen. Tämä syö entisestään venäläisten mahdollisuuksia ostaa esimerkiksi suomalaisia tavaroita.
Venäjän miljardien eurojen vararahastojen uskotaan kuivuvan kokoon tänä vuonna. Lappeenrannan teknillisen yliopiston professorin Pekka Sutelan mukaan setelirahoitukseen turvautuminen voi olla Venäjälle vaihtoehto.
– Se on aivan mahdollista. Tässä tietysti on olemassa muita vaihtoehtoja sitä ennen, mutta ne ovat kaikki aika hankalia tai epätodennäköisiä, Sutela pohtii.
Ukrainan tilanteen johdosta Venäjälle asetetut pakotteet rasittavat Sutelan mukaan maan taloutta.
– Venäjän kannalta paras vaihtoehto olisi, että sanktiot eli kaupan rajoitukset poistuisivat ja Venäjän valtio voisi ottaa lainaa kansainvälisiltä markkinoilta, mutta ainakaan tällä hetkellä ei näytä siltä, että nämä sanktiot olisivat häviämässä.
Professorin mukaan itänaapurin vararahastot voivat huveta vuoden loppuun mennessä.
– Siellä on korvamerkitty kaksi eri vararahastoa. Niissä on yhteensä runsaat 150 miljardia dollaria. Nykymenolla ne riittävät tämän vuoden loppuun.
Ruplan kurssin heikkeneminen näkyy myös valuutanvaihtopisteillä
– Tietysti se näkyy sellaisena päivien sisäisenä heilahteluna. Mitään radikaalia pudotusta ei ole näkynyt asiakasmäärissä, mutta vaihdettavan valuutan määrät ovat voineet pudota jonkin verran, kertoo Yrittäjä Jaakko Syrjänen e-Taxfree Nordicista, jolla on valuutanvaihtopiste Lappeenrannassa.
Venäläiset ostosmatkailijat tarkkailevat kurssimuutoksia.
– Se näkyy ehkä siinä, että ihmiset tekevät päätöksiä lyhyellä perspektiivillä. En tulekaan Suomeen tänä viikonloppuna, vaan jätän ensi viikonloppuun ja katson, mihin valuutta heilahtaa, Syrjänen kuvaa venäläisten ajattelua.
Valuutanvaihtopistettä tuntuvammin muutos näkyy tax free –kaupassa.
– Jos verrataan parin vuoden takaiseen, niin volyymit ovat pudonneet ihan huomattavasti. Mutta esimerkiksi joulukuu oli asiakasmääriltään ihan hyvä, kun katsotaan tax freetä sekä invoice-kauppaa, mutta tammikuussa taas ollaan vähän perässä, Syrjänen sanoo.
Sutelan mukaan on odotettavissa, että ruplan kurssi heikkenee vielä entisestään.
– Tähänastinen kokemus on se, että aina kun öljyn hinta muuttuu, niin silloin myös ruplan kurssi muuttuu. Tällaisessa tilanteessa, kun öljyn hinta laskee, ruplan heikkeneminen on Venäjän budjetin kannalta hyvä asia, mutta se on huono asia venäläisten kuluttajien sekä niiden kaikkien yritysten kannalta, jotka ostavan ulkomaan valuutassa hinnoiteltuja tavaroita esimerkiksi Suomesta.