Venäjän talous

Niin no, aikaisemmin käytettiin shamaaneja, ennustajia ja pappeja.
Joku asia voi olla 'humpuukia' ja silti toimia tietyin reunaehdoin tai joiltain osa-alueilta. Vertaus alkemiaan on erityisen osuva, koska alkemiasta saatiin paljon hyödyllisiä juttuja tai toimivia tuloksia. Alkemian pohjalla olevat teoriat ja hypoteesit vain olivat vääriä tai epätäydellisiä. Se mikä toimi oli saavutettu empiirisesti tai rajallisilla päättelyketjuilla.

Ysärinä Wall Streetillä toimi sijoitusrahasto nimeltä Long Term Capital Management. Heillä oli erittäin huolellisesti laadittu ja monimutkainen matemaattinen malli jolla he laskivat saavansa hyvän tuoton vähäisellä riskillä. Aluksi näin kävikin ja massia tuli uskomattomia määriä. Sitten jokin meni mönkään ja lafka romahti maksukyvyttömäksi hetkessä. LTCM:n jannut saatoivat vain todeta että "Meidän mallimme mukaan tämä on mahdotonta." Todennäköisyys sellaiselle olisi ehkä kerran koko universumin historiassa (~14mrd vuotta). Todella huonoa tuuria...?

https://en.wikipedia.org/wiki/Long-Term_Capital_Management

LTCM was forced to liquidate a number of its positions at a highly unfavorable moment and suffer further losses. A vivid illustration of the consequences of these forced liquidations is given by Lowenstein (2000).[20] He reports that LTCM established an arbitrage position in the dual-listed company (or "DLC") Royal Dutch Shell in the summer of 1997, when Royal Dutch traded at an 8%-10% premium relative to Shell. In total $2.3 billion was invested, half of which was "long" in Shell and the other half was "short" in Royal Dutch.[21]

LTCM was essentially betting that the share prices of Royal Dutch and Shell would converge because in their belief the present value of the future cashflows of the two securities should be similar. This might have happened in the long run, but due to its losses on other positions, LTCM had to unwind its position in Royal Dutch Shell. Lowenstein reports that the premium of Royal Dutch had increased to about 22%, which implies that LTCM incurred a large loss on this arbitrage strategy. LTCM lost $286 million in equity pairs trading and more than half of this loss is accounted for by the Royal Dutch Shell trade.[22]

The company, which had historically earned annualised compounded returns of almost 40% up to this point, experienced a flight-to-liquidity. In the first three weeks of September, LTCM's equity tumbled from $2.3 billion at the start of the month to just $400 million by September 25. With liabilities still over $100 billion, this translated to an effective leverage ratio of more than 250-to-1.[23]


Jokainen joka on sijoittanut euroakaan itse voi kertoa, että epäonnistumisen todennäköisyys oli erittäin merkittävä (tulisi tapahtumaan ennemmin tai myöhemmin). Vaikka odotusarvo olisikin ollut positiivinen, niin tuollaisella vivutuksella ihan normaaliin satunnaisvaihteluun kuuluva heilahtelu johtaa katasrofiin.

Kaiken lisäksi tuokin "fiksu" teoria ei edes useinkaan toimi.

Meillä on halpa ja kallis firma - kumpi tulee tuottamaan paremmin? Aika usein kallis. Se on kallis siksi, koska osakemarkkinat ennustavat sen tulevan tuottamaan paremmin.

Miten niin? Evoluution peruskäsitteet - luonnovalinta ja mutaatio - ovat erittäin helposti ymmärrettävissä. Darwin esitti hypoteesinsa yleistajuisessa muodossa ja ennusti että mikäli hänen teoriansa on oikea, tulevaisuudessa pitäisi löytymän tällaisia ja tällaisia asioita. Niinkuin kävikin.

Hyvä. Moni ei kuitenkaan usko tai ymmärrä evoluutiota. Mielestäni talous on helpompaa uskoa ja ymmärtää kuin evoluutio.

Taloustiede on esim. esittänyt teorioita makrotaloudesta ja valuutoista. https://www.investopedia.com/terms/o/optimum-currency-area-theory.asp

Tuon perusteella taloustieteilijät esittivät jo hyvissä ajoin etukäteen hypoteesinsa millaisiin vaikeuksiin euro-alue tulisi ajautumaan. Niinkuin kävikin.

Niin. Tavallinen tallaaja ennusti sen, maailman parhaat talousviisaat eivät. Mitäs tämä nyt kertoo?

Maailman parhaat talousviisaat ennustivat sen.

Esim. https://fi.wikipedia.org/wiki/Robert_Shiller
 
Yritykset uskovat viennin kasvavan Venäjälle
https://www.verkkouutiset.fi/yritykset-uskovat-viennin-kasvavan-venajalle/

Tammi-elokuussa Suomen vienti Venäjälle kasvoi tuoreen kyselyn mukaan 20 prosenttia ja tuonti peräti 50 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo suomalais-venäläinen kauppakamari SVKK.

Tuoreessa SVKK:n jäsenyrityksille suunnatussa kyselyssä 65 prosenttia vastaajista arvioi Venäjän talouden kasvavan seuraavien kuuden kuukauden aikana.

Puolet vastaajista kertoi liiketoimintansa Venäjällä kasvaneen kuluneiden kuuden kuukauden aikana. Liiketoiminnan supistumisesta kertoi vain joka kymmenes yritys.

Liiketoimintansa kasvuun seuraavan kuuden kuukauden aikana uskoi 56 prosenttia vastaajista, ja vain 7 prosenttia odotti liiketoimintansa supistuvan.

Lähes puolet eli 45 prosenttia vastaajista kertoi viennin Venäjälle lisääntyneen kuluneiden kuuden kuukauden aikana, kun viime keväänä kasvusta kertoi 37 prosenttia ja vuosi sitten vain 4 prosenttia.

Vientinsä kasvun jatkumiseen seuraavan puolen vuoden aikana uskoi 49 prosenttia vastaajista.

Myös tuonnin uskotaan jonkin verran kasvavan, ja 35 prosenttia vastaajista kertoi tuontinsa Venäjältä kasvaneen.

Sen sijaan investointeja Venäjälle suunnittelevien osuus on lievässä laskussa. Nyt 20 prosenttia vastaajista aikoo investoida, kun keväällä aikeita oli 24 prosentilla. Investointien kohteena on useimmiten tytäryhtiö tai edustusto Venäjällä.

Suurimmiksi ongelmiksi yritykset listasivat poliittiset riskit ja sanktiot. Vientiyrityksillä ruplan kurssi oli vielä toiseksi yleisin ongelma, kun liiketoimintaa paikallisesti harjoittavilla toiselle sijalle ylsivät rahoitusongelmat. Seuraavaksi eniten liiketoimia haittasi talouden epävakaus.
 
Inflaatio lokakuussa enää 2.7% mikä on koko neuvostojälkeisen kauden (1991-2017) alhaisin lukema.

Kohtapa on Venäjälläkin sitten työttömyys ym. ilmiöt kasvamassa. Toivottavasti sitä varten on luotu mekanismit, jotka estävät ihmisiä putoamasta kadulle. Tai massamuuttamasta veks.
 
Oletteko huomanneet, että voita on taas nirkoisesti hyllyillä ja rasvattomilla maitolaaduilla on -toimitusvaikeuksia-? Yksi juustolaatu on reikänä hyllyssä. Mitä ihmettä? :rolleyes:

Venäjä ei ole syynä. Kannattaa lukea tuo artikkeli.

Voin kysyntä kasvaa kuin rasvattu – hinta yli kaksinkertaistui vuodessa
Voi maistuu nyt siihen malliin, että meijerit eivät pysy enää kasvavan kysynnän vauhdissa. Siksi maailmanmarkkinahinta on yli kaksinkertaistunut vuoden aikana.

https://yle.fi/uutiset/3-9742244

13-3-9742185.png
 
Jos Venajalla ei leivotakaan croissant'teja voilla,
Amerikasta lähtenyt luonnollisuusbuumi on nyt saapunut Eurooppaan, ja voin kilohinta on noussut vuodessa 2,5 eurosta 6,5 euroon, hymyilee Valion johtaja Mika Koskinen.
... vaan paaomapakoa on seurannut voi-pako, ulkomaille?

Eihan autarkiaan maailmanmarkkinahinnan pitaisi vaikuttaa sita eika tata
 
U2FsdGVkX18x3ULJ5Vj6gctsMBPK_cbx3Zy5mr7ikos17Q8RSeAtoYPW5A2CyJRgVDABxIkFQnqeU1bGNjo5f0gLW8tLwP4p

Turgenev: venäjän kieli on suuri
Turgenev: venäjän kansa on suuri
Turgenev: Ooohh! VENÄLÄINEN KANSA ON MAHTAVA KAIKKIEN KANSOJEN KANSA
Turgenev: Ooohh! ROSSIJUSHKA ON VOIMAKAS JA KAUNIS
Turgenev: /painui pois asumaan Ranskaan/

(Ivan Turgenev on venäläinen kirjoittaja-realisti :D ja dramaturgi)
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Wall Street Journal: Venäläiset viljelijät syrjäyttävät amerikkalaiset maailmanmarkkinoilla.

https://www.wsj.com/articles/russias-resurgent-wheat-farmers-squeeze-u-s-1510405202

Venäläinen vehnä on halvempaa kuin amerikkalainen ja venäläiset tuottavat sitä enemmän kuin Amerikka. Venäjä on syrjäyttänyt amerikkalaiset mm. Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa. Egypti, Turkki, Saudi Arabia, Jordania, Syyria, Irak, Iran ja muutama muu alueen valtio ovat suuria venäläisen viljan ostajia. Varsinkin lännen perinteiset liittolaiset Turkki ja Saudi Arabia ovat kasvattaneet paljon venäläisen vehnän tuontia.

Onko tällä myös geopoliittinen merkitys? Venäjä on tehnyt sotilaallisen paluun Lähi-Itään Syyrian myötä, mutta sen lisäksi Venäjä alkaa yhä enenevässä määrin vastaamaan näiden pahasti tuontiriippuvaisten maiden ruuantarpeesta.
 
U2FsdGVkX18x3ULJ5Vj6gctsMBPK_cbx3Zy5mr7ikos17Q8RSeAtoYPW5A2CyJRgVDABxIkFQnqeU1bGNjo5f0gLW8tLwP4p

Turgenev: venäjän kieli on suuri
Turgenev: venäjän kansa on suuri
Turgenev: Ooohh! VENÄLÄINEN KANSA ON MAHTAVA KAIKKIEN KANSOJEN KANSA
Turgenev: Ooohh! ROSSIJUSHKA ON VOIMAKAS JA KAUNIS
Turgenev: /painui pois asumaan Ranskaan/

(Ivan Turgenev on venäläinen kirjoittaja-realisti :D ja dramaturgi)
Mitäs mieltä Maidan on niistä tuhansista Ukrainan kansalaisista, jotka muuttavat vuosittain leveämmän leivän perässä Venäjälle? Ovatko maanpettureita?

Ja mikä muuten toi Maidanin Suomeen? Miksei Ukraina kelvannut asuinmaana?
 
Myös Wall Street Journal käyttää tuossa jutussa Venäjästä nimitystä "agricultural superpower".

Missä vaiheessa ja millä eväillä Venäjästä tuli sellainen? Muistamme millaisessa rappion tilassa Venäjän maanviljelys oli 1990-luvulla.
 
Tulee taas mieleen se 70-80 luku, kun NL aikoi ohittaa USA:n maataloudessa, teollisuudessa jne...oliko se nyt seuraavalla 5-vuotiskaudella. MUTTA ETTÄ; SE ON JO OHITTANUT????
:eek::D:D:D
Mitä varten irvistelet?

70-80 luvuilla Neuvostoliitto ei ollut edes omavarainen viljan ja muiden elintarvikkeiden suhteen.

Vuonna 2017 Venäjä on maailman suurin vehnän viejä ja omavarainen/ylijäämäinen lähes kaikilla maatalouden sektoreilla.
 
Mitä varten irvistelet?

70-80 luvuilla Neuvostoliitto ei ollut edes omavarainen viljan ja muiden elintarvikkeiden suhteen.

Vuonna 2017 Venäjä on maailman suurin vehnän viejä ja omavarainen/ylijäämäinen lähes kaikilla maatalouden sektoreilla.

Voisitko Jaakko vähän taustoittaa. Nimittäin kun mielipiteesi ja suodattimesi poikkeaa tyynni keskiverrosta niin kertoisitko hieman taustaa. Mistä olet, mistä taustasta tulet ja miksi olet siellä missä asut.
 
Tuli tuosta Jaakosta mieleen pienimuotoinen katsaus nuorten suomalaisten opiskelijoitten mielipiteeseen Venäjästä. Otos kartoitti, että onko Venäjän mediavaikuttamisella vaikutusta mielipiteisiin kun ajatellaan, että tänään se on varsin paljon juonikkaampaa kuin Neuvostoaikana - ja silloinkin se vaikutti suomalaiseen päätöksentekoon.

Jos tuo hieman naivikin propaganda Neuvostoaikaan sai useimmat päättäjät pidättyneiksi, jotkut sisäistämään uhkakuvan ja jotkut omaksumaan Neuvostoliittoa ymmärtävän ajatuksenkulun niin nykynuorten suhteen tilanne on aikalailla toinen. Venäjän valtiollinen julkikuva suomalaisten keskuudessa ei ole kovin mairitteleva. Vähemmän mairitteleva jo 50-vuotiaiden neuvostoajan nähdeidenkin keskuudessa mutta varsin lohduton nuorten keskuudessa.

Näyttää siis siltä, että mediavaikuttaminen, twitterkoneet ja trollit sekä Putinin esiintyminen päinvastoin kääntyy itseään vastaan. Toisin on tilanne muutamissa entisen itablokin maissa mutta Suomi näyttää olevan tälle mediavaikuttamiselle tai manipuloinnille erityisen kova pähkinä. Ikiaikainen varautuneisuus Venäjän hallintoa kohtaan on veren perintöä ja sankarihautojen kertomaa. Suuri ehkäisevä vaikutus lienee sillä, että nuoret käyttävät kymmenia eri tiedonvälityksen foorumeja tai alustoja ja ajatustenvaihto on lähes katkeamaton ketju arjen kulussa.
 
Viimeksi muokattu:
Näyttää siis siltä, että mediavaikuttaminen, twitterkoneet ja trollit sekä Putinin esiintyminen päinvastoin kääntyy itseään vastaan.
Eikos tassa pade se, etta haukkuva koira ei pure (eli, jos kaytettaisiin vain tuota mediamyllytysta, ml. "mielipidekirjoittelu" se saattaisi tehotakin, mutta kun "koira" alkaa naykkia niin jokainen tietaa miten siihen pitaa suhtautua... puhun siis esim. jatkuvista ilmatilan loukkauksista tms.)
 
Mitäs mieltä Maidan on niistä tuhansista Ukrainan kansalaisista, jotka muuttavat vuosittain leveämmän leivän perässä Venäjälle? Ovatko maanpettureita?

Ja mikä muuten toi Maidanin Suomeen? Miksei Ukraina kelvannut asuinmaana?
Aika mahtimponisesti kirjoitat. Ei siinä paljon käteen lopulta jää jos ottaa huomioon elintarvikkeiden hinnat. Ukrainassa eletään yhtä köyhästi kun Venäjällä. Ero tuloissa tavallisella kansalla on kympissa parissa $. Koko elämänsä sairaanhoitajan työtä tehnyt saa eläkettä about 100$ jossain Kazanissa (ja näin kaikialla Venäällä, minimitoimentulo on 8800 rupla) ukrainalainen minini eläke 70-80$ mutta paljon halvemmat (ja usein paremmat) elintarvikehinnat. Jo ennen putinin sota Ukrainassa Venäjältä kävi Ukrainan puolella elintarikeostoksilla koko rajaseutu ja ostaneet varsinkin palkapäivänä kaupat tyhjäksi.

Palkat ovat vastaavia.

Sun "tuhansia ukrainalaisia" kuulostaa valheelta. Jopa ne typerimmät "russki mirin" perään huutaneita Donbassiin, tajuttuuaan mitä tulikin tehdyksi, haluavat joko Ukrainaan tai jonnekin Puolaan, mutta ei Venäjälle.
 
Viimeksi muokattu:
Tulee taas mieleen se 70-80 luku, kun NL aikoi ohittaa USA:n maataloudessa, teollisuudessa jne...oliko se nyt seuraavalla 5-vuotiskaudella. MUTTA ETTÄ; SE ON JO OHITTANUT????
:eek::D:D:D
NL:ssa "ohitettiin". Siellä ehdittiin lentää avaruuteen ennen kun kansa tutustui vessapaperiin. Kun surkeat länsimaisen vessapaperin kopit alkoi ilmestyä kaupoihin 80-luvulla kansa ei tiennyt mitä se on ja mitä sillä tehdään.
Sitten tietenkin jonotettiin sitäkin. Jonotettiin kaikkea.
 
Back
Top