Vastataan vanhaan viestiin, koska on yhä ajankohtainen.
Foorumilla on Venäjän talouden osalta kaksi linjaa. Toinen odottaa väistämätöntä romahdusta, ja toinen luottaa Venäjän valtavien luonnonvarojen ja pinta-alan nostavan maan ennen näkemättömään kukoistukseen. Jo kauan ennen Ukrainan sotaa foorumin Venäjä-fanit tiesivät maan siirtyneen raaka-ainetuottajasta arvoketjussa ylöspäin. Ei siirtynyt silloin, eikä ole siirtynyt vielä nykyäänkään.
Tosiasiassa Venäjä ei ole nousemassa eikä romahtamassa, vaan sen (keski)pitkän aikavälin talouskasvu jää jälkeen muun maailman kasvusta. Välillä tulee öljyn hinnannousun siivittämä kasvuspurtti, jota seuraa vastaava romahdus. Venäjä on ja pysyy jokseenkin takapajuisena raaka-ainetuottajana näköpiirissä olevaan tulevaisuuteen. Taloudelliset fundamentit ovat Venäjällä liian heikossa jamassa pitkäkestoiseen talouskasvuun.
Taisteluja Venäjä voittaa yhtä hyvin, ja sotia yhtä huonosti kuin amerikkalaiset. Krim on taloudellinen ja poliittinen riippakivi, ja Ukrainan hassuvaltiot pysyvät pystyssä tasan niin kauan kuin Kreml jaksaa niitä tukea. Venäjän MO on saavuttaa jonkinlainen tulos taistelukentällä jonka jälkeen konflikti jäädytetään ratkaisemattomaan tilaan. Tämän seurauksena Venäjä on ympäröimässä itsensä järjestäytyneen rikollisuuden hallitsemilla mätäpesäkkeillä jotka nielevät resursseja ja levittävät ongelmia ympärilleen. Transnistria, Novorossia, Tsetsenia, Nagorno-Karabah, E-Ossetia... tulevaisuudessa Syyria. Ennen pitkää Venäjältä loppuu halu tai kyky tukea näitä.
Syynä näihin on sama kuin amerikkalaisilla, eli selkeän poliittisen tavoitteen puuttuminen. Tappioluvuissa mitaten USA pesi Pohjois-Vietnamin 10-0, mutta se ei riitä jos realistinen poliittinen tavoite puuttuu. Sota on politiikan jatke, ja näiden kahden pitää tähdätä samaan päämäärään.
Venäjä romahti oikein kunnolla Neuvostoliiton hajotessa..yli puolet kommunisti-imperiumin asukkaita siirtyi uudelleen itsenäistyneihin valtioihin. Talouden volyymistä katosi likimain 2/3 ja ammattitaidosta sekä osaamisesta jopa vielä enemmän.. Luonnollisesti tällä on ollut vaikutuksensa jäljelle jääneen Venäjän selviytymiseen, talouteen, politiikkaa ja hallintoon. Myös em. poliittisiin tavoitteisiin.
Toinen, keskeisesti talouteen kohdistunut romahdus tapahtui Venäjän hyökättyä Krimille ja Ukrainaan. Sota ja sen myötä tapahtuneet talousvaikutukset (öljyn hinnan lasku, länsimaisten yritysten pako Venäjältä jne.) likimain puolittivat Venäjän BKT:n. Kaiken lisäksi länsimaat asettivat Venäjälle pakotteita jotka ovat käytännössä johtaneet valtion talouden pitkäaikaiseen ja yhä surkastuvaan talouskurimukseen. Toisaalta on myös luonnollista etteivät länsimaat/länsimaiset onganisaatiot investoi Venäjälle/venäläisiin kohteisiin koska se tarkoittaisi käytännössä lisäresurssien jakamista viholliseksi osoittautuneen hallinnon sotavarusteluun. Onhan myös Venäjän johdon toimesta todettu että talous kaikine osa-alueineen on tärkeä osa sotilaallista suorituskykyä. Juuri näin asia on.
Öljyn/kaasun vienti ei riitä korjaamaan Venäjän taloustilannetta vaikka maa saa niistä nykyisellään, mailmanmarkkinahinnoista riippuen, 30-60%:ia vientituloistaan). Diktatuurihallinnon ylläpitämä väkivaltakoneisto, oligarkit jne. sekä kaikkialle levittäytyvä korruptio ottaa yhä lisääntyvän osuuden yhteiskunnan tuotannosta ja varallisuudesta.
En myöskään lähtisi rinnastamaan Amerikkaa (lähinnä USA) ja Venäjää millään tavalla. Ne ovat täysin erilaisia yhteiskuntia kaikilla mahdollisilla mittareilla vertailtaessa. Taloudelliselta merkitykseltään Venäjä on selkeästi pienempi valtio kuin vaikkapa Kanada..Jenkkeihin onkin matkaa jo valovuosia. Poliittisen hallinnon osalta kyseessä ovat täydellisesti erilaiset yhteiskunnat.
Venäjä:
- rikollisten johtama yhteiskunta
- ei itsenäistä oikeusjärjestelmää, rikkoo avoimesti kansainvälisia lakeja sekä sopimuksia
- ei tunnusta edes itse allekirjoittamiaan sopimuksia jne.
- läpeensä korruptoitunut
- järjestelmälliseen ja äärimmäiseen väkivaltaan (poliittiset salamurhat jne.) tukeutuva hallinto
Länsimaat:
- edustuksellinen demokratia, monipuoluejärjestelmä, vapaat vaalit
- niin sisäisesti kuin ulkoisestikin oikeusvaltioita (kv. sopimus- ja oikeusjärjestelmä)
- itsenäinen ja vapaasti lakien pohjalta toimiva talouselämä
Eihän tällaisia lähtökohtia/asetelmia voi verrata tasapuolisesti millään tavoin. En silti tarkoita etteikö myös länsimaiden poliittisista järjestelmistä ja käytännön toimista löytyisi paljon korjattavaa.
Mutta kuten jo aikaisemmin olen todennut. Tehköön jokainen päätelmänsä oikeasta ja väärästä (hyvästä ja pahasta) omien näkemystensä mukaisesti..
Kaikenlaista aineistoa, tietoa jne. on vapaasti tarjolla erilaisten lähteiden toimittamana. Niistä on helppo löytää omaa maailmankatsomusta puoltavia argumentteja.. Siksi en halua ryhtyä kiistelemään siitä kuka on oikeassa ja väärässä.