letkuspede
Ylipäällikkö
Ennuste: Ensi vuoden lopulla 82$
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Kontraa Maidanille: Amerikan taikaa, http://www.dailymail.co.uk/news/art...-abandoned-New-York-north-eastern-states.html
Suomi nyt vaan sattuu olemaan harvinaisen tasapäistetty maa, hyvässä ja pahassa ja vastaavia kuvia on täältä paljon vaikeampi löytää kuin Venäjältä tai USA:sta.
Jos vertaisi vaikka Kalingradia ja USA:n kuuluisinta rappioaluetta Detroitia, niin Detroitissa ei ole lainkaan julkisia sairaaloita. Detroit, jos ei ole rahaa, tarjolla jotain tämmöistä: http://streetmedicinedetroit.org/, noilla ei taida olla mitään kiinteitä tiloja. Kaliningradissa sitten joku julkinen klinikka.
Onko Ukrainalaisilla muuten vastaavia sananparsia olemassa:
Adolf_Ivar_Arwidsson: ”Ruotsalaisia emme enää ole, venäläisiksi emme tahdo tulla, olkaamme siis suomalaisia”
Augustin Ehrensvärd: "Jälkimaailma, seiso täällä omalla pohjallasi äläkä luota vieraaseen apuun"
Tuohon toiseen lankaan jo hieman kirjoittelinkin aiheesta. Yhdysvalloissa systeemi toimii valtion tukemien tai kokonaan maksamien sairausvakuutusten kautta ja tukia on juuri laajennettu "Affordable care actin kautta". Uusi laki on taas johtanut siihen, että linkkisi kaltaiset toimijat ovat jopa lopettaneet toimintansa¹ asiakkaiden saatua sairausvakuutuksen. Esimerkkinä hupiohjelma jenkeistä, joka kuitenkin on luotettava huolimatta lähestymistavastaan.
¹
Miten perustelet, että michiganilaisilla ei ole varaa sairausvakuutukseen?
Toin tännekin saman off-topicin, mutta siirrellään, jos tarvetta ilmenee.
Terveydenhuoltomenot lohkaisevat BKT:sta ison osan lähes kaikissa vähänkin kehittyneemmissä maissa, eli ei siinä mielessä off-topic. tuossa juttua siitä, miksi porukalla ei ole varaa jenkeissä: http://www.commdiginews.com/politic...ricans-cant-afford-to-see-their-doctor-27849/, eli ne joilla oli vakuutus ennestään maksavat nyt niiden vakuutukset, joilla siihen ei ole varaa.
Lisää jenkkimenosta:http://fi.wikipedia.org/wiki/Terveydenhuolto_Yhdysvalloissa, tuo artikkeli vahvistaa entisestään käsitystäni jenkeistä monopolien kultamaana, Suomen lääkäriliitto ei ole mitään jenkkien vastaavan rinnalla.Paljosta rahasta ja tutkimuksesta huolimatta elinikäodote on laskussa erityisesti vähän koulutetuilla valkoisilla: http://www.nytimes.com/2012/09/21/u...s-in-us-is-shrinking.html?pagewanted=all&_r=0
Venäjällä taas suurin vaikutus saataisiin puuttumalla miesväestön alkoholinkäyttöön ja erityisesti tupakointiin, Putinin hallinto näyttää ymmärtäneen tämän: http://www.bloomberg.com/news/2013-02-25/putin-signs-anti-smoking-law-to-curb-cigarette-demand.html, mutta tehtävä on vaikea. Pietari Suuri, Putinin esikuva oli tähän ongelmaan aikalailla syypää: http://bridgetomoscow.com/curious-fact-smoking-in-russia
Itse puuttuisin Tsaari Putinina Venäläisten tupakointiin todella rankalla kädellä, mäkkäreille yms. kova vero, mutta alkoholiin en koskisi. Pakollista liikuntaa ja terveyskasvatusta reippaasti lisää koko koulutusjärjestelmään. Mutta hei, Putte taitaa ajatella samoin, Vodkan hinta aina halpa (joku pahe pitää sallia) http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2014122418952459_ul.shtml, Urheilussa erityisesti panostus uintiin: http://swimnews.com/News/view/8653
Venäjälläkin maksetaan veroja näistä helvetin näköisistä sairaaloista, ei ne mitenkään ilmaisia ole muutenkaan.
USA:ssa on tämä vakuutusyhtiöiden mafia, joka vetää välistä voittoa noin 35% vakuutushinnoista. Siksi vakuutukset ovat niin korkeita. Tämän olen lukenut nyt netista. Terveys vakuutuksen hinta on 200-500$ per aikuinen. Lapsesta puolet. Mutta työnantaja kattaa usein melkein kaiken, tietenkin riippuu työnantajasta. Sitten siellä määrätään kallimmat lääkkeet. Lääkärin kädet eivät ole tässä suhteessa vapaat. USAssa lääkärin ja potilaan välillä on välittäjä, joka valvoo vakuutusyhtiön bisnesetuja. Jos hänen tilalla olisi terveysministerio, kuten Kanadassa, tilanne olisi toinen, siellä valvotaan tarkasti, siksi se on puolet USAlaisesta.
Eli vakuutusyhtiöt ovat mafiosomaisia.
En haluaisi tässä hämmentää soppaa, mutta tänään on foliota tarjolla halvalla. Mutta, vaikka Venäjällä inflaatio jyllää ja tietyt tuotteet nousevat hyvin kalliiksi, niin mitä jos Kiina kääntää tuottavuuttensa auttamaan naapuria, ja avaa halpojen kiinalaisten kopioiden massatarjonnan Venäjän maassa samalla kun Putin vaihtaa rahansa rahaliittoon yhteensopivana, ja samalla takaa rahan esim kullassa ja muissa niin harvinaisissa kuin jalomineraaleissa?
Voisiko tässä ajatella, että puuttini haluaa ruplan kaatuvan ja samalla syövän sen mitä pystyy euro ja dollariperäisissä maissa sillä jonkin muistin mukaan olen myös linkannut tänne artikkelin heidän ja eteläamerikan valtioiden rahaliitoista. Mutta ongelma tähän menessä on ollut että ruplalla on ollut jotakin arvoa meidän silmissä, vaikka se on vanhan maailman valuutta, euron edustaessa uutta.
En haluaisi tässä hämmentää soppaa, mutta tänään on foliota tarjolla halvalla. Mutta, vaikka Venäjällä inflaatio jyllää ja tietyt tuotteet nousevat hyvin kalliiksi, niin mitä jos Kiina kääntää tuottavuuttensa auttamaan naapuria, ja avaa halpojen kiinalaisten kopioiden massatarjonnan Venäjän maassa samalla kun Putin vaihtaa rahansa rahaliittoon yhteensopivana, ja samalla takaa rahan esim kullassa ja muissa niin harvinaisissa kuin jalomineraaleissa?
Voisiko tässä ajatella, että puuttini haluaa ruplan kaatuvan ja samalla syövän sen mitä pystyy euro ja dollariperäisissä maissa sillä jonkin muistin mukaan olen myös linkannut tänne artikkelin heidän ja eteläamerikan valtioiden rahaliitoista. Mutta ongelma tähän menessä on ollut että ruplalla on ollut jotakin arvoa meidän silmissä, vaikka se on vanhan maailman valuutta, euron edustaessa uutta.
Kova on vauhti - tosin matkaa hyperiin on vielä melkoisesti. Toki reagointia esiintyy heti voimakkaammin, kun inflaatiovauhti muuttuu kaksinumeroiseksi ja toisaalta kun siihen on jo aiemmin totuttu. Ja ne jotka eivät voi vaihtaa valuuttaa, ostavat jotain muuta tilalle. Kaupan luvut voivat näyttää Venäjällä hetken yllättävän hyville...kunnes varastot ulkomaisten tuotteiden osalta loppuvat.Venäjän inflaatio rupeaa olemaan jo aika kova. Tuo rupeaa jo olemaan niillä rajoilla (hyperinflaation kosiskelua), joissa raha ei enää toimi riittävänä arvon säilyttäjänä ja kansalaiset pyrkivät dumppaamaan rahat mahdollisimman pian ja siirtymään myös toisiin, vakaampiin valuuttoihin. Keskuspankin kannalta olisi iso ongelma, jos osa talouden aktiviteeteista siirtyy euroihin tai dollareihin. Tällöin keskuspankki ei enää pysty kunnolla vaikuttamaan talouteen ja rahapolitiikka menettää tehoaan.
http://www.talouselama.fi/venaja/venajan inflaatio hurjassa vauhdissa 114 /a2285360
Venäjän inflaatio hurjassa vauhdissa + 11,4 %
Tämä onkin mielestäni se homman juju, eläkkeet voidaan milloin hyvänsä heittää peliin ja on jo suurelta osin heitettykin. Kauanko sitä sitten jaksetaan katsoa, onkin toinen juttu. Veikkaisin että aika kauan, varsinkin jos viljasadot ovat riittäviä. On totuttu vähään, varsinkin ikääntyneempien keskuudessa. Aiempi omaisuuden jako 90-luvulla kun meni melko epätasaisesti, joten vielä tuonti- ja vientipähkäilyyn liittyen, näiden suurten kaupunkien ulkopuolella sen uuden Ifoneyn julkaisu ei juuri ketään hetkauta, tietääkseni.Onko 400 miljardia dollaria sitten paljon? Kaikki on suhteellista. Tuossa rahastossa kun on kaikki munat samassa korissa, mm. ikääntyvien venläisten tulevaisuuden eläkkeet.
Venäjän taloutta koskevissa keskusteluissa esiintyy usein Venäjän valuuttavaranto joka on saanut suorastaan myyttisen merkityksen. Mikä tuo valuuttavaranto sitten oikeasti on ja mikä on sen suuruus ja todellinen merkitys Venäjän talouden kannalta?
Itseäni ainakin ihmetyttää miten se valuuttavaranto ei tunnu hupenevan minnekään vaikka olemme vuoden 2008 pankkikriisistä lähtien saaneet säännöllisesti lukea uutisia Venäjän rahastoillaan kustantamista tukitoimista milloin minnekin; Miljardi tuonne, viisi tänne ja muutama kymmenen miljardia Putinin ystävien omistamien pankkien pelastamiseen. Rahastojen kooksi on näköjään arvioitu länsimedioiden konsensuksella 400 miljardia dollaria joista puolet olisi likvidiä omaisuutta ja tuo summa tuntuu pysyvän samana vuodesta toiseen.
Onko 400 miljardia dollaria sitten paljon? Kaikki on suhteellista. Tuossa rahastossa kun on kaikki munat samassa korissa, mm. ikääntyvien venläisten tulevaisuuden eläkkeet.
400 miljardia dollaria on päivän vaihtokurssilla karkeasti 330 miljardia Euroa. Onko se paljon?
Suomalaisten eläkerahastojen rahastoima summa on noin 180 miljardia Euroa. Toisaalta Suomella on valtionvelkaa suunnillee 100 miljardia Euroa joten jos tehdään venäläistyylinen kaikki munat samaan koriin kirjaus niin Suomen "valuuttavaranto" olisi noin 80 miljardia Euroa.
Toinen venäjämielisten vakioväite on että Venäjä on velaton mutta länsi (erityisesti USA) on kohta konkurssissa velkoineen. Jos nyt jätetään käsittelemättä semmoiset asiat kuin että valtionvelka on hieman eri asia kuin kotitalouksien velka ja mitä tarkoittaa se, että USA ottaa lainansa omassa valuutassaan jonka arvoon se pystyy itse vaikuttamaan niin keskitytäänpäs Venäjän todelliseen tilanteeseen.
Venäjän valtionvelka on olematon ja sillä on väitetysti satoja miljardeja (dollareita) jemmassa. Toisaalta venäläisillä yrityksillä joista merkittävimmät ovat valtionyhtiöitä on 700 miljardia lyhytaikaista lainaa joita useimmat eivät pysty nykytilanteessa maksamaan. Vähintään samansuuruinen velkataakka on Venäjän alueellisilla hallinnoilla joista useimmat ovat käytännössä maksukyvyttömiä luonnonrikkauksistaan huolimatta.
Kolmas säännöllisest pinnalle nouseva väite tai oikeastaan toive on jonkinmoisen EU:a ja USA:a vastaan liittoutuneen Venäjä-Kiina -akselin syntyminen jossa vieläpä tahtipuikkoa heiluttelisi ystävämme Vladimir Putin. Todisteena "uudesta maailmanjärjsetyksestä" esitetään Kiinan ja Venäjän solmimaa kauppasopimusta maakaasun toimittamisesta Siperiasta Kiinaan.
Tuon massiivisen kauppasopimuksen arvoksi tiedämme (venäläisten oma ilmoitus) noin 300 miljardia Euroa.
Sopimus on 30 vuotinen ja raha alkaa virrata (10 miljardia Euroa vuodessa) kun putki on valmis ja kaasua toimitetaan sopimuksen mukaisesti. Putki vaan on edelleen pelkkä kynällä vedetty viiva kartalla ja kaasukenttäkin on korkkaamatta mutta mitäs pienistä, 300 miljardiahan on jo melkein taskussa ja taitaa olla kohta käytettykin?
Mainttakoon että Suomen tuonti Venäjältä joka koostuu lähes kokonaan energiatuotteista on suuruudeltaan noin 10 miljardia Euroa vuodessa. Länsimaat siis pannaan polvilleen kaasusopparilla joka alkaa tuottaa joskus määrittelemättömässä tulevaisuudessa Gazpromin kassaan rahaa saman verran kuin öljyn ja kaasun vienti Suomeen...
On sanottu että säilyttääkseen yhteiskunnallisen vakauden Kiinan kommunistipuolue tarvitsee 7-8% jatkuvan talouskasvun. Tähän asti kasvu on pysynyt vakaana, kiitos miljardin eurooppalaisen ja pohjois-amerikkalaisen asiakkaan jotka ovat kiltisti ostaneet kiinalaisten tuotteita ja siirtäneet teollisuuttaan Kiinaan. Itselleni on täysi mysteeri miten kuvitellussa Kiina-Venäjä talousliitossa 144 miljoonaa pers'aukista venäläistä pystyy kuluttamaan kiinalaisia tuotteita Kiinan talouskasvua ylläpitäviä määria kun miljardilla eurooppalaisella ja amerikkalaisella - jotka muutenn yhdessä omistavat yli puolet maailman varallisuudesta - on vaikeuksia pysyä tahdissa?
Kiina ei tarvitse Venäjää muuhun kuin halvan energian, raaka-aineiden ja työvoiman lähteenä. Kiina ei tule edistämään Putinin suurvaltaprojektia muuten kuin niiltä osin joissa se edistää Kiinan kansallisia intressejä. Ja näihin intresseihin ei kuulu kauppasota EU:n ja USA:n kanssa.
Venäjän taloutta koskevissa keskusteluissa esiintyy usein Venäjän valuuttavaranto joka on saanut suorastaan myyttisen merkityksen. Mikä tuo valuuttavaranto sitten oikeasti on ja mikä on sen suuruus ja todellinen merkitys Venäjän talouden kannalta?
En ole mikään venäjän talouden asiantuntija mutta esim eläkerahasto ja keskuspankin valuuttavarannot on kaksi eri asiaa. Tietty siinä mielessä ovat että Valtio voi tarvittaessa siirrellä dollareita hokkuspokkus tyyliin tililtä A tilille B eikä yksikään tili saa mennä nollaan.