kausaliteetti
Luutnantti
Putin opettelee nyt kantapään kautta brittiläisen taloushistorioitsijan Paul Kennedyn läksyä. Kennedy tutki kirjassaan The Rise and Fall of Great Powers historian suurvaltojen nousuja ja tuhoja joista veti johtopäätöksen jonka muaan suurvallan mahti säilyy vain, jos sen oma talous on vahva. Sotilaallisesti voi saavuttaa nopeita voittoja, mutta pitkällä aikavälillä valta on sillä, jolla on vahvempi teollinen tuotanto ja kyky, siis teknologia, hyödyntää luonnonvarojaan.
Putin yliarvioi sotilaallisten operaatioiden merkityksen ja aliarvioi talouden voiman. (Samaan ansaa putosi eräs viiksekäs itävaltalaiskorpraali 40-luvulla.) EU ja USA sen sijaan näyttävät vetäneen oikeita johtopäätöksiä Venäjän toiminnasta Georgiassa vuonna 2008. Venäjä tarvitsee ulkomaista teknologiaa ja osaamista enemmän kuin ulkomaat Venäjän raaka-aineita. Kiina ja muut BRIC -maat puolestaan tarvitsevat Yhdysvaltojen ja Euroopan miljardin kuluttajan markkinoita enemmän kuin 144 miljoonaa köyhtyvää venäläistä. Enää tarvitsee odottaa, että Putin tai joku muu Venäjän johdossa tekee tilanteen mukaiset johtopäätökset. Veikkaan että 6-12 kuukauden sisään ekonomia ottaa Venäjällä tyrmäysvoiton suurvaltauhosta.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Rise_and_Fall_of_the_Great_Powers
Jaa-a, menisiköhän hybdridimies Aatua suoraan kopioimaan, en jaksa uskoa. Tämä pallo nyt vaan ei ole noin suoraviivainen paikka ja noita mustia joutseniakin ilmaantuu tämän tästä.
Country Rankerilla voi leikitellä:http://www.countryranker.com/top-10-countries-with-most-natural-resources-in-the-world/
Erityisesti Eurooppa ja Japani ovat mielestäni aiemmin pärjänneet hyödyntämällä toisten luonnonvaroja omalla tekniikallaan, molempien talouskin on nykyään suht samalla mallilla. Kiina on ajanut taloudessa USA:n ohi vaikka sillä on vähemmän luonnonvaroja. Voi johtua siitä, että listan valtioista Kanada ja Brasilia osaavat omia varojaan hyödyntää hyvin itsekin.