Venäläisten maakaupat ja tiedustelu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja deeq
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Vielä liittyen Mykkäsen päätökseen olla viemättä eteenpäin kaksoiskansalaisten pääsyä rajan virkoihin, asettuu aivan uuteen valoon, kun ottaa huomioon sen että, hänen äitinsä suvun puolelta on Venäjän emigrantti ja Mykkänen myös opiskeli Venäjällä, (joka on tiedossa).

https://seura.fi/ihmiset/ministeri-kai-mykkanen-suomen-energiariippuvuutta-venajasta-liioitellaan/

Isoisä pakeni Suomeen
Kulttuurisilta yhteentörmäyksiltä ei voinut välttyä, vaikka Kai Mykkänen puhuu sujuvaa venäjää. Se ei ole sattumaa, vaan tästä hän saa kiittää äitiään. Kai Mykkäsen äiti Maria Mykkänen, omaa sukua Sokolow, on emigranttien tytär. Hänen isoisänsä pakeni perheineen vallankumousta Suomeen


Venäjällä on laki, joka ottaa vastaan ja saavat kansalaisuuden kaikki ne ihmiset, joilla on historian saatossa ollut yhteys Venäjälle ja jotka puhuvat Venäjää.

Myös Steven Seagal on tätä käyttänyt hyväksi ja häipyi "Äiti-Venjän helmoihin"... Venäläisyys on siis ihan jotain muuta kuin vain passi . Se on paljon syvemmälle menevä ideologia kuin länsimaissa tajutaankaan?
 
Lakivaliokunta jättää käsittelemättä venäläisten maakauppoja rajoittavan aloitteen
SDP:n kansanedustajan Suna Kymäläisen aloite jää käsittelemättä lakivaliokunnassa. Päätös syntyi äänin 12–5.

Politiikka
22.10.2014 klo 09:59
13-3-7543054.jpg

SDP:n kansanedustajat Suna Kymäläinen ja Mikael Jungner lakivaliokunnan kokouksessa eduskunnassa 22. lokakuuta.

Venäläisten ja muiden Euroopan talousalueen ulkopuolelta tulevien ostajien maakauppoja rajoittamaan pyrkineen lakialoitteen eteneminen pysähtyi eduskunnan lakivaliokuntaan. Valiokuntavaiheessa aloitteen tuki oli pudonnut alle puoleen kansanedustajista.

SDP:n kansanedustajan Suna Kymäläisen aloite jää käsittelemättä lakivaliokunnassa äänin 12–5.

Yle Uutisten tietojen mukaan myös osa aloitteen allekirjoittajista äänesti valiokunnassa aloitteen käsittelemättä jättämisen puolesta eikä allekirjoittamansa aloitteen puolesta.

Lakivaliokunnan puheenjohtajan Anne Holmlundin (kok.) mukaan aloitetta ei oteta käsittelyyn, koska aloitteen tukena on vain alle puolet kansanedustajista ja valiokunnan työmäärä sekä aikataulukiireet estävät aloitteen perusteellisen käsittelyn. Holmlund ei myöskään pidä aloitetta viisaana Ukrainan kriisin kiristämässä poliittisessa tilanteessa.

– Jos tätä asiaa halutaan selvittää tarkemmin, vaaditaan selkeät perusteet sille, miksi tällaista lakia lähdetään säätämään. Samalla on syytä miettiä, millaisen viestin annamme ulkomaailmalle, jos ryhdymme tällaista säätämään, Holmlund sanoi.

Eduskunnassa harvoin alle sadan kansanedustajan aloitteet etenevät valiokunnan varsinaiseen käsittelyyn.

Kansanedustaja Suna Kymäläinen sanoi äänestyksen jälkeen, että eduskuntaan on tultu töitä tekemään.

https://yle.fi/uutiset/3-7542764

Kokouksen pöytäkirja
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KokousPoytakirja/Documents/lavp_83+2014.pdf



Ei tuo päätös eikä sen seuraukset ole ollut yllätys kun katsoo tätä juttua...

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/753c4ce4-e86b-4eb1-97a2-dd7c9bcf4a2d_u0.shtml

lainaus/loput linkistä:

"Venäläisliikemiehet hakeutuivat verkostoyhteistyön nimissä suomalaisten päättäjien lähipiiriin. Kohteina olivat kunnat, maakunnat ja valtionhallinto.Yhteistyökumppaneiksi valikoituivat seutukunnalliset kehitysyhtiöt, maakuntaliitot, elinkeinoelämän etujärjestöt, valtionhallinto ja kuntapäättäjät.Verkoston kokoontumisissa nähtiin sekä rahoituslaitosten edustajia että keskeisiä virkamiehiä ja poliittisia päättäjiä."
 
Viimeksi muokattu:
Venäjällä on laki, joka ottaa vastaan ja saavat kansalaisuuden kaikki ne ihmiset, joilla on historian saatossa ollut yhteys Venäjälle ja jotka puhuvat Venäjää.
Kyllä, esim.kerran kysyin huvikseen saanko minä Venäjän kansalaisuuden. Vastaus oli "kyllä voitte hakea, mutta silloin pitää kieltäytyä Suomen kansalaisuudesta. Kahta kansalaisuutta ei saa olla. Näin tavallisille pulliaisille. Sitten on propaganda mielessä putinin jaetut kansalaisuudet/passit kaiken maailman seagaleille, jotka korvausta vastaan vastaanottavat venäjän passin, luvaten kertoa miten ihanalta tuntuu, mutta heitä ei käsketä perua USAn kansalaisuus.

Seagalille tälläinen ei tulisi mieleenkään.
 
Kyllä, esim.kerran kysyin huvikseen saanko minä Venäjän kansalaisuuden. Vastaus oli "kyllä voitte hakea, mutta silloin pitää kieltäytyä Suomen kansalaisuudesta. Kahta kansalaisuutta ei saa olla. Näin tavallisille pulliaisille. Sitten on propaganda mielessä putinin jaetut kansalaisuudet/passit kaiken maailman seagaleille, jotka korvausta vastaan vastaanottavat venäjän passin, luvaten kertoa miten ihanalta tuntuu, mutta heitä ei käsketä perua USAn kansalaisuus.

Seagalille tälläinen ei tulisi mieleenkään.

:solthum:

Venäjä on kummalinen maa mutta kaikki toiminta pyrkii palvelemaan "Äiti-Venäjän" etua (Oligarkit/Putin)
 
https://www.verkkouutiset.fi/satu-hassi-maakaupoista-1999-ei-osattu-ennustaa-tulevaisuutta/

Satu Hassi maakaupoista: 1999 ei osattu ennustaa tulevaisuutta

Ex-ministerin mukaan EU-jäsenyyden myötä kiinteistökaupat piti vapauttaa.

Verkkouutiset kertoi tässä jutussaan kansanedustaja Timo Heinosen (kok.) blogista. Siinä Heinonen nosti esille Satu Hassin, joka vuonna 1999 ympäristöministerinä esitteli lain, jolla vapautettiin ulkomaalaisten maakaupat.
– Kyse oli hallituksen, jossa kokoomus oli toiseksi suurin puolue, yksimielisesti esittämästä ja eduskunnan yksimielisesti hyväksymästä laista, Satu Hassi kommentoi.
Hänen mukaansa ”EU-jäsenyyden myötä kiinteistökaupat piti vapauttaa EU- ja ETA-maiden kansalaisille”.
– Koska siihen mennessä kaikille kiinteistön ostolupaa hakeneille ulkomaalaisille oli se myönnetty, eikä haittoja ollut aiheutunut, lain valmistelussa haluttiin purkaa byrokratiaa ja antaa osto-oikeus antaa kaikkien maiden kansalaisille.
Vuonna 1999 Hassin mukaan pelättiin lähinnä, että saksalaiset tulevat ja ostavat kaikki Suomen rannat.
– Esimerkiksi vuoden 2008 finanssikriisiä tai venäläisten tulevaa roolia kiinteistökaupoissa ei kukaan osannut ennustaa. Kun viimeksi mainittu kasvoi, ilmaisin kantanani, että maan osto-oikeuden tulisi perustua vastavuoroisuuteen. Toisin sanoen oikeus tulisi rajata niiden maiden kansalaisiin, joiden kotimaasta suomalaiset voivat ostaa maata.
Matti Vanhasen ja Jyrki Kataisen hallitukset eivät tälle ajatukselle kuitenkaan Satu Hassin mukaan lämmenneet.
 
https://www.verkkouutiset.fi/jussi-niinisto-kansallista-turvallisuutta-edistavat-lait-etenevat/

Jussi Niinistö: Turvallisuutta edistävät lait etenevät

Puolustusministerin mukaan uutisointi on ymmärrettävästi herättänyt huolen kiinteistöjä hankkivista tahoista.
Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) muistuttaa, että ministeriössä on tällä hetkellä valmistelussa hallituksen esitys kansallisen turvallisuuden varmistamisesta kiinteistökaupoissa.
– Lakihanke on ollut kesällä lausuntokierroksella ja sen yksityiskohtia hiotaan. Seuraavaksi esitys siirtyy oikeusministeriöön laintarkastukseen. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle marraskuun loppupuolella, jolloin esitys voitaisiin käsitellä nykyisen eduskunnan aikana. Lait tulisivat ehdotuksen mukaan voimaan vuoden 2020 alusta, Jussi Niinistö toteaa tiedotteessaan.
Hänen mukaansa esityksellä valtion mahdollisuudet puuttua kansallista turvallisuutta vaarantaviin toimiin paranisivat.
– Uhkien moninaisuuden ja tapausten yksilöllisyyden vuoksi on tarpeen luoda useita keinoja, joista yksittäisessä tapauksessa sovellettaisiin tilanteeseen sopivinta. Esityksen valmistelussa on huomioitu perusoikeudet ja kiinteistönvaihdantajärjestelmän sujuvuus.
Niinistön mukaan esityksen tavoitteena on luoda järjestelmä, joka ennalta ehkäisisi tilanteita, joissa rakentamisen tai kiinteistökaupan vuoksi turvallisuusviranomaisten toimintaedellytykset tai kansallinen turvallisuusintressi voisivat heikentyä.
– Muutosehdotukset muodostavat kokonaisuuden, jonka avulla voidaan varsin kattavasti vaikuttaa kansalliselle turvallisuudelle mahdollisesti uhkaa aiheuttavien tilanteiden syntyyn, toteaa Niinistö.
Puolustusministeriössä on lisäksi valmisteltu esitys, jossa ehdotetaan muutettavaksi puolustusvoimista annettua lakia siten, että Puolustusvoimien sotilasvirkaan voitaisiin nimittää vain Suomen kansalainen, jolla ei ole muun valtion kansalaisuutta.
Maanpuolustuskorkeakoulusta annettua lakia muutettaisiin puolestaan siten, että upseerin virkaan johtaviin opintoihin edellytettäisiin, että valittava henkilö on Suomen kansalainen, jolla ei ole muun valtion kansalaisuutta. Säännökseen liittyisi mahdollisuus myöntää hakijalle erivapaus.
Lakien on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta lukien.
 
https://www.hs.paskamedia.fi/kotimaa/art-2000005839856.html

"Tuomo Pietiläinen HS
Julkaistu: 24.9. 16:37 , Päivitetty: 24.9. 18:14

Suojelupoliisi on seurannut venäläisten maakauppoja yli 20 vuotta: Viitteitä vakoilusta tai piilotetusta vaikuttamisesta ei ole löytynyt

Kiire ja heikko liiketoimintaosaaminen johtivat venäläisten huonoihin sijoituksiin Suomessa. Keskusrikospoliisin Airisto-operaatiossa on kyse puhtaasta talousrikostutkinnasta, Helsingin Sanomien lähde kertoo.

SUOJELUPOLIISI (Supo) on seurannut venäläisten maakauppoja Suomessa jo yli kaksikymmentä vuotta. Minkäänlaisia viitteitä vakoilutoiminnasta tai vaikuttamisesta ei kuitenkaan ole tullut ilmi, kertovat Helsingin Sanomien haastattelemat tiedustelulähteet.

Aamulehti kertoi maanantaina, että hallitus ja presidentti ovat epäilleet jo vuodesta 2014, että Airiston Helmen kiinteistöjä voitaisiin käyttää tunnuksettomien venäläisjoukkojen majoittamiseen kriisitilanteessa. Helsingin Sanomien lähteen mukaan keskusrikospoliisin Airisto-operaatiossa on kuitenkin kyse puhtaasta talousrikostutkinnasta.

SUPON tehtävänä on torjua vieraiden valtioiden vakoilutoimintaa, erityisesti siviilivakoilutoimintaa Suomessa. Supon rinnalla sotilasvakoilua paljastaa ja torjuu Puolustusvoimien vastavakoilu.

Supo ja Puolustusvoimat ovat saaneet seurata kiinteistökauppoja avointen lähteiden kuten kiinteistörekisterin kautta. Ilman rikosepäilyä ne eivät kuitenkaan ole voineet käyttää salaisia pakkokeinoja kuten esimerkiksi viestiliikenteen kuuntelua, mihin Supo ja puolustusvoimat nyt haluaisivat oikeuden valmisteilla olevissa tiedustelulaeissa.

Lain perusteluiden mukaansotilastiedustelun kohteena on toiminta, joka ei ole välttämättä rikollista toimintaa tai ei koskaan sellaiseksi muutu.

”Sotilastiedustelu voi kohdistua tietyn sinänsä laillisen toiminnan tarkoituksen ja taustojen selvittämiseen, kuten tiettyjen sotilaskohteiden läheisyydessä tapahtunut kiinteistökauppa”, lakiesityksessä sanotaan.

SUPON kiinnostus venäläisten maakauppoihin Suomessa heräsi kylmän sodan jälkeen 1990-luvun alussa. Supo myös selvitteli niitä vuosien varrella, mutta vakoiluun liittyviä viitteitäkään ei tullut ilmi.

”Paljon puhetta, mutta hyvin vähän villoja”, kuvaa Helsingin Sanomien haastattelema tiedustelulähde.

Supo muodosti pian käsityksen, että kyseessä oli kiire siirtää rahaa pois epävakaan Venäjän talousjärjestelmästä. Kiire sekä kova halu tehdä bisnestä ei kuitenkaan riittänyt, vaan monet investoinneista olivat taloudellisesti typeriä.

Huonot investoinnit taas ovat johtaneet suomalaisten arvailuun siitä, että maakauppojen taustalla on piiloteltuja päämääriä kuten vakoilua tai valmistautumista sodankäyntiin, HS:n tiedustelulähde kertoo.

SUPO ei kuitenkaan voi sulkea täysin pois mahdollisuutta, että maakaupat voisivat olla varautumista niin sanottuun hybridivaikuttamiseen.

”Vieraan valtion lukuun toimiva maanomistaja voi kuitenkin rakentaa kiinteistölleen rakennelmia, joita vieras valtio voisi kriisitilanteessa hyödyntää esimerkiksi liikenneväylien sulkemisessa tai tunnuksettomien joukkojen majoittamisessa”, Supo mainitsee esimerkkinä hybridivaikuttamisesta. Supon päällikkö Antti Pelttari antoi lausunnon eduskunnan hallintovaliokunnalle syksyllä 2016.

SUPON mukaan hybridiuhassa on ”kiteytettynä kyse vieraan valtion vihamielisestä vaikuttamisesta toisen valtion päätöksentekijöiden toimintaan laajalla keinovalikoimalla”.

Supon mukaan hybridiuhille on ominaista tietty hienovireisyys.

”Vieras valtio pyrkii yleensä toteuttamaan toimenpiteen siten, ettei kohdevaltio voi olla aivan varma onko kyseessä vieraan valtion ohjaama tietoinen operaatio vai ei”, Pelttari kuvaili lausunnossa."
 
https://www.hs.paskamedia.fi/kotimaa/art-2000005839856.html

"Tuomo Pietiläinen HS
Julkaistu: 24.9. 16:37 , Päivitetty: 24.9. 18:14

Suojelupoliisi on seurannut venäläisten maakauppoja yli 20 vuotta: Viitteitä vakoilusta tai piilotetusta vaikuttamisesta ei ole löytynyt

Kiire ja heikko liiketoimintaosaaminen johtivat venäläisten huonoihin sijoituksiin Suomessa. Keskusrikospoliisin Airisto-operaatiossa on kyse puhtaasta talousrikostutkinnasta, Helsingin Sanomien lähde kertoo.

SUOJELUPOLIISI (Supo) on seurannut venäläisten maakauppoja Suomessa jo yli kaksikymmentä vuotta. Minkäänlaisia viitteitä vakoilutoiminnasta tai vaikuttamisesta ei kuitenkaan ole tullut ilmi, kertovat Helsingin Sanomien haastattelemat tiedustelulähteet.

Aamulehti kertoi maanantaina, että hallitus ja presidentti ovat epäilleet jo vuodesta 2014, että Airiston Helmen kiinteistöjä voitaisiin käyttää tunnuksettomien venäläisjoukkojen majoittamiseen kriisitilanteessa. Helsingin Sanomien lähteen mukaan keskusrikospoliisin Airisto-operaatiossa on kuitenkin kyse puhtaasta talousrikostutkinnasta.

SUPON tehtävänä on torjua vieraiden valtioiden vakoilutoimintaa, erityisesti siviilivakoilutoimintaa Suomessa. Supon rinnalla sotilasvakoilua paljastaa ja torjuu Puolustusvoimien vastavakoilu.

Supo ja Puolustusvoimat ovat saaneet seurata kiinteistökauppoja avointen lähteiden kuten kiinteistörekisterin kautta. Ilman rikosepäilyä ne eivät kuitenkaan ole voineet käyttää salaisia pakkokeinoja kuten esimerkiksi viestiliikenteen kuuntelua, mihin Supo ja puolustusvoimat nyt haluaisivat oikeuden valmisteilla olevissa tiedustelulaeissa.

Lain perusteluiden mukaansotilastiedustelun kohteena on toiminta, joka ei ole välttämättä rikollista toimintaa tai ei koskaan sellaiseksi muutu.

”Sotilastiedustelu voi kohdistua tietyn sinänsä laillisen toiminnan tarkoituksen ja taustojen selvittämiseen, kuten tiettyjen sotilaskohteiden läheisyydessä tapahtunut kiinteistökauppa”, lakiesityksessä sanotaan.

SUPON kiinnostus venäläisten maakauppoihin Suomessa heräsi kylmän sodan jälkeen 1990-luvun alussa. Supo myös selvitteli niitä vuosien varrella, mutta vakoiluun liittyviä viitteitäkään ei tullut ilmi.

”Paljon puhetta, mutta hyvin vähän villoja”, kuvaa Helsingin Sanomien haastattelema tiedustelulähde.

Supo muodosti pian käsityksen, että kyseessä oli kiire siirtää rahaa pois epävakaan Venäjän talousjärjestelmästä. Kiire sekä kova halu tehdä bisnestä ei kuitenkaan riittänyt, vaan monet investoinneista olivat taloudellisesti typeriä.

Huonot investoinnit taas ovat johtaneet suomalaisten arvailuun siitä, että maakauppojen taustalla on piiloteltuja päämääriä kuten vakoilua tai valmistautumista sodankäyntiin, HS:n tiedustelulähde kertoo.

SUPO ei kuitenkaan voi sulkea täysin pois mahdollisuutta, että maakaupat voisivat olla varautumista niin sanottuun hybridivaikuttamiseen.

”Vieraan valtion lukuun toimiva maanomistaja voi kuitenkin rakentaa kiinteistölleen rakennelmia, joita vieras valtio voisi kriisitilanteessa hyödyntää esimerkiksi liikenneväylien sulkemisessa tai tunnuksettomien joukkojen majoittamisessa”, Supo mainitsee esimerkkinä hybridivaikuttamisesta. Supon päällikkö Antti Pelttari antoi lausunnon eduskunnan hallintovaliokunnalle syksyllä 2016.

SUPON mukaan hybridiuhassa on ”kiteytettynä kyse vieraan valtion vihamielisestä vaikuttamisesta toisen valtion päätöksentekijöiden toimintaan laajalla keinovalikoimalla”.

Supon mukaan hybridiuhille on ominaista tietty hienovireisyys.

”Vieras valtio pyrkii yleensä toteuttamaan toimenpiteen siten, ettei kohdevaltio voi olla aivan varma onko kyseessä vieraan valtion ohjaama tietoinen operaatio vai ei”, Pelttari kuvaili lausunnossa."

HS:n kampanja näköjään alkoi...
 
https://www.hs.paskamedia.fi/kotimaa/art-2000005839856.html

"Tuomo Pietiläinen HS
Julkaistu: 24.9. 16:37 , Päivitetty: 24.9. 18:14

Suojelupoliisi on seurannut venäläisten maakauppoja yli 20 vuotta: Viitteitä vakoilusta tai piilotetusta vaikuttamisesta ei ole löytynyt

Kiire ja heikko liiketoimintaosaaminen johtivat venäläisten huonoihin sijoituksiin Suomessa. Keskusrikospoliisin Airisto-operaatiossa on kyse puhtaasta talousrikostutkinnasta, Helsingin Sanomien lähde kertoo.

SUOJELUPOLIISI (Supo) on seurannut venäläisten maakauppoja Suomessa jo yli kaksikymmentä vuotta. Minkäänlaisia viitteitä vakoilutoiminnasta tai vaikuttamisesta ei kuitenkaan ole tullut ilmi, kertovat Helsingin Sanomien haastattelemat tiedustelulähteet.

Aamulehti kertoi maanantaina, että hallitus ja presidentti ovat epäilleet jo vuodesta 2014, että Airiston Helmen kiinteistöjä voitaisiin käyttää tunnuksettomien venäläisjoukkojen majoittamiseen kriisitilanteessa. Helsingin Sanomien lähteen mukaan keskusrikospoliisin Airisto-operaatiossa on kuitenkin kyse puhtaasta talousrikostutkinnasta.

SUPON tehtävänä on torjua vieraiden valtioiden vakoilutoimintaa, erityisesti siviilivakoilutoimintaa Suomessa. Supon rinnalla sotilasvakoilua paljastaa ja torjuu Puolustusvoimien vastavakoilu.

Supo ja Puolustusvoimat ovat saaneet seurata kiinteistökauppoja avointen lähteiden kuten kiinteistörekisterin kautta. Ilman rikosepäilyä ne eivät kuitenkaan ole voineet käyttää salaisia pakkokeinoja kuten esimerkiksi viestiliikenteen kuuntelua, mihin Supo ja puolustusvoimat nyt haluaisivat oikeuden valmisteilla olevissa tiedustelulaeissa.

Lain perusteluiden mukaansotilastiedustelun kohteena on toiminta, joka ei ole välttämättä rikollista toimintaa tai ei koskaan sellaiseksi muutu.

”Sotilastiedustelu voi kohdistua tietyn sinänsä laillisen toiminnan tarkoituksen ja taustojen selvittämiseen, kuten tiettyjen sotilaskohteiden läheisyydessä tapahtunut kiinteistökauppa”, lakiesityksessä sanotaan.

SUPON kiinnostus venäläisten maakauppoihin Suomessa heräsi kylmän sodan jälkeen 1990-luvun alussa. Supo myös selvitteli niitä vuosien varrella, mutta vakoiluun liittyviä viitteitäkään ei tullut ilmi.

”Paljon puhetta, mutta hyvin vähän villoja”, kuvaa Helsingin Sanomien haastattelema tiedustelulähde.

Supo muodosti pian käsityksen, että kyseessä oli kiire siirtää rahaa pois epävakaan Venäjän talousjärjestelmästä. Kiire sekä kova halu tehdä bisnestä ei kuitenkaan riittänyt, vaan monet investoinneista olivat taloudellisesti typeriä.

Huonot investoinnit taas ovat johtaneet suomalaisten arvailuun siitä, että maakauppojen taustalla on piiloteltuja päämääriä kuten vakoilua tai valmistautumista sodankäyntiin, HS:n tiedustelulähde kertoo.

SUPO ei kuitenkaan voi sulkea täysin pois mahdollisuutta, että maakaupat voisivat olla varautumista niin sanottuun hybridivaikuttamiseen.

”Vieraan valtion lukuun toimiva maanomistaja voi kuitenkin rakentaa kiinteistölleen rakennelmia, joita vieras valtio voisi kriisitilanteessa hyödyntää esimerkiksi liikenneväylien sulkemisessa tai tunnuksettomien joukkojen majoittamisessa”, Supo mainitsee esimerkkinä hybridivaikuttamisesta. Supon päällikkö Antti Pelttari antoi lausunnon eduskunnan hallintovaliokunnalle syksyllä 2016.

SUPON mukaan hybridiuhassa on ”kiteytettynä kyse vieraan valtion vihamielisestä vaikuttamisesta toisen valtion päätöksentekijöiden toimintaan laajalla keinovalikoimalla”.

Supon mukaan hybridiuhille on ominaista tietty hienovireisyys.

”Vieras valtio pyrkii yleensä toteuttamaan toimenpiteen siten, ettei kohdevaltio voi olla aivan varma onko kyseessä vieraan valtion ohjaama tietoinen operaatio vai ei”, Pelttari kuvaili lausunnossa."
Ei minulla muuta: https://moniviestin.uta.fi/videot/c...-viestinta-1/kurssit-2013/pietilainen/backman
 
Tämä on kyllä perin outo maa, jossa joillakin viranomaisilla jonkinlainen sisäänrakennettu virkamiesmäinen suomettuminen jyllää edelleen.
Viittaan siis tuohon Supon näkemykseen.
Perkele näissä kiinteistöhommissa ei ole kysymys vakoilusta, se nyt kai on ollut selvää jokaiselle reserviläiselle, saati Supolle ainakin vuodesta 2014.
Siinä on kysymys resursseista jotka ovat olemassa - pääosin käyttämättöminä - odottamassa jos tulee tarve niitä hyödyntää. Eivät ne ole vakoilua varten, ne ovat ihan toisenlaista toimintaa varten, kuten viimeistään vuosi 2014 osoitti Supon kavereillekin.
Kyllä he sen tietävät, mutta mikä hemmetin "mä vaan teen näitä hommia ja sähän kysyit vakoilusta ja siihen mä vastasin - asenne" niitäkin heppuja oikein vaivaa??
Olisiko aika puhua Suomessakin näistäkin asioista niiden oikeilla nimillä??
 
Tämä on kyllä perin outo maa, jossa joillakin viranomaisilla jonkinlainen sisäänrakennettu virkamiesmäinen suomettuminen jyllää edelleen.
Viittaan siis tuohon Supon näkemykseen.
Perkele näissä kiinteistöhommissa ei ole kysymys vakoilusta, se nyt kai on ollut selvää jokaiselle reserviläiselle, saati Supolle ainakin vuodesta 2014.
Siinä on kysymys resursseista jotka ovat olemassa - pääosin käyttämättöminä - odottamassa jos tulee tarve niitä hyödyntää. Eivät ne ole vakoilua varten, ne ovat ihan toisenlaista toimintaa varten, kuten viimeistään vuosi 2014 osoitti Supon kavereillekin.
Kyllä he sen tietävät, mutta mikä hemmetin "mä vaan teen näitä hommia ja sähän kysyit vakoilusta ja siihen mä vastasin - asenne" niitäkin heppuja oikein vaivaa??
Olisiko aika puhua Suomessakin näistäkin asioista niiden oikeilla nimillä??

Jos kysyjä aiheutti tämän vastauksen?
Kysyjällä on agenda.
 
Jos kysyjä aiheutti tämän vastauksen?
Kysyjällä on agenda.
Voi olla..tai sitten kyse tosiaan on siitä "mä vaan teen näitä hommia ja tästähän sä kysyit joten muusta en puhu - asenteesta" joka jostakin kummallisesta syystä jyllää yhä edelleen Suomessa monissa virkamiehissä.
Minusta tämä kyllä on näkynyt monessa muussakin yhteydessä kuin tässä nimenomaisessa lehtijutussa. Kierrellään ja kaarrellaan, jos kysyjä ei osaa kysyä pilkulleen oikeata asiaa, niin vastataan kierrellen täsmälleen siihen mitä kysyttiin VAIKKA vastaaja kyllä ymmärtää mitä kysyjä halusi kysyä ja mitä hän kysymyksellään ajoi takaa.
 
Näin poliitikot tukivat venäläisten maakauppoja: Uhkista kerrottiin, nämä kansanedustajat estivät rajoitukset
Uutisanalyysi: Airiston Helmen kaltaisten maakauppojen riskeistä on ollut paljon tietoa päättäjille. Toimenpiteitä on ollut vähän, kirjoittaa toimittaja Tuula Malin.

POLITIIKKA 24.9.2018 16:51
TUULA MALIN


Venäjän presidentti Vladimir Putin kehotti suomalaisia 2010 iloitsemaan venäläisten maakaupoista.

VENÄLÄISTAUSTAINEN Airiston Helmi -yhtiö onnistui kymmenessä vuodessa toteuttamaan maanhankintaprojektin, jonka ansiosta yhtiö omistaa maata ja kiinteistöjä Suomen puolustuksen ja huoltovarmuuden kannalta strategisilta merialueilta Turun ja Naantalin edustalla.

Saaristomatkailuhankkeen nimissä yhtiö on hankkinut saaria viideltä Suomen turvallisuuden ja huoltovarmuuden kannalta keskeiseltä syvävesiväylältä sekä muualta saaristosta Merivoimien tutka- ja miinavarastojen lähialueilta.

SUOMI purki ulkomaalaisten maakauppojen luvanvaraisuuden kahden portaan kautta 1990-luvulla.

Ensimmäinen etappi oli 1993, toinen kuusi vuotta myöhemmin. Vuosituhannen vaihteessa kaupankäynnin esteet oli purettu.
EU:n liittymisasiakirjan siirtymämääräys velvoitti poistamaan kiinteistöjen hankkimista koskevat rajoitukset vain unionin jäsenvaltioiden osalta.
Suomi oli avoimempi. Avoimet kiinteistömarkkinat tarjottiin myös ETA-alueen ulkopuolisille, käytännössä venäläisille.
Vapautuslain esittelijänä toimi tuolloinen ympäristöministeri Satu Hassi (vihr)

Hassi muistelee nyt, ettei eduskunta edes keskustellut asiasta. Laki oli Hassin mukaan läpihuutojuttu. Hybridisota ei ollut tunnettu termi, Venäjän etupiiripolitiikkaa ei ymmärretty ennakoida.

MTV3:N 45 MINUUTTIA –ohjelma toi venäläisten maakauppoihin liittyvät rahanpesuun ja sotilaalliseen vaikuttamiseen liittyvät epäilyt julki jo vuonna 2008.

Eduskunnan puolustus- ja ulkoasiainvaliokunnan johtajistossa vuosien varrella toimineet Ilkka Kanerva (kok), Pertti Salolainen (kok) ja Antti Kaikkonen(kesk) ovat olleet vuosien varrella innokkaita keskustelemaan ulkomaalaisten tekemistä maakaupoista.

Kaikki kolme ovat ilmaisseet huolensa ja lausuneet toiveensa kaupankäynnin vastavuoroisuudesta eli siitä, että myös suomalaisten pitäisi saada ostaa maata Venäjältä.

Kameroiden sammuttua into puuttua asiaan on laantunut.

Kokoomuksen Alexander Stubb kehotti ulkoministerikaudellaan 2009 lopettamaan ”patrioottisen journalismin”. Ministerin mielestä suomalaisten oli syytä avautua globaalisti ja lähteä vastakaupoille Venäjälle.

Pääministerikaudellaan 2014–2015 Stubb näki ulkomaalaiskaupoissa myös riskejä, ei kuitenkaan niin suuria, että niihin olisi tarvinnut puuttua lainsäädännön keinoin.

Puolustusministeri Jyri Häkämies (kok) lupasi katsella maakauppojen perään vuonna 2010. Asia unohtui ja tehtäväkin vaihtui EK:n toimitusjohtajaksi.

Nykyinen opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kirjoitti kansanedustajana työskennellessään blogia, jossa julisti tonttikaupat isänmaalleen vaarattomiksi. Mihin kannanotto vaarattomuudesta perustui, sitä hän ei ole avannut.

Eduskunnan puhemiehenä vuosina 2011–2015 toiminut Eero Heinäluoma (sd.) sekä Vanhasen hallituksen (2003–2007) puolustusministeri Seppo Kääriäinen (kesk) näkivät molemmat ulkomaalaisten kiinteistökaupoissa sopivaa piristysruisketta maaseudun tilallisille. Heinäluoma ja Kääriäinen hehkuttivat mahdollisuutta realisoida kotimaista omistusta ulkomaiseen hyötykäyttöön.

Presidentti Tarja Halosen toivoi vastavuoroista kaupankäyntiä.

Venäjä torppasi toiveen tarjoamalla kipukorvaukseksi vuokrauksen mahdollisuutta.

Suomessa pääministerikaudellaan toukokuussa 2010 vieraillut Vladimir Putin kehotti suomalaisia iloitsemaan maakaupoista.

VUONNA 2013 kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd) tarttui ETA-alueen ulkopuolelta Suomeen suuntautuvan kaupankäynnin rajoittamiseen.

Kymäläisen lakialoitteen allekirjoitti yli sata kansanedustajaa. Valiokuntavaiheessa lakihankkeen puolesta liputti enää alle puolet eduskunnasta. Allekirjoituksen jälkeen kymmenkunta kansanedustajaa käänsi yllättäen takkinsa.

Ulkomaalaisten maakauppojen rajoittamiselle eivät nähneetkään tarvetta seuraavat lakialoitteen alun perin allekirjoittaneet kansanedustajat: Anu Vehviläinen (kesk), Jouko Skinnari (sd),Anneli Kiljunen (sd), Mika Kari (sd) ja Kaj Turunen (tuohon aikaan ps, nykyään kok), Eero Reijonen (kesk), Simo Rundgren (kesk), Jari Myllykoski (vas) ja Arja Juvonen (ps).
Kymäläiselle tukijoukkojen lipeäminen jäi mysteeriksi.

Vuoden 2011 eduskuntavaalien vaalikoneet paljastavat, että pääosa takkinsa kääntäneistä kansanedustajista oli ilmoittanut äänestäjille vastustavansa ETA-alueen ulkopuolista maanhankintaa Suomessa.

Kymäläisen aloite maakauppalaista eteni lakivaliokuntaan alkuvuodesta 2014.

Koska lakialoitteen takana oli valiokuntavaiheessa enää alle puolet kansanedustajien kokonaisvahvuudesta, päätyi valiokunta äänestämään aloitteen käsittelemisestä. Äänestys toteutettiin kädenheilautuksella. Kymäläisen aloite torjuttiin luvuin 12–5.
Lakialoitteen käsittelemistä vastaan äänestivät:
Anne Holmlund, puheenjohtaja, kok
Stefan Wallin, varapuheenjohtaja, rkp
Mikael Jungner, jäsen, sd
Arja Juvonen, jäsen, ps
Johanna Ojala-Niemelä, jäsen, sd
Aino-Kaisa Pekonen, jäsen, vas
Jaana Pelkonen, jäsen, kok
Arto Pirttilahti, jäsen, kesk
Kristiina Salonen, jäsen, sd
Jani Toivola, jäsen, vihr
Kari Tolvanen, jäsen, kok
Peter Östman, jäsen, kd

LAKIVALIOKUNNAN puheenjohtaja Anne Holmlund (kok) selitti äänestystulosta parhain päin.
Holmlundin mukaan käsittelystä äänestettiin, koska aloitteen tukena oli vain alle puolet kansanedustajista. Myös valiokunnan työmäärä sekä kiireet olisivat jo lähtökohtaisesti estäneet aloitteen perusteellisen käsittelyn.
Holmlund ei pitänyt aloitteen käsittelyä viisaana myöskään Ukrainan kriisin kiristämän poliittisen tilanteen vuoksi.

PARHAILLAAN vuosia vatvottu laki on puolustusministeriön käsissä.

Ministeriö sai vuosi sitten valmiiksi selvityksen EU:n ulkopuolisten tahojen maanhankintaa Suomessa rajoittavan lakiesityksen pohjaksi.

Selvityksessä lain tarvetta perustellaan hybridiuhilla.

Vieras valtio voi puolustusministeriön mukaan käyttää maanomistusta viestiliikenteen ja infrastruktuurin häiritsemiseen.

Esimerkkinä turvallisuutta heikentävistä strategisista kohteista mainittiin maa-alueet ja kiinteistöt merenkulkuväylien, raja-alueiden, lentokenttien, keskeisten tieverkkojen, siltojen ja varuskuntien läheisyydessä.

Puolustusministeriö esittää, että kaupankäyntiä valvottaisiin lupamenettelyn ja valtion etuosto-oikeuden avulla.

Etuosto-oikeutta voitaisiin ministeriön mukaan käyttää myös jälkikäteen siten, että valtio voisi lunastaa ulkomaalaisten hankkiman, strategisella alueella sijaitsevan kiinteistön itselleen.

Juttua muokattu 24.9.2018 kello 17.45. Jaana Pelkosen puoluekannaksi korjattu kokoomus.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ko...ivat-rajoitukset/?shared=1041179-9febf65f-999
 
Viimeksi muokattu:
Edelleenkin kannattaa muistaa että kylmän sodan vuosina KGB / GRU järjestelivät mm. ase- ja räjähdekätköjä eri puolille läntistä Eurooppaa NATO:n sotilaskohteiden välittömään läheisyyteen. Harmaan vaiheen aikana ja sotatoimien alkuvaiheessa olisivat suorittaneet sabotaasi- ja tihutöitä. Muistan ihan hyvin miten uutisissa näitä kätköjä kaivettiin esiin 90-luvun alussa. En näe mitään syytä uskoa että venäläiset olisivat toimintatapojaan sen ihmeemmin muuttaneet. Eli kun Supo tuossa toi esiin ettei maa-alueita ja kiinteistöjä ole käytetty aktiiviseen tiedustelutoimintaan meitä vastaan, ei se sulje pois mahdollisuutta että jotain passiivista varautumista venäläiset olisivat jo omistamillaan tonteilla tehneet.
 
Viimeistään 2014 selvisi jokaiselle mistä näissä tyhjillään olevissa motelleissa, lomamökkikylissä ja - saarissa on kyse. Ei vakoilusta, siihen on ihan muut tarpeet ja keinot. Nämä kiinteistöt ovat resurssi paljon vakoilua agressiivisempaan toimintaan JOS jonakin päivänä sellaiselle tarve tulee. Siinä ohessa niitä voidaan hyödyntää vaikkapa rahanpesussa, samalla ne kuitenkin ovat olemassa oleva, nopeasti käyttöön otettava resurssi JOS sellainen tarve sattuu tulemaan.
Siitä tässä minusta on kyse, ei vakoilusta.
 
Viimeistään 2014 selvisi jokaiselle mistä näissä tyhjillään olevissa motelleissa, lomamökkikylissä ja - saarissa on kyse. Ei vakoilusta, siihen on ihan muut tarpeet ja keinot. Nämä kiinteistöt ovat resurssi paljon vakoilua agressiivisempaan toimintaan JOS jonakin päivänä sellaiselle tarve tulee. Siinä ohessa niitä voidaan hyödyntää vaikkapa rahanpesussa, samalla ne kuitenkin ovat olemassa oleva, nopeasti käyttöön otettava resurssi JOS sellainen tarve sattuu tulemaan.
Siitä tässä minusta on kyse, ei vakoilusta.
Kun katsoo yhdellekin luodolle tehdyjä "rivitaloja", niin tulee mieleen, että kuka viddu menee yksityiseen saareen lomailemaan rivitalokoppiin...
13-3-10420354.jpg

Lisäksi päärakennus..helikopterikentällä

13-3-10420350.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Olisiko aika puhua Suomessakin näistäkin asioista niiden oikeilla nimillä??

Tää voi olla mun kaltaiselta mölytoosalta vähän odottamaton vastaus, mutta korkeimpia poliittisia ja virkamiestasoja ajatellen allekirjoittaneen vastaus tuohon kysymykseen on tämä:

Ei.

Kaikenlaisen sinisilmäisen typeryyden ajan pitää olla ohi oli sitten kyse maan turvallisuudesta, maahanmuutosta, suhtautumisesta uusmarxilaisuuteen tai rahan kylvämisestä ulkomaille.

Asioita pitää selvittää, tehdä, ennaltaehkäistä, torjua... Tekemisestä ei pidä antaa milliäkään periksi.

Suomessa tarvitaan sitä, että virkavastuu ymmärretään vastuuksi Suomelle ja Suomesta eikä niin että se ymmärretään joksikin kapeaksi tarkkarajaiseksi osavastuuksi, joka voi olla jopa täsmälleen päinvastainen kuin maan kokonaisetu.

Suomessa tarvitaan sitä, että hyvinkin laitostuneet laitokset ja niiden vielä laitostuneemmat johtoportaat alkavat yhä enemmän tehdä toimialoja, ministeriörajoja, budjettiluokituksia ja vastuualueita ylittävää yhteistyötä. Enkä tarkoita mitään komiteakameliteollisuutta tai diskuteeraamisen buustaamista vaan aitoa tehokkaaseen aikaansaamiseen tähtäävää toimintaa.

Kaikki nämä edellyttävät myös luovuutta. Alle yksi ihminen sadasta on luova. Huippuluovat ovat huippuluovia. Laitoksissa ja virkaportaikoissa luovuus voi olla hyvinkin harvinainen ominaisuus - jopa niissä piireissä, joissa sitä oletetaan olevan. Se, että toivotaan ei-luovilta luovuutta on sama kuin toivottaisiin neliraajahalvaantuneilta trapetsitaiteilua.

Kaikkea tätä tarvitaan. Ja missään noista ei saa antaa milliäkään periksi.

Mutta... Puhuminen...

Se on hyvä jos journalismissa, kansalaisjournalismissa, somessa, tieteissä ja tutkimuksessa, kahvipöytäkeskusteluissa, työpaikkaporukoissa... puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä. Korkein poliittinen ja virkamiesjohto sen sijaan... Noh... Minusta tässä on toimittu täydellisesti. "Kyse on verotarkastuksesta ja pimeän työvoiman käytön selvittämisestä..." Täydellistä.

Jokainen kyllä ymmärtää vaikka ei puhuta asioista niiden oikeilla nimillä. Ja turvallisuuspoliittinen ympäristö pysyy ehkä pikkuisen rauhallisempana.

Diplomatiassa tarvitaan diplomatian kieltä.
 
Back
Top