Cameron väistelee ”hyeenojen” hyökkäyksiä – miten käy Britannian EU-jäsenyyden?
Julkaistu: 11.4. 16:26
Panama-kohu ei olisi voinut tulla David Cameronille pahempaan aikaan. Sen seurauksena Britannian EU-juna voi jopa puksuttaa päin seinää, kirjoittaa politiikan toimittaja Hanna Vesala.
Brittipääministeri
David Cameronin isän veroparatiisiin perustama yhtiö voi nousta yhdeksi tekijäksi, joka ratkaisee, jääkö saarivaltio EU:hun vai kääntäänkö se sille selkänsä.
Cameron on ollut viikon ajan kovan kritiikin kohteena Panama-kohun vuoksi. Hän on myöntänyt saaneensa taloudellista hyötyä isänsä perustamasta offshore-yhtiöstä, mutta sanonut myyneensä osakkeet alle 40 000 eurolla ennen kuin hänestä tuli pääministeri. Voittoa hän sai vajaat 24 000 euroa.
Pääministerinä David Cameron on luonnollisesti Britannian EU:ssa pysymistä tukevan leirin kärkinimi. Hänen ympärillään raivoava myrsky on antanut eroa puoltavalle leirille tymäkän aseen Brexitin ajamisessa.
”Kuukausia ajattelin, että Brexit on epätodennäköinen. Nyt olen huolissani. Työntötekijät kasaantuvat”, kirjoitti brittilehti
Guardianin Natalie Nougayrèdeviikonloppuna.
Britannian EU-eron kannattajat ovat hyötyneet pääministeri David Cameronin kompuroinnista.(KUVA: ANDY RAIN / EPA)
Käytännössä kaikki, mikä heikentää luottamusta Cameroniin, voi potentiaalisesti auttaa Brexitiä puoltavaa leiriä. Tilannetta ei helpota se, että erosta päättävien kansalaisten pään voi kääntää jokin itse jäsenyyteen liittymätön tekijä. Sellaiseksi voisi potentiaalisesti muodostua Cameronin kiirastuli Panama-kohussa.
Mielipidemittauksissa EU-eroa kannattavien ja sitä vastustavien leirien ero on hiuksen hieno. Cameronin hallitus on viime aikoina ollut muutenkin vastatuulessa ja pääministerin kannatus gallupeissa pudonnut. Tilanne ei siten näytä Cameronin kannalta hyvältä, ei itse veroparatiisiasiassa, eikä EU-kansanäänestyskampanjassa.
Britanniassa onkin pohdittu myös Panama-kohun ajoitusta.
New Statesman -lehti ihmetteli, miksi Cameronin isän offshore-yhtiöstä syntyi suuri poru vasta nyt. Lehti muistutti, että Guardian kirjoitti siitä jo vuonna 2012, mutta silloin suurempaa kohua ei syntynyt.
Britannian pääministeri David Cameron (oik.) saapui konservatiivipuolueen kokoukseen 9.4.2016.(KUVA: Niklas Hallen / AFP / Lehtikuva)
Brexitiä puoltavien leirille Panama-kohu tuli mitä parhaaseen aikaan, sillä se tarjoaa mahdollisuuden kyseenalaistaa Cameronin rehtiyden. Niinpä Cameronin konservatiivipuolueen euroskeptikotkin lähtivät puolustamaan häntä brittimediassa työväenpuolueen ”hyeenojen” hyökkäykseltä.
Brexitin puolella oleva oikeusministeri
Dominic Raab esimerkiksi syytti työväenpuoleen johtajaa
Jeremy Corbynia tekopyhyydestä ja sanoi tämän lietsoneen opposition edustajia ”käyttäytymään kuin hyeenat”.
Cameronin heikentynyt asema ei ole suinkaan ainoa asia, joka pelaa nyt Brexit-leirin pussiin.
Esimerkiksi pakolaisvirran odotetaan kasvavan uudestaan keväällä EU:n ja Turkin tekemästä sopimuksesta huolimatta ja juuri pakolaispolitiikka on yksi Brexitin keskeisitä kysymyksistä.
Britannian EU-ero oli olisi valtava isku sekä sille, että Euroopalle. Toistaiseksi asiasta päättävät kadunmiehet ja - naiset ovat suhtautuneet kohtalonhetkeen kuitenkin melko passiivisesti. Politiikassa Brexit saattaa herättää suuria tunteita, mutta ei kaduilla.
Juhannusaatonaatona Eurooppa saa tietää, jääkö 23.6.2016 historiaan päivänä, jona EU-maita oli yksi vähemmän.
Jos niin käy, taistelun hävinnyt Cameron katunee sitä, että muutti kantaansa ja lupasi äänestyksen kolme vuotta sitten parlamenttivaalien alla. Hänestä tulee silloin mies, jonka vuorolla tie jäsenmaiden EU-erolle aukesi.