Viekö ylin poliittinen johto meitä YYA-aikaan

Oikein hyvää pohdintaa on. Itse olisin vain sitä mieltä kun Paasikivi aikoinaan, kun totesi että vain pienet valtiot ovat säädyllisiä. Liekö sitten että on pakko olla kun ei ole harteita alkaa riehumaankaan, mutta edelleen pidän pohjoismaita mailman parhaimpina yhteiskuntarakentajina. En siis länttä, vaan skandinaviaa.

Idealismia en tosiaankaan halua halveksia, vaan ihailen aidosti hyvää tarkoittavia ihmisiä. Kuitenkin on surullista nähdä, kuinka kyynisten organisaatioiden savuverhoksi koetetaan laittaa näitä ideologisia hyviä juttuja ja todellisuus on kuitenkin kuin kauhuelokuvasta. Esimerkkinä Tony Blairin puhe lähdettäessä toiseen Irakin sotaan täysin tekaistuin perustein. Hänen mukaansa sinne oltiin lähdössä tekemään suurin piirtein ehkäisevää sosiaalipolitiikkaa ja parantamaan köyhyyttä sekä kurjuutta. Ja tämä sen miehen suulla, jonka osavastuulla oli satoja tuhansia siviilikuolemia Irakin kypsyttelyvaiheen eli sanktioiden aikana. Sikäli kuin muistelen, ainakaan mediaan saakka ei tuolloin juuri kantautunut ihmisoikeusjärjestöjen huolta asiasta. Oma kyyninen näkemys Amnestystä on, että se pitää meteliä ihmisoikeuksista useammin silloin, kun se menee yhteen laajemman megatrendin kanssa. Mutta tekee se unohdettujen puolesta aidosti hyviäkin asioita, luulen vaan että isoille pojille tärkeissä jutuissa se on talutushihnassa niin kuin ICRC:kin.

Uusi Seelanti, Kanada, Hollanti, Irlanti ja pari muutakin paikkaa skandien ulkopuolella löytyy kyllä joissa asiat on mallillaan, vaikka itsekin pidän pohjoismaista mallia monessa mielessä erinomaisen ja jos ei jopa parhaana.

Hyvinvointivaltio on kuitenkin vain väline, ei päämäärä.

Kyynisyyttä tuskin kukaan kyseenalaistaa tai vähättelee realismin tärkeyttä. Toisaalta näitä nimenomaan realismiin vetoavia tietäjiä oli reippaasti joku vuosi sitten jotka varmasti tiesivät kuinka USA on kääntänyt katseensa Tyynelle valtamerelle ja Eurooppa oli vapaata riistaa Venäjälle. NATO:n piti olla lähinnä paperitiikeri "joka ei aloita ydinsotaa jonkun Liettuan takia". Kuitenkin NATO osoitti ja osoittaa melkoista päättäväisyyttä Euroopassa ja Baltiassa nytkin.
 
Sitä usein muistaa vain omaa maailmankuvaa tukevat asiat.

Ennen Irakin sotaa järjestettiin ympäri läntistä maailmaa lähihistorian suurimpia mielenosoituksia joissa tuota sotaa vastustettiin. " Not in My Name" , " No Blood for Oil" ja mitä niitä iskulauseita nyt oli. Näitä olivat organisoimassa juurikin ihmisoikeusjärjestöt ja muut ngot:t.

Niin olikin ja se oli tosi hieno homma. Vielä parempi juttu oli tuoreempi vastustus Syyriaan kaavailluille ilmaiskuille, minkä seurauksena brittien parlamenttikin heitti kepin warmongereitten rattaisiin ja jouduttiin odottelemaan näitä ISIS-horror-spektaakkeleita, ennen kun saatiin kansa taas myötämielisiksi liikkeelle lähtöön. Tuo oli oikea voitto lännen ihmisille ja Robin Cook -vainaalle:

"In January 2007, a headstone was erected in The Grange, Edinburgh Cemetery, where Cook is buried, bearing the epitaph: "I may not have succeeded in halting the war, but I did secure the right of parliament to decide on war." It is a reference to Cook's strong opposition to the 2003 invasion of Iraq and the words were reportedly chosen by his widow and two sons from his previous marriage, Chris and Peter.[23]"

http://en.wikipedia.org/wiki/Robin_Cook

Mutta muistin kyllä nuo mielenosoitukset, protestini kohdentui nyt tuohon Irakin sotien välille sijoittuneeseen pitkään sanktio-kypsyttelyvaiheeseen:

"Estimates of deaths due to sanctions
Estimates of excess deaths during the sanctions vary widely, use different methodologies and cover different time-frames.[31][38][39] Some estimates include (some of them include effects of the Gulf War in the estimate):

  • Mohamed M. Ali, John Blacker, and Gareth Jones estimate between 400,000 and 500,000 excess under-5 deaths.[40]
  • UNICEF: 500,000 children (including sanctions, collateral effects of war). "[As of 1999] [c]hildren under 5 years of age are dying at more than twice the rate they were ten years ago." (As is customary, this report was based on a survey conducted in cooperation with the Iraqi government and by local authorities in the provinces not controlled by the Iraqi government)[41]
  • Former U.N. Humanitarian Coordinator in Iraq Denis Halliday: "Two hundred thirty-nine thousand children 5 years old and under" as of 1998.[42]
  • "Probably ... 170,000 children", Project on Defense Alternatives, "The Wages of War", 20 October 2003[43]
  • 350,000 excess deaths among children "even using conservative estimates", Slate Explainer, "Are 1 Million Children Dying in Iraq?", 9. October 2001.[44]
  • Economist Michael Spagat: "very likely to be [less] than half a million children" because estimation efforts are unable to isolate the effects of sanctions alone due to the lack of "anything resembling a controlled experiment",[45] and "one potential explanation" for the statistics showing an increase in child mortality was that "they were not real, but rather results of manipulations by the Iraqi government."[45]
  • "Richard Garfield, a Columbia University nursing professor ... cited the figures 345,000-530,000 for the entire 1990-2002 period"[46] for sanctions-related excess deaths.[47]
  • Zaidi, S. and Fawzi, M. C. S., (1995) The Lancet British medical journal: 567,000 children.[48] A co-author (Zaidi) did a follow-up study in 1996, finding "much lower ... mortality rates ... for unknown reasons."[49]
  • Amatzia Baram, Director of the Center for Iraq Studies at the University of Haifa, reported almost no difference in the rate of Iraq’s population growth between 1977 and 1987 (35.8 percent) and between 1987 and 1997 (35.1 percent), suggesting that the sanctions-related death rate is lower than reported, while also stating "Every child who suffers from malnutrition as a result of the embargo is a tragedy".[50]
  • Reports made in 2004 and 2007 by Iraqi government do not show any increase but a stagnation."

http://en.wikipedia.org/wiki/Sanctions_against_Iraq
 
Tämä. Ideologia ohi kansallisuusajatuksen ja - ajattelun. Okei. Mihin se johtaa ja mihin se on JO johtanut? Teräs- ja hiiliunioni piti tappelupukarit erossa toisistaan ja siitä pointsut. Mutta nyt olemme jo täysin eri asioiden äärellä. Miten saadaan loppujen lopuksi stemmaamaan ne vissit kulttuuriset ja poliittiset erot suuressa yhtälössä? Ajamalla alas "kansallisuusajattelu"? Jota noudattavat ketkä? Hyvin on toiminut. Italia, Espanja ja Ranska ovat mielestäni selvästi osoittaneet, että kansallisuusajattelu on voimissaan, entäs Britannia? Ja me tollot kuvittelemme "hallitsevamme" tosiolevaa eurooppalaista meininkiä toistelemalla papukaijana jotain väsyneitä dogmeja?

Minä en halua EU:n purkautuvan tai sen kaatuvan. Mutta haluan sitä, että EU alkaa mennä siihen suuntaan, jossa päämaalina häämöttää askartelu tosiolevien asioiden parissa. Paisuvaiskomissaarien virat lakkauttaisin heti enkä odottaisi edes maanantaita. Eräs piru tässä Onnen Puussa on se, että liian nopeasti otettiin mukaan veljiä, jotka eivät voi, eivätkä edes halua pelata samoilla korteilla kuin "muut". Virheitä EU ei myönnä tehneensä ja siinä se sijoittuu samalle suoritusakselille NL:n kanssa. Katsokaa kommentointia esim. Kreikkaan liittyen. EUn elimiä pelottaa oikeasti Kreikan irtautuminen. Miksi? Entäs jos Kreikan irtautuminen osoittautuisi siunaukseksi Kreikalle? Wau. Siinäpä skenaario. Mitä tapahtuisi sen jälkeen? Se olisi nitsevoo viritykselle.

Ketkä haluavat nähdä heikon EU:n? Usa, Venäjä ja Kiina. Ne rakastavat EU-alueen ostovoimaa, mutta poliittisesti ne haluavat nähdä kuohitun, impotentin toimijan. Miten tuosta rimpuilet irti? Vastaus on: hyvin. Saksa on SE tekijä, joka tässä ratkaisee. Jos Saksa ei ota ravakasti vetovastuuta Unionista, se tulee ennenpitkää kaatumaan.

Ehkä niitten ei tarvii edes täysin stemmata. Tai sit ne saadaan stemmaamaan juuri päinvastoin ainakin sen verran kuin tarvitaan: Kansallisvaltioajattelua ei kuopata. Sitä käytetään etevästi hyväksi pitäen kansallissymbolit ja muu tunteita herättävä kuten ennenkin. Kehitys tehdään lainsäädäntötasolla, sopimuksilla, viranomaisyhteistyöllä jolla harmonisoidaan, maksuja, autovero, alkoholivero, taloutta, vapaata liikkuvuutta (ihan kuten tähänkin asti olemme eurooppalaisia ihanteita toteuttaneet :)).

Juurettomuus ja irrallisuus on nyky-yhteiskunnan kaupungistumisen ikävä kääntöpuoli. Tämä seurasi osin siksi kun ihmiset jättivät seutunsa joissa olivat varttuneet ja lähtivät työn ja toimeentulon perässä ruuhkasuomeen. Ihminen kaipaa luonnostaan juuria, ryhmää ja joukkoa johon kuulua. Tässä astuu kuvaan kansallisvaltio joka on omiaan täyttämään tätä perustarvetta. Ihan kuten kunta tai kaupunki ja sen urheiluseura. Nää on näitä identiteettijuttuja. Juuri tämän ymmärtämättömyyteen ja liian virkamiesmäiseen lähestymistapaan perustuu suurin vastustuksen massa esim. kunta- ja muissa uudistuksissa. Ihmiset pelkäävät oma kotiseudun, kylän, postinumeroalueen ja sen myötä inhimillisyyden perusaineksen, eli oman identiteetin häviämistä ja hävittämistä. Tavallaan ei-rikollinen virkamiestyönä tehty pehmeä "etninen puhdistus". "Kohta ei ole kaarinalaisia, naantalilaisia vaan vain turkulaisia". Ilman muuta tätä pelätään helvetin hyvästä syystä. Esivalta on edelleen kansalaista varten eikä kansalainen esivaltaa varten. Ihmisen perusolemusta ei pidä vähätellä vaan käyttää avuksi.

Siis jos ois yhtään pelisilmää.

Unionin suhteen mulla ei ole suuria intohimoja, se nyt vaan on pääinstanssi ja tärkeässä roolissa. Siihen kohdistuvasta kritiikistä pitää moni asia ilman muuta paikkansa. Tässä suhteessa persut ovat paikkansa lunastaneet mutta perseilevät sen miljoonin muin keinoin. Harvapa haluaa EU-kritiikkiä mihin hintaan hyvänsä.

Unioni on vaan Unioni, läntisyys on silti yksi suunta meille, oli siellä lännessä USA, NATO, Unioni tai ihan mikä vaan. Länsi on itsetarkoitus ei siksi että se on länsi vaan siksi mitä länsi edustaa ja mihin se pohjaa. Mun maailma ei romahda jos Unioni kaatuisi kunhan länsi ei kaadu. Vaikka oishan se helvetillinen romahdus jos Unioni kaatuis, se on selvä. Mua keikauttais todella lujaa jos länsi ja lännen keskeisimmät toimijat itse hylkäsivät vallan kolmijako-opin, hyvinvointivaltion, oikeusvaltion, demokratian ja läntiset sivistysarvot tykkänään. Eli jos lännestä tulisi enemmän Venäjän kaltainen.

Just tossa on syy miks tässä ei ole sitä vertailukelpoisuutta jota yritin selittää. Siksi se ei mee niin, että "on vaan eri tapoja elää ja mikä muka lännestä tekisi muita paremman?" Se mikä lännestä tekee Venäjää paremman on tuo juuri demokratia, toimiva vallan kolmijako-oppi, sivistysarvot. Siten ei voi olla määritelmällisesti suomettunut länteen, ei voi olla rähmällään länteen koska länsi on vapaa, siellä ei tarvii pelätä, ei tarvii suomettua. Suomettunut voi olla vaan jos toinen painostaa ja suomettumalla yrittää selvitä siitä. Lännen kanssa ei ole tällaista ongelmaa selvitä ehjin nahoin. Toki lännessä pitää kilpailla. Joku joka ei uhkaa, joka ei ole vaaraksi ei voi laittaa ketään rähmälleen. Ei voi suomettaa. Lännessä ei piile voimapolitiikkaan perustuvaa vaaraa "jos et nöyristele, koituu seurauksia" Siten totuus ei myöskään kepulaisittain ole "jossain näiden välissä" vaan se on pääosin lännessä. Siten väyrysläisittäin sanottuna ei voi suomettua länteen. Nato ei uhkaa tai saarra Venäjää vaan valtiot Venäjän rajapinnassa ovat halunneet itse liittyä jäseniksi oma-aloitteisesti vapaasta tahdosta. Toisin kuin Varsovan liittoon tai siihen mitä Venäjä nyt tavoittelee. Vonkan sanoin valtioilla on oikeus valita kaupallinen ja kulttuurinen tiensä! Ja jos se on eri mitä Venäjä toivoo Venäjän tie on muuttaa maata paremmaksi ja rakentaa Venäjän kulttuurista läntistä kiintoisampi ja vetovoimaisempi. Kilpailla sen kanssa, sen sijaan se alkaakin uhitella aseellisesti.

Tässä on vaarallista kepun ja persujen retoriikka koska se tavallaan hyväksyy Venäjän toimet ottamalla Venäjän lännen rinnalle "yhtä hyvänä, mutta vain erilaisena" ja luonnollisesti "kaikkien ei tarvii olla samanlaisia". Tämä on samaa sukua kuin RT:n ja Venäjän propagandan eli länsi ja Venäjä esitetään yhtä hyvinä, samanarvoisina toimijoina (ikään kuin demokratialla, vallankolmijako-opilla, yksilönvapauksilla, Krimin ja Ukrainan osien valtaamisella ei olisi mitään merkitystä) joiden välisestä erimielisyydestä puolueeton maa Suomi pidättyy lausumasta mitään. Kepu on kokonaan tässä langassa ja kun esittää ja puhuu samaa retoriikka kuin Venäjä niin samalla se sumentaa kansan käsitystä asioiden oikeasta tolasta ja siitä kuka tässä on alunperin mennyt oikeudetta vieraita maita valtaamaan. Kepu ja persut siis flirttailevat Krimin miehityksen ja Ukrainan epävakauden hyväksymisen kanssa eli epäsuorasti ja käytännössä hyväksyvät sen. Tän päälle heidän mielestään Suomen läntisenä sivistysvaltiona pitäisi vielä virallisella tasolla saavuttaa tästä vääryyden hyväksynnästä, realismin nimissä, suomalainen kepuvetoinen konsensus. VITTU, ei kiitos! Totuudella ei ole mitään arvoa, pääasia että on linja. Paavo Väyrysen on pakko saada rahaa Kremlistä.

Olkoonkin ettei länsi ole täydellinen eikä demokratia ole täydellinen. USA ei ole täydellinen. Kukaan ei usko USAn täydellisyyteen. Kukaan ei usko NATOn täydellisyyteen.

Länteen uskovat uskovat lännen ihanteisiin ei Yhdysvaltoihin tai NATOon. Ihanteisiin joita vieläkin paremmin toteuttamalla on mahdollisuus saavuttaa vieläkin parempaa kuin mitä lännellä nyt on. Nuo ihanteet ovat lännen etevyyden ja paremmuuden perusolemus ja ydin. Eikä se sitä tarkoita että länsi ois automaattisesti aina paras kaikessa. Aasia on upea juttu, latinalainen Amerikka jos sitä ei nyt laskettaisi länteen jne.

Tässä kontekstissa on turpo-ulottuvuus ja keskustelun pitämisen edes jotenkin rönsyttömyyden kannalta meillä on asetelma Venäjä vs. länsi. Jota Suomi on. Suomessa on läntinen kulttuuri, läntisen sivistysvaltion tunnusmerkit. On toimiva vallankolmijako-oppi, demokratia, sivistysarvot kuten sananvapaus, tasa-arvo jne. Venäjällä ei ole. Me emme ole persulaisittain ja kepulaisittain ajateltua rajapintaa jossa itä liudentuu länneksi ja Suomi ei ole oikein kumpaakaan. Tässä on käsitteellinen ero, Suomen ja Venäjän välillä on veitsellä leikattu raja jonka toisella puolella on yöllä valoja ja toisella puolella pimeää. Toisella puolella on läntinen kulttuuri toisella Venäjän kulttuuri jo ihan eri aakkosista alkaen.

Tän kaiken sisäistäminen on edellytys sille jotta voi torjua Venäjän taitavan propagandan ja sen luoman vaarallisen tasapuolisuusharhan jossa vaan "pata kattilaa soimaa" eli länsi ei ole Venäjää kummempi. Kyllä se on.
 
Jaa-a. Mikään ei ole ikuista. Ei Kalmarin unioni, Sovjet Unioni eikä Euroopan unioni. Siksi pitäisi tehdä ratkaisuja vähän Brysseliä pitemmällekin.

Luin joskus Tinttiä. Tuhatkaunolla oli heiluri, joka näytti länteen. Etsivät jotain ja professori sanoi, että lännemmäs, lännemmäs, sieltä se löytyy.
 
^Senpä takia arvojen taustalla pitääkin olla kestävät arvot (=läntiset arvot) ja ihanteet eikä joku epäjumala byrokratiamonsteri joka jo elää omaa elämäänsä kuten esim. Euroopan Unioni.

BTW: tossa on Tuhatkaunon IRL esikuva, ihan näköinen :):

http://en.wikipedia.org/wiki/Auguste_Piccard
 
Hallintomuodot, valtiot, rajat jne tulee ja menee mutta Läntiset arvot edustavat sitä pysyvää arvoyhteisöä johon katson Suomen kuuluvan, itse kuulun ja toivon että Suomi selkeän johdonmukaisesti toimisi Läntisten arvojen mukaissti.
 
Jaa-a. Mikään ei ole ikuista. Ei Kalmarin unioni, Sovjet Unioni eikä Euroopan unioni. Siksi pitäisi tehdä ratkaisuja vähän Brysseliä pitemmällekin.

Luin joskus Tinttiä. Tuhatkaunolla oli heiluri, joka näytti länteen. Etsivät jotain ja professori sanoi, että lännemmäs, lännemmäs, sieltä se löytyy.

Sieltähän se löytyy. Mutta pitää muistaa että esim. potentiaalinen NATO-Suomi, Baltiasta puhumattakaan, tarvitsee sitä enemmän kuin se meitä/heitä. Siksi en ikinä perustaisi puolustuskykyä lähtökohtaisesti tämän varaan. Sama kuin olisi rumana miehenä aviossa jonkin rikkaan, kauniin ja himoitun (ja ehkä historian valossa hieman kevytkenkäisenkin) kaunottaren kanssa. Menosta voi nauttia, mutta ei kannata olettaa että se haluaa välttämättä jatkaa suhdetta siihen saakka kunnes kaikki osapuolet puskee päivänkakkaraa.
 
Jaa-a. Mikään ei ole ikuista. Ei Kalmarin unioni, Sovjet Unioni eikä Euroopan unioni. Siksi pitäisi tehdä ratkaisuja vähän Brysseliä pitemmällekin.

Miten niin muka ei ole ikuista? Kalmarin Unionin pohjalta kehittyivät skandinaviset demokratiat. Rooman valtakunta kutistui maantieteellisesti pienen kaupungin kokoiseksi mutta on edelleen globaalisti vaikutusvaltainen toimija nimellä Vatikaani. USA:n romahdusta on povatti maan itsenäistymisestä lähtien mutta kuin vihaajiensa kiusaksi se on vahvempi kuin koskaan. Mikään ei viittaa EU:nkaan hajoamiseen vaikka silläkin on omat katkerat vihamiehensä tämänkin palstan impivaaralaisissa.

USA, EU ect. tulevat olemaan olemassa niin pitkään kun niiltä löytyy kykyä uudistua ja sopeutua yhä vaan nopeammin muuttuvaa maailmaan. Ja tähän astinen historia on osoittanut että uudistuminen tapahtuu tehokkaimmin ja aktiivisimmin länsimaistyyppisissä demokratioissa joissa kiinni hitsatut dogmit ja ideologiat eivät rajoita ajatukse vapautta ja yhteiskunnan sisään rakennetun darwinismin annetaan jauhaa pöljät ideat riekaleiksi.

Stagnaatio ja poliittisista, uskonnollisista tai muista metafyysisistä syistä ajattelulle, mielipiteille ja ideoille asetetut rajitukset ovat aina huono ennusmerkki ja yhteiskunnat joilla on näitä painolastinaan eivät kykene uusiutumaan ja ne kuolevat hiljalleen pystyyn. Venäjä on jo nyt suurelta osin pystyyn kuollut, se ei vaan itse vielä tiedosta omaa tilaansa.

Aika viimeistään hoitaa putlerit ja muut diktaattorit historiankirjoihin alaviitteellä varoittavat esimerkit. Noutajan vierailu tulee Putinillekin päivä päivältä lähemmäksi eikä Venäjällä ole muita vaihtoehtoja kuin joko assimiloitua läntiseen maailmaan hyväksyen lännen pelisäännöt tai sitten vajota länsimaistuvan Kiinan vasallivaltioksi jolle itäinen isäntä ei tule sallimaan mitään sellaista kehityspolkua joka johtaisi Venäjän vahvistumiseen minkäänlaiseksi globaaliksi vaikuttajaksi.

Toivottavasti saamme kymmenin vuoden päästä viihdyttää itseämme tämän päivän uussuomettajien vaivautuneella kiemurtelulla kun seuraavan sukupolven toimijat ryhtyvät kyselemään Putinin nuoleskelusta kiusallisia kysymyksiä.
 
Miten niin muka ei ole ikuista? Kalmarin Unionin pohjalta kehittyivät skandinaviset demokratiat. Rooman valtakunta kutistui maantieteellisesti pienen kaupungin kokoiseksi mutta on edelleen globaalisti vaikutusvaltainen toimija nimellä Vatikaani. USA:n romahdusta on povatti maan itsenäistymisestä lähtien mutta kuin vihaajiensa kiusaksi se on vahvempi kuin koskaan. Mikään ei viittaa EU:nkaan hajoamiseen vaikka silläkin on omat katkerat vihamiehensä tämänkin palstan impivaaralaisissa.

USA, EU ect. tulevat olemaan olemassa niin pitkään kun niiltä löytyy kykyä uudistua ja sopeutua yhä vaan nopeammin muuttuvaa maailmaan. Ja tähän astinen historia on osoittanut että uudistuminen tapahtuu tehokkaimmin ja aktiivisimmin länsimaistyyppisissä demokratioissa joissa kiinni hitsatut dogmit ja ideologiat eivät rajoita ajatukse vapautta ja yhteiskunnan sisään rakennetun darwinismin annetaan jauhaa pöljät ideat riekaleiksi.

Stagnaatio ja poliittisista, uskonnollisista tai muista metafyysisistä syistä ajattelulle, mielipiteille ja ideoille asetetut rajitukset ovat aina huono ennusmerkki ja yhteiskunnat joilla on näitä painolastinaan eivät kykene uusiutumaan ja ne kuolevat hiljalleen pystyyn. Venäjä on jo nyt suurelta osin pystyyn kuollut, se ei vaan itse vielä tiedosta omaa tilaansa.

Aika viimeistään hoitaa putlerit ja muut diktaattorit historiankirjoihin alaviitteellä varoittavat esimerkit. Noutajan vierailu tulee Putinillekin päivä päivältä lähemmäksi eikä Venäjällä ole muita vaihtoehtoja kuin joko assimiloitua läntiseen maailmaan hyväksyen lännen pelisäännöt tai sitten vajota länsimaistuvan Kiinan vasallivaltioksi jolle itäinen isäntä ei tule sallimaan mitään sellaista kehityspolkua joka johtaisi Venäjän vahvistumiseen minkäänlaiseksi globaaliksi vaikuttajaksi.

Toivottavasti saamme kymmenin vuoden päästä viihdyttää itseämme tämän päivän uussuomettajien vaivautuneella kiemurtelulla kun seuraavan sukupolven toimijat ryhtyvät kyselemään Putinin nuoleskelusta kiusallisia kysymyksiä.

Minuuttimies on niin mahtavasti Voiman oikealla puolella että nyt alkaa jo seisomaan! Ja älköönkä kukaan väittäkö että Kolmas valtakunta on minnekään hävinnyt! Se on vain muuttanut muotoaan...


Stark Sein!!!

P.S. Edit: Kadehdin vilpittömästi MM:n vakaumuksen paloa ja toivoisin että voisin liittyä joukkoon ilman varauksia. Get on with the program and join the winning team! Ikuisen läntisen sivilisaation puolesta aasian hordeja vastaan! Damn, tuossa on samaa tenhoa ja vetovoimaa kuin aikamme karismaattisimpien puhujien parhaissa esityksissä... semminkin kun samalla todellakin pääsisi osaksi Imperiumin stormtroopereita - sotilaallinen ylivoima USA:lla on samaa luokkaa.

 
Viimeksi muokattu:
Ei Narvan skenariossasi Turkki ja Kreikka lähde hyökkäämään Pihkovaan eikä edes Etelä-Venäjälle, mutta suunnitelmat on Venäjän erilaisten hyökkäysten varalle, ja siitä mitä joukkoja missäkin yhdistelmässä käytetään. Lipeäminen siitä on jatkon kannalta hyvin hyvin kallista. Nyt emme puhu mistään halukkaiden koalitioista vaan lännen turvallisuuspolitiikan kovasta ytimestä

Eiköhän Turkki ja Kreikka kuulu lähinnä niihin skenaarioihin joissa niiden omia alueita tai lähialueita uhataan. Joka tapauksessa sikäläiset joukot voidaan esim. Suomen kannalta kertoa hitonmoisella negatiivisella "force multiplierilla" sekä sijainnin, logistiikan että yleisen luotettavuuden ja yhteisten arvojen puutteen valossa. Käytännössä täysin kv-toimintaan kykenevät ja kauttaaltaan taistelukykyiset jenkkivoimat, ilmavoimat erityisesti, voidaan kertoa aika suurella kertoimella. Toki myös Venäjään voi soveltaa samaa käsittelyä, muistan jonkin asiantuntijanäkemyksen jonka mukaan Venäjä voisi realistisesti (ts. Ilman kansan laajamittaista mobilisointia "totaalisen sodan" hengessä) koota n. 100000 hyvätasoista sotilasta tukevine aselajeineen Suomea vastaan. Se on paljon, mutta verrattuna tuon maailman suurimman maan kokonaisvahvuuteen, ei mikään massiivinen.

Jossain määrin NATO-touhut sisältävät "coalition of willing" -meininkiä. Esim. uusiin nopean toiminnan joukkoihin osallistuu vahvasti vain muutama maa, joukossa poikkeuksellisesti ei Yhdysvallat.

Joka tapauksessa pointti on se, että Yhdysvaltojen tuki on se juttu, jota NATOsta haetaan eikä tämä kylmän sodan jälkeinen megatrendi jossa USAn suhteellinen "voimaprojektion" kyky muihin jäseniin nähden korostuu hurjasti tule muuttumaan mihinkään sen takia että Venäjä öykkäröi heikompien naapuriensa raja-alueilla. Tämä ei ole moite vaan kylmän realistinen fakta mikä pitää ottaa huomioon, kun USAn politiikka on kuitenkin osoittanut myös voivansa kääntyä nopeasti.
 
Toisaalta näitä nimenomaan realismiin vetoavia tietäjiä oli reippaasti joku vuosi sitten jotka varmasti tiesivät kuinka USA on kääntänyt katseensa Tyynelle valtamerelle ja Eurooppa oli vapaata riistaa Venäjälle.

USAn pääpainopisteen suuntautuminen Tyynellemerelle ei ole mikään yksittäinen tapahtuma vaan pidemmän aikavälin trendi. Se on luonnollista koska sen suunnan taloudellinen painoarvo on kasvanut ja kasvaa Euroopan saavutettua tietynlaisen lakipisteen. Lisäksi siellä sijaitsee se todellinen USAn globaali kilpailija Kiina, siinä missä Venäjän merkitys vähenee entisestään väestön supistuessa, öljyvetoisen yksipuolisen talouden ja kehittymättömien yhteiskunnallisten olojen heikentäessä maata. Sotilaallinen mahti on vielä kohtalainen suurelta osin rapistuvan Neuvostoaikaisen kaluston turvin, mutta sekin tulee vähenemään talouden haavoittuvaisuudesta ja muista mainituista syistä johtuen.

Sanoisin että on luonnollista että USA rajaisi NATO-vastuitaan jotenkin ja vaatisi itsestään riippuvaisia maita ottamaan pitkällä aikavälillä vastuun itsestään. Antaisin täysin nykymuotoiselle NATOlle 20 vuoden päästä kertoimet 50/50 ja 40 vuoden päästä ehkä 25%. Mikään ei sen jälkeenkään estä USAta puuttumasta silloin kuin se itse haluaa, joten miksi he loputtomiin jakaisivat sitovia lupauksia aiheuttaen moraalikatoa takaamissaan maissa oman puolustuksen hoitamisen suhteen. Maksaisitko loputtomiin ystäväsi talon vartioinnista jos tiedät tekeväsi sen velaksi samalla kun tällä ystävällä kertyy rahaa pankkitilille?

En tiedä mitä realisteja olet kuunnellut mutta minun kuuntelemissani näkemyksissä ei ole ollut ideana se, että jonain aamuna näinä aikoina USA vain lakkaa noudattamasta sopimuksia!
 
Tähän on tultu, venäläiset puhuvat suoremmin, kuin omat poliitikkomme :(:

Diskabol on seurannut huvittuneena ja vähän ärtyneenä Suomen empimistä Ämarin kevään ilmaharjoitukseen osallistumisesta Yhdysvaltain kanssa.

– Haluaisin sanoa Suomen poliitikoille: Ukrainan tilanne tulee hyvin vaaralliseksi. Nyt pitäisi valita puolensa, mutta päätös on tietenkin vaikea. Alkaa olla myöhäistä kysyä kansalta ja järjestää kansanäänestystä.


http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/a...ium=social&utm_content=android.iltasanomat.fi

Ex-neuvostoupseeri IS:lle: ”Suomen ilmatilaa loukattiin mennen tullen”
 
Myrskyhiiri: Ahistaako?

Fakta nyt vaan on niin että tässä maailmassa pärjäävät vain ja ainoastan ne jotka pystyvät uudistumaan ja kehittymään. Menneisyyteen takertuvat ja status quon säilyttäjät ovat tuomittuja jauhautumaan palasiksi ajan hampaissa. USA on loistava esimerkki siitä miten dynaamisesti ja pragmaattisesti haasteisiin suhtautuva kansakunta kykenee keksimään kerta toisensa jälkeen itsensä uudelleen ja kääntämään takaiskut voitoiksi. Neuvostoliitto takertui Status Quo:on ja tuhoutui. Nyt Putin pyrkii puheissaan Neuvostoliiton Status Quon palauttamiseen ilmeisesti ymmärtämättä että kylvää Venäjän tuhon siemeniä.

Mites se lopuun kaluttu ja yleisesti väärinkäytetty sitaatti kuuluikaan? Viisaus alkaa tosiasioiden tunnustamisesta?

Nykymaailmassa tosiasioiden tunnustaminen alkaa siitä että pärjääminen vaatii joustavuutta ja kykyä aloittaa puhtaalta pöydältä aina tarpeen vaatiessa. Niin pitkään kuin muistan niin patologiset USA-vihaajat ovat meisseli kovana ennustaneet USA:n tuhoutuvan öljyn loppuessa. USA olisi varmaan saanut takkiinsa jos se olisi jatkanut 1970-luvulle asti jatkuneella kehityssuunnalla. Patologisten USA-vihaajien pettymykseksi maa teki tilanteesta joihtopäätökset ja muutti energiapolitiikkansa suuntaa jonka seurauksena maa voisi halutessaan irroittatua täysin kansainvälisistä energiamarkkinoista.

Neuvostoliitti/Venäjä ei ole tällaisiin suunnanmuutoksiin kyennyt eikä Putin niihin kykene koska paradigman vaihdos musertaisi miehen lasinhauraan egon, sehän olisi "heikkoiden osoitus" ja "alistumista lännen edessä", asioita joita Putin on puheissaan ilmoittanut vastustavansa kuolemaansa saakka.

Ihmiset ovat jänniä, erityisen mielenkiintoisia ovat tyypit joille maailma näyttäytyy jonkinmoisena mekaanisena koneena ja jotka uskovat että jos he tuon mekaniikan toiminnan itselleen selvittävät niin tulevaisuus on heidän tiedossaan. Marxismiin hurahtaneet rakensivat uskostaan jopa pseudotieteen jonka pauloissa moni tuntuu edlleenkin olevan odottaessaan into pinkeänä "kapitalismin" romahtamista ja että uusi uljas maailma saapuu idästä. Ikävä pilata näiden ihmisten ilo mutta; Never going to happen.

Katsokaas äidin pikku talttahampaat: Demokratia, markkinatalous, kansalaisyhteiskunta, oikeusvaltio ja länsimaiset arvot eivät ole ideologioita eivätkä dogmeja vaan ne ovat työkalupakkeja joista on tähän mennessä löytynyt ennen pitkää ratkaisu kaikkiin kriiseihin, ongelmiin ja pulmiin joihin länsimaiset yhteiskunnat ovat törmänneet.

Vaihtoehtoisilla yhteiskuntamalleilla track record on palon huonompi. Tyypillisesti ongelmat on ratkaistu väkivallalla muodossa tai toisessa.

Myrskyhiirelle vielä: Kolmas valtakunta oli ideologiaansa hirttäytynyt vasemmistolainen yhteiskuntakokeilu joka tuhoutui (kuten nämä aina tuhoutuvat) uskoonsa siihen että ideologinen puhdasoppisuus päihittää taloudelliset, tuotannolliset ja sotilaalliset reaaliteetit.
 
Miten niin muka ei ole ikuista? Kalmarin Unionin pohjalta kehittyivät skandinaviset demokratiat. Rooman valtakunta kutistui maantieteellisesti pienen kaupungin kokoiseksi mutta on edelleen globaalisti vaikutusvaltainen toimija nimellä Vatikaani. USA:n romahdusta on povatti maan itsenäistymisestä lähtien mutta kuin vihaajiensa kiusaksi se on vahvempi kuin koskaan. Mikään ei viittaa EU:nkaan hajoamiseen vaikka silläkin on omat katkerat vihamiehensä tämänkin palstan impivaaralaisissa.

USA, EU ect. tulevat olemaan olemassa niin pitkään kun niiltä löytyy kykyä uudistua ja sopeutua yhä vaan nopeammin muuttuvaa maailmaan. Ja tähän astinen historia on osoittanut että uudistuminen tapahtuu tehokkaimmin ja aktiivisimmin länsimaistyyppisissä demokratioissa joissa kiinni hitsatut dogmit ja ideologiat eivät rajoita ajatukse vapautta ja yhteiskunnan sisään rakennetun darwinismin annetaan jauhaa pöljät ideat riekaleiksi.

Stagnaatio ja poliittisista, uskonnollisista tai muista metafyysisistä syistä ajattelulle, mielipiteille ja ideoille asetetut rajitukset ovat aina huono ennusmerkki ja yhteiskunnat joilla on näitä painolastinaan eivät kykene uusiutumaan ja ne kuolevat hiljalleen pystyyn. Venäjä on jo nyt suurelta osin pystyyn kuollut, se ei vaan itse vielä tiedosta omaa tilaansa.

Aika viimeistään hoitaa putlerit ja muut diktaattorit historiankirjoihin alaviitteellä varoittavat esimerkit. Noutajan vierailu tulee Putinillekin päivä päivältä lähemmäksi eikä Venäjällä ole muita vaihtoehtoja kuin joko assimiloitua läntiseen maailmaan hyväksyen lännen pelisäännöt tai sitten vajota länsimaistuvan Kiinan vasallivaltioksi jolle itäinen isäntä ei tule sallimaan mitään sellaista kehityspolkua joka johtaisi Venäjän vahvistumiseen minkäänlaiseksi globaaliksi vaikuttajaksi.

Toivottavasti saamme kymmenin vuoden päästä viihdyttää itseämme tämän päivän uussuomettajien vaivautuneella kiemurtelulla kun seuraavan sukupolven toimijat ryhtyvät kyselemään Putinin nuoleskelusta kiusallisia kysymyksiä.


EU:n dynamiikka tässä huolestuttaakin. Katsotaan nyt, kun aika kuluu. Toivottavasti vapaakauppasopimus antaa jotain ruisketta eikä tuo Välimeren akseli tai Iso-Britannia koidu ongelmaksi. Filosofishistoriallisesti tuon kommenttisi perusajatukseen Myrskyhiiri jo ansiokkaasti ottikin kantaa.
 
Myrskyhiiri: Ahistaako?

Myrskyhiirelle vielä: Kolmas valtakunta oli ideologiaansa hirttäytynyt vasemmistolainen yhteiskuntakokeilu joka tuhoutui (kuten nämä aina tuhoutuvat) uskoonsa siihen että ideologinen puhdasoppisuus päihittää taloudelliset, tuotannolliset ja sotilaalliset reaaliteetit.

Kiitos kysymystä, ei ahista, päinvastoin alan innostumaan nyt kun olen tullut vakuuttuneeksi NATO:onkin liittymiseen välttämättömyydestä. Pitääpä liittyä Suomen Atlantti-seuraan nyt kun into on vielä piukkana. Hitto, kohta muutan Viroon ja elelen siellä herroiksi länsimaisen tulotasoni turvin NATO:n ohjuskilven suojassa. Takaisin en tule ennen kuin Suomikin on klubissa ja verotus tasaprosentilla. Liityn kokoomukseen ja menen valkaisemaan hampaani. Ostan kravatin. Laihdutan ja kuntoilen A.Stubb:in kuva motivoimassa salin seinällä. Hän hyväksyy minut!

Ja kerrankin olemme samaa mieltä, eli kolmas valtakunta oli sosialistinen valtio ja ainakin liikkeen alkuvaiheessa jopa ihannointiin Neuvostoliittoa, mikä tietysti halutaan kovasti unohtaa.

Mikäpä tässä. Kaikki on kunnossa. Meillä on työkalupakit hallussa ja homma on hanskassa. Freedom!
 
Eiköhän Turkki ja Kreikka kuulu lähinnä niihin skenaarioihin joissa niiden omia alueita tai lähialueita uhataan.

Yksi kaikkien ja kaikki yhden edestä periaate tuo sen efektin, että Venäjä ei voi keskittää pääosaa joukoistaan Narvan ja Suomen nurkille. Vähän Fleet In Being ajattelun tapaista. Kuten kirjoitin, Kreikan ja Turkin joukot eivät ole ajankohtaisia täällä.

Joka tapauksessa sikäläiset joukot voidaan esim. Suomen kannalta kertoa hitonmoisella negatiivisella "force multiplierilla" sekä sijainnin, logistiikan että yleisen luotettavuuden ja yhteisten arvojen puutteen valossa.
Nyt vedät taas ennakkoluuloperusteista juttua muuten kuin sijainnin osalta.

Käytännössä täysin kv-toimintaan kykenevät ja kauttaaltaan taistelukykyiset jenkkivoimat, ilmavoimat erityisesti, voidaan kertoa aika suurella kertoimella. Toki myös Venäjään voi soveltaa samaa käsittelyä, muistan jonkin asiantuntijanäkemyksen jonka mukaan Venäjä voisi realistisesti (ts. Ilman kansan laajamittaista mobilisointia "totaalisen sodan" hengessä) koota n. 100000 hyvätasoista sotilasta tukevine aselajeineen Suomea vastaan. Se on paljon, mutta verrattuna tuon maailman suurimman maan kokonaisvahvuuteen, ei mikään massiivinen.

Venäjällä on tavoitteena miljoona miestä aseissa, mutta nyt toteutuu joku 600k, josta puolet asevelvollisia. Mainitsemasi luku voi olla realistinen yhdellä suunnalla jossa käydään oikeata sotaa.

Jenkkien ilmavoimista, tai oikeammin laivaston ilmavoimista, oma folihattuteoriani on, että Hornet valittiin myös siksi että kun meillä on tyypin logistiikka paikalla, ei ole kovin vaikea temppu lennättää toinen mokoma tänne Norjamereltä. Tämä on vain minun foliohattuteoria.

Jossain määrin NATO-touhut sisältävät "coalition of willing" -meininkiä. Esim. uusiin nopean toiminnan joukkoihin osallistuu vahvasti vain muutama maa, joukossa poikkeuksellisesti ei Yhdysvallat.

En nyt pidä negatiivisena että uusiin erittäin nopean toiminnan joukkoihin otetaan vain eurooppalaisia joukkoja, Sitähän Yhdysvallat on halunnut. Jenkeillä nämä tripwire komppaniat Baltiassa.


Joka tapauksessa pointti on se, että Yhdysvaltojen tuki on se juttu, jota NATOsta haetaan eikä tämä kylmän sodan jälkeinen megatrendi jossa USAn suhteellinen "voimaprojektion" kyky muihin jäseniin nähden korostuu hurjasti tule muuttumaan mihinkään sen takia että Venäjä öykkäröi heikompien naapuriensa raja-alueilla. Tämä ei ole moite vaan kylmän realistinen fakta mikä pitää ottaa huomioon, kun USAn politiikka on kuitenkin osoittanut myös voivansa kääntyä nopeasti.

Yhdysvallat on ja tulee olemaan pitkän ajan se juttu NATO:ssa
 
Back
Top