Viekö ylin poliittinen johto meitä YYA-aikaan

Jostain syystä Putinin aktiivinen vastustaminen ei silti saa vihreitä tai vassareita kannattamaan Natoa tai lisärahoitusta puolustukseen. Tätä en pysty tajuamaan vaikka kuinka yritän.

Voisiko asia liittyä siihen, että esim. nykyinen UPI:n johtaja Teija Tiilikainen lausuihe jo vuosia sitten toistuvasti isojen isäntiensä tavoitteen, jonka mukaan kansallisvaltioiden aika on ohi. Siksi lisärahoitus kansalliseen puolustukseen ei ole pop. Kansallisvaltioiden alasajo on nykyinen megatrendi jota trendikkäät poliittiset toimijat ja latte-ihmiset yli kansallisuusrajojen ajavat.

Tähän trendiin teki nyt särön ja aikataulun laittoi uusiksi tämä post-NL-Venäjän kyvyttömyys alkaa pelaamaan globaaleilla säännöillä ja palaaminen takaisin natsionalistiseen paradigmaan. Nyt on lännessä käytännön pakko taas vähän lämmitellä tai antaa tilaa / sietää omien kansallismielisyyttä, kunnes Venäjä saadaan taas ruotuun ja pois päiväjärjestyksestä. Sitten alkaa taas kiivas alueellisen puolustuksen alasajo ja krihailu viimeisten villien saamiseksi mukaan Järjestelmään.

NATO-vastaisuus näissä puolueissa, lähinnä vassareissa, on käsittääkseni vain historiallisista syistä tulevaa hitautta.
 
Väyrynen voisi puhua kehitysyhteistyöstä vastaavana ministerinä nekin rahat Suomen pohjoiseen, ehkä vähän itään. Ainoa edes kuviteltavissa oleva onnellinen lopputulos väyrystelystä. Pitää vain säätää ennakoiden laki, että itärajan taakse ei rahoja saa päätyä.

Minä kanssa veikkaan, että kun ulkomaankauppaministeri on jo kokeiltu niin kehitysministeri, Hautalaksi Hautalan paikalle, voisi olla Paavon seuraava loppusijoituspaikka. Kehitysapu mieluummin Keminmaalle kuin Keniaan. Paavo riittävän syrjässä sekä ulko- että sisäpolitiikasta.
 
Voisiko asia liittyä siihen, että esim. nykyinen UPI:n johtaja Teija Tiilikainen lausuihe jo vuosia sitten toistuvasti isojen isäntiensä tavoitteen, jonka mukaan kansallisvaltioiden aika on ohi. Siksi lisärahoitus kansalliseen puolustukseen ei ole pop. Kansallisvaltioiden alasajo on nykyinen megatrendi jota trendikkäät poliittiset toimijat ja latte-ihmiset yli kansallisuusrajojen ajavat.

Tähän trendiin teki nyt särön ja aikataulun laittoi uusiksi tämä post-NL-Venäjän kyvyttömyys alkaa pelaamaan globaaleilla säännöillä ja palaaminen takaisin natsionalistiseen paradigmaan. Nyt on lännessä käytännön pakko taas vähän lämmitellä tai antaa tilaa / sietää omien kansallismielisyyttä, kunnes Venäjä saadaan taas ruotuun ja pois päiväjärjestyksestä. Sitten alkaa taas kiivas alueellisen puolustuksen alasajo ja krihailu viimeisten villien saamiseksi mukaan Järjestelmään.

NATO-vastaisuus näissä puolueissa, lähinnä vassareissa, on käsittääkseni vain historiallisista syistä tulevaa hitautta.

Kansallinen puolustus ei ole pop, koska se "ei kuitenkaan toimi". Näin ei ehkä sanota suoraan mutta noin moni innokkain puuhastelija ajattelee ja se näkyy päätöksissä kuten Ottawan sopimus ja nihkeydessä maantieteelliset edut huomioonottavia ratkaisuja kuten mahdollista Ruotsi-yhteistyötä kohtaan. Väitteeseen toimimattomuudesta ei tarvita aitoa sotilaallista perustelua, kuten oletusta että Venäjälläkin on jokin voimien keskitysmahdollisuuksiin, omiin tappioihin ja seuraamuksiin liittyvä kynnys, tai logistiikan lainalaisuudet huomioon ottavaa perustelua sille miten omaa puolustusta vastaavat voimat siirretään muualta Suomeen ja kuka niitä innosta piukeana pystyy/haluaa antaa.

Toinen asenneongelma on tämä "Arno Kotro" -aspekti, eli maanpuolustus haluttaisiin väkisin painaa jonnekin marginaaliin kummajaiseksi, jonka hoitaa riittävän paljon poissa silmistä pysyvä pieni ammattilaisten joukko ja tietysti nojaten täysin ulkomaiseen ensikäden apuun (koska kv-sopimukset talouteen liittyen ovat pelanneet niin huiman hyvin, niin kannattaa jättää maanpuolustuskin täysin riippuvaiseksi niistä). Näitä Kotroja ahdistaa yhteiskunnan sotilaallinen alavire kun lähes jokaisen miehen odotetaan kriisitilanteessa muuttuvan taistelijaksi. Hänen omien sanojensa mukaan tällainen maanpuolustus on sitä, että "kiitos-paitaiset äijät örveltävät leijonariipus kaulassa Lappeenrannan yössä". Kotro voisi todellakin viihtyä paremmin jossain ihan muualla kuin vähäväkisessä rajamaassa, Keski-Euroopasta ja Etelä-Euroopasta löytyy läjäpäin mukavia maita joissa voi istuskella ravintoloissa näkemättä leijonariipuksia tai uhraamatta vuodessa kovin montaa ajatusta tai euroa maanpuolustuksen suuntaan.
 
Kauhistelu Nato- joukkojen ja harjoitusten tuomisesta Baltiaan on kauniisti sanottuna älyllisesti epärehellistä.

Nato ei tehnyt Baltiaan edes puolustussuunnitelmaa, ennen kuin Venäjä hyökkäsi itsenäiseen naapurivaltioon liittääkseen sieltä alueita itseensä.
 
Latte-jengi toistelee sitä mantraa mitä lehdistä lukee ja telkusta katselemalla kuulee. 60- ja 70-luvulla nämä valistuneet kuvittelivat tekevänsä omaehtoisesti jotain parempaa yhteiskuntaa, kun hyppäsivät mukaan NL:n propagandan kelkkaan. Nyt ne ovat varmoja samasta asiasta hypätessään kritiikittömästi mukaan siihen mediarummutukseen, mitä tukee heidän puolueittensa äänitorvien ulina.

Oikeasti ajatteleva panisi miettimään sitä, että mitkä voimat loppupeleissä on näiden punaisten ja vihreitten liikkeitten takana? Joka tapauksessa ne on osa isompaa globaalia liikehdintää eikä paikallistason impivaaralaisuutta, mikä on latenjuonnin pahin vihollinen.

Monilla on varmasti taustalla vilpitön usko hyviin ja oikeisiin arvoihin. Siis läntisten demokratioiden perusarvoihin eli ihmisoikeuksiin ja sellaiseen. En usko että heitä ohjaillaan taustalta. Vaikka ohjailtaisiin esim. "lännestä" en näe aidosti hyvien juttujen puffaamisessa kielteistä. Tässä se ero piileekin. Jos länsi puffaa, tukee ja salarahoittaa demokratiaa "likaisin" keinoin se ei ole moraalisesti niin arveluttavaa jos joku muu taho tai valta puffaa samoin keinoin hallintomuotoa jonka päämääränä on valtaapitävien mielivallan mahdollistava järjestelmä. Kuten Venäjällä jossa valtio ei ole sitoutunut ihmisoikeuksiin. Esimerkkejä on lukuisia, vaikkapa hiljattain on säädetty tiukkoja homolakeja.

Impivaaralainen ei jotenkin osaa nähdä arvoa näiden universaalien ihmisoikeuksien puolustamista sinänsä arvokkaana vaan pitää rikkomuksia "Venäjän omana asiana" ja kyselee "mitä tässä sit pitäisi tehdä, ärsyttää venäläisiä ja kiukutella? Ladella ukaaseja näillä lihaksilla?" Luulee vielä tän päälle olevansa fiksu. Kyse ei ole Venäjän ja lännen analogioista ja näiden analogioiden oivaltavasta käytöstä. (=molemmathan tekevät likaisia temppuja) Se ei ole tässä ydin. Monelle tuntuu olevan hankalaa käsittää, että kyse on siitä mikä on oikein ja väärin. Kyse ei ole mistään "homorummutuksesta" ja taustalla on paljon korkeampi päämäärä.

Amnestyn edustajalta kysyttiin yhdessä haastiksessa Pohjois-Korean tilanteesta, että "mitä järkeä maahan on yrittää vaikuttaa kansalaisjärjestön kirjelmillä ja kannanotoilla? Niillä ei ole mitään merkitystä. Luuletteko Pohjois-Korean tilanteen paranevan noin." Vastaus kuului jokseenkin näin: "Emme luule ja ymmärrämme, että se ei parane kirjeitä lähettämällä. Kannanottojen vaikutus sorrosta kärsiville on nolla. Miksi silti teemme niin? Yhtenä päivänä tilanne muuttuu, despootit kaatuvat, vapaus ja demokratia alkaa sielläkin. Kauheudet paljastuvat koko maailmalle todisteiden kera. Tällöin suuri yleisö kysyy, miksi kukaan ei tehnyt mitään. Me teimme. Ainakin joku teki jotain, ainakin oli joku joka ei hyväksynyt joku joka ajatteli heitä Tällöin kannanotot ja kirjelmät ovat arvokkaita. Ainakin joillekin" Itse vielä lisään, että näiden kysyjien joukossa ovat tuona päivänä myös impivaaralaiset. Siis ne samat jotka nyt naureskelevat tällaiselle idealismille.

Samoin Venäjä voi muuttua jonakin päivänä. Missä kelkassa taaksepäin katsoen Suomi silloin oli? Lännen kelkassa vai kepulaisittain pelaamassa jotain omaa lyhyen tähtäimen näennäistä etua antavaa peliä joka antaa Venäjälle vain lisää eväitä kääntää kiristysruuvia?

Yksi suurimpia ajatusvirheitä ja -ongelmia tässä koko keskustelussa on tasaveroisen asetelman hakeminen. Se ilmenee juuri noiden analogioiden toistuvana rakentamisena. Mielestäni se on väärä tapa lähestyä ja on kenties yksittäisistä tekijöistä juuri se joka eniten "oikeuttaa" Venäjän toimia sellaisen kansanosan keskuudessa joilal ei ole kunnolisiia eväitä analysoida tapahtumia. Ukrainan ja Krimin ongelmista keskusteltaessa aletaan argumentointi tyyliin "Entäs NATON koneet?"

Nämä asiat eivät ole "vastaavuuksia". Totta kai NATO vastaa haasteeseen ja ottaa jännitteen huomioon. Onhan sen jäseniä painostettu!

Analogioista puheen ollen, kyse on vähän samasta jos sua lyödään pataan ilman syytä ja puolustaudut. Kummassa on enemmän vikaa, lyöjässä vai puolustajassa? Impivaaralaisten ja niiden mielestä jotka löytävät syytä yhtäläisesti sekä Venäjästä että lännestä/NATO:sta syyn pitää olla molemmissa. Koska analogian mukaanhan myös länsi teki sitä ja tätä, "Tangoon tarvitaan aina kaksi" heh heh... Aivan syytähän on silloin saman veran molemmissa. Läntisellä ajatusmallilla syy löytyy yksin lyöjästä, ei puolustajasta. Syy löytyy lyöjästä, Venäjä löi ensin. Impivaaralaisella tän sisäistäminen on vaikeaa tai mikä vielä pahempaa, sillä itse asiassa ei ole merkitystä. "Pääasia että Oivariinirekka kulekee rajan yli".

On surullista nähdä kuinka näissä analogioissa ei ole pohjimmiltaan analogiaa vaan se on näennäistä lähes kaikissa jutuissa. Analogisen vertauksen saavuttaminen Venäjän tilanteen ja lännen välille näyttä olevan lähes itseisarvo ja päämäärä. Näin varsinaiset rikokset on helppo unohtaa. Tilanne näyttää näennäisesti tasapuoliselta.

Koko läntisen lehdistön ja sananvapauden yksi kova ydin on ollut se, että se antaa julkisuutta myös kriittisille mielipiteille. Nyt Venäjän propagandakoneisto käyttää tätä lännen keskeistä elementtiä taitavasti länttä vastaan. Tämä suomalaisten impivaaralaisten olettama, että juuri he ovat immuuneja kaikenlaisella manipuloinnille on helvetin väärä koska juuri tähän ansaan he kaikista eniten lankeavat. Koska juuri he eniten vetoavat juuri tähän tekniikkaan jota RT ja Venäjän propaganda noin taitavasti hyödyntää. Se ruokkii juuri sitä mitä läntinen ihminen luonnostaan tekee eli ajattelee kriittisesti ja tekee analogioita, hakee vastaavuuksia muualta samankaltaisista tilanteista.

Tämän propagandan tehoamisen osoitus impivaaralasisiin mielestäni on vaikkapa tuo todistelu, että kaikkien poliittistenjuttujen taustalla on aina joku taustavoima, rahoittaja ja että nämä taustavoimat ovat tasa-veroisia ja toimivat yhtä arvokkain tai likaisin motiivein. Perustelijan etevyys pohjautuu siihen, että hän on juuri se, joka näkee tämän läpi taustatekijöihin saakka. Esim. "lattejengi" ei näe. Koska pitää hakea tuo kuvaamani tasa-veroinen asetelma! Kuitenkin näin impivaaralaisuuden paikallistasoisuus on osin illuusio jonka RT ja Venäjä on teille luonut tekemällä tasa-arvoiset vastapelurit ja tilanteen jossa "puolueeton" ei ole kummankaan "puolella" ja "totuus löytyy jostain siitä välistä". Tähän syöttiin on hanakasti tartuttu. "Lattejengi" on IMHO se, joka katsoo oikeaa ja väärää, ei tätä keinotekoista analogiaa. Silloin se jengi on lännen puolella. Näin sen näen. Näkemys toki iteroituu, mut tän selittäminen oli mun älyllä ihan helvetin hankalaa. Analogiana kun se tän kritiikin punainen lanka on ja sitä itse käytän olis tässä se, että jos väitellään kreationismista ja evoluutioteoriasta ja siitä kumpi on oikein ja kumpi väärin niin kepulainen ja puolueeton impivaaralainenhan sanoo "että totuus on siinä jossain puolivälissä" ja eikä tää oo muutenkaan meidän asia, "pääasia, että Oivariinirekka kulekee rajan yli".

Tehokeino muistuttaa samaa kuin journalismissa ilmiö jonka nimi on tasapainon tyrannia, The Tyranny of Balance. The New York Timesin ympäristötoimittaja ja blogisti Andrew Revkik kuvaa sitä seuraavasti:

http://dotearth.blogs.nytimes.com/2010/10/26/on-balance-hype-climate-and-the-media/?_r=1
”Journalism has long relied on the age-old method of finding a yea-sayer and a nay-sayer to frame any issue from abortion to zoning. It is an easy way for reporters to show they have no bias. But when dealing with a complicated environmental issue, this method is also an easy way to perpetuate confusion in readers’ minds about issues and about the media’s purpose. When this format is overused, it tends to highlight the opinions of people at the polarized edges of a debate instead of in the much grayer middle where consensus generally lies. The following maxim illustrates the weakness of this technique: ”For every Ph.D., there is an equal and opposite Ph.D.””
tää otettu täältä: http://www.tiede.fi/artikkeli/blogit/skeptikon_paivakirja/tapaus_auer_ja_tasapainon_tyrannia


Impivaaralaisuudessa sinänsä ei ole vikaa, kyl mä esim. mä pidän konseptia "impivaaralainen maailmankansalainen" täysin mahdollisena. Eli tilaa jossa ollaan suomalainen, miksei aavistuksen ylpeäkin omista juurista, mutta ei se mitenkään tarkoita rasismia, epäluuloa tai näitä kielteisiä juttuja jotka siihen automaationa liityvät lattejengin puolelta ilmaistuna. Lattejengin pahin ongelma mielestäni tähän ajattelutapaan liittyen on sen oma ylimielisyys. Tää ylimielisyys ilmentyy siten, että suomalaisia pidetään niin tyhminä ja sivistymättöminä, että kaikki kansallisuuteen ja kansallismielisyyteen, kansallisvaltioon liittyvää pidetään automaattisesti vaarallisena sillä perusteella että "se kuitenkin menee överiksi, tulee rasismia ja liian kiihkeää nationalistisuutta". Suomen alkoholipolitiikassa kansalaisiin ei olla valmiita luottamaan. Suomessa kansalaiselle ei haluta antaa vastuuta ja ei olla valmiita tilanteeseen mikä seuraa vastuun siirtämisestä sinne missä sen kuluu olla eli yksilötasolla. Apua eli holhousta ja vastuun ulkoistamista tarvitsevat ne, jotka itse eivät tätä vastuutaan kykenen kantamaan. Tällöinkin päämäärän tulee olla oman vastuunoton tukeminen eikä sen ulkoistaminen hyvinvointivaltiolle. Tähän ajattelumalliin sisältyy hyvinvointivaltion, holhouksen kova ydin ja hyvinvointivaltio on uskonoppi, itsetarkoitus vaikka sen ei pidä sitä olla.
 
Latte-jengi toistelee sitä mantraa mitä lehdistä lukee ja telkusta katselemalla kuulee. 60- ja 70-luvulla nämä valistuneet kuvittelivat tekevänsä omaehtoisesti jotain parempaa yhteiskuntaa, kun hyppäsivät mukaan NL:n propagandan kelkkaan. Nyt ne ovat varmoja samasta asiasta hypätessään kritiikittömästi mukaan siihen mediarummutukseen, mitä tukee heidän puolueittensa äänitorvien ulina.

Oikeasti ajatteleva panisi miettimään sitä, että mitkä voimat loppupeleissä on näiden punaisten ja vihreitten liikkeitten takana? Joka tapauksessa ne on osa isompaa globaalia liikehdintää eikä paikallistason impivaaralaisuutta, mikä on latenjuonnin pahin vihollinen.
Kannattaa unohtaa puolen vuosisadan takainen historia ja siirtyä tähän päivään. Valtaosa latte-jengistä ei ollut 60-70-luvuilla edes syntynyt.
 
Venäjällä on kivääri ja se on osoittanut myös halunsa käyttää sitä. Meillä pitää olla myös kivääri. Ja Unionilla.
Unionilla on, sen nimi on NATO. tai ainakin 95% unionin kansalaisilla on. Ei meillä kiitos selkärangattomien poliitikkojen jotka on kasvatettu YYA-suomen valheellisella liturgialla ja joista osallla on Tehtaankadulla niin pahat kansiot että pillin mukaan tanssivat hautaan asti.
 
Voisiko asia liittyä siihen, että esim. nykyinen UPI:n johtaja Teija Tiilikainen lausuihe jo vuosia sitten toistuvasti isojen isäntiensä tavoitteen, jonka mukaan kansallisvaltioiden aika on ohi. Siksi lisärahoitus kansalliseen puolustukseen ei ole pop. Kansallisvaltioiden alasajo on nykyinen megatrendi jota trendikkäät poliittiset toimijat ja latte-ihmiset yli kansallisuusrajojen ajavat.

Tähän trendiin teki nyt särön ja aikataulun laittoi uusiksi tämä post-NL-Venäjän kyvyttömyys alkaa pelaamaan globaaleilla säännöillä ja palaaminen takaisin natsionalistiseen paradigmaan. Nyt on lännessä käytännön pakko taas vähän lämmitellä tai antaa tilaa / sietää omien kansallismielisyyttä, kunnes Venäjä saadaan taas ruotuun ja pois päiväjärjestyksestä. Sitten alkaa taas kiivas alueellisen puolustuksen alasajo ja krihailu viimeisten villien saamiseksi mukaan Järjestelmään.

NATO-vastaisuus näissä puolueissa, lähinnä vassareissa, on käsittääkseni vain historiallisista syistä tulevaa hitautta.

Tämä. Ideologia ohi kansallisuusajatuksen ja - ajattelun. Okei. Mihin se johtaa ja mihin se on JO johtanut? Teräs- ja hiiliunioni piti tappelupukarit erossa toisistaan ja siitä pointsut. Mutta nyt olemme jo täysin eri asioiden äärellä. Miten saadaan loppujen lopuksi stemmaamaan ne vissit kulttuuriset ja poliittiset erot suuressa yhtälössä? Ajamalla alas "kansallisuusajattelu"? Jota noudattavat ketkä? Hyvin on toiminut. Italia, Espanja ja Ranska ovat mielestäni selvästi osoittaneet, että kansallisuusajattelu on voimissaan, entäs Britannia? Ja me tollot kuvittelemme "hallitsevamme" tosiolevaa eurooppalaista meininkiä toistelemalla papukaijana jotain väsyneitä dogmeja?

Minä en halua EU:n purkautuvan tai sen kaatuvan. Mutta haluan sitä, että EU alkaa mennä siihen suuntaan, jossa päämaalina häämöttää askartelu tosiolevien asioiden parissa. Paisuvaiskomissaarien virat lakkauttaisin heti enkä odottaisi edes maanantaita. Eräs piru tässä Onnen Puussa on se, että liian nopeasti otettiin mukaan veljiä, jotka eivät voi, eivätkä edes halua pelata samoilla korteilla kuin "muut". Virheitä EU ei myönnä tehneensä ja siinä se sijoittuu samalle suoritusakselille NL:n kanssa. Katsokaa kommentointia esim. Kreikkaan liittyen. EUn elimiä pelottaa oikeasti Kreikan irtautuminen. Miksi? Entäs jos Kreikan irtautuminen osoittautuisi siunaukseksi Kreikalle? Wau. Siinäpä skenaario. Mitä tapahtuisi sen jälkeen? Se olisi nitsevoo viritykselle.

Ketkä haluavat nähdä heikon EU:n? Usa, Venäjä ja Kiina. Ne rakastavat EU-alueen ostovoimaa, mutta poliittisesti ne haluavat nähdä kuohitun, impotentin toimijan. Miten tuosta rimpuilet irti? Vastaus on: hyvin. Saksa on SE tekijä, joka tässä ratkaisee. Jos Saksa ei ota ravakasti vetovastuuta Unionista, se tulee ennenpitkää kaatumaan.
 
Unionilla on, sen nimi on NATO. tai ainakin 95% unionin kansalaisilla on. Ei meillä kiitos selkärangattomien poliitikkojen jotka on kasvatettu YYA-suomen valheellisella liturgialla ja joista osallla on Tehtaankadulla niin pahat kansiot että pillin mukaan tanssivat hautaan asti.

Liidullako tämä pitää piirtää? EUn kivääri on amerikkalaisessa kädessä. Mitä se tarkoittaa de facto tässä matoisessa maailmassa, mitä arvelet?
 
Liidullako tämä pitää piirtää? EUn kivääri on amerikkalaisessa kädessä. Mitä se tarkoittaa de facto tässä matoisessa maailmassa, mitä arvelet?
Niinhän se suurimmaksi osaksi tänään on. Ei ollut ainoastaan kylmän sodan aikana. Nyt eurooppalaisista maista kai lähinnä Ranska ja Puola pystyvt jonkinlaiseen maasotaan. Ja Turkki tietenkin. Kreikalla on kyllä kalustoa, mutta toimiiko organisaatio? Muilla on organisaatio vedetty kriisinhallintatasolle.

Ydinaseita en nyt tässä huomioi, joita USAn lisäksi on Ranskalla ja Iso-Britannialla.
 
Kannattaa unohtaa puolen vuosisadan takainen historia ja siirtyä tähän päivään. Valtaosa latte-jengistä ei ollut 60-70-luvuilla edes syntynyt.

Historiaa ei kannata unohtaa. Yrjön lanseeraamalla "latte-jengillä" tarkoitin hieman koulutetumpaa "valistuneistoa", jotka tiedostaessaan kunkin hetken poliittisesti korrektin paradigman ottavat sen annettuna ja kritiikittömästi. Se väki taas uusiutuu sukupolvesta toiseen ihan niinkuin vaikkapa Microsoftin Office-ohjelmat vuosittain. Vain update:na tuleva sisältö muuttuu.
 
Liidullako tämä pitää piirtää? EUn kivääri on amerikkalaisessa kädessä. Mitä se tarkoittaa de facto tässä matoisessa maailmassa, mitä arvelet?
Myös EU:lla on kivääri mutta amerikalla on paremman kiväärin lisäksi liekinheitin jota karhu vaistomaisesti pelkää enemmän.

 
Niinhän se suurimmaksi osaksi tänään on. Ei ollut ainoastaan kylmän sodan aikana. Nyt eurooppalaisista maista kai lähinnä Ranska ja Puola pystyvt jonkinlaiseen maasotaan. Ja Turkki tietenkin. Kreikalla on kyllä kalustoa, mutta toimiiko organisaatio? Muilla on organisaatio vedetty kriisinhallintatasolle.

Ydinaseita en nyt tässä huomioi, joita USAn lisäksi on Ranskalla ja Iso-Britannialla.

Mites logistiset näkökohdat? Eiköhän USA ole myös ainoita jotka pystyvät lyömään kasaan sellaisen puolustetun laivasaattuejärjestelmän millä voidaan siirtää merkittäviä määriä joukkoja mihinkään.

Turkki ja Kreikka ovat mielestäni käytännön realismina lähes poissuljettavia nykyisessä tilanteessa. Kolmannessa maailmansodassa olisivat varmaankin olleet maantieteellisista syistä Neuvostoliiton hyökkäyksen kohteena. Kreikkaan en luottaisi pätkääkään, se on rikkonut vähintään kaikki sopimukset joita on koskaan tehnyt jo Bysantin ajoista lähtien eikä tule tositilanteessa kääntämään kivääriään ortodoksiveljiä vastaan kuin korkeintaan itsepuolustukseksi. Turkki taas on menossa entistäkin huonompaan suuntaan islamistisympatioidensa kanssa ja ei tunnu kovin realistiselta että Turkkilaisjoukkoja siirrettäisiin minnekään sen omalta alueelta sotimaan sopimusten vuoksi, kun ISISiä vastaan ei "löydy" edes USAlle kenttiä. Puola on kova sana, ja luo etenkin Baltian maille jonkinlaista NATO-selkänojaa ilman joukkojen riskialttiita meri/ilmasiirtoja. Ranskakin on kova, mutta se osaa erittäin hyvin katsoa omien etujensa perään ja vaikuttaa erityisellä innolla nimenomaan "siirtomaissaan".

NATO on harkittava vaihtoehto, mutta jos ei oteta mukaan realismia näissä kansallisuusasioissa ym. niin siihen liitytään täysin väärin odotuksin. Tällä hetkellä sanotaan, että EU-puolutus on pelkkä kuollut kirjain. Ja EU-puolustus voidaan aika lailla sanoa myös sanoin "NATO ilman USAta".
 
Monilla on varmasti taustalla vilpitön usko hyviin ja oikeisiin arvoihin. Siis läntisten demokratioiden perusarvoihin eli ihmisoikeuksiin ja sellaiseen. En usko että heitä ohjaillaan taustalta. Vaikka ohjailtaisiin esim. "lännestä" en näe aidosti hyvien juttujen puffaamisessa kielteistä. Tässä se ero piileekin. Jos länsi puffaa, tukee ja salarahoittaa demokratiaa "likaisin" keinoin se ei ole moraalisesti niin arveluttavaa jos joku muu taho tai valta puffaa samoin keinoin hallintomuotoa jonka päämääränä on valtaapitävien mielivallan mahdollistava järjestelmä. Kuten Venäjällä jossa valtio ei ole sitoutunut ihmisoikeuksiin. Esimerkkejä on lukuisia, vaikkapa hiljattain on säädetty tiukkoja homolakeja.

Impivaaralainen ei jotenkin osaa nähdä arvoa näiden universaalien ihmisoikeuksien puolustamista sinänsä arvokkaana vaan pitää rikkomuksia "Venäjän omana asiana" ja kyselee "mitä tässä sit pitäisi tehdä, ärsyttää venäläisiä ja kiukutella? Ladella ukaaseja näillä lihaksilla?" Luulee vielä tän päälle olevansa fiksu. Kyse ei ole Venäjän ja lännen analogioista ja näiden analogioiden oivaltavasta käytöstä. (=molemmathan tekevät likaisia temppuja) Se ei ole tässä ydin. Monelle tuntuu olevan hankalaa käsittää, että kyse on siitä mikä on oikein ja väärin. Kyse ei ole mistään "homorummutuksesta" ja taustalla on paljon korkeampi päämäärä.

Amnestyn edustajalta kysyttiin yhdessä haastiksessa Pohjois-Korean tilanteesta, että "mitä järkeä maahan on yrittää vaikuttaa kansalaisjärjestön kirjelmillä ja kannanotoilla? Niillä ei ole mitään merkitystä. Luuletteko Pohjois-Korean tilanteen paranevan noin." Vastaus kuului jokseenkin näin: "Emme luule ja ymmärrämme, että se ei parane kirjeitä lähettämällä. Kannanottojen vaikutus sorrosta kärsiville on nolla. Miksi silti teemme niin? Yhtenä päivänä tilanne muuttuu, despootit kaatuvat, vapaus ja demokratia alkaa sielläkin. Kauheudet paljastuvat koko maailmalle todisteiden kera. Tällöin suuri yleisö kysyy, miksi kukaan ei tehnyt mitään. Me teimme. Ainakin joku teki jotain, ainakin oli joku joka ei hyväksynyt joku joka ajatteli heitä Tällöin kannanotot ja kirjelmät ovat arvokkaita. Ainakin joillekin" Itse vielä lisään, että näiden kysyjien joukossa ovat tuona päivänä myös impivaaralaiset. Siis ne samat jotka nyt naureskelevat tällaiselle idealismille.

Samoin Venäjä voi muuttua jonakin päivänä. Missä kelkassa taaksepäin katsoen Suomi silloin oli? Lännen kelkassa vai kepulaisittain pelaamassa jotain omaa lyhyen tähtäimen näennäistä etua antavaa peliä joka antaa Venäjälle vain lisää eväitä kääntää kiristysruuvia?

Yksi suurimpia ajatusvirheitä ja -ongelmia tässä koko keskustelussa on tasaveroisen asetelman hakeminen. Se ilmenee juuri noiden analogioiden toistuvana rakentamisena. Mielestäni se on väärä tapa lähestyä ja on kenties yksittäisistä tekijöistä juuri se joka eniten "oikeuttaa" Venäjän toimia sellaisen kansanosan keskuudessa joilal ei ole kunnolisiia eväitä analysoida tapahtumia. Ukrainan ja Krimin ongelmista keskusteltaessa aletaan argumentointi tyyliin "Entäs NATON koneet?"

Nämä asiat eivät ole "vastaavuuksia". Totta kai NATO vastaa haasteeseen ja ottaa jännitteen huomioon. Onhan sen jäseniä painostettu!

Analogioista puheen ollen, kyse on vähän samasta jos sua lyödään pataan ilman syytä ja puolustaudut. Kummassa on enemmän vikaa, lyöjässä vai puolustajassa? Impivaaralaisten ja niiden mielestä jotka löytävät syytä yhtäläisesti sekä Venäjästä että lännestä/NATO:sta syyn pitää olla molemmissa. Koska analogian mukaanhan myös länsi teki sitä ja tätä, "Tangoon tarvitaan aina kaksi" heh heh... Aivan syytähän on silloin saman veran molemmissa. Läntisellä ajatusmallilla syy löytyy yksin lyöjästä, ei puolustajasta. Syy löytyy lyöjästä, Venäjä löi ensin. Impivaaralaisella tän sisäistäminen on vaikeaa tai mikä vielä pahempaa, sillä itse asiassa ei ole merkitystä. "Pääasia että Oivariinirekka kulekee rajan yli".

On surullista nähdä kuinka näissä analogioissa ei ole pohjimmiltaan analogiaa vaan se on näennäistä lähes kaikissa jutuissa. Analogisen vertauksen saavuttaminen Venäjän tilanteen ja lännen välille näyttä olevan lähes itseisarvo ja päämäärä. Näin varsinaiset rikokset on helppo unohtaa. Tilanne näyttää näennäisesti tasapuoliselta.

Koko läntisen lehdistön ja sananvapauden yksi kova ydin on ollut se, että se antaa julkisuutta myös kriittisille mielipiteille. Nyt Venäjän propagandakoneisto käyttää tätä lännen keskeistä elementtiä taitavasti länttä vastaan. Tämä suomalaisten impivaaralaisten olettama, että juuri he ovat immuuneja kaikenlaisella manipuloinnille on helvetin väärä koska juuri tähän ansaan he kaikista eniten lankeavat. Koska juuri he eniten vetoavat juuri tähän tekniikkaan jota RT ja Venäjän propaganda noin taitavasti hyödyntää. Se ruokkii juuri sitä mitä läntinen ihminen luonnostaan tekee eli ajattelee kriittisesti ja tekee analogioita, hakee vastaavuuksia muualta samankaltaisista tilanteista.

Tämän propagandan tehoamisen osoitus impivaaralasisiin mielestäni on vaikkapa tuo todistelu, että kaikkien poliittistenjuttujen taustalla on aina joku taustavoima, rahoittaja ja että nämä taustavoimat ovat tasa-veroisia ja toimivat yhtä arvokkain tai likaisin motiivein. Perustelijan etevyys pohjautuu siihen, että hän on juuri se, joka näkee tämän läpi taustatekijöihin saakka. Esim. "lattejengi" ei näe. Koska pitää hakea tuo kuvaamani tasa-veroinen asetelma! Kuitenkin näin impivaaralaisuuden paikallistasoisuus on osin illuusio jonka RT ja Venäjä on teille luonut tekemällä tasa-arvoiset vastapelurit ja tilanteen jossa "puolueeton" ei ole kummankaan "puolella" ja "totuus löytyy jostain siitä välistä". Tähän syöttiin on hanakasti tartuttu. "Lattejengi" on IMHO se, joka katsoo oikeaa ja väärää, ei tätä keinotekoista analogiaa. Silloin se jengi on lännen puolella. Näin sen näen. Näkemys toki iteroituu, mut tän selittäminen oli mun älyllä ihan helvetin hankalaa. Analogiana kun se tän kritiikin punainen lanka on ja sitä itse käytän olis tässä se, että jos väitellään kreationismista ja evoluutioteoriasta ja siitä kumpi on oikein ja kumpi väärin niin kepulainen ja puolueeton impivaaralainenhan sanoo "että totuus on siinä jossain puolivälissä" ja eikä tää oo muutenkaan meidän asia, "pääasia, että Oivariinirekka kulekee rajan yli".

Tehokeino muistuttaa samaa kuin journalismissa ilmiö jonka nimi on tasapainon tyrannia, The Tyranny of Balance. The New York Timesin ympäristötoimittaja ja blogisti Andrew Revkik kuvaa sitä seuraavasti:

http://dotearth.blogs.nytimes.com/2010/10/26/on-balance-hype-climate-and-the-media/?_r=1
tää otettu täältä: http://www.tiede.fi/artikkeli/blogit/skeptikon_paivakirja/tapaus_auer_ja_tasapainon_tyrannia


Impivaaralaisuudessa sinänsä ei ole vikaa, kyl mä esim. mä pidän konseptia "impivaaralainen maailmankansalainen" täysin mahdollisena. Eli tilaa jossa ollaan suomalainen, miksei aavistuksen ylpeäkin omista juurista, mutta ei se mitenkään tarkoita rasismia, epäluuloa tai näitä kielteisiä juttuja jotka siihen automaationa liityvät lattejengin puolelta ilmaistuna. Lattejengin pahin ongelma mielestäni tähän ajattelutapaan liittyen on sen oma ylimielisyys. Tää ylimielisyys ilmentyy siten, että suomalaisia pidetään niin tyhminä ja sivistymättöminä, että kaikki kansallisuuteen ja kansallismielisyyteen, kansallisvaltioon liittyvää pidetään automaattisesti vaarallisena sillä perusteella että "se kuitenkin menee överiksi, tulee rasismia ja liian kiihkeää nationalistisuutta". Suomen alkoholipolitiikassa kansalaisiin ei olla valmiita luottamaan. Suomessa kansalaiselle ei haluta antaa vastuuta ja ei olla valmiita tilanteeseen mikä seuraa vastuun siirtämisestä sinne missä sen kuluu olla eli yksilötasolla. Apua eli holhousta ja vastuun ulkoistamista tarvitsevat ne, jotka itse eivät tätä vastuutaan kykenen kantamaan. Tällöinkin päämäärän tulee olla oman vastuunoton tukeminen eikä sen ulkoistaminen hyvinvointivaltiolle. Tähän ajattelumalliin sisältyy hyvinvointivaltion, holhouksen kova ydin ja hyvinvointivaltio on uskonoppi, itsetarkoitus vaikka sen ei pidä sitä olla.

Oikein hyvää pohdintaa on. Itse olisin vain sitä mieltä kun Paasikivi aikoinaan, kun totesi että vain pienet valtiot ovat säädyllisiä. Liekö sitten että on pakko olla kun ei ole harteita alkaa riehumaankaan, mutta edelleen pidän pohjoismaita mailman parhaimpina yhteiskuntarakentajina. En siis länttä, vaan skandinaviaa.

Idealismia en tosiaankaan halua halveksia, vaan ihailen aidosti hyvää tarkoittavia ihmisiä. Kuitenkin on surullista nähdä, kuinka kyynisten organisaatioiden savuverhoksi koetetaan laittaa näitä ideologisia hyviä juttuja ja todellisuus on kuitenkin kuin kauhuelokuvasta. Esimerkkinä Tony Blairin puhe lähdettäessä toiseen Irakin sotaan täysin tekaistuin perustein. Hänen mukaansa sinne oltiin lähdössä tekemään suurin piirtein ehkäisevää sosiaalipolitiikkaa ja parantamaan köyhyyttä sekä kurjuutta. Ja tämä sen miehen suulla, jonka osavastuulla oli satoja tuhansia siviilikuolemia Irakin kypsyttelyvaiheen eli sanktioiden aikana. Sikäli kuin muistelen, ainakaan mediaan saakka ei tuolloin juuri kantautunut ihmisoikeusjärjestöjen huolta asiasta. Oma kyyninen näkemys Amnestystä on, että se pitää meteliä ihmisoikeuksista useammin silloin, kun se menee yhteen laajemman megatrendin kanssa. Mutta tekee se unohdettujen puolesta aidosti hyviäkin asioita, luulen vaan että isoille pojille tärkeissä jutuissa se on talutushihnassa niin kuin ICRC:kin.
 
Myös EU:lla on kivääri mutta amerikalla on paremman kiväärin lisäksi liekinheitin jota karhu vaistomaisesti pelkää enemmän.


Tämä video on juurikin sarjaa "Lasketaan kaikkien euroopan maiden joukkomäärät yhteen". Merkittävää on se, mitä joukkoja on oikeassa paikassa oikeaan aikaan, etenkin sekavassa ja rajoitetussa hybridisodassa.

Siinä mielessä tämä on kuitenkin asiaa, että Euroopan PUOLUSTUSkyky on kyllä sellainen että "Venäjän tankit Pariisissa" on kyllä hupsua haihattelua (ilman ydintalvea siis)

Edit: Muutin EU-maat --> euroopan maat
 
Mites logistiset näkökohdat? Eiköhän USA ole myös ainoita jotka pystyvät lyömään kasaan sellaisen puolustetun laivasaattuejärjestelmän millä voidaan siirtää merkittäviä määriä joukkoja mihinkään.

Juu, kyllä USA pystynee saattueita saamaan yli Atlantin, vaikka ehkei ihan tappioitta. Välimeri lienee NATO:n hallussa ja Musta meri päättynee NATO:n haltuun, ainakin jos Turkki pysyy sitoumuksissaan.

Turkki ja Kreikka ovat mielestäni käytännön realismina lähes poissuljettavia nykyisessä tilanteessa. Kolmannessa maailmansodassa olisivat varmaankin olleet maantieteellisista syistä Neuvostoliiton hyökkäyksen kohteena. Kreikkaan en luottaisi pätkääkään, se on rikkonut vähintään kaikki sopimukset joita on koskaan tehnyt jo Bysantin ajoista lähtien eikä tule tositilanteessa kääntämään kivääriään ortodoksiveljiä vastaan kuin korkeintaan itsepuolustukseksi. Turkki taas on menossa entistäkin huonompaan suuntaan islamistisympatioidensa kanssa ja ei tunnu kovin realistiselta että Turkkilaisjoukkoja siirrettäisiin minnekään sen omalta alueelta sotimaan sopimusten vuoksi, kun ISISiä vastaan ei "löydy" edes USAlle kenttiä. Puola on kova sana, ja luo etenkin Baltian maille jonkinlaista NATO-selkänojaa ilman joukkojen riskialttiita meri/ilmasiirtoja. Ranskakin on kova, mutta se osaa erittäin hyvin katsoa omien etujensa perään ja vaikuttaa erityisellä innolla nimenomaan "siirtomaissaan".

Jos 145 miljoonan asukkaan Venäjän ja 900 miljoonan NATO:n välillä kuumenee, niin kyllä Kreikka ja Turkki osaavat laskea mihin tämä vie ja pysynevät velvoitteissaan. Ei koska ovat luotettavia, vaan ihan oman edun takia.

Vaikka nyt aiemmin dissasin useimmat euroopan maat, on kyllä NATO:n päämajassa kaivettu esiin puolustussuunnitelmat ja niitä päivitetään nykyjoukkoja vastaavikdsi. Jostain muistan esim että Portugal asettaa maavoimien prikaatin Italialaiseen divisiooonaan, aivan esimerkinomaisesti. Tämä Venäjän luoma vastakkainasettelu on herättänyt vanhan puolustusliiton kriisinhallintaunestaan.

NATO on harkittava vaihtoehto, mutta jos ei oteta mukaan realismia näissä kansallisuusasioissa ym. niin siihen liitytään täysin väärin odotuksin. Tällä hetkellä sanotaan, että EU-puolutus on pelkkä kuollut kirjain. Ja EU-puolustus voidaan aika lailla sanoa myös sanoin "NATO ilman USAta".

En lähtisi liikaa vääntämään "kansallisuusasioita" vanhojen ennakkoluulojen perusteella. Paljon on ollut napinaa eri EU-maissa Venäjä-pakotteista, mutta joka kerta niitä on yksimielisesti lisätty. Tällä tarkoitaan että jäsenvaltiot ovat nähneet rivissä pysymisen pitkällä tähtäimellä tärkeämpänä kuin lyhytaikaisen edun.

Venäjä pystyy yksittäisiä maita painostamaan ja myös kohdistamaan sotilaallisia toimia niitä vastaan, mutta jopa nykyisessä alennustilassa oleva NATO on liikaa, jonka tietää myös Kreml. Sääli vaan että me olemme tällainen yksittäinen maa.

Suojaako EU-jäsenyys ja Lissabonin sopimuksen solidaarisuuslauseke, jonka Halonen ja Tuomioja, yhdessä Ruotsin kanssa vesittivät, jää arvailujen varaan. Sen ratkaisee Kremlin arvio.
 
Jos 145 miljoonan asukkaan Venäjän ja 900 miljoonan NATO:n välillä kuumenee, niin kyllä Kreikka ja Turkki osaavat laskea mihin tämä vie ja pysynevät velvoitteissaan. Ei koska ovat luotettavia, vaan ihan oman edun takia.
--
Vaikka nyt aiemmin dissasin useimmat euroopan maat, on kyllä NATO:n päämajassa kaivettu esiin puolustussuunnitelmat ja niitä päivitetään nykyjoukkoja vastaavikdsi. Jostain muistan esim että Portugal asettaa maavoimien prikaatin Italialaiseen divisiooonaan, aivan esimerkinomaisesti. Tämä Venäjän luoma vastakkainasettelu on herättänyt vanhan puolustusliiton kriisinhallintaunestaan.
--
En lähtisi liikaa vääntämään "kansallisuusasioita" vanhojen ennakkoluulojen perusteella. Paljon on ollut napinaa eri EU-maissa Venäjä-pakotteista, mutta joka kerta niitä on yksimielisesti lisätty. Tällä tarkoitaan että jäsenvaltiot ovat nähneet rivissä pysymisen pitkällä tähtäimellä tärkeämpänä kuin lyhytaikaisen edun.

Tässä on vaan se, että siihen "velvoitteista laistamisen" ja "merkittävän avun" väliin mahtuu janalla siihen laistamisen viereen asettuva "absoluuttinen minimireaktio", esimerkiksi yhden erikoisjoukkokomppanian lähettäminen jonnekin hieman kauemmas varsinaisista taistelutoimista ja mahdollisesti teoriatasolle jäävä sodanjulistus. Tämä on erityisen suuri riski kun ei puhuta mistään suursodasta vaan pienestä operaatiosta yksittäisen maan yksittäistä osaa vastaan. Vai ihanko tosissaan näkisimme Kreikan ja Turkin joukot laajamittaisessa sodassa Venäjää vastaan, jos se päättäisi vaikka kaapata Narvan sekavassa, sisällissotamaiseksi naamioidussa operaatiossa?
 
Sikäli kuin muistelen, ainakaan mediaan saakka ei tuolloin juuri kantautunut ihmisoikeusjärjestöjen huolta asiasta. Oma kyyninen näkemys Amnestystä on, että se pitää meteliä ihmisoikeuksista useammin silloin, kun se menee yhteen laajemman megatrendin kanssa. Mutta tekee se unohdettujen puolesta aidosti hyviäkin asioita, luulen vaan että isoille pojille tärkeissä jutuissa se on talutushihnassa niin kuin ICRC:kin.
Sitä usein muistaa vain omaa maailmankuvaa tukevat asiat.

Ennen Irakin sotaa järjestettiin ympäri läntistä maailmaa lähihistorian suurimpia mielenosoituksia joissa tuota sotaa vastustettiin. " Not in My Name" , " No Blood for Oil" ja mitä niitä iskulauseita nyt oli. Näitä olivat organisoimassa juurikin ihmisoikeusjärjestöt ja muut ngot:t.
 
Tässä on vaan se, että siihen "velvoitteista laistamisen" ja "merkittävän avun" väliin mahtuu janalla siihen laistamisen viereen asettuva "absoluuttinen minimireaktio", esimerkiksi yhden erikoisjoukkokomppanian lähettäminen jonnekin hieman kauemmas varsinaisista taistelutoimista ja mahdollisesti teoriatasolle jäävä sodanjulistus. Tämä on erityisen suuri riski kun ei puhuta mistään suursodasta vaan pienestä operaatiosta yksittäisen maan yksittäistä osaa vastaan. Vai ihanko tosissaan näkisimme Kreikan ja Turkin joukot laajamittaisessa sodassa Venäjää vastaan, jos se päättäisi vaikka kaapata Narvan sekavassa, sisällissotamaiseksi naamioidussa operaatiossa?

Sen takia on laadittu ja nyt päivitetään erilaisia puolustussuunnitelmia eri skenarioihin sopiviksi.

Viron PV:n komentaja on ollut selkeä: Ensimmäinen vihreä mies ammutaan. Jos Viro pyytää apua muilta NATO-mailta 5 § vedoten, ei ensin lähde pommeja Moskovaan. Paikalle roudataan Viron omien joukkojen lisäksi korkean valmiustason joukkoja.

Ei Narvan skenariossasi Turkki ja Kreikka lähde hyökkäämään Pihkovaan eikä edes Etelä-Venäjälle, mutta suunnitelmat on Venäjän erilaisten hyökkäysten varalle, ja siitä mitä joukkoja missäkin yhdistelmässä käytetään. Lipeäminen siitä on jatkon kannalta hyvin hyvin kallista. Nyt emme puhu mistään halukkaiden koalitioista vaan lännen turvallisuuspolitiikan kovasta ytimestä
 
Back
Top