Viekö ylin poliittinen johto meitä YYA-aikaan

Jäi häiritsemään tämä:
".Yhdysvallat on ilmavalvonnassa Suomen tärkein kumppani. Suomen F-18-hävittäjien ylläpitäminen edellyttää yhteisiä harjoituksia"

Eli jos meillä olisi itäkoneet niin täytyisikö meidän harjoitella venäjän kanssa kokoajan.

Muutenhan tämä uutinen on tässä tylsässä arjessa merkittävä. Nyt katsotaan kuka on kuka. Meillä suomessa kun on pakko vetää täysillä joko vasempaan tai oikeaan laitaan. Se on nykypäivän meno. Joko osallistutaan jenkkien kanssa lenteleyyn tai sitten ollaankin jo Yya:ssa. Hienoa pojat.

Mä kerron sulle uutisen: valtiot toimivat kansainvälisessä järjestelmässä ja siinä toimitaan ja viestitään diplomatian keinoin. Wikipedia kertoo äärettömän osuvasti: Diplomatia on valtiotaito ja puhekielessä diplomatialla tarkoitetaan tahdikkuutta strategisen edun saavuttamiseksi. Diplomaattiseen käytökseen kuuluu asioiden muotoilu niin, että vastakkainasettelut vältetään.

Eli valtion strategisen edun tavoittelun ja vastakkainasettelun välttämiseksi ei ole puhuttava täysin totta!

Jonkin verran kärjistät mutta aivan oikeassa olet. Niinpä se on kuule paras vaan lennellä jenkkien kanssa! Noin se reaalimaailmassa menee, ei siinä haloskan, tuomiojan ja kepulaisten nillitykset vaikuta. Etupiiritön, kartassa valkea ja aidosti puolueeton alue on mielikuvituksen tuote meidän geopoliittisessa asemassa. Tässä paikassa ja tässä maailman ajassa ollaan joko lännen tai Venäjän leirissä ja muuta vaihtoehtoa ei tällä hetkellä ole. Ei ole mitään kolmatta tietä, puolueettomuutta ja neutraaliutta. Ei ole mitään aitoa ja todellista valinnanvapautta. Suomen paikka on vain ja ainoastaan länsi. Kaikki teot mitkä ovat "ei-läntisiä" kallistavat vaakakuppia itään eli Venäjän etupiiriin. "Ei-läntisiä" tekoja ovat osallistumatta jättäminen esim. tuohon harjoitukseen, natoon kuulumattomuus (meidän geopoliittisessa ympäristössä). Näiden valintojen välillä Suomen on diplomaattisesti tasapainoiltava ja loppuviimeeksi pidettävä Suomi lännessä vaikka Venäjä haluaa että Suomi kuuluu sen etupiiriin. Eli että se voi vaikutta Suomen valintoihin ja Suomen linjaan.

"Puolueettomuutta" ja ns. "länttä" vastaan toimivat henkilöt ja poliitikot, täysin riippumatta omasta halustaan tai mielipiteestään, pelaavat käytännössä Venäjän pussiin koska mitään kolmatta tietä ei ole. On vain "länsi" ja "ei-länsi". "Ei-länsi" on yhtä kuin Venäjän etupiiri.
 
tuplat
 
Viimeksi muokattu:
Kenen utvalaisen agendaa tuo vuoto palvelee parhaiten?

Palveleeko edes ET:n, ei mielestäni. Surkeaa kun tällaisia ympäripyöreitä oksennuksia lentää tuolta ja ei oikeasti palvele yhtään mitään, ainakaan mitään mikä edistäisi Suomen etuja. Eri asia jos "tieto" edes kertoisi että millä tavalla nämä kaksi ovat puuttuneet, jos ovat puuttuneet. Ovatko olleet samaa mieltä asiasta, vai mistä hemmetistä tässä on edes kyse. Ja taas Charlyt täyttävät tarinan aukot omilla oletuksillaan ja saturoivat sosiaalisen median näillä asioilla jotka saavat Suomen näyttämään heikolta. Ja virolaiset pääsevät jälleen kuittailemaan miten kertakaikkisen viisaita ovat ja miten tyhmiä ja heikkoja raukkoja suomalaiset ovat. Olisiko kuitenkin edes odotettu mikä se päätös lopulta tulee olemaan, tällainen "tiedon" vuotaminen ilman tietosisältöä on mielestäni maanpetokseen verrattavaa toimintaa.

Henkilökohtaisesti en usko mihinkään Venäjän ukaasiin, normaalia nihkeilyä lukuunottamatta. Ja jos todellakin jokin ukaasi olisi annettu, niin tässä vaiheessa ainoa oikea tapa reagoida olisi, että Suomi on suvereeni valtio ja jos sitä uhkaillaan väkivallalla niin tullaan suorittamaan asteittaista valmiustason nousua. Olisiko Venäjä muka valmis tapattamaan 50000 sotilasta saadakseen haltuunsa maan mihin sillä ei todellisuudessa ole mitään huonostikaan perusteltua paalutusta, mistä se ei pysty hyötymään mutta haittana tulee täydellinen ulosheitto kansainvälisestä yhteisöstä. Tälläkin foorumilla elää mielestäni aivan liian vahvana tämä "etupiiriusko", jos todellakin suurvallat olisivat niin vahvoja että kaikkien muiden ainoiksi vaihtoehdoiksi jää jomman kumman vasalliksi ryhtyminen, olisi maailmassa tasan 1 maa tälläkin hetkellä. Kaikki on kiinni selkärangasta. Jos pieniinkin päätöksiin puututaan väkivallan uhalla, niin miksi sitä väistämätöntä bluffin katsomista ja yhteenottoa ei oteta nyt heti? Ei kai presidenttikään voi olla suorastaan pelkuri. En usko että tilanne on aivan tämä, mutta jos on niin toivon että kutsu aseisiin tulee mieluummin mahdollisimman pian. Perkele! :mad:
 
utva
Pääministeri Alexander Stubb, puheenjohtaja
Valtiovarainministeri Antti Rinne
Ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja
Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka
Sisäministeri Päivi Räsänen
Puolustusministeri Carl Haglund

Onko presidentillä joku veto-oikeus utvan yli tässä asiassa vai mikä on marssijärjestys?

http://valtioneuvosto.fi/hallitus/ministerivaliokunnat

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta valmistelee tärkeät ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä Suomen ulkosuhteita koskevat asiat, näihin liittyvät tärkeät sisäisen turvallisuuden asiat sekä tärkeät kokonaismaanpuolustusta koskevat asiat.

Ministerivaliokunta kokoontuu käytännössä yhdessä tasavallan presidentin kanssa, jolloin kokousta kutsutaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan ja tasavallan presidentin yhteiseksi kokoukseksi.

---

Oma kommentti: Presidenttihän on ylipäällikkö, mutta rauhan aikana hallitus käytännössä vastaa monista asioista. Tehtävänjako ei täysin selkeä, mutta varmaan ajatuskin on, että haetaan konsensusta.
 
Asiantuntija: Viron harjoitus normaalia toimintaa
Julkaistu 18.01.2015 14:18
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/asiantuntija-viron-harjoitus-normaalia-toimintaa/4703978

"Maanpuolustuskorkeakoulun ilmasotaopin pääopettaja ei näe mitään merkillistä siinä, että llmavoimat harjoittelisi Yhdysvaltain lento-osaston kanssa Virossa keväällä.

– Kyseessä on meidän normaali toimintamme, jota on harrastettu jo pitemmän aikaa, everstiluutnantti Pasi Tammi sanoi STT:lle puhelimitse.

– Tämä HS:n otsikoihin noussut harjoitus liittyy Baltian ilmatilan valvontaan. Sehän on meidän näkökulmastamme samantyyppistä, kuin mitä on harjoitettu jo vuosikausia tuolla Lapissa Ruotsin ja Norjan kanssa. Nyt tätä etelän suuntaa on myös alettu lisäämään harjoitustoiminnassa.

Tammen mukaan tällainen harjoittelu on suosittua, koska se on verrattain halpaa.

– Jos lennetään Suomesta, eikä lentokoneita, lentokonetekniikkaa, varaosia tai huoltojärjestelmää tarvitse siirtää valtakunnan ulkopuolelle, ja toimitaan meidän normaaleista tukikohdistamme, niin silloin se on luonnollisestikin halvempaa. Tarvitsee vain lentää lentomatka sinne ilmatilaan, eikä viedä isoa porukkaa ulkomaille, joka aiheuttaisi tietysti kustannuksia.

Tammen mukaan päätös siitä, missä Ilmavoimat harjoittelee, kuuluu poliitikoille.
– Me osallistumme vain niihin harjoituksiin, joista on olemassa poliittinen päätös. Jos päätös on jokin muu kuin utvassa (ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta) esitetty, niin sittenhän me mennään sen mukaan, ei se meille mikään ongelma ole.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ei halunnut kommentoida asiaa STT:lle."
 
Jäi häiritsemään tämä:
".Yhdysvallat on ilmavalvonnassa Suomen tärkein kumppani. Suomen F-18-hävittäjien ylläpitäminen edellyttää yhteisiä harjoituksia"
Eli jos meillä olisi itäkoneet niin täytyisikö meidän harjoitella venäjän kanssa kokoajan.

Ei tietenkään. Suomalaiset voivat ihan hyvin harjoitella vain itsekseen. Enemmän hyötyä kuitenkin on, kun harjoittelee muiden kanssa, kuten Suomi joka viikko harjoitteleekin Ruotsin ja Norjan kanssa.

Ei meidän hawkitkaan pörrää englantilaisten tai Leopardit saksalaisten tai CV:t ruotsalaisten kanssa. Hassu ajatus.
 
Tässä paikassa ja tässä maailman ajassa ollaan joko lännen tai Venäjän leirissä ja muuta vaihtoehtoa ei tällä hetkellä ole. Ei ole mitään kolmatta tietä, puolueettomuutta ja neutraaliutta. Ei ole mitään aitoa ja todellista valinnanvapautta.

Tätä en kyllä niele. Todellisuudessa valinnat eivät ole binäärisiä, edes meidän tilanteessamme. Todellisuudessa ei ole ekaa, tokaa eikä kolmatta linjaa vaan linjoja on niin paljon kuin on valtioita. Ainoa tapa jolla loppuviimeksi suurvallatkaan voivat pakottaa tekemään tahtonsa mukaan ovat suvereenin valtion väkivallan monopolin haastaminen eli sotilaallinen hyökkäys ja erilaiset taloudelliset ja diplomaattiset keinot. Talouden osalta itäisen naapurimaamme keinovalikoima on rajattu, samoin diplomatiassa hyvien kavereiden määrä on vähäinen. Väkivalta onnistuu tarvittaessa, mutta kun (jos?) oletetaan että siihen tullaan panemaan hanttiin, tosissaan, niin ei suur- tai edes supervalloilla ole mahdollisuutta ryhtyä joka asiassa taistelemaan eri mieltä olevia maita vastaan. Lisäksi tämän konstin käyttö eliminoi aika pitkäksi aikaa ne loputkin taloudelliset ja diplomaattiset paukut.

Jopa kylmän sodan binäärisessä ilmapiirissä oli linjoja enemmän kuin kaksi. Etenkin länsimaissa, mutta jopa itäblokin piirissä on esimerkiksi tapaus Tito ja tapaus Hoxha ja monta muutakin. Tietty silloin oli myös tapaus Prahan kevät 1968 ja Unkarin kansannousu 1956, mutta tällöin todellakin ajateltiin nykyistä enemmän valtapiiriajattelun kautta, että nämä olivat ikäänkuin "sisäisiä asioita".

Kaikki on loppupeleissä kiinni selkärangasta. Jos on iilimato niin voi olettaa jokaisen mahdollisen tahon painostavan ja kääntelevän mielihalujensa mukaan.
 
Ei tietenkään. Suomalaiset voivat ihan hyvin harjoitella vain itsekseen. Enemmän hyötyä kuitenkin on, kun harjoittelee muiden kanssa, kuten Suomi joka viikko harjoitteleekin Ruotsin ja Norjan kanssa.

Ei meidän hawkitkaan pörrää englantilaisten tai Leopardit saksalaisten tai CV:t ruotsalaisten kanssa. Hassu ajatus.

Just näin. Hupsua että johtavassa lehdessämme esitetään asia tuohon sävyyn. Yhteisharjoitukset USA:n kanssa ovat hyödyllisiä, mutta eivät siksi millaista kalustoa meillä on. Kyllähän "Inkkarien" ilmavoimat ovat pitäneet useita "Cope India" treenejä Suhoillaan ja MiGeillään jenkkien kanssa.
 
Näkökulma: Presidentti vie ja virkamiehet "vikisevät"

Sunnuntai 18.1.2015 klo 15.39

Iltalehden tietojen mukaan varsinaista ulkopoliittista eripuraa ei utvan kokouksessa ollut, vaan kyse oli joidenkin puolustusministeriön virkamiesten ärsyyntymisestä, koska presidentti Sauli Niinistön johdolla puututtiin Puolustusvoimien harjoitustoimintaan. (RONI LEHTI)

Helsingin Sanomien (18.1.) mukaan Ilmavoimien kaavailema harjoittelu yhdessä Viroon tulevan Yhdysvaltain lento-osaston kanssa on aiheuttanut eripuraa Suomen ulkopolitiikan johdossa.

HS:n mukaan presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) puuttuivat hankkeeseen, kun Puolustusvoimien harjoitusohjelmaa käsiteltiin tiistaina 13.1. ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa (utva).

Iltalehden tietojen mukaan varsinaista ulkopoliittista eripuraa ei utvan kokouksessa ollut, vaan kyse oli joidenkin puolustusministeriön virkamiesten ärsyyntymisestä, koska presidentin johdolla puututtiin Puolustusvoimien harjoitustoimintaan. Tähän saakka tapana on ollut, että puolustusministeriön virkamiehet ovat tehneet varsin itsenäisesti esityksiä Puolustusvoimien harjoituksista, joiden he myös toivovat menevän sellaisenaan läpi

Mutta nyt kun Suomen poliittinen johto alisti Viron lentoharjoitustoimintaan osallistumisen poliittisen harkinnan alle, ärsytti se itsenäisyyteen tottuneita virkamiehiä niin paljon, että asia haluttiin vuotaa "venäjänpelkoisena suomettumisena" julkisuuteen.

Iltalehden tietojen mukaan Viron harjoitusten harjoituskuvaus oli utvassa esitetty pelkistetysti. Edes USA:n esityksiä harjoitustoiminnan sisällöstä ei vielä ollut tiedossa. Kyseessä oli niin sanottu tiedoksi- keskustelu. Ja tämän vuoksi utvassa tehtiin myös yksimielinen päätös, että harjoitusten sisällöstä pitää saada lisätietoja, ennen kuin päätöksiä mahdollisesta osallistumisesta voidaan tehdä.

Iltalehden tietojen mukaan utvassa ei myöskään otettu kantaa edes siihen, onko Viron Ämärissä USA:n kanssa tehtävä yhteisharjoitus nykytilanteessa toivottavaa tai epätoivottavaa. Harjoitusta ei myöskään suoralta kädeltä torjuttu.

Moni on jo ehtinyt vakuuttua siitä, että tämäkin episodi kertoo taas Suomen suomettumisesta ja Venäjän pelosta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että esimerkiksi Islannin lentoharjoitustoimintaan osallistumista pähkäiltiin aikanaan hyvin pitkään ja hartaasti. Poliittiselta kannalta voidaan myös ajatella niin, että olisi jossain määrin outoa, mikäli Suomen ulkopoliittinen johto antaisi virkamiesporukan tehdä päätöksiä puolestaan.

[email protected]


EDIT:Syyttävä sormi tietovuodosta osoittaa puolustusvoimien suuntaan...
 
Palveleeko edes ET:n, ei mielestäni. Surkeaa kun tällaisia ympäripyöreitä oksennuksia lentää tuolta ja ei oikeasti palvele yhtään mitään, ainakaan mitään mikä edistäisi Suomen etuja. Eri asia jos "tieto" edes kertoisi että millä tavalla nämä kaksi ovat puuttuneet, jos ovat puuttuneet. Ovatko olleet samaa mieltä asiasta, vai mistä hemmetistä tässä on edes kyse. Ja taas Charlyt täyttävät tarinan aukot omilla oletuksillaan ja saturoivat sosiaalisen median näillä asioilla jotka saavat Suomen näyttämään heikolta. Ja virolaiset pääsevät jälleen kuittailemaan miten kertakaikkisen viisaita ovat ja miten tyhmiä ja heikkoja raukkoja suomalaiset ovat. Olisiko kuitenkin edes odotettu mikä se päätös lopulta tulee olemaan, tällainen "tiedon" vuotaminen ilman tietosisältöä on mielestäni maanpetokseen verrattavaa toimintaa.

Henkilökohtaisesti en usko mihinkään Venäjän ukaasiin, normaalia nihkeilyä lukuunottamatta. Ja jos todellakin jokin ukaasi olisi annettu, niin tässä vaiheessa ainoa oikea tapa reagoida olisi, että Suomi on suvereeni valtio ja jos sitä uhkaillaan väkivallalla niin tullaan suorittamaan asteittaista valmiustason nousua. Olisiko Venäjä muka valmis tapattamaan 50000 sotilasta saadakseen haltuunsa maan mihin sillä ei todellisuudessa ole mitään huonostikaan perusteltua paalutusta, mistä se ei pysty hyötymään mutta haittana tulee täydellinen ulosheitto kansainvälisestä yhteisöstä. Tälläkin foorumilla elää mielestäni aivan liian vahvana tämä "etupiiriusko", jos todellakin suurvallat olisivat niin vahvoja että kaikkien muiden ainoiksi vaihtoehdoiksi jää jomman kumman vasalliksi ryhtyminen, olisi maailmassa tasan 1 maa tälläkin hetkellä. Kaikki on kiinni selkärangasta. Jos pieniinkin päätöksiin puututaan väkivallan uhalla, niin miksi sitä väistämätöntä bluffin katsomista ja yhteenottoa ei oteta nyt heti? Ei kai presidenttikään voi olla suorastaan pelkuri. En usko että tilanne on aivan tämä, mutta jos on niin toivon että kutsu aseisiin tulee mieluummin mahdollisimman pian. Perkele! :mad:
Ukaasi saattoi olla väärä termi tässä yhteydessä. Luulisin, että keskustelussa SN/VP on riittänyt sopivasti aseteltu lause tai sivulause että höntyily loppui nyt, tai...

Vaikuttaa siltä että ulkopolitiikan johdossa on suuri hämmennys ja epätietoisuus. Todella vakava uhka voisi sellaista aiheuttaa.
 
Moni on jo ehtinyt vakuuttua siitä, että tämäkin episodi kertoo taas Suomen suomettumisesta ja Venäjän pelosta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että esimerkiksi Islannin lentoharjoitustoimintaan osallistumista pähkäiltiin aikanaan hyvin pitkään ja hartaasti. Poliittiselta kannalta voidaan myös ajatella niin, että olisi jossain määrin outoa, mikäli Suomen ulkopoliittinen johto antaisi virkamiesporukan tehdä päätöksiä puolestaan.

kannattaa muistaa myös millaisia signaaleja Suomi lähettää...
 
IL kirjoitti:
Moni on jo ehtinyt vakuuttua siitä, että tämäkin episodi kertoo taas Suomen suomettumisesta ja Venäjän pelosta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että esimerkiksi Islannin lentoharjoitustoimintaan osallistumista pähkäiltiin aikanaan hyvin pitkään ja hartaasti. Poliittiselta kannalta voidaan myös ajatella niin, että olisi jossain määrin outoa, mikäli Suomen ulkopoliittinen johto antaisi virkamiesporukan tehdä päätöksiä puolestaan.

Nyt siis herää kysymys minkälaisessa poliittisessa ohjauksessa PM:n virkamiehet ovat? Ovatko jotkin ministerit linjanneet yhdellä tapaa, ja toiset jotenkin muuten ja onko presidentin kanta ollut kirkas? Jos siis presidentti, hallituksen ministerit ja virkamiehet eivät ole tietoisia yhteisestä nykylinjasta, niin ei kovin vahvasti mene. Ja jos taas jokainen harjoitus harkitaan erikseen, niin mistä tämä mekkala? Siitäkö, että julkisuuteen tuli tieto eriävistä näkemyksistä ennen konsensusta?
 
Kuumemmassa Venäjä vs länsi sodassa Suomen valinnat olisi juuri niin binäärisiä kuin mitä yrjö kirjoitti.

Niin, jos jompikumpi osapuoli (ts. Aika tod näk Venäjä) katsoisi asiakseen tunkeutua alueellemme niin olisi kai loogista taistella sitä vastaan ollen sitä vastaan. Tietenkin Suomi on monella tapaa jo ihan rauhan asioissakin länteen "kallellaan", muttei missään mystisessä 'valtapiirissä' paitsi IPU:n kannattajien mielestä Brysselin hirmuvallassa. Mahdollista on myös että jos eskalaatiota pyrittäisiin sodassa osapuolten toimesta yhtään rajoittamaan, ei katsottaisi panos/tuotos -suhteessa kannattavaksi käyttää rajoitettuja voimavaroja juuri täällä. Venäjä ei ole voimavaroiltaan Neuvostoliiton veroinen.
 
Da, da, da, da, da, njet! Njet oli vastaus kysymykseen; oletko eri mieltä! Komeasti osaa Stubb laittaa sanansa, haluaisin kuitenkin kuulla myös Haglundin version!

Virkamiesten ärsyyntyminen selittyy sillä, että nyt oltiin tekemässä kärpäsestä härkänen, eli rutiiniharjoituksesta jotain suurempaa. Kyllä Suomen poisjäänti olisi noteerattu, nyt se voidaan vielä välttää. Katsotaan kuitenkin mihin Ukrainan kehitys vie tilanteen.



1421549985885.gif

Stubb kiistää erimielisyydet Ilmavoimien harjoituksesta: "En lähtisi ylidramatisoimaan"
Politiikka 18.1.2015 14:45 Päivitetty 18.1.2015 16:06

Pekka Torvinen


Helsingin Sanomat


  • Pääministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan Suomen ulkopoliittisessa johdossa ei ole erimielisyyttä tai linjaeroa Ilmavoimien harjoittelusta Yhdysvaltain lento-osaston kanssa Virossa.

    Stubb sanoi Ylen pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina, että kyseisestä harjoituksesta on keskusteltu ja sen hyödyllisyyttä pohdittu, kuten tehdään kaikkien harjoitusten osalta.

    "Meillä on kymmeniä harjoituksia vuosittain. –– On selvää, että ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa me keskustelemme kaikista mahdollisista [harjoituksista] ja välillä teemme selvityksiä, kannattaako [niihin] mennä", Stubb sanoi.

    Asiasta ei Stubbin mukaan ole ollut pöydällä varsinaista esitystä. Asiaa pohditaan vielä lähiaikoina. Stubbin mielestä mahdollista harjoituksesta poisjääntiä ei voi tulkita Venäjän painostuksen alla taipumiseksi.

    "En lähtisi noin pitkälle tulkitsemaan. Kyseessä on ihan normaali harjoitus. Se on ilman muuta selvää, että meidän Ilmavoimat on erittäin riippuvainen amerikkalaisesta teknologiasta ja huollosta. –– En lähtisi sitä tässä vaiheessa ainakaan vielä ylidramatisoimaan", Stubb sanoi.

    Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina, että Ilmavoimien kaavailema harjoittelu yhdessä Viroon tulevan Yhdysvaltain lento-osaston kanssa on nostattanut eripuraa Suomen ulkopolitiikan johdossa.

    HS:n tietojen mukaan presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Erkki Tuomioja puuttuivat hankkeeseen, kun Puolustusvoimien harjoitusohjelmaa käsiteltiin presidentin ja valtioneuvoston kesken ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa (utva).

    Puolustusvoimien harjoitusohjelman käsittely utvassa on ollut aiemmin yleensä rutiinitapahtuma.
 
Timo Haapalakin tuli kolosestaan

http://www.mtv.fi/uutiset/mielipite...a-kiehuu-onko-kyse-naton-5-artiklasta/4704186

Suomen osallistumisesta Virossa Yhdysvaltain johdolla tehtäviin ilmaharjoituksiin on nousemassa ulko- ja turvallisuuspoliittinen soppa. Taustalla pyörii keskustelu taannoisesta Islannin ilmavalvontaoperaatiosta ja jopa siitä, onko USA:n osallistumisen myötä kyseessä harjoittelu Naton 5. artiklaa varten.

Tämä Naton 5. artiklahan tarkoittaa sitä, että hyökkäys yhtä Nato-jäsenmaata kohtaan on hyökkäys kaikkia Nato-maita kohtaan. Artiklaa ei ole koskaan jouduttu testaamaan, mutta Virossa siihen luotetaan kuin pässi sarviin ja siksi USA:n lento-osaston saapuminen Ämärin tukikohtaan on maalle kuin taivaan lahja,

___

Ei pidä edes paikkaansa, artikla 5 käytettiin ensikertaa 9/11 iskujen vastatoimena.
 
Back
Top