Nasima Razmyar vaatii: ”Nimet esiin – Törhösen tapaus on vain jäävuoren huippu”
Ohjaaja Lauri Törhöstä syytetään seksuaalisesta ahdistelusta. Jotta sikailukulttuuri saadaan loppumaan, tarvitaan vahvaa ulostuloa ihmisiltä, Nasima Razmyar painottaa. (KUVA: Lehtikuva, Ulla-Maija Lähteenmäki)
Julkaistu: 2.2. 16:10
Nasima Razmyarin saamien yhteydenottojen mukaan keskustelussa seksuaalisesta ahdistelusta syyttävää sormea ei tule osoittaa vain yhden henkilön suuntaan.
Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari
Nasima Razmyar (sdp) on tyytyväinen, että elokuvaohjaaja
Lauri Törhönen päätti itse jättää eropyynnön Helsingin kaupungin Kaapelitalo-kiinteistöyhtiön hallituksen puheenjohtajan paikalta. Razmyarin mukaan Törhösellä ei ollut enää edellytyksiä jatkaa luottamustehtävässään.
Noin 20 elokuva-alalla työskentelevää naista kertoi keskiviikkona
Ylellä Törhösen vuosia jatkuneesta ahdistelusta. Törhönen
jätti eronpyyntönsä häirintätapausten tultua ilmi. Helsingin pormestari
Jan Vapaavuori kertoi asiasta Twitter-tilillään perjantaina.
Razmyar kertoo
Ilta-Sanomille saaneensa torstain ja perjantain aikana lukuisia yhteydenottoja koskien kulttuurialalla tapahtuvaa seksuaalista häirintää. Yhteydenottojen perusteella voidaan arvioida, että Törhösen tapaus on vain jäävuoren huippu, kuten Razmyar sanoo.
– Monen viesti on ollut, että kyseessä on suurempi ongelma, eikä pöytää pidä pyyhkiä vain yhdellä henkilöllä. Nyt tarvitaan vahvaa ulostuloa ihmisiltä. Nimet esiin, Razmyar vaatii.
Yhteydenotoissa on toistettu, että seksuaalinen häirintä on yleisempää ja laajempaa kuin on luultu.
– On puututtava heti asiaan, jos joku käyttää valta-asemaansa väärin. Mutta on myös rakennettava sellaista ilmapiiriä, että tällaisia asioita ei tapahdu Suomessa, Razmyar sanoo.
– Kaikki katseet ja voimavarat on käännettävä siihen, että sikailukulttuuri loppuu meillä. Sikailun aika on ohi Suomessa, hän painottaa.
Jos vastaavanlaisia tapauksia ilmenee jatkossa, näihin tullaan reagoimaan. Sitä Razmyar ei vielä osaa sanoa, minkälaisia toimia häirintään voisi jatkossa soveltaa.
– Jokainen tapaus katsotaan erikseen. Törhösen tapauksessa luottamustoimen menettäminen oli varsin selvä, hän ei enää nauttinut luottamusta.
Jonna Waddington