Akateemisen arvovallan luovuttaminen oikeistoradikalismille vakava ilmiö
5.8.2018 16:54
Vesa-Matti Louekoski
Jyväskylän yliopiston professori Tapio Puolimatkan viikko sitten Oikea Media -verkkolehdessä julkaistu kirjoitus ”Kampanja pedofilian laillistamiseksi” herätti laajaa paheksuntaa, mikä johti muun muassa yliopiston selkeään irtiottoon kirjoituksesta. Yliopisto aikoo myös selvittää asiaa kuulemismenettelyn kautta ja tehdä omat johtopäätöksensä ennen syyslukukauden käynnistymistä. Professori Puolimatka on ilmaissut vastikään (4.8.) oman protestinsa opiskelijoiden ja rehtorin kannanottoihin ja reaktioihin Keskisuomalaisen
mielipidekirjoituksessa.
Puolimatka toivoo muun muassa yliopiston rehtorin toimien tutkimista ja katsoo yliopiston olevan pienen sosiaalisessa mediassa toimivan aktivistiryhmän ohjauksessa.
Professorin nimen ja arvovallan luovutus
Oikea Media on selkeän poliittisen ja ideologisen profiilin ja mission omaava julkaisu. Kyseessä ei ole suinkaan mikä tahansa tavanomaista mediaa edustava julkaisu. Oikea Media ei ole sitoutunut journalistin ohjeisiin, eikä sen toiminnan eettisyyttä valvo Julkisen sanan neuvosto.
Oikea Media leimaa perinteisen mediakentän valheelliseksi ja vääristeleväksi kysymyksissä, jotka ovat sille tärkeitä.
Oikea Media, jolla on varsin laaja lukijakunta, edustaa poliittisten ja ideologisten painotustensa osalta selkeää oikeistoradikaalia viitekehystä. Linjassa heijastuu voimakkaasti vastajihadistinen ideologia, jota voi luonnehtia seuraavilla määreillä: uusnationalismi, maahanmuuttovastaisuus, länsimaisen kristillisen kulttuurin ylivertaisuuden puolustaminen, islamvastaisuus, Israelin ja Yhdysvaltojen nykyhallinnon kovien otteiden politiikan sokea puolustaminen sekä vähemmistövastaisuus.
Oikean Median vähemmistövastaisessa painotuksessa erityisiä silmätikkuja ovat muslimit ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, joita kohtaan pyritään herättämään äärimmäisen voimakkaita antipatioita.
Oikean Median rahoituslähteistä ei ole tietoa.
Professori Puolimatkalla ja Oikealla Medialla on tietyiltä osin varsin selkeitä ideologisia yhtymäkohtia ja siten ei voida katsoa välttämättä pelkäksi sattumaksi, että Puolimatkan kirjoitus julkaistiin juuri Oikeassa Mediassa.
Professori Puolimatkan akateeminen asema mainitaan Oikeassa Mediassa julkaistussa kirjoituksessa, mikä voidaan tulkita edellä mainitun kuvauksen perusteella nimen ja akateemisen arvovallan luovuttamiseksi voimakkaita ideologisia pyrkimyksiä ajavalle julkaisulle.
Lukijoille voi siis syntyä mielikuvia, että Oikean Median ajamien näkemysten ja tavoitteiden tueksi asettuvat myös akateeminen yhteisö ja kenties jopa Jyväskylän yliopisto. Kyse ei ole mistään vähäpätöisestä seikasta.
Tutkijan eettinen vastuu
Professori Puolimatkan kirjoituksessa on lainauksia, jotka sisältävät brutaaleja ja seikkaperäisiä kuvauksia rikolliseksi tiedettyjen tekojen aiheuttamista kärsimyksistä kohteilleen, jotka tässä tapauksessa ovat lapsia.
Jokaisella tutkijalla, joka käsittelee työssään erityisen järkyttävää aineistoa, on tutkimustensa tuloksista kirjoittaessaan eettinen velvollisuus käyttää harkintaa, miten hän kyseisen aineistonsa esittää: mitä voidaan julkaista ja missä muodossa asia esitetään?
Tilanne vastaa journalistisen työn yhteydessä kohdattavaa materiaalia, joka sellaisenaan joko esimerkiksi kuvina tai kirjoituksena esitettynä saattaisi olla omiaan aiheuttamaan yleisössä voimakasta ahdistusta ja järkytystä. Vastuunsa tunteva journalisti tai toimitus ei suinkaan ryntää julkaisemaan järkyttävää uutisaineistoaan sellaisenaan, vaan suorittaa vakaan harkinnan siitä, mitä voidaan esittää ja mitä taas ei. Sama vastuu koskee myös vastaavassa tilanteessa olevaa tutkijaa, joka ei suinkaan voi tukeutua ajatukseen: kaikki, mitä jossakin lähteessä on todettu, voidaan siteerauksena esittää sellaisenaan.
Edellä esitetyn eettisen vastuun ohittaminen herättää väistämättä kysymyksen siitä, pyrkiikö tutkija kenties jonkinlaiseen äärimmäiseen shokkivaikutukseen sekä inhon ja vastemielisyyden tunteiden maksimaaliseen herättämiseen lukijoissa, mikä ei ole suinkaan tieteellisen työskentelyn tarkoitus tai tunnusmerkki. Mikäli vastaus on kyllä, herää uusi kysymys siitä, mitä tutkija ajaa herättämillään voimakkailla reaktioilla. Tällöin ollaankin jo täysin akateemisen kontekstin ulkopuolella ja mahdollisena kontekstina ovat ideologiset ja poliittiset pyrkimykset.
Suuri joukko professori Puolimatkan kirjoituksen lukeneista on kokenut asian siten, että kirjoitus pyrkii kanavoimaan kielteisiä tunteita seksuaalivähemmistöjä kohtaan.
Kun ottaa huomioon vielä sen seikan, että merkittävä osa – erityisesti mainitut seikkaperäiset kuvaukset – professori Puolimatkan kirjoituksessa ovat lähes sanatarkkaan peräisin hänen vuonna 2017 julkaistuista kirjoituksista (1.9.2017 Seurakuntalainen-lehden blogi ja 12.9.2017 Puolimatkan omat sivut), vahvistuu mahdollinen mielikuva kanavoimistarkoituksesta, joka on tuotettu kuoreksi luodulla päivityksellä. Uusi Suomi poisti vastaavan aiemman kirjoituksen Puheenvuorosta, josta professori Puolimatka kertookin omilla sivuillaan.
Oman ihmetyksensä aiheuttaa sekin, että päivää ennen professori Puolimatkan kirjoituksen julkaisemista Oikeassa Mediassa ilmestyi samaa aihepiiriä käsittelevä päätoimittajan
kirjoitus, missä väitettiin, että suurin osa pedofiileistä on homoseksuaaleja.
Suhde opiskelijoihin
Jokaiselta professorilta edellytetään myös toimivaa ja kunnioittavaa suhdetta opiskelijoihin. Luottamuksen, turvallisuuden ja tasavertaisen kohtelun tunteen herättäminen opiskelijoissa on professorin velvollisuus. Ei saa syntyä tilannetta, missä opiskelija joutuisi pelkäämään esimerkiksi oman seksuaalisen suuntautumisen johtavan hänen menestymisensä ja etenemismahdollisuuksiensa rajoittumiseen professorin arvomaailmaan olennaisesti liittyvien näkemysten vuoksi.
Valitettavasti signaaleja professori Puolimatkan oman arvomaailman synnyttämistä kielteisistä tunteista opiskelijoiden parissa on saatu. Tunteistaan avautui eräs seksuaalivähemmistöön kuuluva opiskelija 2.8. Keskisuomalaisessa julkaistussa
mielipidekirjoituksessaan.
Professori Puolimatkan kirjoituksen kirvoittamissa tunnelmissa opiskelijat ovat ottaneet aktiivisesti kantaa ja heidän edustajiaan tullaan kuulemaan asiassa, mikä antaa äärimmäisen tärkeän ja oikeanlaisen signaalin yliopiston puolelta.
Lopuksi
Edellä mainittujen asioiden osalta on huomautettava, että professori Puolimatkalla on omat käsityksensä ja näkökulmansa asioihin, jotka tulevat aikanaan selviämään. Yliopiston asiaa koskeva prosessi huomioi myös professori Puolimatkan oikeudet, joita ei suinkaan tule väheksyä, eikä varmaan tulla väheksymäänkään.