#vihapuhe

Mutta jos/kun kansalaisen ympärillä maailma muuttuu ja kansalainen tuntee pelkoa/epävarmuutta eikä itse pysty asiaan vaikuttamaan muuten kuin kritisoimalla tapahtunutta niin helposti sitä puhetta pidetään vihapuheena. Epätoivoisessa mielialassa helposti tulee käytettyä kärjekästä kieltäkin.
 
Vihapuhe nakertaa turvallisuuden tunnetta ja vähentää luottamusta. Vihapuhe on rikos. Ministerit Antti, Sanni ja Kai kertovat huomenna lisää, miten vihapuheeseen voitaisiin puuttua entistä paremmin.

T.Kokoomus

Eli tänään..

Vähentää turvallisuudentunnetta, kyllä, mutta luottamusta mihin? Poliitikoihin? Poliisiylijohtoon? :cool: Metiaan? Tutkimuksiin? Yleisurheiluliiton pomojen selityksiin?

Eikös se ole niin, että luottamus on ansaittua. Ja sen voi menettää.

Palautuuko luottamus, kun -vihapuhe- kaikilla mausteilla on saatu poistettua? Pah. Tarkoittaako -vihapuheen kitkentä- myös asiallisen kritiikin tappamista, kun vedellään vapaalla ja leveällä pensselillä? Lisääkö se luottelua?
 
Jo rasistiseen materiaaliin johtava linkki Facebook-sivulla voi johtaa rikosepäilyyn

facebook_2.jpg

Viime vuoden maaliskuusta asti toiminut poliisin valtakunnallinen vihapuheryhmä kirjasi huhtikuun loppuun mennessä vajaat 300 rikosilmoitusta rasistisista netin sananvapausrikoksista. Kuva: EPA

Näpistelijän kuvan ja henkilöllisyyden julkaiseminen kaupan Facebook-sivuilla - 20 päiväsakkoa. Törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyneen tuomiouutisen yhdistäminen hänen Facebook-kuvaansa yhteisöpalvelun ryhmässä - 40 päiväsakkoa. Omien lasten huostaanoton videoiminen ja videon levittäminen - 40 päiväsakkoa.

Poliisi joutuu puuttumaan jatkuvasti esimerkiksi netissä tapahtuneisiin ylilyönteihin. Sananvapaudesta huolimatta laki asettaa rajat sille, minkälaista tietoa ihmisistä saa levitellä.

Esimerkiksi se, että joku muu on jo julkaissut tietoja netissä, ei välttämättä tee tiedoista sellaisia, että niitä voi vapaasti julkaista, kertoo Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari.
- Jos joku kaveri julkaisee valokuvan ihmisestä, ja sanoo, että kuvassa oleva ihminen on vaikkapa varastanut kännykän tai syyllistynyt raiskauksen yritykseen, on mahdollista, että väite ei pidä paikkaansa. Koska kyse voi olla kunnianloukkauksesta, ei tällaista aineistoa kannata jakaa, Korpisaari sanoo.

Viime vuoden maaliskuusta asti toiminut poliisin valtakunnallinen vihapuheryhmä kirjasi huhtikuun loppuun mennessä vajaat 300 rikosilmoitusta rasistisista netin sananvapausrikoksista. Noin 40 prosenttia kirjattiin kiihottamisena kansanryhmää vastaan ja noin 35 prosenttia tapauksista oli kunnianloukkauksia. Muita yleisiä nimikkeitä ovat uskonrauhan rikkominen, yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen ja laiton uhkaus.

Osa perustelee rikollistakin toimintaa sananvapaudella

Erityisesti rasistinen vihapuhe voi johtaa tutkintaan matalalla kynnyksellä, sillä lain esitöissä määritellään suoraan rikolliseksi myös viestin esilläpitäminen ja levittäminen eteenpäin. Lisäksi kiihottaminen kansanryhmää vastaan on yleisen syytteen alainen rikos, eli viranomaiset voivat tutkia asian omatoimisesti ilman uhrin pyyntöä. Rikos alkaa vanhentuakin vasta sitten, kun viesti on poistettu yleisön saatavilta.

- Kiihottamisrikoksessa tunnusmerkistö on hieman laajempi kuin kunnianloukkauksessa, koska siinä myös saatavilla pitäminen on rangaistavaa. Jos joku muu kirjoittaa Facebook-sivustollesi vaikkapa rasistista materiaalia, ja tulet tietoiseksi siitä etkä poista sitä, voit syyllistyä itsekin rikokseen.

Vihapuhetutkintaryhmän vetäjän, rikostarkastaja Jouni Niskasen mukaan kiihottaminen kansanryhmää vastaan on rikos, johon syyllistytään lähes yksinomaan netissä.

- Jotkut kiinnijääneet ymmärtävät virheensä ja ovat katuvaisia. Enemmän on kuitenkin sitä, että he katsovat etteivät ole syyllistyneet rikokseen, vaan että sananvapauteen kuuluisi heidän oikeutensa kertoa mielipiteensä yksittäisistä henkilöistä.

Lapsellakin on oikeus yksityisyyden suojaan

Professori Korpisaaren mukaan esimerkiksi alastomasta kaverista ei kannata julkaista kuvaa. Ei, vaikka saisi siihen luvan.

- Sosiaalisessa mediassa korostuu yhä enemmän maalaisjärki ja hyvän tavan mukaisuus. Älä postaa toisesta sellaista, mitä et haluaisi, että postataan itsestäsi. Tietoja julkaisseen on osoitettava suostumuksen olemassaolo, Korpisaari sanoo.

Korpisaari muistuttaa, että myös lapsella on oikeus yksityiselämän suojaan, eikä esimerkiksi neuvontapalstoilla kannata omalla nimellään kertoa tietoja lapsensa vaivoista tai sairauksista.

Rikostarkastaja Niskanen taas neuvoo, että erityisesti yleistävää kommentointia kannattaa välttää.

- Varmin tapa joutua tutkinnan kohteeksi on yleistää vaikkapa maahanmuuttajia tai jotain tiettyä ryhmää, Niskanen sanoo.

https://www.hameensanomat.fi/uutise...in-johtava-linkki-facebook-sivulla-voi-johtaa
 
ping @TomTom

Poliisi kirjaa netin rasistisesta vihapuheesta satoja rikosilmoituksia vuodessa
Pelkkä rasistiseen materiaaliin johtavan linkin pitäminen esillä Facebook-ryhmässä voi johtaa rikosepäilyyn
Timo Jakonen


KOTIMAA STT 13.8.2018 3:00 22

OLLI-PEKKA PAAJANEN

Poliisin valtakunnallinen rasistista vihapuhetta tutkiva ryhmä kirjaa nettikirjoittelusta satoja rikosilmoituksia vuodessa. Viime vuoden maaliskuusta asti toiminut ryhmä puuttui tämän vuoden huhtikuun loppuun mennessä vajaaseen 300 tapaukseen.

Noin 40 prosenttia kirjattiin epäiltynä kiihottamisena kansanryhmää vastaan ja noin 35 prosenttia tapauksista oli kunnianloukkauksia. Kunnianloukkausten suurta määrää selittävät niin sanotut someraivotapaukset, joissa esimerkiksi usea tekijä hyökkää joukolla netissä yhden uhrin kimppuun. Muita yleisiä nimikkeitä ovat uskonrauhan rikkominen, yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen ja laiton uhkaus.

Vihapuhetutkintaryhmän vetäjän, rikostarkastaja Jouni Niskasen mukaan kiihottaminen kansanryhmää vastaan on rikos, johon syyllistytään lähes yksinomaan netissä.

– Netin kautta on tehokasta levittää viestejä ja sinne on helppo kirjoitella. Kirjoittelu aktivoituu, kun tulee jokin konkreettinen tapahtuma. Tai jos tulee jokin uutisointi vaikkapa turvapaikanhakijan tekemästä rikoksesta, niin se saattaa aktivoida jonkin verran.

Niskasella on tuntuma, että viime aikoina ilmoitusmäärät olisivat hieman vähentyneet ja nettikirjoittelu olisi vähän rauhoittunut, mutta hän korostaa, että kyseessä on vain näppituntuma.

Anonyymitkin kirjoittajat jäävät usein kiinni, sillä poliisi voi pyytää esimerkiksi YoutubenTwitterin tai Facebookin tallentamat keskustelut, julkaisut ja tunnistetiedot itselleen yhdysvaltalaisviranomaisten kautta.

– Jotkut kiinnijääneet ymmärtävät virheensä ja ovat katuvaisia. Enemmän on kuitenkin sitä, että he katsovat etteivät ole syyllistyneet rikokseen, vaan että sananvapauteen kuuluisi heidän oikeutensa kertoa mielipiteensä yksittäisistä henkilöistä.

TÖRKEÄSTÄ LAPSEN HYVÄKSIKÄYTÖSTÄ TUOMITUN KUVAA EI SAANUT YHDISTÄÄ NIMEEN
Sananvapauslainsäädäntö on usein tulkinnanvaraista, sillä tapaukset eivät ole yksiselitteisiä. Niinpä ohjenuoraa haetaankin aina korkeinta oikeutta ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuinta myöten.

Esimerkiksi heinäkuussa KKO katsoi, että törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vankeuteen tuomitun henkilön Facebook-kuvan linkittäminen hänen muutaman kuukauden vanhaan tuomiouutiseensa oli rikollista. Pohjanmaan käräjäoikeus taas katsoi heinäkuussa, ettei kauppias olisi saanut julkaista näpistelijän nimeä ja kuvaa Facebookissa. Molemmat syyllistyivät yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämiseen.

Se, että joku muu on jo julkaissut tietoja netissä, ei aina oikeuta tietojen vapaaseen edelleen levittämiseen, kertoo Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari.

– Jos kaveri julkaisee valokuvan ihmisestä, ja sanoo että kuvassa oleva ihminen on vaikkapa varastanut kännykän tai syyllistynyt raiskauksen yritykseen, on mahdollista, että väite ei pidä paikkaansa. Tällaisen materiaalin jakamisesta itse kyllä pidättäytyisin, koska kyse voi olla kunnianloukkauksesta. Viranomaisten julkaisuja toki voi jakaa, Korpisaari sanoo.

YLLÄPITÄJÄN POISTETTAVA RASISTINEN VIESTI
Erityisesti rasistinen vihapuhe voi johtaa tutkintaan matalalla kynnyksellä, sillä lain esitöissä määritellään suoraan rikolliseksi myös viestin esilläpitäminen ja levittäminen eteenpäin. Lisäksi kiihottaminen kansanryhmää vastaan on yleisen syytteen alainen rikos, eli viranomaiset voivat tutkia asian omatoimisesti. Rikos alkaa vanhentuakin vasta sitten, kun viesti on poistettu yleisön saatavilta.

– Kiihottamisrikoksessa tunnusmerkistö on hieman laajempi kuin kunnianloukkauksessa, koska siinä myös saatavilla pitäminen on rangaistavaa. Jos joku muu jakaa Facebook-sivustollesi vaikkapa rasistista materiaalia, ja tulet tietoiseksi siitä etkä poista sitä, voit syyllistyä itsekin rikokseen.

Tämä kuitenkin edellyttää sitä, että sivustolla on riittävän kokoinen yleisö. Korpisaari arvioi, että muutamalle kymmenelle kaverille näkyvä jako ei vielä välttämättä täytä rikoksen tunnusmerkistöä.

Kunnianloukkauksen osalta saatavilla pitämistä ei ole suoraan määritelty laissa rangaistavaksi, sillä muuten blogien ja keskustelupalstojen pitäjistä tulisi faktantarkistajia.
– Se voisi johtaa siihen, että varmuuden vuoksi poistettaisiin kirjoituksia ja sananvapaus kaventuisi.

"KIRJOITA TOISESTA KUIN HALUAISIT ITSESTÄSI KIRJOITETTAVAN"
Kansalaiselta odotetaan lain edessä siis samankaltaista harkintakykyä kuin esimerkiksi ammattijournalistilta.

– Sosiaalisessa mediassa korostuu yhä enemmän maalaisjärki ja hyvän tavan mukaisuus. Älä postaa toisesta sellaista, mitä et haluaisi, että postataan itsestäsi. Kaverilta on pyydettävä lupa, jos levitetään arkaluonteisia tietoja tai sellaisia tietoja, joiden levittäminen tyypillisesti aiheuttaa vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa. Lupaan vetoavan on todistettava sen olemassaolo, jos kaveri vaikka alkaa myöhemmin katua, Korpisaari sanoo.

Korpisaari muistuttaa, että myös lapsella on oikeus yksityiselämän suojaan, eikä esimerkiksi neuvontapalstoilla kannata omalla nimellään kertoa tietoja lapsensa vaivoista tai sairauksista.

Rikostarkastaja Niskanen taas neuvoo, että erityisesti yleistävää kommentointia kannattaa välttää.

– Varmin tapa joutua tutkinnan kohteeksi on yleistää vaikkapa maahanmuuttajia tai jotain tiettyä ryhmää. Pitää ymmärtää, että ryhmän edustajan tekemästä rikoksesta vastaa yksilö, eikä ryhmä, Niskanen sanoo.

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/40...vihapuheesta+satoja+rikosilmoituksia+vuodessa
 
- Kiihottamisrikoksessa tunnusmerkistö on hieman laajempi kuin kunnianloukkauksessa, koska siinä myös saatavilla pitäminen on rangaistavaa. Jos joku muu kirjoittaa Facebook-sivustollesi vaikkapa rasistista materiaalia, ja tulet tietoiseksi siitä etkä poista sitä, voit syyllistyä itsekin rikokseen.


En ole kiihottUmisrikoksista lukenut, mutta vaikuttaa vähän siltä, että siellä on lakiteknisiä ansoja.

Jos joku joutuu kuulusteluun, niin tekee niin kuin kaikki muutkin kunnialliset valtakunnan kermat - "en muista, en kommentoi".

Eli jos nyt ihan haluamalla haluaa jotain sanoa, niin jättää sen oikeussaliin. Poliisihan on vain viranomainen, erillään syyttäjästä ja oikeuslaitoksesta. Ei poliisia sinänsä kiinnosta, että oletko ymmärtänyt virheesi tai katuvainen, niin kuin uutisessa kerrotaan. Syyttäjää kiinnostaa, että onko tuo "teon ymmärtäminen" tunnustus, joka sitten käsitellään oikeudessa.
 
Kokoomus haluaa kitkeä vihapuhetta

ILKKA AHTOKIVI | 14.08.2018 | 13:06- päivitetty 14.08.2018 | 13:07

Kokoomuksen mielestä Suomessa ei saa olla tilaa nettikiusaamiselle tai vihapuheelle.

– Vihapuheen, rasismin, nettikiusaamisen ja väkivaltaan yllyttämisen lisääntyminen niin nettikeskusteluissa kuin julkisilla paikoillakin on ilmiö, joka repii yhteiskuntaamme ja lisää turvattomuuden tunnetta, kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo totesi tiistaina Kuopiossa.

Hänen mukaansa se on ongelma, joka koskettaa isoa määrää ihmisiä eri puolilla yhteiskuntaa.

– Vihapuhe heikentää yhteiskunnan perusarvoa: luottamusta. Sananvapauteen liittyy aina vastuu omista puheista ja kirjoituksista. Kaikkien on kunnioitettava toisten ihmisarvoa, kunniaa, yksityiselämää ja koskemattomuutta, hän korostaa.

Orpo huomauttaa, että vihapuhe, väkivallalla uhkaaminen, rasismi ja kiusaaminen eivät kuulu sananvapauden piiriin.

– Pahimmillaan vihapuhe toimii sananvapauden esteenä, sillä vihapuheella usein pyritään hiljentämään vastakkaisia mielipiteitä.

Kokoomuksen ministerit käynnistävät nyt uusia toimia vihapuheen ja kiusaamisen ehkäisemiseksi.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, oikeusministeri Antti Häkkänen ja sisäministeri Kai Mykkänenasettavat asiantuntijaryhmän käymään läpi muun muassa rikosoikeudellista sääntelyä, poliisin ja viranomaisten toimintamahdollisuuksia, palveluntarjoajien vastuuta julkaisemistaan sisällöistä sekä vihapuheen ja kiusaamisen ehkäisyn keinoja.

Suuntaviivoja vihapuheen torjuntaan

Kokoomusministerit ovat myös listanneet suuntaviivoja, millä tavoin vihapuhetta ja nettikiusaamista voitaisiin torjua.

1. Valeprofiilien kautta tapahtuva toiminta on korostunut ongelma. Selvitetään, minkälaisia toimia verkkopalvelun ylläpitäjältä voidaan edellyttää valeprofiilien vähentämiseksi ja poistamiseksi.

2. Arvioidaan, tulisiko turvallisuusviranomaisille antaa nykyistä laajempia oikeuksia saada tietoa anonyymien välineiden (esim. prepaid-liittymien) kautta tapahtuvien vihapuhetekojen selvittämiseen.

3. Printtimedian internetsivuilla julkaistut tekstit sekä paperilehden painetut kommentit ovat päätoimitettuja. Arvioidaan, tulisiko tätä vastuuta laajentaa verkkomedioiden sähköisien alustojen sisältöjen moderointiin.

4. Saksassa on käytössä malli, jossa velvoitetaan verkkopalvelun ylläpitäjä poistamaan vihapuheeksi luokitellut kirjoitukset palvelustaan sanktion uhalla. Arvioidaan mallin käyttökelpoisuus Suomessa.

5. Kuvien käyttö väärään tarkoitukseen on liian helppoa. Luvatta otettujen kuvien poistaminen internetistä tulisi myös olla nykyistä yksinkertaisempaa ja nopeampaa.

6. Jokaiselle lapselle ja nuorelle on tärkeää opettaa, mikä on sähköisessä maailmassa hyväksyttävää, toista ihmistä kunnioittavaa käytöstä. Vahvistetaan koulujen ja oppilaitosten tietoisuutta olemassa olevista kiusaamista ehkäisevistä toimintamalleista. Lisätään tiedonvaihtoa viranomaisten välillä myös nettikiusaamisesta.

7. Tuetaan Someturva-mallia, jossa mobiilisovelluksen kautta voidaan vaivattomasti ja nopeasti raportoida someloukkauksista, tarjota luottamuksellisia, konkreettisia lainsäädäntöön perustuvia ratkaisuehdotuksia ja – mikäli tapaus ei täytä rikoksen tunnusmerkkejä – tarjota uhrille mahdollisuus keskustella tapauksesta Someturva-chatissa sekä laittaa tapaus seurantaan.

8. Jokaisen lapsen ja nuoren tulee saada riittävän monipuolinen lukutaito ja kriittisen ajattelun työkalut tunnistaa valeuutisia ja arvioida eri lähteitä. Kansallinen lukutaitofoorumi valmistelee ehdotuksia lasten lukutaidon ja –innon tukemiseksi. Käynnistetään foorumin esittämät toimet ja valtakunnallinen kampanja lukutaidon ja -innon vahvistamiseksi.

9. Jokaisella suomalaisella tulee olla monipuolinen ja kriittinen medialukutaito, myös verkossa. Tämän tavoitteen edistämiseksi käynnistetään Digiaikakauden taidot -ohjelman aikuisille, johon kohdennetaan seitsemän miljoonan euron rahoitus vuonna 2018. Ohjelmalla pyritään digitaitojen ja heikkojen perustaitojen vahvistamiseen.

10. Lisätään koulutuksen kansainvälistymistä korkeakouluopiskelijoiden vaihto-ohjelmilla, peruskoulun, lukion ja ammatillisen koulutuksen kansainvälisyysjaksoilla sekä varhaisella kieltenopetuksella. Tavoitteena tulee olla jokaisen korkeakouluopiskelijan osallistuminen opiskelijavaihtoon.

11. Kaiken valtion rahoittamassa toiminnassa tulee sitoutua vihapuheen ja rasismin vastustamiseen sekä monikulttuurisuuden, osallisuuden ja yhdenvertaisuuden vahvistamiseen. Sitoutetaan kansalaisyhteiskunta kuten urheiluseurat ja nuorisojärjestöt laajasti vihapuheen ja rasismin vastaiseen työhön.

12. Erityisesti lasten ja nuorten parissa työskentelevillä tulee olla riittävä osaaminen kohdata ja puuttua vihapuheeseen ja rasismiin. Lisätään opettajien täydennyskoulutusta.

13. Vahvistetaan yleisten kirjastojen toimintaa aktiivisen kansalaisuuden, monikulttuurisuuden ja demokratian edistäjänä.

https://www.verkkouutiset.fi/kokoomus-haluaa-kitkea-vihapuhetta/
 
Viimeksi muokattu:
Kokoomus haluaa kitkeä vihapuhetta

ILKKA AHTOKIVI | 14.08.2018 | 13:06- päivitetty 14.08.2018 | 13:07

Kokoomuksen mielestä Suomessa ei saa olla tilaa nettikiusaamiselle tai vihapuheelle.

– Vihapuheen, rasismin, nettikiusaamisen ja väkivaltaan yllyttämisen lisääntyminen niin nettikeskusteluissa kuin julkisilla paikoillakin on ilmiö, joka repii yhteiskuntaamme ja lisää turvattomuuden tunnetta, kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo totesi tiistaina Kuopiossa.

Hänen mukaansa se on ongelma, joka koskettaa isoa määrää ihmisiä eri puolilla yhteiskuntaa.

– Vihapuhe heikentää yhteiskunnan perusarvoa: luottamusta. Sananvapauteen liittyy aina vastuu omista puheista ja kirjoituksista. Kaikkien on kunnioitettava toisten ihmisarvoa, kunniaa, yksityiselämää ja koskemattomuutta, hän korostaa.

Orpo huomauttaa, että vihapuhe, väkivallalla uhkaaminen, rasismi ja kiusaaminen eivät kuulu sananvapauden piiriin.

– Pahimmillaan vihapuhe toimii sananvapauden esteenä, sillä vihapuheella usein pyritään hiljentämään vastakkaisia mielipiteitä.

Kokoomuksen ministerit käynnistävät nyt uusia toimia vihapuheen ja kiusaamisen ehkäisemiseksi.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, oikeusministeri Antti Häkkänen ja sisäministeri Kai Mykkänenasettavat asiantuntijaryhmän käymään läpi muun muassa rikosoikeudellista sääntelyä, poliisin ja viranomaisten toimintamahdollisuuksia, palveluntarjoajien vastuuta julkaisemistaan sisällöistä sekä vihapuheen ja kiusaamisen ehkäisyn keinoja.

Suuntaviivoja vihapuheen torjuntaan

Kokoomusministerit ovat myös listanneet suuntaviivoja, millä tavoin vihapuhetta ja nettikiusaamista voitaisiin torjua.

1. Valeprofiilien kautta tapahtuva toiminta on korostunut ongelma. Selvitetään, minkälaisia toimia verkkopalvelun ylläpitäjältä voidaan edellyttää valeprofiilien vähentämiseksi ja poistamiseksi.

2. Arvioidaan, tulisiko turvallisuusviranomaisille antaa nykyistä laajempia oikeuksia saada tietoa anonyymien välineiden (esim. prepaid-liittymien) kautta tapahtuvien vihapuhetekojen selvittämiseen.

3. Printtimedian internetsivuilla julkaistut tekstit sekä paperilehden painetut kommentit ovat päätoimitettuja. Arvioidaan, tulisiko tätä vastuuta laajentaa verkkomedioiden sähköisien alustojen sisältöjen moderointiin.

4. Saksassa on käytössä malli, jossa velvoitetaan verkkopalvelun ylläpitäjä poistamaan vihapuheeksi luokitellut kirjoitukset palvelustaan sanktion uhalla. Arvioidaan mallin käyttökelpoisuus Suomessa.

5. Kuvien käyttö väärään tarkoitukseen on liian helppoa. Luvatta otettujen kuvien poistaminen internetistä tulisi myös olla nykyistä yksinkertaisempaa ja nopeampaa.

6. Jokaiselle lapselle ja nuorelle on tärkeää opettaa, mikä on sähköisessä maailmassa hyväksyttävää, toista ihmistä kunnioittavaa käytöstä. Vahvistetaan koulujen ja oppilaitosten tietoisuutta olemassa olevista kiusaamista ehkäisevistä toimintamalleista. Lisätään tiedonvaihtoa viranomaisten välillä myös nettikiusaamisesta.

7. Tuetaan Someturva-mallia, jossa mobiilisovelluksen kautta voidaan vaivattomasti ja nopeasti raportoida someloukkauksista, tarjota luottamuksellisia, konkreettisia lainsäädäntöön perustuvia ratkaisuehdotuksia ja – mikäli tapaus ei täytä rikoksen tunnusmerkkejä – tarjota uhrille mahdollisuus keskustella tapauksesta Someturva-chatissa sekä laittaa tapaus seurantaan.

8. Jokaisen lapsen ja nuoren tulee saada riittävän monipuolinen lukutaito ja kriittisen ajattelun työkalut tunnistaa valeuutisia ja arvioida eri lähteitä. Kansallinen lukutaitofoorumi valmistelee ehdotuksia lasten lukutaidon ja –innon tukemiseksi. Käynnistetään foorumin esittämät toimet ja valtakunnallinen kampanja lukutaidon ja -innon vahvistamiseksi.

9. Jokaisella suomalaisella tulee olla monipuolinen ja kriittinen medialukutaito, myös verkossa. Tämän tavoitteen edistämiseksi käynnistetään Digiaikakauden taidot -ohjelman aikuisille, johon kohdennetaan seitsemän miljoonan euron rahoitus vuonna 2018. Ohjelmalla pyritään digitaitojen ja heikkojen perustaitojen vahvistamiseen.

10. Lisätään koulutuksen kansainvälistymistä korkeakouluopiskelijoiden vaihto-ohjelmilla, peruskoulun, lukion ja ammatillisen koulutuksen kansainvälisyysjaksoilla sekä varhaisella kieltenopetuksella. Tavoitteena tulee olla jokaisen korkeakouluopiskelijan osallistuminen opiskelijavaihtoon.

11. Kaiken valtion rahoittamassa toiminnassa tulee sitoutua vihapuheen ja rasismin vastustamiseen sekä monikulttuurisuuden, osallisuuden ja yhdenvertaisuuden vahvistamiseen. Sitoutetaan kansalaisyhteiskunta kuten urheiluseurat ja nuorisojärjestöt laajasti vihapuheen ja rasismin vastaiseen työhön.

12. Erityisesti lasten ja nuorten parissa työskentelevillä tulee olla riittävä osaaminen kohdata ja puuttua vihapuheeseen ja rasismiin. Lisätään opettajien täydennyskoulutusta.

13. Vahvistetaan yleisten kirjastojen toimintaa aktiivisen kansalaisuuden, monikulttuurisuuden ja demokratian edistäjänä.

https://www.verkkouutiset.fi/kokoomus-haluaa-kitkea-vihapuhetta/
Enään täytyisi tietää kuka määrittelee ja päättää mikä on vihapuhetta. Tähän tehtävään on varmasti paljon halukkaita. Arvostus kokoomusta kohtaan laskee laskemistaan..

Mitä tuosta seuraa? Tails linux ja tor selaimet tekevät kauppansa,, tosin ovat ilmaisia. Onion foorumit lienevät tulossa myös. Siinä on sitten hyvä seurata. Poliisit roikkuvat netissä tutkimassa vihapuhetta samaan aikaan kun ihmisiä raiskataan ja pahoinpidellään kadulla.
 
Minä luulin Kokoomuksen olevan yhden asian puolue. Lisää sosiaaliturvan nauttijoita Suomeen (1,8 milj). Näkojään löytyy toinenkin agenda. Hiljentää porukka, joka ei tykkää ykkösagendasta.
 
Mitä tuosta seuraa? Tails linux ja tor selaimet tekevät kauppansa,, tosin ovat ilmaisia. Onion foorumit lienevät tulossa myös. Siinä on sitten hyvä seurata. Poliisit roikkuvat netissä tutkimassa vihapuhetta samaan aikaan kun ihmisiä raiskataan ja pahoinpidellään kadulla.


Olen miettinytkin, että tuo alkaa olla varma suuntaus (Euroopassa). Ihmiset haluaa aina lopulta vapautta, eikä kukaan jaksa roikkua henkilöiden kanssa, jotka uhriutuu tai vetää herneen nenään joka toisesta asiasta. Vielä ikävämpi ilmapiiri syntyy, kun nämä henkilöt vääristelevät omassa mielessä asiaa, ja sitten painellaan ilmoita poliisille nappia. Nehän alkavat olla omalle hyvinvoinnille jo vaarallisia.

Kyllähän sen huomaa, että nykyiseen yhteiskuntaan on pesiytynyt pelolla hallitsemisen kulttuuri, jossa jöötä pitää pieni vähemmistö, median ja hallituksen kautta. Mitään sellaista ei voi sanoa, joka voidaan tulkita väärin tahallaan tai vahingossa, tai jotain jolla sinut voidaan lokeroida joksikin. Pätee niin koulussa kuin työpaikoilla.

Tuntuu kuitenkin siltä, että nuorempi sukupolvi on huomattavan konservatiivista. Vanhimmat näistä ovat jo muutaman vuoden äänestäneet ja sattuvat olemaan niitä, jotka ovat kasvaneet internetin vapaudessa.

Itselle on tullut mielikuva, että liberaalit keskimäärin ovat huomattavasti autoritäärisempiä kuin konservatiivit. Voisin kutsua itseäni tämän suhteen "kokemusasiantuntijaksi".

Eräissä piireissä on selviä suuntauksia, jossa asetetaan tottelevaisuus ja yhdenmukaisuus yksilönvapauden ja erilaisuuden edelle. Tämä heijastuu sitten tehokkaasti läpi yhteiskunnan, koska sille annetaan mahdollisuus niin tehdä.

Välillä joku antaa ymmärtää, että esim media alkoi vääristelemään vuonna 2015. Olen hieman erimieltä. Koululaitos, media ja viihdeteollisuus ovat olleet keskimäärin huomattavan liberaaleja. Nämä kolme hallitsivat ennen laajaa pääsyä internettiin. Ei esim media yhtäkkiä 2015 alkanut tekemään mitään toisin, se oli sitä jo aikaisemmin. Lopullinen tulppairti tapahtuma oli tietenkin Trump, joka paljasti mädän systeemissä, kaiken kansan nähtäville.
 
Kokoomus haluaa kitkeä vihapuhetta

ILKKA AHTOKIVI | 14.08.2018 | 13:06- päivitetty 14.08.2018 | 13:07

Kokoomuksen mielestä Suomessa ei saa olla tilaa nettikiusaamiselle tai vihapuheelle.

– Vihapuheen, rasismin, nettikiusaamisen ja väkivaltaan yllyttämisen lisääntyminen niin nettikeskusteluissa kuin julkisilla paikoillakin on ilmiö, joka repii yhteiskuntaamme ja lisää turvattomuuden tunnetta, kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo totesi tiistaina Kuopiossa.

Hänen mukaansa se on ongelma, joka koskettaa isoa määrää ihmisiä eri puolilla yhteiskuntaa.

– Vihapuhe heikentää yhteiskunnan perusarvoa: luottamusta. Sananvapauteen liittyy aina vastuu omista puheista ja kirjoituksista. Kaikkien on kunnioitettava toisten ihmisarvoa, kunniaa, yksityiselämää ja koskemattomuutta, hän korostaa.

Orpo huomauttaa, että vihapuhe, väkivallalla uhkaaminen, rasismi ja kiusaaminen eivät kuulu sananvapauden piiriin.

– Pahimmillaan vihapuhe toimii sananvapauden esteenä, sillä vihapuheella usein pyritään hiljentämään vastakkaisia mielipiteitä.

Kokoomuksen ministerit käynnistävät nyt uusia toimia vihapuheen ja kiusaamisen ehkäisemiseksi.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, oikeusministeri Antti Häkkänen ja sisäministeri Kai Mykkänenasettavat asiantuntijaryhmän käymään läpi muun muassa rikosoikeudellista sääntelyä, poliisin ja viranomaisten toimintamahdollisuuksia, palveluntarjoajien vastuuta julkaisemistaan sisällöistä sekä vihapuheen ja kiusaamisen ehkäisyn keinoja.

Suuntaviivoja vihapuheen torjuntaan

Kokoomusministerit ovat myös listanneet suuntaviivoja, millä tavoin vihapuhetta ja nettikiusaamista voitaisiin torjua.

1. Valeprofiilien kautta tapahtuva toiminta on korostunut ongelma. Selvitetään, minkälaisia toimia verkkopalvelun ylläpitäjältä voidaan edellyttää valeprofiilien vähentämiseksi ja poistamiseksi.

2. Arvioidaan, tulisiko turvallisuusviranomaisille antaa nykyistä laajempia oikeuksia saada tietoa anonyymien välineiden (esim. prepaid-liittymien) kautta tapahtuvien vihapuhetekojen selvittämiseen.

3. Printtimedian internetsivuilla julkaistut tekstit sekä paperilehden painetut kommentit ovat päätoimitettuja. Arvioidaan, tulisiko tätä vastuuta laajentaa verkkomedioiden sähköisien alustojen sisältöjen moderointiin.

4. Saksassa on käytössä malli, jossa velvoitetaan verkkopalvelun ylläpitäjä poistamaan vihapuheeksi luokitellut kirjoitukset palvelustaan sanktion uhalla. Arvioidaan mallin käyttökelpoisuus Suomessa.

5. Kuvien käyttö väärään tarkoitukseen on liian helppoa. Luvatta otettujen kuvien poistaminen internetistä tulisi myös olla nykyistä yksinkertaisempaa ja nopeampaa.

6. Jokaiselle lapselle ja nuorelle on tärkeää opettaa, mikä on sähköisessä maailmassa hyväksyttävää, toista ihmistä kunnioittavaa käytöstä. Vahvistetaan koulujen ja oppilaitosten tietoisuutta olemassa olevista kiusaamista ehkäisevistä toimintamalleista. Lisätään tiedonvaihtoa viranomaisten välillä myös nettikiusaamisesta.

7. Tuetaan Someturva-mallia, jossa mobiilisovelluksen kautta voidaan vaivattomasti ja nopeasti raportoida someloukkauksista, tarjota luottamuksellisia, konkreettisia lainsäädäntöön perustuvia ratkaisuehdotuksia ja – mikäli tapaus ei täytä rikoksen tunnusmerkkejä – tarjota uhrille mahdollisuus keskustella tapauksesta Someturva-chatissa sekä laittaa tapaus seurantaan.

8. Jokaisen lapsen ja nuoren tulee saada riittävän monipuolinen lukutaito ja kriittisen ajattelun työkalut tunnistaa valeuutisia ja arvioida eri lähteitä. Kansallinen lukutaitofoorumi valmistelee ehdotuksia lasten lukutaidon ja –innon tukemiseksi. Käynnistetään foorumin esittämät toimet ja valtakunnallinen kampanja lukutaidon ja -innon vahvistamiseksi.

9. Jokaisella suomalaisella tulee olla monipuolinen ja kriittinen medialukutaito, myös verkossa. Tämän tavoitteen edistämiseksi käynnistetään Digiaikakauden taidot -ohjelman aikuisille, johon kohdennetaan seitsemän miljoonan euron rahoitus vuonna 2018. Ohjelmalla pyritään digitaitojen ja heikkojen perustaitojen vahvistamiseen.

10. Lisätään koulutuksen kansainvälistymistä korkeakouluopiskelijoiden vaihto-ohjelmilla, peruskoulun, lukion ja ammatillisen koulutuksen kansainvälisyysjaksoilla sekä varhaisella kieltenopetuksella. Tavoitteena tulee olla jokaisen korkeakouluopiskelijan osallistuminen opiskelijavaihtoon.

11. Kaiken valtion rahoittamassa toiminnassa tulee sitoutua vihapuheen ja rasismin vastustamiseen sekä monikulttuurisuuden, osallisuuden ja yhdenvertaisuuden vahvistamiseen. Sitoutetaan kansalaisyhteiskunta kuten urheiluseurat ja nuorisojärjestöt laajasti vihapuheen ja rasismin vastaiseen työhön.

12. Erityisesti lasten ja nuorten parissa työskentelevillä tulee olla riittävä osaaminen kohdata ja puuttua vihapuheeseen ja rasismiin. Lisätään opettajien täydennyskoulutusta.

13. Vahvistetaan yleisten kirjastojen toimintaa aktiivisen kansalaisuuden, monikulttuurisuuden ja demokratian edistäjänä.

https://www.verkkouutiset.fi/kokoomus-haluaa-kitkea-vihapuhetta/

Kirjastojen pitäisi pysyä kirjastoina. Hyllyistä saisi löytyä edelleen Mein Kampf, Pääoma, Leninin valitut teokset, Nalle Puh ynnä muut vihakirjat. Ylimääräinen temppuilu ja propagointi voisi jäädä kirjaston ovien ulkopuolelle.
 
En tykkää. En yhtään:
11. Kaiken valtion rahoittamassa toiminnassa tulee sitoutua vihapuheen ja rasismin vastustamiseen sekä monikulttuurisuuden, osallisuuden ja yhdenvertaisuuden vahvistamiseen.

Monikulttuurisuuden pakkopolitiikka on paskaa. Miksi ministeri provosoi ja trollaa?

Kyllä ne kaikkensa tekevät että olen entinen kokoomuslainen.

Seuraavan kerran kun satun huomaamaan kyseiset "kokoomuslaiset" vaalikiertueella niin minä olen se joka kysyy onko monikulttuurisuus rikkaus.
 
Back
Top