#vihapuhe

Ylen toimittajan Jessikka Aron piti saada tänään palkinto Yhdysvaltain ulkoministeriöltä, mutta se peruttiinkin yllättäen
Foreign Policy -lehti arvioi, että palkinto peruttiin Aron kriittisten Trump-kommenttien takia.

Journalismi
7.3.2019 klo 17:52päivitetty 7.3.2019 klo 17:55


Jessikka AroLaura Pohjavirta / Yle

Juho Takkunen

Jaa artikkeli Facebookissa3
Jaa artikkeli Twitterissä

Ylen toimittaja Jessikka Aro sai tammikuun lopulla Yhdysvaltain ulkoministeriöstä tiedon, että hänelle myönnetään maaliskuun alussa International Women of Courage -palkinto.

Palkinto myönnetään vuosittain rohkeille naiselle maailmassa esimerkiksi oikeuksien edistämisestä tai muusta hyvästä teosta.

Helmikuun lopulla Arolle ilmoitettiin, ettei palkintoa tulekaan.

– En ole tähän päivään mennessä saanut kirjallisia perusteluja, Aro ihmettelee.

Yhdysvaltalainen Foreign Policy -lehti(siirryt toiseen palveluun) kertoo, että syynä olisivat Aron kriittiset sosiaalisen median postaukset presidentti Donald Trumpista.

Foreign Policy on haastatellut Yhdysvaltain ulkoministeriössä olevia lähteitä, joiden mukaan kyse olisi nimenomaan Trump-kritiikistä.

– Sanattomaksi tämä vetää. Olin sokissa ja järkyttynyt palkinnon perumisesta, Aro sanoo.

Aro hämmästelee päätöstä etenkin siksi, että sosiaalisen median aktivismi oli tärkeä kriteeri palkinnon myöntämisessä.

Jessikka Aro on Venäjään ja informaatiosotaan erikoistunut toimittaja. Hän on tullut tunnetuksi Venäjän trollitehtaita koskevasta uutisoinnistaan. Sen takia hän on joutunut myös venäläisten ja kansainvälisten valeuutisten, vihakampanjoiden ja suoranaisen uhkailun kohteeksi.

Aro oli jo perunut työkeikkojaan lähestyvän Yhdysvaltain-matkan tieltä. Hänen oli tarkoitus päästä itselleen räätälöidylle kolmen viikon palkintomatkalle ja päästä tapaamaan esimerkiksi naistoimittajien järjestön edustajia.

International Women of Courage -palkintoa on jaettu vuodesta 2007 lähtien. Palkinnonsaajia on vuosittain useita, ja he ovat olleet pääasiassa kehittyvistä maista kotoisin olevia naisia.https://yle.fi/uutiset/3-10678759
Sitä niittää, mitä kylvää.
 

vlad

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Jessikka Aron kohteluhan vaan osoittaa sen, että Donald Trump on pienimunainen mies, jollei vallan munaton...

Ehkäpä Helsingin kahden keskisessä tapaamisessa Putinin kanssa Trump menetti jotain muutakin kuin "viattomuuden". Se on "kassittomana" ikävä olla olevinaan mies.

Ja siihen päälle vielä Kim nöyryyttää oikein urakalla, niin johan sitä on yritettävä - olematonta - miehuuttaan jollain pönkittää.
 

hansai

Ylipäällikkö
Jessikka Aron kohteluhan vaan osoittaa sen, että Donald Trump on pienimunainen mies, jollei vallan munaton...

Ehkäpä Helsingin kahden keskisessä tapaamisessa Putinin kanssa Trump menetti jotain muutakin kuin "viattomuuden". Se on "kassittomana" ikävä olla olevinaan mies.

Ja siihen päälle vielä Kim nöyryyttää oikein urakalla, niin johan sitä on yritettävä - olematonta - miehuuttaan jollain pönkittää.
Mihin tämä perustuu? Onko jossain tieto, että presidentti Trump olisi ITSE vaikuttanut jotenkin suomalaisen sosiaalisen median aktivistin palkintoon tai edes ylipäätään tietää jotain kyseisestä aktivistista?
 

hansai

Ylipäällikkö
Suomalaistoimittajan arvostettu ihmisoikeuspalkinto peruttiin – Amerikkalaislehti: syynä Trumpia arvostelevat Twitter-viestit

Jessikka Aro on tyrmistynyt palkinnon perumisesta.(KUVA: Markku Ulander / Lehtikuva, AFP / Lehtikuva)
Julkaistu: 7.3. 17:51

Toimittaja Jessikka Aron piti tänään saada arvostettu ihmisoikeuspalkinto Washingtonissa ja päästä Valkoiseen taloon. Toisin kävi.

Yleisradion toimittajana työskennellyt Jessikka Aro on käsitellyt jutuissaan verkkovaikuttamista ja erityisesti Venäjän verkkotrolleja, joihin liittyvästä uutisoinnista hänet on myös palkittu Bonnierin Suurella journalistipalkinnolla. Työnsä vuoksi Aro on joutunut itse rajun vihakampanjan kohteeksi, johon liittyen Helsingin käräjäoikeus jakoi viime vuonna tuomioita hänen häirintäänsä syyllistyneille.

Vihapalautteesta huolimatta Aro on kiertänyt maailmalla puhumassa ja järjestämässä koulutuksia verkkovaikuttamisesta ja viimeistelee parhaillaan aiheesta kertovaa kirjaa. Aro on kertonut kokemuksistaan esimerkiksi BBC:n ja New York Timesin haastatteluissa.

Tammikuun lopussa Yhdysvaltojen ulkoministeriö kertoi Arolle tämän olevan yksi arvostetun International Women of Courage –ihmisoikeuspalkinnon saajista. Tunnustus myönnetään vuosittain joukolle naisia, jotka ovat edistäneet erityisesti naisten oikeuksia rohkeasti ja usein henkilökohtaisten turvallisuutensa kustannuksella.

Kyseessä on todella arvostettu palkinto, jonka jakaa voittajille ulkoministeri Mike Pompeo henkilökohtaisesti. Tänään Washingtonissa järjestettävässä palkintoseremoniassa puhuu lisäksi harvoin julkisesti esiintyvä Yhdysvaltojen ensimmäinen nainen Melania Trump, joka oli mukana myös viime vuonna.

Yhdysvaltoihin matkustamaan valmistautuneelle Arolle lähetettiin juhlavan kutsun lisäksi matkaohjelma, joka piti sisällään muun muassa vierailun Valkoisessa talossa ja esiintymisiä muun muassa kuuluisassa Medill School of Journalism -toimittajakoulussa ja Chicago Tribune –sanomalehdessä. Lähes kolmen viikon mittaisen matkan aikana Aron oli määrä kertoa amerikkalaisille työstään trollien ja verkkovaikuttamisen parissa ja viettää aikaa muiden palkinnon saaneiden naisten kanssa.

– Olin tietysti tosi innoissani tilaisuudesta päästä kertomaan aiheesta joka on minusta tärkeä, Aro sanoo Ilta-Sanomille.


Olin tietysti tosi innoissani tilaisuudesta päästä kertomaan aiheesta joka on minusta tärkeä.​
OHJELMA OLI LYÖTY lukkoon lentoja myöten. Mutta 22. helmikuuta, vain reilu viikko ennen matkaa tuli suuri yllätys: Arolle ilmoitettiin yhtäkkiä, ettei hän olekaan palkittavien joukossa, ja että koko matka on hänen osaltaan peruttu.

– Minulle kerrottiin suullisesti että palkintoa ei nyt tule.

Alun tyrmistyksen jälkeen tapahtunut alkoi hahmottua Arolle vasta amerikkalaisen Foreign Policy–lehden selvitettyä asiaa Yhdysvaltojen ulkoministeriöstä.

Lehden mukaan Yhdysvaltain ulkoministeriö perustelee tapahtunutta ”valitettavalla virheellä”. Foreign Policyn haastattelemat virkamieslähteet kuitenkin väittävät todellisen syyn olleen se, että Aro on julkaissut Twitter-tilillään presidentti Trumpia kritisoivia viestejä.

– Syntyi paskamyrsky siitä, että hänet pitäisi saada vähin äänin poistettua palkittavien listalta, kertoo nimettömänä pysyvä diplomaattilähde lehdelle.

– Minusta tämä oli ehdottomasti väärä päätös monella eri tasolla. Päätöksellä ei ollut mitään tekemistä hänen työnsä kanssa, lähde lisää.

Foreign Policyn mukaan mikään ei viittaa siihen, että käsky Aron palkinnon perumisesta olisi tullut Valkoisesta talosta.

Ilta-Sanomat on pyytänyt Yhdysvaltojen ulkoministeriötä kommentoimaan asiaa, mutta ei ole toistaiseksi saanut vastausta.

ARON TWITTER-TILILLÄ on viime viikkojen aikana julkaistu muutamia Trumpille osoitettuja viestejä.

– Kreml ei tarvitse trollitehtaita niin kauan kuin sillä on SINUT trollaamassa omasta puolestaan! Aro kirjoitti Trumpille osoitetussa, englanninkielisessä viestissä 17. helmikuuta


Kaksi päivää myöhemmin Aro jakoi kehujen kanssa New York Timesin artikkelin, jossa kerrotaan Trumpin hyökänneen itseään koskevaa Venäjä-tutkintaa vastaan yli 1 100 kertaa.

Aro näyttää jatkaneen Trumpille viestimistään vielä kuultuaan, ettei saakaan ihmisoikeuspalkintoa. Pari päivää sitten, 5. maaliskuuta julkaistussa suomenkielisessä viestissä Aro kertoo saaneensa tarpeekseen Trumpin ”valheista ja propagandasta”, jota tämä syöttää Twitterissä miljoonille seuraajilleen.

– Aloin säännöllisesti twiitata Trumpille vastaan, koska sananvapaus. Suosittelen muillekin, se tekee sielulle hyvää, Aro kirjoittaa.


Ilta-Sanomille Aro sanoo, ettei näe viesteissään mitään ihmeellistä tai tuomittavaa.

– Nämä ovat ihan normaalia viestintää, aika hyväntuulista, kriittistä, ei todellakaan ilkeää tai halventavaa. Tämä on perustyötäni toimittajana, kirjailijana ja vapaana ajattelijana ja ilmaisen omia mielipiteitäni universaalin sanavapauden puitteissa, Aro toteaa.

– Viesteistäni on tykätty muutaman kymmentä tai muutaman sataa kertaa ja jaettu parikymmentä kertaa. Trump tavoittaa joka päivä kymmeniä miljoonia ihmisiä, hän huomauttaa.


Nämä ovat ihan normaalia viestintää, aika hyväntuulista, kriittistä, ei todellakaan ilkeää tai halventavaa.​


ARO KERTOO saaneensa tiedon palkinnon perumisesta Yhdysvaltojen Helsingin lähetystön kautta. Hänen mukaansa lähetystöllä ei ole mitään tekemistä päätöksen kanssa.

Aro sanoo pitävänsä mahdollisena, että trolliteema olisi Trumpin hallintoa koskevan ja pian valmistuvan Venäjä-tutkinnan vuoksi arka aihe, jolle ei haluta näkyvyyttä.

Hänen mielestään on surullista ja pelottavaa, jos kyse on todella kostotoimenpide kriittisistä viesteistä. Aro pitää uskomattomana, että tällainen olisi mahdollista Yhdysvaltain ulkoministeriössä.

– Se vie pohjan koko ihmisoikeuspalkinnolta, jos tällaisia päätöksiä tehdään poliittisin perustein. Tapa, jolla tämä prosessi on hoidettu, ei ihan vastaa suomalaisen oikeusvaltion eikä Yhdysvaltojen ulkoministeriön hyvän ja läpinäkyvän hallinnon periaatteita.

Aro jopa vertaa tapahtunutta Josif Stalinin ajan Neuvostoliittoon.

– Siellähän tällaiset kriitikot poistettiin jopa valokuvista.

Palkinnon menettäminen sinänsä ei Aron mukaan häntä haittaa. Enemmän häntä harmittavat Amerikan-matkan tietä turhaan perutut koulutus- ja puhekeikat Suomessa ja muualla Euroopassa.

– Tavallaan minusta tuntuu voittajalta, koska alun perin palkinto myönnettiin minulle, hän sanoo.

Johannes Kotkavirta, New York

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006027094.html
 

ILoveEU

Majuri
En tiennyt, että Aro aktiivisesti viestittelee Trumpin tilille. Ehkä olen ainut, mutta olen aika varma, että kukaan sellainen ei yleensäkään pääse lähellekään Melaniaa tai Trumpia.

Puhumattakaan tietyistä kuuluisista Trump vastaisista miekkareista Yhdysvalloissa, joista tähän mennessä on tullut selville, että järjestäjillä on aika likaisia jauhoja pussissa. Ja nimitetty tyyppi käy Suomen vastaavissa, vaikka Suomi on erittäin lähellä Venäjää.

Ja nyt kun vielä tulee Stalin syytöksiä, niin vahvistaa vain sitä, että mopo lähtee liian helposti keulimaan.

Eiköhän siellä joku taho ole raportoinut ministeriölle, että tosissaanko ootte ja homma on lähtenyt purkautumaan.

--

Mikä erityisesti resonoi pipon kanssa, on tuo kohta uutisisessa, missä mainitaan, ettei palkinnon nimittämisiä tehdä poliittisin perustein.


– Se vie pohjan koko ihmisoikeuspalkinnolta, jos tällaisia päätöksiä tehdään poliittisin perustein. Tapa, jolla tämä prosessi on hoidettu, ei ihan vastaa suomalaisen oikeusvaltion eikä Yhdysvaltojen ulkoministeriön hyvän ja läpinäkyvän hallinnon periaatteita. -HS


Uskallan väittää tuon olevan puhdasta sontaa, tai ainakin naiivi ajatus.

Lisäksi toivon tämän olevan vain foliopipon väreilyä - Nimittäin, Trump kävi Niinistön kanssa otattamassa kivoja kuvia ja pari sanaakin vaihdettiin. Molemmat olivat sitä mieltä, että olisi noin muutenkin kiva lähennellä julkisesti. Yhdysvaltojen puolelta tulee ehdotus, että vaikkapa tämmönen palkinto olisi saatavilla. Suomen valtionjohto vastaa notta tottahan toki. Yhdysvallat pyytää lähettämään nimen.

Suomen valtionjohto lähettää nimen, joka aktiivisesti twitteröi Yhdysvaltojen presidentin tilillä ja käy miekkareissa.


Toivottavasti ei näin, koska silloin tämä on valtiontason katastrofi.

---

Joka tapauksessa tuo väite, että erilaisilla palkinnoilla ei olisi poliittisia elementtejä, särähtää minulle liian pahasti.
 

PekkaSavo

Ylipäällikkö
Erikoinen tapaus, näitä on nyt viime aikoina ollut kaksikin, Hautalan juttu on kumma josta ei selkoa saa ja tää toimittaja. Mitä lie taustalla? Ovat sotkeutuneet itse vääriin porukoihin vai onko tahrattu?

Mutta ei voi olla pelkät twiitit .. Kuten itsekin kirjoittaa, vain muutamia kymmeniä jakoja, ja niiden twiittien kohderyhmähän ovat muut suomalaiset toimittajat ja muu someälymystö, ei Trump

Tapa, jolla tämä prosessi on hoidettu, ei ihan vastaa suomalaisen oikeusvaltion eikä Yhdysvaltojen ulkoministeriön hyvän ja läpinäkyvän hallinnon periaatteita.
Oliko palkinto Suomen ulkoministeriön palkinto vaiko yhdysvaltalaisten?

Semmoinen toive on näille toimittelijoille että älkää pilatko Suomi-kuvaa niitten "väärin äänestäneiden keskilännen punaniskajunttien" keskuudessa. Hekin ovat ihmisiä. Ja sellaisia jotka ovat ennenkin joutuneet pelastamaan Eurooppaa natseilta ja stalineilta.

(tai mistä minä tiedän, ehkä kyseinen toimittaja kutsutaan seuraavan presidentin bileisiin, juhlitaan sitä sitten)

Siellähän tällaiset kriitikot poistettiin jopa valokuvista.
Poistettiin ne kyseiset kriitikot muualtakin kuin valokuvista, ja Stalin-korttikin piti ottaa esille?
 
Viimeksi muokattu:

ILoveEU

Majuri
Hesarissa luki, että Foreign Policyn mukaan palkinto peruttiin, koska Trump kriittiset viestit.

Foreign policyn tarkka selostus lukee näin:

They say the department revoked her award after U.S. officials went through Aro’s social media posts and found she had also frequently criticized President Donald Trump.

Eli ei pelkästään Trump kriittiset viestit, vaan mahdollisesti muutkin viestit vaikuttaneet. FP ei vaan kerro mitkä. Mikä sitten lienee tuo "US officials" - Salainen palvelu?
 

Panssari Salama

Ylipäällikkö
Hesarissa luki, että Foreign Policyn mukaan palkinto peruttiin, koska Trump kriittiset viestit.

Foreign policyn tarkka selostus lukee näin:

They say the department revoked her award after U.S. officials went through Aro’s social media posts and found she had also frequently criticized President Donald Trump.

Eli ei pelkästään Trump kriittiset viestit, vaan mahdollisesti muutkin viestit vaikuttaneet. FP ei vaan kerro mitkä. Mikä sitten lienee tuo "US officials" - Salainen palvelu?
Siellä se lukee, FP:n artikkelissa: State departmentin virkailijat, ja syynä nimenomaan Trump-kritiikki.

https://foreignpolicy.com/2019/03/07/u-s-cancels-journalists-award-over-her-criticism-of-trump-international-women-in-courage-award-state-department/

There is no indication that the decision to revoke the award came from the secretary of state or the White House. Officials who spoke to FP have suggested the decision came from lower-level State Department officials wary of the optics of Pompeo granting an award to an outspoken critic of the Trump administration. The department spokesperson did not respond to questions on who made the decision or why.
 

Vääpeli

Ylipäällikkö
:D
[B]Keijo Kaarisade[/B]‏ @[B]vihapuhepoliisi[/B] 6. maalisk.
Lisää
Lähi-idästä on kuulunut viime päivinä uutisia Suomeen takaisin haluavista ISIS-vaimoista. Valtiovalta ja poliitikot eripuraisia. Näinkö Suomi kohtelee 2000-luvun lottia?
 

inscout

Kenraali
:D
[B]Keijo Kaarisade[/B]‏ @[B]vihapuhepoliisi[/B] 6. maalisk.
Lisää
Lähi-idästä on kuulunut viime päivinä uutisia Suomeen takaisin haluavista ISIS-vaimoista. Valtiovalta ja poliitikot eripuraisia. Näinkö Suomi kohtelee 2000-luvun lottia?
Huomaan että et ole lukenut päivän lööppejä.

"Tulkaa takaisin kotiin".

Älä ole huolissasi. Kyllä he takaisin pääsevät lapsineen.

Ja kun vihreät ovat seuraavassa hallituksessa myös kotoutustuet ja muut asiat hoidetaan mallikkaasti. Ja jos vihapuheita esiintyy, niistä rankaistaan ankarasti. Joten ole huoletta.
 

min3mat

Kapteeni
Hieman hankalaahan se olisi jos trumpetin kakkosmies palkitsee trumpille vittuilevaa, ja siitä yhden askeleen suurempana kokonaisuutena hieman hankalaa on jenkeille palkita jenkeille vittuilevaa naista.
 

inscout

Kenraali
Siitä ajasta, jolloin itse tein mediatutkimusta on niin kauan että monet asiat ovat varmasti muuttuneet. En varmasti ole mikään henkilö kyseenalaistamaan toimittaja Aroa.

Sen verran kuitenkin, että mielenkiinnolla odotan edelleen hänen trollikyselynsä tuloksia. Ottaen huomioon, että toimittaja Aro pyysi kansalaisia ilmiantamaan lähes maanpetoksellista toimintaa, oletan hänen jossain vaiheessa julkaisevan tuloksia tästä selvityksestään.
 

Kent Uranium

Kapteeni
Hieman hankalaahan se olisi jos trumpetin kakkosmies palkitsee trumpille vittuilevaa, ja siitä yhden askeleen suurempana kokonaisuutena hieman hankalaa on jenkeille palkita jenkeille vittuilevaa naista.
Ja kutsua Twitterissa Trumpille tvittuileva vieraaksi Valkoiseen taloon. Siinä on aina riskinsä, miten vieras aikoo käyttäytyä esim. mahdollisessa yleisötilaisuudessa?

Lisäksi on voinut tulla viisumiongelma. Aron taustalla viisumivapaa reissu ei onnistu ja hänen on haettava viisumi. Kysyvät hakemuksessa mm. sosiaalisen median tilejä.
Luultavasti viisumikäsittelijä on niitä vilkaissut.. asenne Trumppiin yhdessä rikostaustan kanssa on voinut käydä liian hapokkaaksi?
 

arix

Kenraali
Ja kutsua Twitterissa Trumpille tvittuileva vieraaksi Valkoiseen taloon. Siinä on aina riskinsä, miten vieras aikoo käyttäytyä esim. mahdollisessa yleisötilaisuudessa?

Lisäksi on voinut tulla viisumiongelma. Aron taustalla viisumivapaa reissu ei onnistu ja hänen on haettava viisumi. Kysyvät hakemuksessa mm. sosiaalisen median tilejä.
Luultavasti viisumikäsittelijä on niitä vilkaissut.. asenne Trumppiin yhdessä rikostaustan kanssa on voinut käydä liian hapokkaaksi?
Taitaa huumetuomio painaa Aroa aika pahasti...
 

Kent Uranium

Kapteeni
Taitaa huumetuomio painaa Aroa aika pahasti...
Normaalinkin lomatkan tekeminen USA:han voi olla "sixty-fifty", Nykästä siteeraten, viisumin saamisen kannalta?

Viisumivapaasti ei pääse sen viisumivapaussäännöstön perusteella edes, jos poliisi on pidättänyt, vaikka ei ole tullut tuomiota. Lukekaa se ESTA säännöstö, jos ette usko. Tosin tiedä, kannattaako tuollaisia edes muistaa..
Huumerikoksiin suhtautuvat vakavasti ilman meikäläistä "puhdistuvan rikosrekisterin" ajatusta.. "Kerran felony, aina felony"...

Luultavasti siinä viisumihakemusvaiheessa kosahti, kun viisumivirkamies vilkaisi sosiaalisen median tilejä. Ja se yhdistettynä rikosmenneisyyteen..?

https://esta.cbp.dhs.gov/esta/
 

hansai

Ylipäällikkö
Kuinka tämä tapaus loukkaa sananvapautta?


This unbelievable but true story is such a disgrace and violates freedom of speech. Please read and share.

 

PekkaSavo

Ylipäällikkö
Palkittu toimittaja ei saanut uutta palkintoa ja sekö sitten on sananvapauden loukkaamista. Erikoista. Mutta suomalaiselle yleisöllehän tuokin twiitti on osoitettu

Jos toimittaja potkittaisiin pois työpaikaltaan twiittiensä vuoksi niin se saattaisi sitä olla - tai olisi kiusaamista - mutta jos jokin palkinto jää saamatta niin miten se on sananvapauden loukkaamista?

Ei tule seurattua, ei varmaankaan jakanut somessa Maga-lippistarinaa .
 
Viimeksi muokattu:

YliKoo

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Nuo suomalaiset naistoimittajat, Rebekka Härkönen, Saska Snellman os Saarikoski, Jessikka Aro ja mitä näitä on, näyttävät olevan oma rotunsa joilla pitäisi olla omat lakinsa. Muuten naisviha, sananvapauden rajoittaminen ja vihapuhe.
 
Top