Suomalaistoimittajan arvostettu ihmisoikeuspalkinto peruttiin – Amerikkalaislehti: syynä Trumpia arvostelevat Twitter-viestit
Jessikka Aro on tyrmistynyt palkinnon perumisesta.(KUVA: Markku Ulander / Lehtikuva, AFP / Lehtikuva)
Julkaistu: 7.3. 17:51
Toimittaja Jessikka Aron piti tänään saada arvostettu ihmisoikeuspalkinto Washingtonissa ja päästä Valkoiseen taloon. Toisin kävi.
Yleisradion toimittajana työskennellyt Jessikka Aro on käsitellyt jutuissaan verkkovaikuttamista ja erityisesti Venäjän verkkotrolleja, joihin liittyvästä uutisoinnista hänet on myös palkittu Bonnierin Suurella journalistipalkinnolla. Työnsä vuoksi Aro on joutunut itse rajun vihakampanjan kohteeksi, johon liittyen Helsingin käräjäoikeus jakoi viime vuonna tuomioita hänen häirintäänsä syyllistyneille.
Vihapalautteesta huolimatta Aro on kiertänyt maailmalla puhumassa ja järjestämässä koulutuksia verkkovaikuttamisesta ja
viimeistelee parhaillaan aiheesta kertovaa kirjaa. Aro on kertonut kokemuksistaan esimerkiksi BBC:n ja New York Timesin haastatteluissa.
Tammikuun lopussa Yhdysvaltojen ulkoministeriö kertoi Arolle tämän olevan yksi arvostetun International Women of Courage –ihmisoikeuspalkinnon saajista. Tunnustus myönnetään vuosittain
joukolle naisia, jotka ovat edistäneet erityisesti naisten oikeuksia rohkeasti ja usein henkilökohtaisten turvallisuutensa kustannuksella.
Kyseessä on todella arvostettu palkinto, jonka jakaa voittajille ulkoministeri
Mike Pompeo henkilökohtaisesti. Tänään Washingtonissa järjestettävässä palkintoseremoniassa puhuu lisäksi harvoin julkisesti esiintyvä Yhdysvaltojen ensimmäinen nainen
Melania Trump, joka oli mukana myös viime vuonna.
Yhdysvaltoihin matkustamaan valmistautuneelle Arolle lähetettiin juhlavan kutsun lisäksi matkaohjelma, joka piti sisällään muun muassa vierailun Valkoisessa talossa ja esiintymisiä muun muassa kuuluisassa Medill School of Journalism -toimittajakoulussa ja Chicago Tribune –sanomalehdessä. Lähes kolmen viikon mittaisen matkan aikana Aron oli määrä kertoa amerikkalaisille työstään trollien ja verkkovaikuttamisen parissa ja viettää aikaa muiden palkinnon saaneiden naisten kanssa.
– Olin tietysti tosi innoissani tilaisuudesta päästä kertomaan aiheesta joka on minusta tärkeä, Aro sanoo Ilta-Sanomille.
Olin tietysti tosi innoissani tilaisuudesta päästä kertomaan aiheesta joka on minusta tärkeä.
OHJELMA OLI LYÖTY lukkoon lentoja myöten. Mutta 22. helmikuuta, vain reilu viikko ennen matkaa tuli suuri yllätys: Arolle ilmoitettiin yhtäkkiä, ettei hän olekaan palkittavien joukossa, ja että koko matka on hänen osaltaan peruttu.
– Minulle kerrottiin suullisesti että palkintoa ei nyt tule.
Alun tyrmistyksen jälkeen tapahtunut alkoi hahmottua Arolle vasta amerikkalaisen
Foreign Policy–lehden selvitettyä asiaa Yhdysvaltojen ulkoministeriöstä.
Lehden mukaan Yhdysvaltain ulkoministeriö perustelee tapahtunutta ”
valitettavalla virheellä”. Foreign Policyn haastattelemat virkamieslähteet kuitenkin väittävät todellisen syyn olleen se, että Aro on julkaissut Twitter-tilillään presidentti Trumpia kritisoivia viestejä.
– Syntyi paskamyrsky siitä, että hänet pitäisi saada vähin äänin poistettua palkittavien listalta, kertoo
nimettömänä pysyvä diplomaattilähde lehdelle.
– Minusta tämä oli ehdottomasti väärä päätös monella eri tasolla. Päätöksellä ei ollut mitään tekemistä hänen työnsä kanssa, lähde lisää.
Foreign Policyn mukaan mikään ei viittaa siihen, että käsky Aron palkinnon perumisesta olisi tullut Valkoisesta talosta.
Ilta-Sanomat on pyytänyt Yhdysvaltojen ulkoministeriötä kommentoimaan asiaa, mutta ei ole toistaiseksi saanut vastausta.
ARON TWITTER-TILILLÄ on viime viikkojen aikana julkaistu muutamia Trumpille osoitettuja viestejä.
–
Kreml ei tarvitse trollitehtaita niin kauan kuin sillä on SINUT trollaamassa omasta puolestaan! Aro kirjoitti Trumpille osoitetussa, englanninkielisessä viestissä 17. helmikuuta
Kaksi päivää myöhemmin Aro jakoi kehujen kanssa New York Timesin artikkelin, jossa kerrotaan Trumpin hyökänneen itseään koskevaa Venäjä-tutkintaa vastaan yli 1 100 kertaa.
Aro näyttää jatkaneen Trumpille viestimistään vielä kuultuaan, ettei saakaan ihmisoikeuspalkintoa. Pari päivää sitten, 5. maaliskuuta julkaistussa suomenkielisessä viestissä Aro kertoo saaneensa tarpeekseen Trumpin ”valheista ja propagandasta”, jota tämä syöttää Twitterissä miljoonille seuraajilleen.
–
Aloin säännöllisesti twiitata Trumpille vastaan, koska sananvapaus. Suosittelen muillekin, se tekee sielulle hyvää, Aro kirjoittaa.
Ilta-Sanomille Aro sanoo, ettei näe viesteissään mitään ihmeellistä tai tuomittavaa.
– Nämä ovat ihan normaalia viestintää,
aika hyväntuulista, kriittistä, ei todellakaan ilkeää tai halventavaa. Tämä on perustyötäni toimittajana, kirjailijana ja vapaana ajattelijana ja ilmaisen omia mielipiteitäni universaalin sanavapauden puitteissa, Aro toteaa.
– Viesteistäni on tykätty muutaman kymmentä tai muutaman sataa kertaa ja jaettu parikymmentä kertaa. Trump tavoittaa joka päivä kymmeniä miljoonia ihmisiä, hän huomauttaa.
Nämä ovat ihan normaalia viestintää, aika hyväntuulista, kriittistä, ei todellakaan ilkeää tai halventavaa.
ARO KERTOO saaneensa tiedon palkinnon perumisesta Yhdysvaltojen Helsingin lähetystön kautta. Hänen mukaansa lähetystöllä ei ole mitään tekemistä päätöksen kanssa.
Aro sanoo pitävänsä mahdollisena, että trolliteema olisi Trumpin hallintoa koskevan ja pian valmistuvan Venäjä-tutkinnan vuoksi arka aihe, jolle ei haluta näkyvyyttä.
Hänen mielestään on surullista ja pelottavaa, jos kyse on todella kostotoimenpide kriittisistä viesteistä. Aro pitää uskomattomana, että tällainen olisi mahdollista Yhdysvaltain ulkoministeriössä.
– Se vie pohjan koko ihmisoikeuspalkinnolta, jos tällaisia päätöksiä tehdään poliittisin perustein. Tapa, jolla tämä prosessi on hoidettu, ei ihan vastaa suomalaisen oikeusvaltion eikä Yhdysvaltojen ulkoministeriön hyvän ja läpinäkyvän hallinnon periaatteita.
Aro jopa vertaa tapahtunutta Josif Stalinin ajan Neuvostoliittoon.
– Siellähän tällaiset kriitikot poistettiin jopa valokuvista.
Palkinnon menettäminen sinänsä ei Aron mukaan häntä haittaa.
Enemmän häntä harmittavat Amerikan-matkan tietä turhaan perutut koulutus- ja puhekeikat Suomessa ja muualla Euroopassa.
– Tavallaan minusta tuntuu voittajalta, koska alun perin palkinto myönnettiin minulle, hän sanoo.
Johannes Kotkavirta, New York
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006027094.html