Tuoreen tutkimuksen mukaan valtaosa vihamielisestä somekirjoittelusta on peräisin maahanmuuttovastaisesta verkostosta.
Jarno Hartikainen HS
Julkaistu: 4.10. 17:20
Pieni mutta sitäkin aktiivisempi somekäyttäjien joukko tuottaa valtaosan poliitikkoihin kohdistuvista sosiaalisen median törkyviesteistä, kertoo tuore tutkimus. Satojentuhansien Twitter-viestien aineistoon pohjautuva
tutkimus kertoo myös, että vihaviestit tulevat kahdesta ideologisesta leiristä, jotka tutkijat nimeävät maahanmuuttovastaiseksi ja vasemmisto-liberaaliksi ryhmäksi. Selvä enemmistö törkyviesteistä on peräisin maahanmuuttovastaisesta verkostosta.
Tutkijat analysoivat 375 000 maalis–elokuun aikana lähetettyä Twitter-viestiä, jotka kohdistettiin suomalaisille poliitikoille, ja pyrkivät löytämään joukosta ne viestit, jotka voidaan lukea vihamielisiksi. Tämä on siis suoranaista vihapuhetta laveampi käsite, joka tarkoittaa karkeaa kielenkäyttöä, jonka tarkoituksena on solvata tai uhkailla vastaanottajaa. Vihamieliset viestit seulottiin massasta etsimällä viestejä, joihin sisältyy tiettyjä alatyylisiä ”hälytyssanoja” ja tunnistamalla näistä ne, joiden todennäköisenä tarkoituksena oli kohteen solvaaminen.
Kaikkiaan tällaisia vihamielisiä viestejä lähetettiin eduskuntapuolueiden poliitikoilla maalis–elokuun aikana 5 500 kappaletta. Vihamielisiä viestejä lähettäneitä tilejä oli kaikkiaan noin 2 200. Kuitenkin valtaosa tileistä lähetti vain yhden tai kaksi häirintäviestiä.
Sen sijaan puolet vihaviestien massasta oli peräisin vain 200 käyttäjältä. Aktiivisin tili lähetti tutkimusjaksolla 115 vihamielistä viestiä.
Tutkijoiden mukaan vihamielisten viestien takana olevat käyttäjätilit kuuluvat pitkälti kahteen, keskenään tiivisti verkostoituneeseen ryhmään. Tutkijat katsovat, että molempia ryhmiä voi pitää ideologisina: suurempi ryhmistä edustaa konservatiivisia tai maahanmuuttovastaisia käyttäjiä, toinen vasemmistolaisia tai liberaaleja käyttäjiä.
Analyysin mukaan 75 prosenttia poliitikkoihin kohdistuvista vihamielisistä viesteistä on peräisin maahanmuuttovastaisesta verkostosta.
Tutkimuksen mukaan Twitterissä aktiivinen poliitikko voi lähes varmasti olettaa saavansa vihamielisiä viestejä. Vain harva yli 500 tviittiä tarkastelujakson aikana lähettänyt kansanedustaja ei kohdannut merkittävää määrää häirintää.
Paljon vihaviestejä kohdistui myös esimerkiksi puoluejohtajiin, olivatpa nämä sosiaalisessa mediassa aktiivisia tai ei. Myös maahanmuuttajataustaiset poliitikot saavat paljon häirintäviestejä.
Tutkijat löysivät noin 60 poliitikkoa, joihin kohdistui eniten vihamielistä viestintää. 15 poliitikkoa sai maalis–elokuun aikana yli sata vihamielistä viestiä. Joukossa ovat muun muassa puolueidensa puheenjohtajat
Jussi Halla-aho (ps),
Maria Ohisalo (vihr),
Antti Rinne (sd),
Petteri Orpo (kok) ja
Li Andersson (vas).
Tutkijoiden mukaan tulokset vahvistavat sitä käsitystä, että sosiaalisen median alustat eivät valvo sääntöjensä noudattamista, eikä vihaviestien lähettämisestä koidu seurauksia. Aineistossa oli mukana tuhansia viestejä, jotka sisälsivät joko ahdistelua tai rasismia, ja jotka selvästi rikkoivat Twitterin omia sääntöjä. Silti suurin osa viesteistä on edelleen julkisesti nähtävissä.
Tutkijat vaativatkin sosiaalisen median yhtiöitä puuttumaan tiukemmin kirjoitteluun, ja esimerkiksi sulkemaan tilejä.
”Toisin kuin anonyymien tilien kohdalla, omalla nimellä toimiville alustan käyttämillä toimenpiteillä, kuten tilin sulkemisella, voi olla todellinen pelotevaikutus. Jos alustoilla valvottaisiin yhtiöiden omia sääntöjä tehokkaammin, käyttäjille olisi alusta asti selvää, että alustalla ei sallita ahdistelua tai kiihottamista kansanryhmää vastaan, ja että väärinkäytösten johdosta tunnukset poistetaan.”