#vihapuhe

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja hansai
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Ei tainnut olla ministeri vuonna -18 kun tämä kuva otettiin. Eli kaikki jotka joskus ovat yleisellä paikalla olleet kännissä ei koskaaan sovi ministeriksi?
Andersonska olisi pitänyt toista vuotta etukäteen tietää että hänestä tulee opetusministeri?
 
P.S. siskoni opiskelee luokanopettajaksi, ja edes yliopisto ei opiskelijoilta kuulemma tällaista käytöstä suvaitsisi. Opiskelijoita on ohjeistettu että julkisesti ei sitten kännätä tai sammuta mihinkään katuojaan, koska opettajien on oltava hyvän elämän esimerkkejä oppilailleen. Jos joku oppilas näkeekin viikonloppuna tai bilepäivänä harkassa olevan opettaja-opiskelijansa kännissä tötöilemässä, se ei ole hyvää esimerkkiä lapsille ja samalla voi olla myös pelottavaa oppilaille, ja vanhemmatkaan eivät varmasti ole iloisia. Rangaistusta tulee tämän ohjeen rikkomisesta.

Mutta sitten koko opetuksesta vastaava ministeri vetää oekee olan takaa julkisesti ja ei muuta ku Seiska vähän älähdä. :rolleyes::unsure:

Jotain kait asiasta tiedän minäkin... Sanotaan näin, että opettajat ammattiryhmänä vetävät vetämisessä kapiaisille vertoja. Niistä ajoista alkaa olla 30 vuotta kun Vorssasta opettajan piti lähteä Somerolta saunakaljojaan hakemaan. Toki nuorten keskuudessa dokaaminen on vähenemään päin muutenkin joten saattaahan se näkyä.
 
Jotain kait asiasta tiedän minäkin... Sanotaan näin, että opettajat ammattiryhmänä vetävät vetämisessä kapiaisille vertoja. Niistä ajoista alkaa olla 30 vuotta kun Vorssasta opettajan piti lähteä Somerolta saunakaljojaan hakemaan. Toki nuorten keskuudessa dokaaminen on vähenemään päin muutenkin joten saattaahan se näkyä.
Pari opea on myös joskus sanonut että baariin piti lähteä eri paikkakunnalle, omassa kylässä ei tullut ollenkaan kyseeseen
 
Tuo jenkkiyliopistojen ideologinen paatos menee niin pahasti metsään niin monella mittarilla, että... :facepalm:

Suomessakin varmaan jotkut ajavat samaa, mutta tuosta tasosta ollaan vielä kaukana.

No ei läheskään niin kaukana kuin olisi toivottavaa:


Pahoittelen komenttia linkin yhteydessä....
 
"jumalkeisari"

Do I smell a Warhammer 40000 fan? :love: ;):oops:
nCS5VpT.jpg


;)
 
Kiitos, Hansai. Pitää makustella tuota. Äkkiseltään ilman muuta retorisesti kyseenalainen veto. Mutta onko se rikos, jota nyt hämmennetään? Onko kukaan muu kuin Schein innostunut aiheesta?

Ei ehkä aiheesta mutta innostuin hänen sanan palosta. Herran ulostulot tuntien löysin jotain positiivista. Jestas me tarvitsemme joka laitaan tuollaisia
 
Somessa saa myös potkut: oman firman haukkuminen tai vihapuhe voi viedä työpaikan
Asiantuntija Elina Koivumäki muistuttaa, että sosiaalisessa mediassa ei kannata levitellä työpaikan asioita.

Sosiaalinen media
15.2.2020 klo 15.00
Nainen tuijottaa älypuhelintaan.

Älypuhelimet ovat muuttaneet etenkin alle 45-vuotiaiden käyttäjien mediatottumuksia.Tiina Jutila / Yle
17-6372357f4a79a13ed3.png

Heikki Valkama


Hupsis.
Viikonloppuna tuli haukuttua oma firma ja pomo somessa. Voiko siitä tulla seurauksia?
Voi.
Esimerkiksi ammattikoripalloilija sai kymmenen vuotta sitten Joensuussa potkut haukuttuaan joukkuettaan(siirryt toiseen palveluun).
Myös muunlainen nettikirjoittelu voi viedä työpaikan.
Pari vuotta sitten Tikkurilan seurakunnan työntekijä erotettiin rasistisen kirjoittelun vuoksi.(siirryt toiseen palveluun)
Somessa on helppo päästää höyryjä, mutta seuraukset voivat olla yllättävät.

Sometapauksiin erikoistunut juristi Elina Koivumäki sanoo, että perästä voi kuulua, jos työntekijä intoutuu kritisoimaan avoimesti työyhteisöä, asiakasta tai pomoa.
Silloin saatetaan syyllistyä lojaliteettivelvoitteen rikkomiseen tai liikesalaisuuksien paljastamiseen. Mutta kyse voi olla myös kunnianloukkauksesta tai yksityiselämän tiedon levittämisestä.

Mitä isompi pomo itse olet, sitä vähemmän saat purnata työpaikastasi julkisesti
Pikaruokapaikassa työskennellyt nuori twiittasi, että halusi sylkeä purilaiseen. Hän sai potkut. Esimerkiksi palvelualojen ammattiliitto PAM totesi tapauksesta, ettei irtisanomiselle ollut perustetta.
Mutta sanomista tulee sitä varmemmin, mitä korkeammassa asemassa on.

Laissa tämä määritellään sanalla “asema”.
Työsopimuslaissa ja virkamieslaissa on määritelty lojaliteettivelvoite.
Sen mukaan ”työntekijän on toiminnassaan vältettävä kaikkea, mikä on ristiriidassa hänen asemassaan olevalta työntekijältä kohtuuden mukaan vaadittavan menettelyn kanssa.”
Lojaliteettivelvoite kattaa sosiaalisen median käytön, myös vapaa-ajalla sekä omilla laitteilla toimittaessa
Vastaavasti valtion virkamiesten pitää virkamieslain mukaan käyttäytyä asemansa ja tehtäviensä edellyttämällä tavalla.
Elina Koivumäki on erikoistunut somejuridiikkaan.

Elina Koivumäki on erikoistunut somejuridiikkaan.

Liikesalaisuuksista ei kannata huudella edes yksityisellä seinällä
Liikesalaisuuksia vuodetaan yleensä vahingossa.
– Vaikka asiakkaita ei mainittaisi, esimerkisi myyjät voivat kertoa onnistumisistaan ja bisneskeisseistään avoimesti. Ajatellaan, että kirjoittaa omalle Facebook-seinälle, joka ei ole julkinen. Samalla tullaan lipsauttaneeksi liikesalaisuuksia, juristi Elina Koivumäki antaa esimerkin.
Hän muistuttaa, että vaikka somessa kritiikin tai työkeissinsä kirjoittaisi vain omalle seinälle, se voi silti levitä.
Ei pidä siis ajatella, että mikään somekanava on suljettu tai ei julkinen.
– Kuka tahansa Facebook-kaveri tai Instagram-seuraaja voi ottaa kuvan ja lähettää sen eteenpäin. Lain näkökulmasta Facebook-kaveri tai Instagram-seuraaja on kirjoittajan viestinnän osapuoli, jolla on viestin vastaanottajana oikeus julkaista kyseisiä sisältöjä itse. Jopa kahdenvälisiä viestejä, hieman niiden sisällöstä riippuen.

Perustuslaissa turvattu viestinnän luottamuksellisuus suojaa hakkeroinnilta ja muulta oikeudettomalta toiminnalta, Koivumäki muistuttaa.

Mitä somessa sitten saa sanoa työnantajasta?
Lainsäätäjän on mahdotonta kirjoittaa tyhjentävää listaa. Ohjenuorana on lojaliteettivelvoite, joka koskee kaikkea muutakin toimintaa kuin sometoimintaa, Koivumäki sanoo.
Jos tapaus johtaa irtisanomiseen ja se puolestaan riitaan, jota ratkotaan oikeudessa, tuomioistuin voi irtisanomiskeississä sitten puida, onko vaikka somekirjoittelu rikkonut lojaliteettivelvoitetta.

Potkut voi tulla vaikkapa kunnianloukkauksesta tai rasismista
Työnantajaa haukkumalla voi syyllistyä myös kunnianloukkaukseen.
– Kun julkisuudessa haukutaan paljon poliitikkoja ja julkkiksia, ihmiset luulevat, että myös pomoja saa haukkua. Mutta somessa esimerkiksi oman firman pomolla, työkaverilla tai asiakkaalla on suurempi yksityisyyden suoja. Eli poliitikkoa ja muita tunnettuja ihmisiä saa kritisoida julkisesti enemmän kuin tavallista ihmistä, Koivumäki muistuttaa.

Kaikenlainen vihapuhe ja vähemmistöjen haukkuminen voi olla paitsi väärin, moukkamaista ja laitonta, myös syy potkuille työpaikasta.

Suomessa on tapaus, jossa IBM:n työntekijä sai potkut, kun kertoi tosi-tv-ohjelmassa varastavansa työpaikalta ja ajattelevansa rasistisesti.

Vaikka ei ketään haukkuisikaan, saako työaikana ylipäätään somettaa?

Päätös kuuluu työnantajalle.
Työnantajalla on oikeus määrätä ja rajata sitä, somettaako työajalla. Eli se menee työnantajan direktio- ja valvontaoikeuden piiriin. Eli lähtökohtaisesti saa somettaa, jos työnantaja ei ole kieltänyt. Kuitenkaan työtehtäviä ei saa laiminlyödä.

Esimerkiksi kaikilla sairaaloiden työkoneilla ei pääse somepalveluiden sivuille.
– En neuvoisi firmoja kieltämään somettamista työajalla. Kyllähän järkevässä määrin työntekijän kannattaa antaa hoitaa siviilielämän asioita myös työaikana.

Kuka enää kaipaa someohjeita?
Monilla yrityksillä ja organisaatioilla on erilliset someohjeet. Koivumäen mukaan ne ovat edelleen tarpeellisia.
– Ne eivät ole samanlaisia kuin ne olivat viisi tai kymmen vuotta sitten. Tuntuu, että toisaalta esimerkiksi juridiikkaa ja palveluiden omia sääntöjä on tullut lisää. Ohjeiden tarve ei ole vähentynyt. Tiedon tarve on suuri. Asiat eivät ole itsestään selviä.

Koivumäki kertoo esimerkin. Britanniassa Applen työntekijä sai potkut kritisoituaan Facebook-sivuillaan Applea. Työtuomioistuin totesi, että irtisanominen oli laillinen. Työnantajaa ei olisi saanut kritisoida niin voimakkaasti edes omalla seinällään.

Tuomioistuin perusteli, että koska Applella oli someohjeet, jotka oli annettu työntekijöille, työntekijän olisi pitänyt osata toimia niiden mukaan.

Koivumäki arvioi, että sama pätee myös Suomessa: jos somen käytöstä on annettu selkeät ohjeet, niiden rikkomisella voi olla raskauttavampi vaikutus tuomioistuimen arvioinnissa.

Työnantajan kannalta someohjeet voivat olla – jos eivät muuta – niin tuki mahdollisia hankalia tilanteita varten.

Millaisia someohjeita yrityksillä ja organisaatioilla sitten on Suomessa?
Tässä muutamia esimerkkejä.
Oulun kaupunki esimerkiksi neuvoo työntekijöitään 12 sivuisella ohjeella.(siirryt toiseen palveluun)
Työntekijälle sanotaan näin.
Yleisohje: Käytä järkeäsi. Säilytä asiallisuus. Olet kaupungin työntekijä myös vapaa-ajallasi. Salassapitovelvollisuus pätee myös somessa. Perustuslain mukaan sananvapaus koskee jokaista. Kiellettyä laissa ja työsuhteessa on kiellettyä myös verkossa.

Myös Kansaneläkelaitoksella on työntekijöille some-ohjeet.(siirryt toiseen palveluun)
Niissä sanotaan esimerkiksi näin:
Muista, että sinut voidaan somessa tunnistaa kelalaiseksi, vaikka esiintyisit yksityishenkilönä.
Puhu Kelasta ja kelalaisista somessa hyvien tapojen mukaisesti – verkossa keskustelu on aina julkista.
Sovi esimiehesi kanssa somen käytöstä työaikana.


Vastaavia ohjeita löytyy esimerkiksi Kennelliitolta.(siirryt toiseen palveluun)

Vuonna 2011 tehdyt, sittemmin päivitetyt someohjeet löytyvät myös Yleltä. Niissä sanotaan esimerkiksi näin:
3 Arvosta kollegaasi kaikissa yhteyksissä.Työkavereilla ja työnantajalla on oikeus odottaa sinulta lojaaliutta myös sosiaalisessa mediassa. Yhtiön ja työyhteisön sisäiset asiat säilytetään sisäisinä. Niin muissakin yhtiöissä tehdään.
4 Muista, ettet voi hyödyntää Ylen työtehtävissä saamaasi tunnettuutta kaupallisten tuotemerkkien myynnin edistämiseksi esimerkiksi lisäämällä tuotteiden tunnisteita sosiaalisen median sivuillesi.

 
Huhtela siis kirjoitti:
Sisäinen turvallisuus on sitä että kaikki pysyvät mukana kelkassa. Meillä haasteena megatrendit. Natsien valtaannousun ja terrorin Saksassa mahdollisti kuitenkin paljolti se että demokratia oli jo ehditty rikkoa ennen heitä.

Megatrendit vaiko paska politiikka? Suomeakin on keskitetty tiiviisti kohti Helsinkiä ja poliitikkopoliisikin sen kyllä tietää. Jos käy niin että tämä nykyhallitus tekee tämän vuoden kuluessa lisää typeriä päätöksiä niin osoittelisi toverereitaan eikä "keltaliivejä"

Mutta osaksi olen samaa mieltä, jotain nimittäin rikottiin jonka jälkeen valtaan pääsy tuli mahdolliseksi. Saksassa hylättiin tavalliset ihmiset - ja kaksi äärilaitaa, kommunistit ja natsit alkoivat rikkoa demokratiaa. Euroopassa on nähtävissä nytkin samantyyppistä kehitystä. Kummatko rikkoivat Saksassa enemmän, natsit vaiko kommunistit. Pelko, se aiheutti natsien valtaanpääsyn - laman ja hyperinflaation lisäksi. Niin voi käydä muutamissa maissa nytkin.

Huhtelan hyvin tuntema Ruotsi tulee kokemaan muutoksia. Siellä on tehty aika pahoja virheitä demokratian kannalta ohittamalla yksi merkittävimmistä puolueista pois päätöksenteosta. On siis heikennetty demokratiaa ja mahdollisesti luotu tietä ikävyyksille.

Keltaliivien mahdollisuus on nostettu esille Suomessakin. Jos niitä tulee niin syypää on kyllä nykyinen hallitus. Tulee tehtyä iso virhe jos aletaan osoitella juuri niitä maakuntien ja taantuvien paikkakuntien ihmisiä. Todella suuri virhe.
 
Viimeksi muokattu:
Pistetään tähän ketjuun kun en parempaakaan keksinyt.

Facebookin Mark Zuckerbergia huoletti Münchenissä vaalivaikuttamisen uusi ilmiö: ”Poliittiset puolueet tarttuneet samoihin keinoihin”

Zuckerbergin mukaan poliittiset puolueet ja paikalliset toimijat yrittävät yhä enenevässä määrin käyttää samoja keinoja kuin valtion ulkopuoliset toimijat.

"FACEBOOKIN perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg oli Münchenissä huolissaan vaalivaikuttamisen keinojen leviämisestä myös valtioiden sisältä tehtäviin hyökkäyksiin. Zuckerberg nosti ilmiön esiin yhtenä esimerkkinä siitä, minkälaisten uusien uhkien kehitykseen Facebook on pelkästään viime vuoden aikana kiinnittänyt huomiota.
– Olemme olleet hyvin huolissamme siitä, että vaalivaikuttaminen koordinoitujen informaatiokampanjoiden kautta ei ole enää vain ulkomailta tulevaa, vaan sitä tapahtuu myös valtioiden sisällä. Poliittiset puolueet ja paikalliset toimijat yrittävät yhä enenevässä määrin käyttää samoja keinoja kuin valtion ulkopuoliset toimijat"







Ei ymmärrä. Mitä sitten?
Kyllä maailmaan mielipiteitä mahtuu. Enemmän mua pelottaa sensuuri, kuin informaatiokampanjat.

Tässäkin on varmaan kyse "väärästä" informaatiosta.
 
Back
Top