wanhat aseet ja kysymyksiä tietäjille

Herman30

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Elinkaari lyhyt koska FAL ei sovellu sarjatulella ampumiseen? Muutenhan se on aika optimaali sotilaskaliperi.
 

DM

Kapteeni
DSA:n kiikarikansi on optiikan kiinnitykseen aika hanurista. Johtuu ihan FAL:in rakenteen antamista vähäisistä mahdollisuuksista.

7.62 NATO itselataavissa kivääreissä alle 16" piipussa ei ole juuri ideaa. Aseesta tulee kuin AK, mutta vaan kömpelömpi, 20 patr lippaalla (useimmat on) ja isommalla rekyylillä ja suuliekillä.
 

Pandahki

Kapteeni
Minulta löytyy tuo DSAn kansi picatinnyllä. Ei yhtään huono, tosin vähän lisää painoa ja aseen putsattavuutta. Lyhyestä piipusta samaa mieltä, 18”/45cm on henk koht minimisuositus 308lle.
 

Bombsquad

Luutnantti
Elinkaari lyhyt koska FAL ei sovellu sarjatulella ampumiseen? Muutenhan se on aika optimaali sotilaskaliperi.
Ei. Kyllä siihen on syynsä miksi noista täysimittaisista kiväärin patruunoista siirryttiin rynnäkkökivääreihin. Patruunaa voi kantaa enemmän, aseesta tulee kevyempi, ja käytännön osumatarkkuus paranee.
 

KIM

Majuri
Eli ase sinänsä oli kohtalaisen hyvä, mutta patruunat turhan painavia armeijan yleisaseeksi. Ja toisaalta sarjatuliaseeksi tuolle patruunalle liian kevyt. Olisiko ase edelleen asiallinen kiikarilla 1/ryhmä vaikkapa silloin jos ryhmässä muilla sarjatuli 5,56 Nato? Tai jopa suomen armeijalle RK62:n ja PKM:n kaveriksi? No ei varmaan, koska kk olis eri kaliberilla...

Nää on sellaisia pohdintoja, että jonkun aseen "hyvyys" riippuu tosi paljon siitä, että mikä kyseisen armeijan olemassa oleva ase- ja kaliberivalikoima sattuu olemaan.

Itse kyllä olen tykännyt FN FALista. Mikä siinä DSA:n kiikarikannessa on ongelmana? Minulla on niitä 2 tai 3.

Olisiko tuo DSA:n SA58 vielä vertailukelpoinen muihin maailmalla oleviin TT3 .308 ryntökiväärien kanssa jos Suomi sattuisi olemaan sellaisesta kiinnostunut?
 

Bombsquad

Luutnantti
Eli ase sinänsä oli kohtalaisen hyvä, mutta patruunat turhan painavia armeijan yleisaseeksi. Ja toisaalta sarjatuliaseeksi tuolle patruunalle liian kevyt. Olisiko ase edelleen asiallinen kiikarilla 1/ryhmä vaikkapa silloin jos ryhmässä muilla sarjatuli 5,56 Nato? Tai jopa suomen armeijalle RK62:n ja PKM:n kaveriksi? No ei varmaan, koska kk olis eri kaliberilla...
Patruuna on varmasti parempi kuin 7,62x39 tai 5,55 pitkille matkoille, mutta tuossa on mielestäni se väärä olettamus että aseen mekaaninen tarkkuus olisi yhtään parempi siksi että siinä on isompi kaliiperi..
 

Jati

Kersantti
Rekyyli-lehdessä oli joskus juttu falista, tai stürmgewehr 58-versio oli kyseessä.
Siinä kehuttiin hallittavuutta sarjatulella verrattuna M14 ja G3 -kivääreihin, tarkkuutta, helppoa huollettavuutta ja aseen bipodeja.
 

ctg

Ylipäällikkö
Hieno pistooli. Sopii hyvin 50 luvun jenkki autojen kanssa. Harmi, että aseelle ei ollut markkinoita, taikka valmistajilla ei ollut varaa markkinointiin. Olisin valmis maksamaan tuosta melko paljon.

 

Pandahki

Kapteeni
Rekyyli-lehdessä oli joskus juttu falista, tai stürmgewehr 58-versio oli kyseessä.
Siinä kehuttiin hallittavuutta sarjatulella verrattuna M14 ja G3 -kivääreihin, tarkkuutta, helppoa huollettavuutta ja aseen bipodeja.
Key words boldilla. Nykyaikana antaisin FALille kyllä pisteet helposta huollettavuudesta verrattuna melkein mihin aseeseen tahansa. Bipodit on aika "kasarit" ja tarkkuus on riittävä, muttei mitenkään erikoinen. Aseen huolto arsenaalipuolella on tehty myös erittäin helpoksi, piipun vaihto on pajalla nopeaa ja sulkukappale on helposti vaihdettava. Lisäksi aseen peruskomponentit on tehty "ikuisiksi"
 

Jati

Kersantti
Piti kaivella lehti esille, Rekyyli 1/2012 oli tuo juttu.
Testiase oli "kuin pakasta vedetty" StG58 eli Itävaltalainen versio Falista.
Kyseinen yksilö kykeni lehden mukaan alle kulmaminuutin käyntiin (johon ei varmasti joka toinenkaan yksilö kykene).
Koko lipas yhtenä sarjana pysyi 30m etäisyydeltä sra-taulussa.
Lippaat mainittiin työlääksi täyttää jäykän jousen vuoksi ja lippaan asettaminen koneeseen vaati tarkkuutta.
 

ctg

Ylipäällikkö
Tuntuu jotenkin laittomalta jakaa tätä surullisen kuuluisaa m10 videota. Ase sinänsä on loistava, ja ei ole yhtään mikään ihme miksi Amerikan jengiläiset halusivat tuon arsenaaliinsa. Se on pieni ja kompakti, vaikka siinä olisi kannu kiinni ja siinä on riittävästi tehoa .45 ACPn takia vaikka osa luodeista menisi harakoille.

Jengiläisten lisäksi näitä on näkynyt pukumiehillä, esimerkkinä amerikan presidentin Secret Service hemmot. Ian kertoo paremmin sen historiasta.

 

vz

Kersantti
Taitaa @ctg olla FW:n patreon tukija kun Ianin videoita tulee alvariinsa.

Eipä silti, hyviä videoita ja voisi sitä dollarinsa huonomminkin sijoittaa.
 

Falangi

Eversti
  • Tykkää
Reactions: ctg

ctg

Ylipäällikkö
Mainitaanko videolla että Secret Service olisi käyttänyt Maccia? Salaisen palvelun kun tiedetään varmuudella käyttäneen Uzia, joka on siis ihan eri ase, mutta hoitaa saman homman.
Myönnän olevani väärässä.

The U.S. Army put the gun through trials and evaluation. In his book Assault Weapons, Jack Lews writes that at one point the Army even considered replacing the Colt .45 with the MAC-10 as the standard sidearm. Ultimately, the Army passed up the MAC-10 and adopted the Beretta M-9 as its sidearm, instead.

The Army wasn’t the only organization to pass on the MAC-10. Before the U.K. Special Air Service counter-terrorism Special Projects Team adopted the HK MP5, it considered the MAC-10, as well.
“Initially, the Ingram MAC-10 was used, but after the SAS had shot the MP5 while doing cross-training with GSG9, the HK gun was chosen,” Leroy Thompson writes in The MP5 Submachine Gun.
https://medium.com/war-is-boring/the-mac-10-was-an-over-hyped-hunk-of-junk-7d4290618ecb

Hollywood may not have tricked the militaries of the world into using the MAC-10, but it sure convinced a whole bunch of murders to do so. The MAC-10 was used in several high-profile homicides throughout the ’80s and ’90s.

Hitmen wielded a MAC-10 in the infamous 1979 Dadeland murders in Miami, when they killed drug kingpin Jimenez Panesso and one other person at the Dadeland Mall in broad daylight in front of several witnesses.

In June of 1984 a member of the Neo-Nazi Order killed radio talk show host Alan Berg with a .45-caliber MAC-10 as Berg stepped from his car in Denver. It took only a few seconds to completely riddle Berg with bullets, leaving a total 34 entrance and exit wounds in his head and body. Four years later another member of the Order used a nine-millimeter MAC-10 to kill a Missouri state trooper.

In 1991 a disgruntled ex-postal worker armed with an Uzi and a MAC-10 shot dead two former colleagues and the boyfriend of a former supervisor. These are only a few of the high-level murders involving MAC-10s that Larsen cites.
U.S. Army Special Forces and the U.S. Navy SEALs and Underwater Demolition Teams (UDT) did purchase small numbers of the guns, along with a host of other submachine guns and compact rifles. The SEALs and UDTs still had the guns in their armories at least until 1982, when the Navy merged the two organizations together.

In April 2016, the Naval Surface Warfare Center in Crane, Indiana said "Cats and Dogs" – a reference to small numbers of various non-standard guns – were among the rifles and submachine guns still in Navy arsenals in a official briefing describing plans to consolidate that inventory. The same is likely true of arms lockers throughout the special operations community and even among some regular units, especially in the Air Force, where small arms are generally not a priority.
https://www.thedrive.com/the-war-zone/17104/the-us-air-force-still-has-at-least-one-mac-10-submachine-gun

Jos jenkkien erikoisjoukoilla on ase varastossa, niin voin myös uskoa että SSllä se voi olla ihan yhtä hyvin. Siitä ei ole hirveästi kuvatodisteita, mutta kokonsa puolesta sopii pukumiesten juttuihin. Tänä päivänä se voi olla MP7 taikka custom pistooli kalibeerinen ase mikä sopii hyvin takin alle kuten Uzi, taikka mini-Uzi.Sitä voi miettiä miten tuo yksilö päätyi sillan alle Lontoon ulkopuolella eikä takaisin pimeille markkinoille. Jos luet driven artikkelin niin CIAlla oli kytköksiä yhtiöön. He ostivat noita aseita jonkin verran, luultavasti juuri covert operaatioihin.

Spekulaationa voin sanoa että uskon vahvasti että Mac10 ja jossain määrin Mac11 löytyy pukumiehillä kannossa.
 
Top