Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

What if: Suomi 2016

Viestiketju osiossa 'Taktiikka ja strategia' , aloittaja Tacitus, 18.03.2016.

 1. Tacitus

  Tacitus Luutnantti BAN

  Liittynyt:
  29.11.2012
  Viestejä:
  381
  Tykkäykset:
  469
  Pisteet:
  36
  Olemme tuolla Ukraina ja Syyria -ketjuissa moneen kertaan todenneet sen, että Venäjän sotavoima ei suinkaan ole rajaton, vaan itse asiassa hyvin rajallinen. Ainakin modernisoidun kaluston ja joukkojen osalta. He pystyvät kuitenkin tekemään tuollaisia rajoitettuja Krimin, Itä-Ukrainan ja Syyrian kaltaisia operaatioita varsin tehokkaasti. Näistä edellä mainituista lähtökohdista olemme kaiketi kaikki samaa mieltä?

  Toinen tämän skenaarion lähtökohta on se, että tässä tilanteessa Venäjän järkevin toimintamalli olisi lopettaa sapelinkalistelu ja pyrkiä normalisoimaan suhteet länteen. Mutta jokainen meistä varmasti tietää, että Vladimir Putin ei toimi tällaisen meistä katsottuna järkevän toimintamallin mukaisesti. Tässä oli tämän skenaarion lähtökohdat, ja nyt mennään itse asiaan:

  On kesäkuu 2016. Herra Vladimir Putin on saanut päähänsä kuningasidean nostaa panokset tässä sapelinkalistelussa kokonaan uudelle tasolla, ja hän päättää vallata Ahvenanmaan voidakseen painostaa sekä Suomea että Ruotsia. Lauantaina 11.6. Marienhamniin, Eckeröön, Godbyhyn ja muutamaan muuhun asutuskeskukseen raportoidaan saapuneen ruotsinlaivoilla, huviveneillä ja siviilihelikoptereilla noin 500 pientä vihreää miestä, jotka ottavat haltuunsa lentokentän, satamia, poliisiasemia, yms. Seuraavana yönä 11.-12.6. saarelle saapuu noin 2000 merijalkaväen ja spetsnazin sotilasta. Nämä ovat paikallisten twitterissä ja Facebookissa esittämiä arvioita, kaikki varsinaiset tiedotusvälineet on suljettu keskipäivään 12.6. mennessä, joten Suomen viranomaisilla ei ole tarkkaa tietoa saarella olevien joukkojen lukumäärästä.

  Ahvenanmaan valtauksessa on varmuudella kuollut ainakin neljä suomalaista rajavartiolaitoksen sotilasta tulitaistelussa Marienhamnin satamassa. Sen lisäksi yksi Suomen F/A-18C hävittäjä on ammuttu alas ilmataisteluissa saarten yläpuolella. Vastaavasti Venäjä on menettänyt varmuudella ainakin yhden Su-34 ja yhden Su-24 hävittäjän sekä Suomen merivoimien meritorjuntaohjuksella upottaman joukkojenkuljetusaluksen. Puolustusvoimien komentaja on määrännyt 25 000 reserviläistä astumaan välittömästi palvelukseen, samoin varuskunnissa olevat varusmiehet on määrätty taisteluvalmiuteen. Kesälomalla oleva eduskunta on kutsuttu hätäistuntoon iltapäiväksi 12.6. jolloin aiheena on liikekannallepanosta päättäminen hallituksen esityksen mukaisesti. Pääministeri Juha Sipilä on keskeyttänyt pikaisesti vierailunsa Qatariin ja palaa yön aikana Suomeen. [Lähde YLE]

  Mitä Suomen hallitus ja puolustusvoimien ylin johto tekee tässä tapauksessa? MTV3:sen haastatteleman asiantuntijan mukaan Ahvenanmaan uudelleen haltuunotto maihinnousulla tulisi aiheuttamaan jopa 200-500 miehen tappiot kaatuneina ja noin 500-1000 haavoittuneina. Tiedotusvälineissä spekuloidaan myös mahdollisuudesta iskeä Venäjää vastaan jossakin muualla. Gustav Hägglund toteaa radiohaastattelussa Suomen parhaan iskusauman olevan Kiteen ja Suomussalmen välisellä raja-alueella. Ammattisotilas ehdottaa blogissaan hyökkäystä rajoitetuin tavoittein kohti Sortavalaa.

  Eli mitä pitäisi tehdä? Yrittää vallata Ahvenmaa takaisin? Yrittää hieroa rauhaa? Vai ottaa aloite omiin käsiin ja iskeä jossakin ihan muualla?
   
  Merten sheriffi, Honcho ja Fremen tykkäsivät tästä.
 2. Creidiki

  Creidiki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  2,105
  Tykkäykset:
  1,576
  Pisteet:
  636
  Vaihe 1)
  Ahvenanmaan ympäristöön julistetaan Total Exclusion Zone jolle tulevia laivoja ja lentokoneita vastaan voidaaan avata tuli ilman varoitusta. Merimiinoja, ilmatorjuntaohjuksia, rannikkotykistö, the works. Sweduja pyydetään sulkemaan meri-ja ilmatllansa Ahvenanmaan ympäristössä. Pääsaarelle pyritäään laskemaan tiedustelupartiot. Jos pääsaarella olevat miehittäjät saadaan eristettyä Kaliningradista ja Venäjästä niin ollaan vahvoilla. 2500 ukkoa vaatii kohtuullisen paljon puuroa joka päivä.
   
  Iso-Mursu, adam7 ja Honcho tykkäsivät tästä.
 3. Mainos 4. StmSvejk

  StmSvejk Majuri

  Liittynyt:
  08.08.2014
  Viestejä:
  1,284
  Tykkäykset:
  938
  Pisteet:
  156
  Ahvenanmaan väkilukuun ja kesän turistimääriin verrattuna 2500 puuronsyöjää ei tunnu missään. Varsinkin kun nämä vihreät miehet voivat takavarikoida koko maakunnan sipsituotannon.
   
  Potero, Merten sheriffi, Einomies1 ja 4 muuta jäsentä tykkää tästä.
 5. Creidiki

  Creidiki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  2,105
  Tykkäykset:
  1,576
  Pisteet:
  636
  Miten sen nyt ottaa, häiriö jakeluketjussa tyhjentää Prisman hyllyt 48 tunnissa, veikkaan että tuossa 2500 ukossa ei ole huoltoelementtejä mukana. ts sitten kun eväät on repusta syöty, pitää kunkin yksikön löytää sipsit omatoimisesti. Sama juttu tväl-materiaalin suhteen.

  Tietysti jos Suomen hallitus ja puolustusvoimat raapii muniaan niin kauan että paikalle saadaan roudattua komento- ja huolto-osat ja satamiin parkkeerattua pari laivaa rautaa täynnä niin tilanne onkin ohraisempi.
   
 6. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,951
  Tykkäykset:
  24,050
  Pisteet:
  1,286
  Ukrainan sota on varmasti opettanut jotain. Yllätysmomentum on käytetty ja "toisten" yllättäminen housut nilkoissa on varmasti haastava rasti. PVlla on varmasti vastavetoja tarjolla, joista emme tiedä mitään, emmekä varmaan osaa edes kuvitella mitä? Ei PV sentään ole mikään lapanen, jota kusetetaan sekä mennen että tullen. Ylipäällikkökin on nykyään astekaupalla muuta kuin oli häntä ennen.

  Jos 500 vihreää kelmiä on jo jalkautunut väestön pariin ja ottanut haltuunsa paikkoja.....miten silloin perinteisen asevoiman metodein heidät sieltä poistaa? Onko tästä mitään ennakkotapausta maailmalla? Jääkö ainoaksi mahdollisuudeksi rajata tuo "miehitetty" alue ja huolehtia siitä, ettei mitään raskaampaa sinne tule?
   
  Fremen ja Benelli tykkäsivät tästä.
 7. Tacitus

  Tacitus Luutnantti BAN

  Liittynyt:
  29.11.2012
  Viestejä:
  381
  Tykkäykset:
  469
  Pisteet:
  36
  12.6.2016 klo 16.13

  "Naton päsihteeri Jens Stoltenberg on juuri varoittanut, että Venäjä valmistautuu S-300 ilmatorjuntayksikön siirtämiseen Ahvenanmaalle. Maanpuolustuskorkeakoulun Sotataidon laitoksen everstiluutnantin mukaan ei ole vielä selvää millä tavoin Venäjä aikoo kuljettaa yksikön Ahvenanmaalle, mutta tulee joka tapauksessa suojaamaan kuljetusta erittäin voimakkain toimenpitein."
   
 8. Tacitus

  Tacitus Luutnantti BAN

  Liittynyt:
  29.11.2012
  Viestejä:
  381
  Tykkäykset:
  469
  Pisteet:
  36
  12.6.2016 klo 16.33

  "Ruotsin SVT:n saamien tietojen mukaan Suomen Rajavartiolaitoksen Super Puma -helikopteri on tipahtanut mereen Ahvenanmaan itäpuolella. Sen on arveltu olleen kuljettamassa varusteita Vårdön saarella olevalle suomalaiselle erikoisjoukolle. Joukon on arveltu olevan joko taistelusukeltajia tai Rajavartiolaitoksen valmiusosaston sotilaita. Eräiden lehtitietojen mukaan Ahvenanmaan alueella voi olla jopa komppanian verran suomalaisia erikoisjoukkojen sotilaita, jotka ovat tulleet saarelle ennen miehityksen alkamista tai sitten aivan sen alkuvaiheessa. Puolustusvoimat eivät virallisesti kommentoi asiaa."
   
 9. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,422
  Tykkäykset:
  6,569
  Pisteet:
  1,286
  Jos niitä on vain 2500, niin kykeneekö tuon kokoinen joukko varmistamaan kaikki paikat saarilla, joille voisi laivaston kalustolla tuoda vaikkapa tykistöä?
   
 10. Tacitus

  Tacitus Luutnantti BAN

  Liittynyt:
  29.11.2012
  Viestejä:
  381
  Tykkäykset:
  469
  Pisteet:
  36
  Ei tietenkään riitä. Mutta tässä skenaariossa saarelle lappaa koko ajan porukkaa lisää. Lopulta niitä voi olla jopa 10 000 - 20 000, ellei Suomi tee jotain peliliikkeitä. Ja pikaisesti.

  Vähän voisi myös arvioida sitä, että miten nämä jatkokuljetukset saarelle hoidettaisiin. Ilmateitse vai meritse? Yllätysmomentti on jo kaikilta osin menetetty. Joten lähteäkö kuljetuskoneilla Hornettien (mahdollisesti) tiputettavaksi, vai merta pitkin meritorjuntaohjusten (mahdollisesti) upottamaksi. Veikkaisin, että muutama patteri RBS-15:sia saa aika hyvin tuon Porvoo - Nauvo osuuden suljetuksi, mutta entäs Kaliningradin suunnasta tulevan saattueen. Yltääkö meillä tulietäisyydet etelästä tulevan saattueen pysäyttämiseksi? Entä kuinka voimakas hävittäjäpuolustus-screen Venäjällä pitäisi olla, että uskaltaisi jollakin IL-76:sella edes yrittää laskeutua Maarienhamnin kentälle?
   
 11. StmSvejk

  StmSvejk Majuri

  Liittynyt:
  08.08.2014
  Viestejä:
  1,284
  Tykkäykset:
  938
  Pisteet:
  156
  RBS-15:n osalta ongelmana on pikemminkin maalittaminen kuin kantama. Ilmatilan hallintaan tässäkin tilanteessa ratkaisu on pikemminkin ilmatorjunnassa kuin hävittäjissä. Venäjä siirtäisi heti ensi portaassa paikalle S400 -yksikön ja näin aiheuttaisi potentiaalisen uhan kaikelle ilmatoiminnalle lähialueella.
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 12. Tacitus

  Tacitus Luutnantti BAN

  Liittynyt:
  29.11.2012
  Viestejä:
  381
  Tykkäykset:
  469
  Pisteet:
  36
  Kuinka helppo se S-400 on siirtää? Meinaan tulisiko se paikalle ykkösvaiheessa (ne 500 bermudashortsista lomalaista), kakkosvaiheessa (2000 erikoisjoukkojen sotilasta) vaiko tuossa kolmosportaassa (10 - 15 000 regular sotilasta).
   
 13. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,188
  Pisteet:
  1,286
  Jos nämä Ahvenanmaan vieraat ovat samasta puusta vesitettyjä kuin Ukrainassa sotivat venäläiset, niin heille tulee kyllä aika pitkä uintimatka Pietariin tai Kaliningradiin. :uzi:

  Tosiasiassa Ahvenanmaan takaisinvaltaus voisi olla epäsuosittu liike kansan keskuudessa. Sotimisesta on helppo puhua rauhan aikaan.

  Kenties Sipilä tulee pitämään puheen jossa toteaa että Venäjän on turvattava Ahvenanmaan neutraliteetti Naton laajentumista vastaan ja sen sellaista?
   
  Sardaukar, Fremen ja RautaRisti tykkäsivät tästä.
 14. Mainos 15. Tacitus

  Tacitus Luutnantti BAN

  Liittynyt:
  29.11.2012
  Viestejä:
  381
  Tykkäykset:
  469
  Pisteet:
  36
  Dosentti Markku "Hiski" Salomaa ja moni muu asiantuntija sekä "asiantuntija" on sanonut, että Venäjä voisi tehdä yllätyshyökkäyksen pienillä vihreillä miehillä Ahvenanmaalle. Ja jos se toimittaa sinne S-300/S-400 järjestelmiä, niin niiden avulla Venäjä voisi käytännössä sulkea niin Suomen kuin Ruotsinkin ilmatilat. Mutta jo tällainen ihan kevyt ajatusharjoitus osoittaa sen, että ei se ole ehkä ihan niin helppo homma kuin miltä se kuulostaa. Itse yllätyshyökkäys ja miehitys varmaankin onnistuisi eka viestissä kuvatulla mallilla, mutta saarella olevien joukkojen huoltaminen ja uusien joukkojen tuominen osoittautuisivat äärinmäisen vaikeiksi. Esimerkiksi se, että sinne uskaltaisi IL-76:lla laskeutua vaatisi sen, että Venäjällä olisi kiistaton ilmaherruus Suomenlahden ja eteläisen Suomen mantereen yläpuolella. Ja se taas käytännössä edellyttäisi koko Suomen ilmavoimien tuhoamista. Ja mitä koko Suomen ilmavoimien tuhoaminen edellyttäisi. Noh, aivan helvetinmoista panostamista siihen operaatioon. Lentokoneita 300-500 kappaletta, Iskender-kebabeja, jne jne koko kirjo. Eli ei tuo olisi mikään kevyt operaatio eikä onnistuisi silloin, kun rähinät on esim. Ukrainassa päällä.

  Sama koskee merivoimia. Niin kauan kuin Suomella on yksikään RBS-15 patteri tai ohjusvene kunnossa, niin joukkojen kuljetus laivoilla Ahvenanmaalle olisi hirvittävä riski. Ja mitä koko Suomen merivoimien tuhoaminen vaatisi: noh, aivan helvetinmoista panostamista siihenkin operaatioon.

  Johtopäätökseni on se, että Venäjällä ei ole tällä hetkellä lihasta lähteä valtaamaan Ahvenanmaata.

  Ja nyt jätän nämä fiktiiviset runoilut Ilkka Remekselle ja kumppaneille... :rolleyes:
   
  scip10, Honcho, Fremen ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 16. RautaRisti

  RautaRisti Luutnantti

  Liittynyt:
  15.06.2015
  Viestejä:
  350
  Tykkäykset:
  633
  Pisteet:
  36

  Olisi mielenkiintoista kuulla myös Juha Vuorisen kannanotto asiaan.

  Ketjun aihe on kopioitu selvästi eräiden ex ulkoministereidemme päiväunista.
   
 17. StmSvejk

  StmSvejk Majuri

  Liittynyt:
  08.08.2014
  Viestejä:
  1,284
  Tykkäykset:
  938
  Pisteet:
  156
  Ihan eka porukka saattaa tulla paikalle esim. siviiliasuissa ja noutaa aseensa Venäjän konsulaatista. Sen jälkeen tie käy lentokentälle ja ensimmäisten Il-76:n ja An-124:n ruumasta tulee ilmatorjuntakalustoa. Osa jatkaa Grisslehamnin laiturille. . Kyllä tuo ensiporras kaappaushykkäyksessä olisi iso, ei mitään järkeä laittaa porukkaa tipottain ihan vain reaktion testaamiseksi.
   
  Tetra tykkäsi tästä.
 18. Tacitus

  Tacitus Luutnantti BAN

  Liittynyt:
  29.11.2012
  Viestejä:
  381
  Tykkäykset:
  469
  Pisteet:
  36
  Mutta tuo lentokoneiden käyttö voi olla vähän ongelmallista. Ensimmäinen voinee laskeutua ennen kuin ilmavoimat ehtii sanoa edes "oho", mutta toisen jälkeen on kyllä jo Hornet ilmassa. Ja kolmas on sitten jo räjäytetty alas taivaalta, jos ei suostu vaihtamaan suuntaa. Jos niillä koneilla taas on suojana 20 sukhoita, niin... noh... sitten on täysi ilmasota päällä sen jälkeen.

  Krimin valtauskin eteni vaiheittain, ensin tuli niitä "kohteliaita herrasmiehiä" (=erikoisjoukkoja) paikalle, ja vasta vähän myöhemmin regular porukkaa. Koko operaatioonhan taisi lopulta mennä lähemmäs viikko. Toki Krimin pinta-alakin on 20 kertaa suurempi kuin Ahvenanmaan.
   
 19. MeriTJ

  MeriTJ Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.08.2014
  Viestejä:
  1,026
  Tykkäykset:
  1,769
  Pisteet:
  156
  Meritorjuntaohjus aseena on melko kivuton maalitettava tulenjohtajalle. Jos ajatellaan vaikka Ahvenanmaan seutua, ympärillä todennäköisissä tulosuunnissa aavaa merta minne voi tähystellä aika korkealtakin paikalta. Aavaa merta = erilaiset hakupäät voivat toimia ilman suurempia riesoja muista objekteistä = maalitus tapahtuu: näytä tulikepille kartalta maalialue ja sano sille "nouda". :D Tuon tarkempi proseduuri lieneen hys hys joten siitä sen enempiä.
   
  adam7, Honcho, Fremen ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 20. JR49

  JR49 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  5,383
  Tykkäykset:
  12,091
  Pisteet:
  1,286
  Tarkoitat siis, että kansamme suhtautuisi olankohautuksella maamme alueiden valtaamiseen, ja vastahyökkäyksen käynnistämiseen? Että kansallamme ei olisi puolustustahtoa? Että kävisi kuin Krimillä?
  Olen kanssasi jyrkästi eri mieltä tuosta. Jos kimppuumme hyökätään, kansa puolustautuu, ja tekee ne peliliikkeet mitä se nyt sitten vaatikaan. Oli nyt sitten vaikka Ahvenanmaan takaisinvaltaus.

  Minä en aina tiedä sinusta, oletko lintu, kala vai trolli.
   
  adam7, näätä ja Stagideus tykkäsivät tästä.
 21. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,188
  Pisteet:
  1,286
  Jos Venäjä valtaisi vain Ahvenanmaan ja vakuuttelisi että muuhun Suomeen ei kajota, niin kyllä uskon että paljon löytyisi sellaista mielipidettä että meidän tulee hyväksyä tilanne eikä ryhtyä valtaamaan Ahvenanmaata takaisin.
   
 22. Huhta

  Huhta Ylipäällikkö ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.07.2015
  Viestejä:
  4,783
  Tykkäykset:
  4,822
  Pisteet:
  1,286
  Ilmateitse. Ilmassa on mahdollista saavuttaa yllätysmomentti, sillä kokonaisia laivueita voidaan siirtää vaikka toiselta puolelta Venäjää hyvinkin nopeasti. Merellä kulkevat alukset ovat lisäksi varsin haavoittuvia, jos Ahvenanmaan ympäristössä piileksii edes muutama suomalainen ohjusvene.

  Ohjusveneet on tätä varten. Onneksi meillä on vielä kahdeksan ohjusvenettä vahvuuksissa (Rauma-luokka ja Hamina-luokka).

  Riippuu siitä, missä vaiheessa Suomen puolustusvalmistelut ovat. Ovatko ilmavoimien koneet yhä rauhanajan tukikohdissa, vai onko niitä ehditty hajauttamaan ja siirtämään koneita esimerkiksi Tampere-Pirkkalaan?

  Jos suomalaiset Hornetit ovat ainakin osapuilleen rauhanajan kentillään, niin jo 20-30 modernia saattohävittäjää (esim. Su-35) tutkavalvontalentokoneen (Mainstay) tukemana voi riittää kuljetuskoneiden turvalliseen saattoon Ahvenanmaalle. Pitää muistaa, että kaikki Hornetit eivät ole kerrallaan käytettävissä. Todellisuudessa sotakelpoisia Horneteja on kerrallaan ehkä 40-50, loput ovat huollossa joko ilmavoimissa tai Patrialla. Jos Hornetit sitten on vielä sijoitettuina jokseenkin ympäri maata, niin esimerkiksi Kaliningradista saapuviin kuljetuskoneisiin on aika vaikea reagoida ajoissa, jos kone on Rissalassa (tai Luoja paratkoon Rovaniemellä). Eli siis, emme luultavasti pysty reagoimaan venäläisten toimiin koko konevahvuudellamme, vaan positiivisesti ajatellenkin ehkä vain 20-30 koneella.
   
  Fremen tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu