Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Toukokuussa 1940 Dunkerquessa koneella saavutettiin vähän yli kahdessa viikossa 65 pudotusta. Saksalaiset luultavasti luulivat sitä Hurricaneksi ja hyökkäys takaa ylhäältä oli sitä vastaan huono ajatus.Ei kovin onnistunut konsepti?
Perusteluita Airacuda-väitteelle? Vertailet sitä kuitenkin sellaiseen konetyyppiin, joka oli rakenteeltaan kelvoton (jopa vaarallinen) ja lento-ominaisuuksiiltaankin onneton (jopa vaarallinen). Airacuda ei ollut kumpaakaan.... amerikkalaisten Airacuda: viimeksimainittu kilpailee Koolhoven FK31:n kanssa kaikkien aikojen huonoimman laivuepalvelukseen hyväksytyn taistelukoneen palkinnosta.
Tuosta kannattaa vilkaista matkalento-ohjeita. Suomalaiset ohjaajat eivät osanneet alkuunkaan taloudellista matkalentoa. Saattoivat polttaa 3 tunnin lennolla tankit tyhjiksi.
Tuossa varmaan osasyynä loppuun ajetut moottorit sekä polttoaineen kehno laatu?Tuosta kannattaa vilkaista matkalento-ohjeita. Suomalaiset ohjaajat eivät osanneet alkuunkaan taloudellista matkalentoa. Saattoivat polttaa 3 tunnin lennolla tankit tyhjiksi.
Ei selitä sitä. Noita polttoaineen loppumisia sattui jo ennen "loppuunkulumista" ja matkalennolla käytännön kulutusero 87-oktaanisen ja 100-oktaanisen välillä on pieni. Valitettavasti ainakaan suomalaisessa ilmasotakirjallisuudessa ei ole ollenkaan kerrottu, koulutettiinko suomalaisia hävittäjäohjaajia optimoimaan lentotapa. Esimerkiksi paluulennolla eksyttäessä on todella suuri merkitys miten lennetään. Em. tilanteessa ei ole tarvetta lentää nopeasti, jolloin voidaan käyttää huomattavan pieniä teko-asetuksia.Tuossa varmaan osasyynä loppuun ajetut moottorit sekä polttoaineen kehno laatu?
Airacuda oli nimenomaan rakenteeltaan kelvoton ja lento-ominaisuuksiltaan surkea. Työntöpotkurit olivat ongelmallisia koska moottorit ylikuumenivat ja tykkien lataajat (kyllä, lataajat, amerikkalaiset eivät olleet keksineet vielä automaattilataimia) eivät olisi voineet turvallisesti hypätä koneesta. Kone oli niin alitehoinen ettei sillä voinut lentää yhdellä moottorilla ja kaikki sähköjärjestelmät (mukaanlukien moottorien bensapumput....) olivat erillisen lisävoimalaitteen pyörittämiä, ja jos tämä sammui, niin koko kone sammui.Perusteluita Airacuda-väitteelle? Vertailet sitä kuitenkin sellaiseen konetyyppiin, joka oli rakenteeltaan kelvoton (jopa vaarallinen) ja lento-ominaisuuksiiltaankin onneton (jopa vaarallinen). Airacuda ei ollut kumpaakaan.
Låhde? Muistettakoon kuitenkin se, Koolhoovenista irtosi lennolla jopa ohjaajan istuin. Nuo Airacudan "puutteet" ovat pikkujuttu siihen nähden. Ja melkeinpä väitän, ettei moottorin pa-pumput olleet pelkästään sähkön varassa. Ns. booster-pumput ovat eri juttu.Airacuda oli nimenomaan rakenteeltaan kelvoton ja lento-ominaisuuksiltaan surkea. Työntöpotkurit olivat ongelmallisia koska moottorit ylikuumenivat ja tykkien lataajat (kyllä, lataajat, amerikkalaiset eivät olleet keksineet vielä automaattilataimia) eivät olisi voineet turvallisesti hypätä koneesta. Kone oli niin alitehoinen ettei sillä voinut lentää yhdellä moottorilla ja kaikki sähköjärjestelmät (mukaanlukien moottorien bensapumput....) olivat erillisen lisävoimalaitteen pyörittämiä, ja jos tämä sammui, niin koko kone sammui.
Airacobra-osuuden alku ei ainakaan vakuuta, kun äijä höpöttää, ettei P-39 hyötynyt "niistä aerodynaamisista kehityksistä" joista hyötyivät P-47, F4U ja P-51. Melkoista tuubaa!Palataan Airacobraan ja Lanceriin.
Airacobra oli ihan potentiaalinen kone, siitä vain puuttui hyvä kaksivaiheinen ahdin, jolloin koneesta loppui 4km yläpuolella tehot. Konfiguraatio olisi ollut ideaali jatkokehitys-aihio kevyelle maataistelukoneelle, jossa moottori on suojattu edestä, ohjaamon panssarointi oli hyvä, ja edessä oli kunnon tykki.Airacobra-osuuden alku ei ainakaan vakuuta, kun äijä höpöttää, ettei P-39 hyötynyt "niistä aerodynaamisista kehityksistä" joista hyötyivät P-47, F4U ja P-51. Melkoista tuubaa!
Airacobra palveli kuitenkin kelvollisesti itäisen naapurimme ilmavoimissa. Lend Lease apuna Neuvostoliittoon toimitettiin 4719 Airacobraa. Useampi Neuvostoliiton kärkiässistä saavutti useimmat ilmavoittonsa Airacobralla. Ironista,että Neuvostoliiton ykkösässä Ivan Kozhedub oli syntyjään Ukrainalainen ja saavutti kaikki ilmavoittonsa neuvostovalmisteisilla koneilla. Airacobra palveli kaikkialla Itä-rintamalla ja niitä on tullut tonttiin useampia myös suomalaisten lentäjien pudottamina. Airacobran suurin puute oli ahtaminen ja sitä myötä suorituskyky korkealla. Itä-rintamalla ilmataistelut tapahtuivat yleensä huomattamasti matalammalla kuin Länsi-rintamalla. Airacobran pahin puute ei niinkään haitannut, vaan kone sopi Neuvostoliiton ilmavoimien hävittäjälentueille ja heidän taktiikalleen hyvin. Valitettavasti Neuvostoliitolla oli näitäkin koneita "aivan liikaa".En pitäisi konetta jota tehtiin melkein 10k kappaletta ihan epäonnistumisena, vaikka se ei ihan sodan kirkkaimpien starojen joukkoon päässytkään.